Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2013 07:47 - Здравословен живот 1 - Здравословното хранене и здравословен живот
Автор: ernest Категория: Други   
Прочетен: 6369 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 02.04.2014 21:31


Нито съм първият, нито ще съм последния човек казал нещо за здравословното хранене и здравословния живот, но със сигурност ще научите нещо и от мен. Има различни видове хора от такива, на които не им пука с какви боклуци се тъпчат до разни маниаци, които броят грамовете на храната, която поемат. На мен лично ми се струва малко прекалено да си броиш, колко грама храна ще изядеш, ама щом така им харесва. По принцип правилно функциониращото и поддържано тяло само си знае от какво има нужда и в какви количества. Тялото най-добре си знае от какви вещества има необходимост. Но повечето от хората, освен че не живеят правилно и не се хранят здравословно, не могат да се вслушат в организма си. Да не говорим, че по-голямата част от хората дори не дишат правилно и пълноценно... и за какво да си говорим тогава? Някои пияници, обаче вече си имат теория. Те казват: "За какво да живеем здравословно като може да вземе да падне някой метеорит?". Е да, ама, ако метеорита падне върху завода за ракия, а те останат живи? Какво ще правят тогава? Хем ще са живи, хем няма да имат за пиене? Ха, ха, ха. Истината е, че дори и да падне метеорит1, да оцелеят ще могат само тези, които са пригодени за това, а важното е като живее човек да живее качествено и пълноценно. Факт е, че от здравословното хранене и здравословния начин на живот се интересуват повече момичета и жени. Те са поне 2-3 пъти повече от мъжете.

В този постинг ще дам различни примери от моя начин на живот. Ако искате можете да ги използвате или някои от тях, но добре е да се има предвид, че много неща са индивидуални. Има хора, които са с непоносимост към определени храни. Някои хора не могат да ядат миди, други в никакъв случай не хапват риба, иначе само бърза помощ може да ги спаси, други имат нетърпимост към мед, някои трябва да избягват ягодите, срещат се хора, които не могат да се хранят с топли храни и, ако го направят се разболяват и тн. Ако сте като мен добре, но, ако не просто използвайте това, което е добро за вас съобразявайки се с особеностите на вашия организъм. Има хора с различни особености. Аз примерно преди години като бях на гости на един мой приятел (който стана жертва на многото пиене) бях без пантофи и настъпах един кабел, по който протичаше ток и нещо беше включено към него, май печка. Тогава се сетих да го питам дали и той като мен усеща преминаващия по кабела ток и така разбрах, че другите хора не усещат като мен преминаващия ток по кабелите. 
 
Редица фактори оказват влияние и обуславят дали даден човек живее здравословно и какво е състоянието на организма. Всеки средно запознат, който не е малоумен е наясно, че изключително вредни са пиенето, пушенето, взимането на наркотици, храненето с ГМО храни, честото използване на кафе и безалкохолни напитки съдържащи изкуствени подсладители като аспартам и тн.

Сред основните неща, от които зависи здравето на организма са: начин на хранене и видове храни, пиене на течности, околна среда, климат и местност и други външни фактори, движение и спорт. Ще разгледам поотделно някои от тези неща. 

1 Храненето

Като начало ще започна с храненето. Аз лично от малко дете се интересувам от здравословен живот, но едва някъде около 15 годишен започнах да се интересувам и от здравословно хранене и по малко да чета литература по въпроса. Когато бях на около 17 години вече редовно правех пречиствания комбинирани с 1-2 дни пречистващи гладувания. Въпреки че знаех доста неща невинаги съм ги прилагал, но по онова време по магазините не беше пълно с толкова боклуци и вредни вещества в храните. Днес знанието по тези въпроси за много хора е въпрос на оцеляване, в противен случай много рано може да "отидат на кино", както се казва на жаргон. Дано този постинг да ви е от полза.
Изключително вредни са кренвиршите и саламите, в които дори когато се знае, не се знае какво наистина съдържат (казано с каламбур). Много от месата предлагани в магазините пристигат от различни държави и не се знае с какво са хранени животните. Често те са хранени с ГМО фуражни смески или както при пилетата (бройлерите) са инжектирани с хормони за да растат по-бързо. В България е известно, че хормоните се бият в левите бутчета и така на българския пазар се предлагат предимно леви бутчета, а десните обикновено отиват някъде в чужбина. От хормоните се предизвиква хормонален дисбаланс. Момчетата и младите мъже стават импотентни, а момичетата и младите жени са предразположени към развитието на такива заболявания, като рак на млечните жлези, рак на матката и тн. Поради хормоните (хормона за растеж в месото) много от младежите започват много да растат на височина и стават едри, но вътре телата им са прецакани. Така, че, ако имате деца (или, ако вие сте младежи) един от индикаторите е ръстът. Ако децата са доста по-високи от родителите си и по-едри - положението е ясно, разликата трябва да е не повече 4-5 см., ако има такава. Ако децата са с почти същия ръст като родителите всичко е наред. Да не говорим за вредните пластмасови опаковки,2 в които са пакетовани повечето продукти. В много от продуктите манипулативно се поставя парабени, с което се получава пристрастяване към дадения продукт. ГМО продуктите пък са направени така, че да се разрушава имунната система, да се преподрежда генетичния код (повечето хора дори не знаят, че могат сами да си променят генетичния код, а още по-малкото как, е аз мога), да се развиват различни болести, като тумори и тн., да предизвикват стерилитет, за да се намаля населението на света и да се създаде хормонален дисбаланс в организма, при което нерядко резултатът е хомосексуализъм, което отново е свързано с лъжливата идея за "пренаселеността на земята". Препоръчителен постинг по темата:

http://ernest.blog.bg/novini/2009/09/28/nov-svetoven-red.405546

В САЩ дори голяма част от млякото, което се предлага по магазините се прави от соя3 и според изследванията съдържа от 17 000 до 23 000 пъти повече естроген4 (женски хормони), като по този начин бебетата момченца хранени с такова мляко просто нямат шанс да израснат нормални. Около 40% от бебетата в САЩ се хранят със соево мляко и може би по случайност според някои твърдения 40% от мъжете в САЩ са хомосексуални или бисексуални. Така, че много е важно кой какво яде и какво пие. Убиеца аспартам, който се използва за подсладител се съдържа в изключително много продукти като дъвки без захар, безалкохолни, кексове, сладоледи, разтворими витамини, които се разпространяват масово по супермаркетите и тн. В някои случаи големите компании пишат, че в продуктите им е използвана захар, но разбира се не ви казват от какво е направена тази захар и се оказва, че е от царевица, а царевицата "по случайност" е генномодифицирана. Така повечето от продуктите на големите и известни чуждестранни компании са отрови. Те просто се възползват от вашето незнание и лекичко ви тровят. Припомнете си случаите през 2008 и 2009 г. с меламин в млякото за деца в Китай5 на продуктите на "Нестле", "Фризланд Фуудс" и "Арла Фуудс", където бяха заразени над 300 000 деца, а подобни продукти с наличието на меламин бяха открити и в други азиатски страни. Не е важното дали давате много пари и си въобразявате, че като са скъпи продуктите са хубави, но знанието. Един продукт може и да бъде евтин и пак да бъде по-здравословен от скъпите, но единствено знанието може да ви помогне за да прецените нещата правилно. Като влезете в един магазин не купувайте полуготови храни, на чиито етикети са поместени разните там съставки определяни с голяма буква Е и към нея някакъв номер, или поне гледайте Е-тата да са по-малко на брой, ако все пак ви се налага да купите някакъв подобен продукт. Дори така наречените натурални сокове, съвсем не са натурални, но съдържат консерванти и съвсем не са пресни, но направени преди известно време (седмица, две, месец), така, че ако искате да пиете натурални сокове вземете си една машина за сокове и си ги правете в къщи (аз съм направил така).
Неразумните хора, които пият алкохол също отбелязват, че има доста химикали и консерванти в алкохола. Казват, че преди бирата издържала еди си колко дни, а сега много повече и слагали разни неща вътре. Дори има един алкохолен виц. Няколко души редовни пиячи научили, че някакъв човек предлагал евтино ракия на половин цена. Отишли пияниците. Наредили се сред чакащите и идва един човек и носи някакви торби с прах и им го дава и казва: "Ето ви ракията." Новите клиенти стоят и гледат в недоумение. И оня продължава: "Какво гледате. Взимайте си ракията слагате вода и готово."  
Вредни вещества се съдържат и в козметиката. Повечето от известните фирми с дамска козметика буквално тровят техните клиенти. От някои козметични дамски неща се развива рак на гърдата. Ако въобще ползвате парфюми и дезодоранти никога, никога не пръскайте тялото си на голо, но единствено върху дрехите. Само ние мъжете иначе ползваме афтършейв одеколони, където е желателно да ползваме на голо върху кожата.

Много хора освен, че се хранят неправилно поемат много по-голямо количество храна отколкото е необходимо. Единствено докато расте организма има необходимост от сравнително повече храна, а иначе на човек му е необходимо съвсем малко. Има хора, които ядат по малко, но много пъти на ден, други 3 пъти, а някои един път на ден. Аз лично не приемам  за мен многото хранения на ден, само по някакво доста рядко изключение може да се случи подобно нещо. Срещат се и хора, които се хранят на определен час примерно обядват точно в 12 часа, което е голяма глупост. Организма би трябвало сам да прецени дали и кога има нужда от храна.

Счита се, че прекалената употреба на месо е вредна. Общо взето диетолозите твърдят, че два дни седмично е най-добрия вариант, ако човек включва в менюто си месо. Преди около осем или девет години реших, че по примера на китайския дълголетник Ли Чун Юн няма да се отказвам напълно от месото, но ще ям такова, когато съм на гости или се случи да съм на ресторант. Към това обаче малко по-късно реших, че няколко пъти годишно (5-10) е добре да ям черен дроб, в който се съдържат осемте незаменими аминокиселини. Осемте незаменими аминокиселини се съдържат и в соята, но тя е по-опасна от черния дроб, освен, ако не сте си я отгледали сами или не знаете точния й произход.  

Най-правилно е човек да се храни с максимално близки до природата и необработвани с пестициди продукти. Чисти природни продукти.

От десетилетия е известно, че българското кисело мляко е много полезно, но в магазините не всички кисели млека са много хубави, а плодовото мляко е пълно с вредни боклуци. По-добре е сами да си направите някой и друг буркан сладко и после от него да си слагате в млякото като и да го овкусявате. Аз почти не ям захар, която в малки количества не е вредна, но в повече от 1-2 лъжички на ден е вредна. Единствено я ползвам когато си правя сладка или, рядко когато ям лимон. Иначе ползвам мед.

Добре е да се вземат предвид сезоните и използват различните сезонни храни. Така например да кажа за някои плодове::в края на май започвам да ям ягоди, череши, което продължавам и през юни, но през юни вече още добавям разни други неща, като черници, през юни и август ям пъпеши, дини, през септември много грозде, което мога да ям и през останалото време, но през този месец ям просто много грозде. Също през август, септември и октомври ям и къпини. Октомври, ноември и декември често ям риба, обикновено поне 2 или 3 пъти седмично (много е полезна съдържа Омега 3 и фосфор). Тогава още се храня и с повече чушки и домати. Разбира се през всяко време на годината хапвам по малко и разни цитрусови плодове, като портокали, лимони, грейпфрут, банани и тн., но не е често. В много от големите магазински вериги на запад е известно, че плодовете и зеленчуците умишлено се обработват с химикали, за да не може организмите на хората, които ги консумират да възприемат полезните витамини и вещества. Не знам дали това важи за България, но за да пристигнат и да се запазят дълго време плодовете и зелечуците от чужбина са обработвани с химикали. Това може разбира се до голяма степен да се оправи по различни начини.
Няколко пъти годишно обичам да хапна пресни охлюви. От време на време ям и разни семена или ядки, едно от семената с най-добър полезен ефект е лененото семе. А от дете обичам ядки от кайсии и преди известно време разбрах, че в тях се съдържа лаетрил (цианид) или така наречения витамин B 17, който умишлено не се произвежда и не се продава в аптеките, тъй като лекува рак. Ако искате можете да отидете до някоя аптека ей така да попитате за витамин В 17 и ще видите какво ще ви отговорят. Понякога през лятото и началото на есента ям малки количества водорасли (по-скоро като подправка по едно две листа), но струва ми се, че от едното водорасло много ми се възбужда половата системa и не го ям често, че иначе съм като нерез за разплод (но може и да греша, a да е от някакви упражнения, знам ли или може би някоя мома, която срещам някъде, примерно по улиците и несъзнателно стават някакви процеси в тялото ми понякога). Водораслите са много полезни за набавянето на минерали и различни вещества. Иначе купешките вносни водорасли като спирулина и червени водорасли са много скъпи, е аз имам и някакви от тях, но използвам повече нашенски.

За да функционира добре човешкият организъм се нуждае от витамини и минерали. Витамините се съдържат в естествените растителни продукти и допълнителното взимане на витамини в много случаи е нещо добро, но то не може да замести храненето. Витамините е добре да се приемат заедно с храната. Минералите също са необходими за жизнените процеси на тялото. Най-минералната вода е морската вода. В морската сол се съдържат голям брой минерали. Аз понякога от време на време използвам и хималайски солни кристали съдържащи 86 минерала. Относно минералната вода в магазините. От съществуващите 30 вида бутилирана вода в магазинската мрежа в страната 17 съдържат флуор. Ако пиете минерална вода по-добре е да си наливате от минерални чешми, като през няколко месеца сменяйте изворите. Не ползвайте пасти за зъби съдържащи флуор. В много от храните, които са сравнително чисти пък има олово от изпаренията на автомобилите, което, ако не се правят пречиствания се натрупва в организма, но има и други начини на отстраняването му.
Добър придатък към здравословния начин на живот са и хранителните добавки извлечени от билки или др. приготвени във формата на капсули. В наше време съществуват голям брой хранителни добавки, чрез които можете да поемете различни необходими за организма ви полезни вещества. Билките и билковите чайове са нещо много добро. Много билки имат лековит ефект върху не едно нещо. Ще ракажа един съвсем пресен случай от преди няколко дни. Има една много силна билка, която пия профилактично и за засилване на имунната система. Много е силна и от нея хората, които я пият почти не хващат грип. Преди около седмица един мой познат, който много добре знае, че я имам ми казва, че му казали, че трябва да я пие, за да не ходи на операция там от нещо си и му давам от нея. След два дни той ми казва: "Пиши у книгата, че лекува псориазис." А той човека знае, че пиша книги и ми казва, че само два дни като пиел както му казах му изчезнал псориазиса (болест, която по принцип не се лекува). 
През края на есента, зимата и пролетта от време на време пия естествено какао с мед, което е много полезно за имунната система и подсилването на организма. Но в същото време, ако не сте наясно - в другото фалшиво и подсладено какао, което се продава масово, произведено и преработено от световноизвестни фирми е изваден полезния елемент и почти можете да бъдете сигурни, че вътре са вкарали и някой боклук вреден за вашето здраве. Около зимата си правя и течен шоколад от истинско какао и мед, ако някой иска може и със захар, но тя е по-вредна.

Добре е човек да има един пречистваш ден седмично, когато да не яде или поне да яде само веднъж вечерта. Аз в момента не го правя редовно, но от време на време, иначе привиквам и ми става навик.

Някои хора изключват мазнините от хранителния си режим, което е голяма грешка. Подобно нещо е допустимо единствено, когато човек е на диета. Мазнините (по-специално растителните) също са полезни и жизненонеобходими, но единствено въпросът е какво количество от тях се приема. Само когато човек е на диета (примерно за сваляне на килограми или орелефяване) за известно време е добре да не приема мазнини, но по-късно тялото отново се нуждае от тях. Така например за абсорбирането на витамин А от организма са необходими мазнини. Ако не приемате мазнини няма как да бъде усвоен този витамин от тялото ви. Изключително важно е и да се вслушвате в организма си, ако можете да се научите да го правите де. Миналата година доста време карах на салати, но по едно време нещо тялото ми отказа да приема мазнини във формата на зехтинено олио и маслини в салатите и направо отказах салатите за няколко седмици. Не ми се ядеше и хляб около 2-3 седмици и карах на плодове. Тъй като за поддържането на баланса на тялото по принцип би трябвало да се приемат и белтъчини пробвах да ям кисело мляко, но и то ми беше неприятно. Тялото си искаше да си направи пречистване на плодове (съвсем малко, само 200-300 грама на ден) и след това отново започна с удоволствие да си поема белтъчини, както и мазнини в салатите. По рецептите на Лидия Ковачева има сравнително подобно пречистване на плодове и чай. 

Като цяло принципа е човек да поема от необходимите му вещества и да се поддържа баланс в тялото. Доктор Бари Сиърс преди няколко години излезе с революционната теория наречена "Зоната", че човек ежедневно трябва да приема правилно разпределено количество мазнини, въглехидрати и белтъчини. Тази теория гласи, че трябва да се приемат 40% въглехидрати, 30% мазнини и 30% белтъчини. Един познат, който е доста пълен (с около 40-45 или 50 кг. наднормено тегло6) като прочете една от неговите книги и започна да ми обяснява теорията ме пита: "Ти какво си ял днес?" и аз му казах. Той смята и изчислява известно време и после ми каза: "Ами ти точно така се храниш." Разбира се както казах човек за кратко време може да е на диета (дори и месец) и да не се храни по този начин, но като цяло е препоръчително през повечето време да се поддържа приблизително този баланс на Зоната.

2 Пречистването

Не може някой да е примерно над 20 годишен и никога да не е правил пречиствания и да си въобразява, че живее здравословно. Особено в наши дни. Човешкият организъм има невероятната функция да се справя с различни вредни вещества, когато са в малки количества, но определено пречистванията са необходим елемент в здравословния живот. Аз лично на 17 години вече правех пречиствания, но не съм сигурен дали още на 16 години не съм започнал. Считам, че някъде на тази възраст е редното вече да се започнат да се правят пречиствания, но в наше време по-добре е още от 14-15 години да се започнат пречистванията поради изключително много вредните вещества в продуктите. Ако ядете месо, пилешко, пиете безалкохолни напитки, ядете готов шоколад от магазина (а не си правите сами от естествени продукти), готови сладки, миете си зъбите с паста, която съдържа флуор7 или поне дълго време докато сте били малки са ви хранили така, то вече сте за окайване и за вас е крайно време да започнете пречиствания. Съществуват различни видове пречиствания. Но темата е твърде обширна, за да бъде дискутирана като придатък към един постинг. В близките дни ще доизгледам втората серия на филма Исус от Назарет и ще довърша и пусна постинга, който вече започнах да пиша по филма, известно време след това (след няколко постинга) ще пусна един постинг за един от много важните видове пречиствания - таман се каня да направя вече второ такова пречистване за да дам пример. Но тъй като е по-сложно и е комбинация от няколко пречиствания плюс подготвителен период и време за изчакване между пречистванията (поне месец) ще ми отнеме известно време до този бъдещ постинг и вероятно ще бъде постнат около декември .

3 Движение и спорт.

Понеже някои хора почти не са в състояние или не обичат да спортуват, то поне могат да се движат и за тях може да се каже, че са препоръчителни разходките. В зависимост от населеното място може да се правят разходки както по улиците, така и в парковете, в балкана, или край морето. За предпочитане е да се диша чист въздух. Въпреки че спортувам и аз понякога си правя разходки в парка, може дори да седна на някоя пейка и да си нося книга и да почета малко. Мога да седна и край фонтана, където има водни йони от пръските. По-добре е отколкото да стоя в къщи и да чета там. Също така, дори и да не е много хубаво и слънчево времето за плаж мога да отида на плажа и да си нося книга или списание и да си чета там.
Различните хора имат различна структура и различни предпочитания за спорт. Също така има женски и мъжки спортове. Но най-хубавото според мен е лека атлетика и за мъжете в добавка още малко мускулни упражнения (аз лично не виждам смисъл в павенето на големи мускули, но просто малко пооформяне и поддръжка). Други много полезни упражнения са йога асаните (позите). Почти всички йоги са дълголетници. Аз правя йога от дете, но по-сериозно се заех от около 14-15-годишна възраст. Човек трябва да умее да цени здравето си.

Тъй като е летен сезон ще спомена и ходенето на плаж, което е полезно, но понякога като се прекалява може и да бъде вредно. Повечето хора не са наясно как да ходят на плаж. Туристите отиват на плажа и стоят по много часове, понякога изгарят, друг път се мажат с разни лусиони, но истината е, че си има правила за правилното ходене на плаж, така че да се хване полезния ефект, а те поради незнание не успяват да го уловят. Аз ходя на плаж през около 5 месеца в годината, при което правя около 90 слънчеви бани, но никога не прекалявам. Най-често съм по час, час и половина, освен когато плувам по много и може да съм дълго време в морето. В различните часове има различни видове слънчеви лъчи. Счита се, че най-доброто време е сутрин от 9 до 12 часа (като имаме предвид, че вече от доста години часовника се измества с един час напред може и да удължим малко времето на крайния час). Като цяло от около 12 (1) часа до 3 или 4 часа следобед се приема, че трябва да се избягват топлинните лъчи. Разбира се това зависи от конкретния човек. Така например, ако някой има синузит и иска да се изчисти от него най-доброто време за това е да се пече след 1 часа следобед до 3 часа. Той има нужда точно от тези лъчи. Също трябва да се отбележи, че най-много слънчеви и топлинни удари има през периода между след 1.30 до около 3-3.30 часа. В дните, когато е по-облачно става за плаж. По-късно след 4 часа следобед отново е добре да се ходи на плаж. Тогава и водата в морето е най-топла. Друга основна грешка, която масово се прави от хората, които не са много умни е след като се върнат от плажа да се изкъпят. Всъщност би трябвало да направят точно обратното. Сутринта, ако искат да си вземат един душ, а след като вече са били в морето за да запазят ефекта от морската вода да не се къпят в никакъв случай. Още от края на 60-те и началото на 70-те
години много лекари, които са специалисти по морето и плажа препоръчват и така нареченото осоляване. В продължение на 10 дни човек да ходи на плаж и да се къпе само в морето и да не се мие с друга вода (да си измие косите за да не се сплъстяват може, колкото пъти някой счете, че е необходимо) и по този начин се хваща полезния и лековит ефект на морската вода. Човешката кожа има голяма площ и чрез нея се приемат минералите от морската вода, но това се губи, ако някой се измие след плажа.  

Да спортуват могат почти всички и на всякаква възраст. Дипак Чопра е направил следния експеримент. Отишъл в един старчески дом. И предложил да се направи група от хора, които да спортуват. Така 80-годишните се разделили на две групи с приблизително равен брой хора (по 50 човека струва ми се). След 5 години повечето хора от групата, в която не спортували били измрели, а от другата имало 2-3 смъртни случая и то починалите са умрели от наследствени болести. Този експеримент е доста показателен, но е по-добре човек от млад да си спортува и да се поддържа.      

Отново да дам личен пример. През последните две години преживявам утрояване на силата и физическите възможности. Организма ми няма нищо общо с календарните ми години, много неща и нива на вещества в организма ми са като на 20 или двйсет и няколко години (включително и външния ми вид разбира се, на някои снимки изглеждам направо като тинейджър казват хората - достатъчно е да видите снимката ми от концерта на Stryper в Каварна примерно - има такава тема в блога ми. Първото нещо, което забелязах беше плуването. Винаги съм плувал през лятото и началото на есента, но не много, но от две години насам започнах да плувам по един километър (не всеки ден де), нещо, което никога дори не съм си мислел, че бих могъл да направя и то с кеф. Просто един ден морето беше гладко като тепсия и започнах да плувам, правеше ми невероятен кеф и така малко по малко стана километър. Трябва да е било преди година (а може и две) когато отидох за първи път в градината на уредите и има един уред, с който сядайки се набираш, много хубаво упражнение. Започнах както всички с по 20, после увеличих на 50, след известно време на 200, след това на 300-350 (правел съм и над 400 в отделна серия) и като направя 2 или 3 серии от 650 до 900-950 набирания. Понякога хора или децата стоят и ми се кефят да гледат как се набирам. От малък съм ходел да бягам край морето сутрин рано и да дишам отрицателни йони от изпаренията на морето. Бягал съм различни разстояния, но само веднъж бях бягал до центъра на Сл. Бряг и обратно. Миналата година последното бягане на бос крак през октомври преди да захладнее ми беше много приятно и бягах до някъде след хотел Европа. Тази година започнах да бягам на другия плаж понеже северния беше много мръсен, но плажа ми се видя много малък. Като го поизчистиха северния плаж първия ден бягах до реката, втория видях, че реката не е много пълноводна и до първия мост, на другия ден направо до центъра на Сл. бряг до централния мост (около 6 км), можех и повече, но реших, че за момента стига толкова, няма смисъл и да прекалявам от първите няколко пъти и да карам до края на Сл. Бряг и обратно (12 км). По-добре е постепенно. На няколко пъти да увеличавам с по няколко километра. Също така реших, че трябва да не прекалявам и да не бягам всеки ден, но да си давам почивка един ден или колкото е необходимо, ако искам да бягам такива големи разстояния, докато организма свикне и е готов спокойно всекидневно да бяга по толкова или повече. Друг много важен момент е, че при здравословното спортуване е добре човек да се вслушва в тялото си. Никой няма да вземе да ти прави оценка и да бързаш за някакво състезание. Днес бягаш примерно до реката, утре до центъра на Сл бряг, други ден до моста и тн., а някой ден дори почиваш. Направо не ми се вярва, три седмици след първоначалното постване на този постинг започнах да бягам вече по около 10 км. Направо с кеф всекидневно започнах да бягам до Виктория палас или малко отгоре (последно ми казха, че до Виктория и обратно е около 10 км), но веднъж прекалих и бягах около13 км. и след това почивах три дни и пак започнах от по-малки разстояния, докато след около седмица напълно вляза във форма. Явно до Виктория палас ми е най-добре и достатъчно. Обичам в повечето от дните, в които бягам до Виктория палас (един ден седмично - събота не бягам, а понякога бягам и по-малки разстояния, тъй като ми oтнема над 2 часа и понякога става късно или имам нещо за вършене) да почивам отпред на някой шезлонг преди да поема пътя за връщане и около мен да обикалят няколкото двойки гълъби, които са само в тази част на Слънчев бряг.
Също мога да кажа, че всички или почти всички системи на тялото ми функционират или започват да функционират от 1-2 години насам много по-добре отколкото преди години. Дори виждам много, много по-добре примерно от преди 20-25 години (в първия постинг за дълголетието съм описал упражнението, с което можете да имате перфектно зрение за цял живот, ако го правите от време на време, доказано е от хилядолетната практика).

4 Почивката.

Освен активния живот включващ спорт, много важен момент за здравословния живот е почивката. В книгите по културизъм Арнолд Шварценегер препоръчва обезателно следобедната дрямка, като твърди, че не трябва да е много дълга. Но разбира се аз мога да кажа, че зависи от климатичните особености на страната и населеното място. Така например в южните страни има следобедна сиеста и тя е 2-3 часа, когато дори магазините и почти всичко се затваря и хората спят по около 2 часа. Така в горещите летни дни според мен, ако организма ви подсказва и ви се спи е нормално да си починете 2 часа, вместо да се щъкате напред-назад из жегата.
Много изследователи и лекари твърдят, че вечерният сън е най-добър от 10 часа вечерта до полунощ и, че той не може да бъде заменен от по-късния. Така, че желателно е човек да си ляга (е с малки изключения) не по-късно от 10.30-11.30 часа. Тук мога да уточня, че поради тази врътка с даването на един час
напред8 през лятото човек може да си ляга и в 11.30 часа. Аз ставам да бягам сутрин от 5.35 до 5.50 през по-голямата част от лятото и поради това обикновено спазвам тези часове на лягане. Разбира се човек не е необходимо винаги да прави всичко на точно определени часове, както вече споменах с яденето. Добре е да се вслушваме в собствения часовник на организма. Ако не ви се спи какво да се мъчите. Като цяло имам добър сън. Но някои дни правя едно по-специално упражнение и, ако нямам време по-рано и го направя по-късно следобед (ако го направя цялото) от огромната сила трудно мога да заспя. Дори когато сутрин отивам да бягам на морето не си навивам никакви часовници да ме събуждат (само първите няколко дни в началото), но следвам биологичното състояние на тялото и сам се събуждам около 5.20-5.50 часа бодър, а в редки случаи може и по-късно, а на шабат обикновено спокойно си почивам по-докъсно. Също примерно когато писах първата ми книга имах предварително разработен материал от няколко страници и останалото го написах само за четири седмици. Четях и пишех по 16 часа на ден. Понякога си лягах около 1-2 часа и се подсещах нещо и пак ставах, за да го допълня в книгата. Бях толкова развълнуван и въодушевен, че често лягах между 12-2 и ставах около 6-6.30 часа и пак започвах да чета и да проучвам нещата и да пиша. Но има моменти, когато е необходимо човек да има изграден режим. Хората, които ходят сутрин на работа в точно определено време или учениците в училище, за да могат да станат на време е необходимо и да си лягат по-рано.
Друг важен момент е как се спи. Много хора не обръщат внимание на този въпрос, но той е изключително важен. Аз лично не използвам възглавници (въпреки че имам и една много скъпа анти-акари възглавница) с много редки изключения, понеже тялото е добре да бъде наравно и мозъка да може добре да се оросява. В старите матраци (старата генерация) след няколко години ползване се развиват акари, но вече има ново поколение здравословни матраци, в които не се задържат вредните акари и са много по-удобни за спане. Така наречените ортопедични матраци. Аз лично ползвам най-доброто постигнато в тази област. Матрак, който освен за спане (много по-удобен от другите, но, ако искате да си купите подобно чудо добре ще е да хванете промоция, когато са под 1000 лв, иначе са 2-3 000 лв, ако въобще успеете да намерите или 2 000 евро в Германия) може да се използва за вибро-масажиране и създава магнитно йониево поле, което е изключително полезно и лековито (пречиства включително и кръвоносната система). Нищо не може да се сравни с това. Интересна подробност е, че матрака е и музикален. Вибраците са на музикална
основа и матрака свири. Ако някой стои в стаята и не знае започва да се оглежда и да се чуди от къде идва тази музика. Аз използвам всевъзможни такива полезни хитринки, които подобряват здравето и качеството на живота. Дори имам устройство за пречистване на въздуха от бактерии и тн, което ползвам понякога през по-хладните месеци. Разбира се и водата9,
която пия през повечето време не е съвсем същата, която пият другите хора. В наши дни тези неща допълнително определят здравословния начин на живот.

Дори при сегашното положение на нещата аз знам как да живея 200-300 години10 и при това да съм млад (друг е въпросът, че наближава края земята и няма толкова много време), но вие можете ли да оцелеете и 10 години11?  

Престанете да бъдете жертви! Вземете живота си в свои ръце. Вземете решение сега, променете се и започнете да живеете качествено и здравословно!

За неразумнитe хора, които пият или пушат12 - вие не сте родени с чашата в ръка или с цигарата в уста, организмът ви не се нуждае от тези неща, а напротив увреждат го. Откажете се от тези глупости. Достатъчно е, че "Те" се опитват да ви натровят по всякакъв начин с храните, лекарствата и тн. Ако някои от вашите познати и приятели ви пречат с неправилният си живот - дистанцирайте се. Намерете си нови приятели, които да ви подкрепят в живот без лоши навици и пороци. Четете книги, които ще ви научат на добри неща и ще ви изграждат като добри и качествени личности (примерно всеки би трябвало да прочете Библията). Престанете да бъдете жертви! Бъдете личности! Научете се да живеете правилно. Започнете да изграждате в себе си добри качества, от които ще бъдете щастливи и доволни за в бъдеще. Във вас е потенциалът да живеете правилно, да имате добър живот и да постигнете много от мечтите си (ако са добри)!

PS

Наскоро се появи един хубав разследващ филм на TV 7 - "Дяволът в чинията" и можете да го намерите на доста места в интернет пространството да го гледате. Ето все пак един линк:

  http://www.youtube.com/watch?v=WDwSOvbR-yg

------------------------------------

1 Майтапа настрана, но аз също вярвам, че ще падне метеорит. Описано е в Библията за бъдещите времена в пророчеството на Йоана, но това няма да е в близките 10-15 години.

2 По-голямата част от пластмасите са вредни за здравето. По принцип има стандарт за пластмасите и обозначаване. Като вземете една капачка от кисело мляко и я обърнете на гърба ще видите означението. Същото е и при пластмасовите чаши, тубите за бутилирана минерална вода и тн. Но в общи линии изискванията не се спазват. А повечето от тези пластмаси са обозначени за еднократно ползване, тъй като след известно време ползване или при нагряване се отделят вредни вещества.

3  80% от произвежданата в Северна Америка соя е генно модифицирана.

4 Женският хормон естроген е кръстен от окултистите на името на езическата богиня Естре, Еостре и позната в страните от Близкия изток под името Астарта. В Библията има забрана дори имената на езическите богове да се споменават:

"
нито да споменавате имената на боговете им" (Исус Навиев 23:7)

"и да съсипете жертвениците им, да строшите стълбовете им, да изгорите с огън ашерите им, да съсечете изваяните образи на боговете им и да изличите имената им от онова място." (Второзаконие 12:3)

 
5 След случая с натровените 300 000 китайски деца (който в началото се опитаха да покрият) и съвсем явното земетресение в Китай организирано с програмата ХААРП, като преди земетресението се виждат сияния в небето се чу слух, че 100 000 китайци са решили да направят тайно общество и да убиват илюминати, но не се знае дали е истина, пък, ако не е то никога не късно да го направят. Може да звучи прекалено хубаво, за да е истина, но китайците наистина могат да вземат да я направят тази работа. Но за сега не се е чуло да има убити илюминати.

6
Килограмите също са важен фактор за доброто функциониране на организма и за здравословния начин на живот. Най-елементарно казано е, че правилните килограми за някой човек са тези, при които се чувства най-добре. Но хората, които не спортуват имат и лъжливо усещане, че са си добре. Когато ги опънеш на побягат 2-3 километра си проличава дали са добре. Друг начин да ги провериш е да им дадеш да бягат по стълбите нагоре 5-6 етажа (аз от време на време го правя за кеф, понякога по 5-6 пъти на ден). В предишните постинги за дълголетието обяснявам принципа на правилния начин как човек да си определи правилните килограми. Аз примерно си знам, че за мен най-добрите килограми са от 58 до 68, докато перфектните килограми за външен вид са ми от 58 до 64-65 кг. А най-много време през живота ми съм бил 58-62 кг. В момента съм около 64-65 кг. (по време на първоначалното постване на тази статия бях 67-68), но с високото ниво на спортуване през лятото малко свалих и дори за момент се бях почувсвал кльощав при 64 кг., понеже не бях свикнал, a и на хората им се виждах доста слабичък. На мен винаги ми е лесно да свалям, ако реша. Особено през лятото, когато се храня предимно без месо, само на плодове, салати и тук-таме риба и не ми е трудно да се поорелефя малко. Дали ще са 63, 62 или 60 няма точно значение (но съм решил по някое време да сваля още мако със сигурност, заради йога упражненията и да се спра на някакви килограми за постоянно), аз все си изглеждам добре и в момента хората казват, че изглеждам много добрe. Тя конструкцията ми е такава да съм с по-ниски килограми и по-слабичък. Сруктората ми е хубава дори и за мускулни упражнения. Все пак е добре да тренирам и по малко мускулни упражнения, както правя през другите сезони. Гръдния ми кош е сравнително широк, а корема ми е хлътнал на вътре, доста под нивото на гръдния кош, а гърдите от тренирането са малко изпъкнали напред (когато бях 8 клас правех много лицеви опори, а сега зимно време от щангите и малко да тренирам с леки килограми пак има ефект). Когато свалям килограми понякога почти не тренирам друго освен бягане (от това лято вече средно по 10 км на ден) и йога, а понякога обичам и да плувам по около 800 метра до километър, ако е хубаво морето. Въпреки че не виждам смисъл в правенето на огромни мускули и човек да изглежда като говедо, все пак е добре да се правят мускулни упражнения както изясних в постинга и да се развиват някои мускулни групи за по-хубаво и здраво тяло. Идеята е човек да се пооформи малко и да има правилно телосложение с добри пропорции като на принципа на "златното сечение", а не да е кльощав или с наднормено от мускули тегло тяло.

7 Повечето от хората ползват пасти за зъби, в които е пълно с вредна химия. Когато си измият устата придобиват фалшиво усещане за свежест и чистота поради купищата от химикали в пастите, но истината е, че просто бавно и редовно се тровят. Относно вредния флуор - той не само, че е вреден за костите и зъбите, които при по-големи количества стават чупливи, но единствената цел, поради която е вкарван в пастите за зъби е, че по време на Втората световна война нацистите са установили, че хората приемащи флуор са податливи на манипулиране. И така просто се стига до мозъка и голяма част от хората са жертви на свръхизмамата. Когато някой човек привикнал с многото химикали за първи път започне да ползва паста, в която няма флуор се чувства някак странно, тъй като е свикнал с лъжливото усещане за чистота на зъбите от химикалите в другите пасти. Но истинските пасти са без флуор. Има държави, където е забранено да се продават пасти за зъбите съдържащи флуор.

8 Установено е, че промяната на часовете с даването на часа един час напред  и след това връщането му назад разболява хората. Това оказва  по-специално влияние при хората, които ходят на работа на точно определено време години наред. Така например в моя регион повечето хора не работят през зимата, а работят единствено около 5-6 месеца сезонно (от май до октомври) и за тях това не важи. А на мен просто не ми пука много. Дори не си играя да превъртам стрелката на ръчния ми часовник, който рядко нося. 

9 Хлора, който се поставя в питейната вода убива микробите, но има една друга причина, поради която контрольорите са успели да излъжат хората да се поставя във водата. Той създава удобна среда в организмите на хората, които го поемат за развитието на рак. Когато хлора е във формата на съединение не е така. В миналото във водата се поставял хлорен диоксид. По време на Втората световна война откриват, че когато са използвали хлорен диоксид във водата много хора са били изцелявани от рак и малария. По тази причина вече е наложено да не се поставя във водата хлорен диоксид, но единствено чист хлор.

10 Може би по-младите читатели на блога не са запознати, но някъде около месец май 2000 г., съвсем официално по новините излезе американския президент и направи изявление, че са открили начин да се живее до 1000 години. Случаят не се коментира много и остана в забвение. Единствено в някакви статии дадоха информация, че два изследователски института са работили и, че и двата са открили начин да се спре стареенето и да се живее до 1000 години. Е, ние нямаме техните възможности, но пък аз знам начин как да се живее до около 200-300 години. 

11 Преди когато бях дете нямаше деца умрели от рак. Сега в повечето училища има деца умрели от рак. Никой, който не се храни здравословно не може да има гаранция, че ще доживее и 5-10 години като броим децата. Докато възрастният индивид, ако е роден в ерата, когато в страната е имало предимно здравословна храна вече има изграден организъм и е малко по-здрав, то сега растящите са най-силно подложени на влиянието на вредните химикали поставяни в храните.

  12 В Миналото в повечето американски филми за да промиват мозъците и да накарат хората да станат пушачи умишлено по договори с компаниите производители на цигари са показвали кадри на много хора, включително и сред главните герои, които пушат. И така много хора с неизградени характери просто са ставали жертви на това. В сегашно време вече в много страни пушачите се считат за втора или трета категория хора и дори тютюнопушенето е забранено на публични места. През последните 8-9 години в повечето страни в Европа пушачите са спаднали на половина. Просто около половината хора са се отказали, а от младото поколение все по-малко хора стават пушачи. Известно е до какво води пиенето на алкохол и като че ли пушенето е по-малката беля, като уврежда здравето на пушачите (белите дробове и рак на белите дробове са най-честите поражения в организма от това, можете да чуете как грозно кашлят дългогодишните пушачи), но също вреди и на околните. Пушачите също замърсяват околната среда като изхвърлят фасовете където им падне. В България във всички населени места има и пропаднали пушачи, които са си разделили повечето от улиците на територии и в определени часове обикалят и събират фасовете, в които има запазен тютюн от земята и после ги пушат. В големите градове и столицата за най-доходоносни се считат автобусните и трамвайните спирки, тъй като там хората когато дойде транспортното средство изхвърлят цигарите си и понякога са наполовина. За такива места от време на време стават сбивания за територия между събирачите на фасове. Някои момичета и жени проституират за цигари. Нали не искате да бъдете едни от тези хора?
Докато при предишните поколения от хора, за да се развие рак на белите дробове, на кръвта и или така често срещания вече при жените рак на гърдата тн. от пушене е било необходимо да минат примерно 18-20-25 години, сега при по-младите става дори и за 7-8 години, а понякога за 5 поради всичките вредни вещества в храните и дори пръскането във въздуха. Тютюнопушенето е почти като самоубийство за по-младите. Ако не ми вярвате отидете в едно отделение за раково болни, за да видите колко млади хора вече има (а тенденцията е да се увеличават и да се утрояват и учетворяват). Вече от повече от десетилетие има и деца родени от майки пушачки, които на 3-4-5-годишна възраст имат рак - представяте ли си за каква трагедия става въпрос? Понякога за такива хора, когато са от по-бедните слоеве на населението стоят кутии за помощи в магазини или на други публични места, а някои техни приятели направо обикалят по улиците и просят от магазините и хората пари за тях. Сигурно всички сте ги виждали. И още може да се каже, че пушачките не могат да бъдат пълноценни и добри майки, тъй като прехвърлят отрови от тютюна на плода докато е в утробата и така увреждат по един или друг начин децата си, а когато растат дори и да обичат децата си те ги увреждат само с това, че когато пушат децата им са около тях и дишат вредния въздух. Разбира се много жени и момичета като научат всичко това се отказват да пушат.
Ако случайно ви интересува от къде произлиза тютюнопушенето - то идва директно от езичеството, има окултно магически характер и е свързано с демонично действие. Така например при североамериканските индианци при сключването на мирен договор е било задължително да се пуши калюмета на мира и да се издишва дима в четирите посоки на света, тоест на четирите духа (демона) на света. В езическите култове са извършвали възлияния с различни ароматни треви към техните божества (едва ли е необходимо да ви обяснявам, че в чест на тези божества правели човешки жертвоприношения). Такива правели индианците в Америка:

http://ernest.blog.bg/history/2010/05/05/istinata-za-2012-g-i-prorochestvata-na-maite.539881

Освен че хората къдели на божествата си, те започнали сами да вдишват от тези треви. Ето така от култовете към демоните произлиза тютюнопушенето, а когато хора от екипажа на Колумб се върнали пренесли този грозен навик в Европа. 
 




Гласувай:
1



1. icebarbi - Поздрави за поста ;)))
12.06.2013 16:58
Поздрави за поста ;)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666154
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031