Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kunchev Категория: Други
Прочетен: 3797800 Постинги: 2162 Коментари: 116
Постинги в блога от Юни, 2017 г.
 .

Детска психология. Кражбата при децата.

Работа с родителите – беседа, консултация за родители.

 

Детската кражба. Повечето деца поне веднъж в живота си извършват кражба.  В теорията е познато понятието „детска кражба“. Това деяние на детето се отличава от кражбата при възрастните по това, че детето не разбира как изглежда действието му от страни и как то му вреди или заплашва. В неговите представи това е просто „вземане“ на нещо, което му харесва, а следователно не бива да бъде наказвано или мъмрено.

Кражбата може да бъде свързана с недостатъчно развитие на волевата сфера: трудност да каже „не“, ако нещо все пак му харесва.  Такива деца трудно се справят със съблазни, дори ако те изпитват срам от своята постъпка.

Понякога кражбата произхожда от външните условия – пари или ценности, оставени на видно място се превръщат автоматично в голямо изкушение за детето.

Много деца започват да крадат, когато мислят, че не са обичани и не са нужни на никого.  Те считат, че имат право и трябва да навредят на обкръжаващите ги, защото никой не се грижи за тях, били са обект на несправедливо разпределение на блага, не са получили внимание, дори биха откраднали от брат или сестра от ревност.

Когато родителите разберат за кражбата често изпадат в паника и ужас, като започват да мислят, че тяхното дете се е превърнало в истински крадец и престъпник, като тази оценка води до много сериозни мерки и санкции.  – съдят и наказват.  Осъждането и наказанието обаче само влошават ситуацията, защото се касае за нещо вече случило се, а не до отстраняване на причините, довели до кражбата.  Не бива да се ругае, обижда или етикира детето, защото единичната постъпка (грешка) може да се превърне в съдържание на личността, в базово убеждение: „щом възрастните казват – значи аз наистина съм лош“.  Детето дори по-късно може да развие недоверие към себе си, озлобеност, убеденост в своята порочност.

Какво трябва да знаят родителите, за да предотвратят детските кражби и как да се държат, ако постъпката вече е факт:

1.Давайте на детето малки суми джобни пари, интересувайте се от неговите материални потребности.

2.Съхранявайте парите и ценностите на недостъпни места.

3.Ако деянието е факт, фокусирайте вниманието си върху компенсациите (възмездието), а не върху изобличаването (залавянето) на „престъпника“. Можете да намалите сумата джобни пари или да пропуснете обещана покупка.

4.Дайте на детето шанс да възстанови откраднатото и да съхрани достойнството си. Кажете му без осъждане: „Аз не желая да знам кой е взел тази вещ, просто държа тя да бъде върната. Надявам се до един час загубеното (взетото) да се намери“

5. Когато сте уверени, че именно детето е извършител на постъпката, не казвайте: „Това ти ли го открадна?, Как си могъл?, а просто кажете: „Аз зная, че ти си го взел. С мен се случи същото веднъж, когато бях дете. Тогава изпитах срам, чувствах се лошо. И с теб сега е така, нали?.  Продължавайте да задавате въпроси за чувствата и отношението на детето към постъпката без да го осъждате на клас. Често децата не знаят и не се замислят за чувствата на другите, които са станали жертва на кражбата.

6.Убедете се, че детето е върнало веща на собственика. Вместо наказание и осъждане, изразете разбиране към състоянието на детето.

Особено опасен е симптомът, ако детето започне да лъже. Обикновено тези инфантилни лъжи се изразяват в липса на спомен как се случило, как точно е станало, защо е станало, как се е почувствало, когато си е помислило, че има нужда от тази вещ, за какво точно му е била нужна. При такива ситуации много често детето твърди, че веща въобще не му е била нужна, че по-късно я захвърлило, загубило или подарило на друг. Именно на този симптом следва да се обърне по-сериозно внимание.

image

Категория: Други
Прочетен: 6028 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 30.06.2017 03:13
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3797800
Постинги: 2162
Коментари: 116
Гласове: 1306
Календар
«  Юни, 2017  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930