Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2015 12:55 - Чорбаджия изедник
Автор: dedenze Категория: Бизнес   
Прочетен: 2842 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.01.2015 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

           Този израз, определено може да се бори за български патент, по форма и съдържание !? Много други народности не са в състояние да разберат и схванат смисъла в противоречивия му характер и преводачите се изприщват от пояснения. В нормалните държави, чорбаджиите са богати работодатели, които осигуряват работни места и хляба на работниците, формират облика и просперитета на нацията. За тази си дейност, те са на почит и уважение, на тяхно име се кръщават улици, местности, технически изделия, създават се музеи , формират се награди и конкурси. Изедниците са презряни изчадия, хранещи се с плътта и нещастието на хората- вампири, върколаци и пр.... Така словосъчетанието чорбаджия изедник е крайно противоречиво и невъзможно за цивилизования свят. За България обаче, не само е възможно, а реално се превръща в правило! Само това обстоятелство показва, че ние не може да бъдем държава с евроатлантическо мислене и бъдеще, преди да решим собствените си проблеми,  преди да изравним ценностните си системи !
          Проблема се ражда към края на турското робство, тогава Османската империя притисната от Европа е принудена да въведе редица, цивилизационни реформи в поробените земи, известни като реформени актове. Те дават определени свободи на поробената рая, създават условия сред тях, за неравенство, келепир и далавера. Такива са: правото за собственост на недвижимо имущество; бизнес; свободно предвижване; учене по света; притежание на оръжие; участие в местното и държавно управление и пр.... Така се раждат и българските чорбаджии, думата е с турски произход , означава военен чин в еничарската армия, който се равнява на днешния чин полковник. В областите с преобладаващо християнско население, така са наричали местния елит, богатите търговци, лихвари, собственици, имали са определени привилегии. Определено са обслужвали и интересите на империята ! Обърнете особено внимание -чорбаджиите се развиват в последния век на робството, те нямат потомствено натрупване и онаследяване на капитала, апетита им обаче е огромен и искат бързо, експресно да станат големи, богати величия! Това може да стане само чрез зверска, ненормална и нечовешка експлоатация на собствения си народ, чрез лъжи, измами и ограбване! Тези обстоятелства дават втората част в определението чорбаджия -изедник! От създаването на Третата Българска държава до днес , липсата на натрупан, наследствен капитал, създава условия за бизнес и чорбаджийство с изедническа същност! Точно тези обствоятелства правят и днешна България колониална държава, когато се разчита само и единствено на частния бизнес, обрича я на жалко съществувание !
           Това е абсолютната грешка и лъжа на прехода, поетия димутрасионен път на развитие с лично, престъпно облагодетелствуване! Тук не става дума за комунизъм, социализъм, фашизъм и пр... политкатегории! За специфичните български условия е единствено възможен – държавния капитализъм, за съжаление българите и новоизлюпената, политическа класа, нямат нужния интелект и познания, разчитат на мафията, келепира и далаверата! В много водещи и богати държави, държавния капитализъм работи отлично, даже в меката на частния бизнес САЩ, се завръща и разраства! Интересно до кога нашите, управляващи тиквеници, няма да разбират и оценяват това !?
 
http://dedenze.blog.bg/history/2013/04/16/shto-e-dyrjaven-kapitalizym.1101299


           Четете, отворете и препратките, после преди да си отворите димутратично устата, помислете! Не е ли време да се сложи край на чорбаджиите изедници !?

 

imageimage
imageimage
imageimage
image

          Това е малка част от днешните чорбаджии изедници, подбрани само по медиина популярност, по- страшните не са в обективите, те ги владеят и управляват !





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dedenze
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3479064
Постинги: 1099
Коментари: 3677
Гласове: 4613
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930