Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2017 09:30 - Психодиагностика. Контролен списък от признаци за психопатия (тест PCL-R) - първа част
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0 .

Психодиагностика. Контролен списък от признаци за психопатия (тест PCL-R)

 

Много „психопати“ въобще не са официални престъпници, както е прието да се мисли за тях.  Точно обратното, те могат да заемат ръководни длъжности, да имат свой цветущ бизнес или да бъдат уважавани и признати специалисти във всяка една професия.

Мъжете, които събират най-голямото количество бал по първия фактор на този тест, могат да бъдат много, много успешни бизнесмени, да са с висок интелект и добри маниери и точно това създава илюзия за тяхната нормалност.

Проблемът с тези хора се състои в това, че те нямат в структурата на личността си висши морални чувства (съвест, срам, разкаяние, състрадание, съчувствие, любов, привързаност, честност, доверие).  Тези мъже всъщност само показват чрез лицемерие и притворност на другите, че преживяват, но всъщност не изпитват тези чувства. Те изучават психологията като инструмент за манипулация на хората.

Поради своята аморалност те създават непрекъснат емоционален хаос в своя живот, причинявайки немислима за тях болка и страдание на обкръжаващите ги,  било в работата, било в домът им.

Най-често и с най-тежки последици на страдание са жените, които встъпват в лични взаимоотношения със социално адаптираните, корпоративни психопати.  Отношенията с такъв мъж са изпълнени с психични травми на базата на злоупотреба с доверието на жената – хронично психологическо насилие, безброй изневери и унижение на нейната личност.

Мъжете, които събират най-голямото количество бал по втория фактор на този тест, имат често проблеми със закона. Установяването на отношения с такива мъже означава много висок риск от физическо и сексуално насилие над жената.

Жените, които дълго не могат да разберат съдържанието на това разстройство на личността на любимия им съпруг, трудно откриват причина за това отношение към тях и обикновено имат силно чувство за вина за това, че самите те не съответстват на идеалният и успешният си съпруг, имащ солиден обществен имидж на ръководител, на прекрасен човек, съпруг и баща.

Описание

Предложения въпросник Hare Psychopathy Checklist Revised (PCL-R) е предназначен не за самооценка, а за експертна оценка на изследваното лице. Създаден през 1990г., първоначално е бил прилаган за определяне степента на психопатичните тенденции и за оценка на психопатичната и антиобществена склонност на човек. Впоследствие намира широко приложение към обвиняеми и осъдени за престъпления, като е съдържал 20 симптома – пунктове за оценка, които позволяват на квалифицираните експерти да определят степента на психопатичност на субекта. Въпросника и сега е признат метод за определяне наличието и степента на психопатия на човек.

Впоследствие въпросника започва да се прилага за диагностика на възрастни мъже в затворите, затворническите психиатрични болници, очакващите психиатрична експертиза или съдебни дела и други изпитателни учреждения и места за лишаване от свобода. Резултатите от експертизите били използвани при съставяне на съдебни решения в качеството на фактори, влияещи  върху продължителността и типа на задържането и лишаването от свобода. Опитът показва, че PCL-R е ефективен при диагностика на сексуални престъпници. А също и при такива правонарушители като жени и подрастващи и юноши (13-17г).

Резултатите, получени при тестуването не трябва да се разглеждат като окончателни за поставяне на диагноза. Окончателно заключение може да бъде дадено само от специалист, който провежда задължително полуформализирано интервю с лицето и анализира личните сведения за него. Интервюто обхваща жизнения фон на субекта, в т.ч. и сферите на труд, образователна история, брак и семейно положение, престъпно минало. Тъй като психопатите с леснина и виртуозност лъжат, информацията която те представят трябва да бъде потвърдена с документи от неговото досие.

Психопатът разглежда другите хора като животни, използва обаянието си, лъжата, насилието и други методи, които му позволяват да получи това, което иска.

Вариант-1:

Въпросникът е експертна оценка на психопатия е създаден на основата на въпросника на Роберт Хер (Robert D. Hare) за установяване на психопатия при престъпници Hare Psychopathy Checklist Revised (съкратено – PCL-R)

Фактор 1: въпроси 1-8

Фактор 2: въпроси  9-17, 20

Въпроси на теста:

1.Измамно обаяние (умение убедително, аргументирано, интересно и увлекателно да  говори; умение да създава особено благоприятно първо впечатление; притворство; лицемерие).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

2. Нездраво самолюбие (силно завишени представи за своите способности; болезнено чувство за собствено достойнство; високомерие и чувство за превъзходство над другите хора).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

3. Патологична лъжливост (проницателност, хитроумие при умерена психопатия; измама, лукавство, интригантство и недобросъвестност, непочтеност — при изразена психопатия).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

4. Коварство, хитрост и склонност към манипулиране на другите, с цел извличане на лична изгода (корист).  

Да, често

Да, понякога

Не, никога

5. Неспособност да изпитва висши морални чувства - разкаяние, състрадание, съпреживяване, съжаление, чувство на вина и срам.

Да, често

Да, понякога

Не, никога

6. Повърхностни емоции (неспособност да изпита дълбоки чувства; емоционална бедност — ограничен диапазон на чувства; притворство в чувствата; хладнина в междуличностните отношения; егоцентричност).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

7. Упорита жестокост, отсъствие на емпатия, хладнина, презрение, невнимателност по отношение на другите хора.

Да, често

Да, понякога

Не, никога

8. Безотговорност (отказ от поемане на отговорност за собствените си постъпки; отричане отговорност за своите думи; опити за манипулиране чрез думи; изопачаване съдържанието на думи; отричане на поети ангажимент; манипулиране на другите хора с цел, бягство от собствена отговорност и формиране на вина у другите).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

9. Потребност от постоянна психическа възбуда (извънредна потребност от нови, завладяващи впечатления; склонност към риск и избягване от скуката).  

Да, често

Да, понякога

Не, никога

10. Финансов паразитизъм (преднамерена манипулация в отношенията с другите хора с цел осигуряване условия за живот на чужда сметка; финансова експлоатация на другите; егоистично отношение към финансите и собствеността на други хора, проявяващо се в стремеж да се използват тези ресурси като свои; използване на финансова зависимост спрямо други хора с цел, получаване на лична изгода).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

11. Слаб поведенчески контрол (бурно изразяване на негативни чувства, словесно оскърбление и неуместни и неприемливи способи за изразяване на гнева).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

12. Неспособност да постави пред себе си реалистични дългосрочни цели (неспособност да разработи и изпълни дългосрочен план, да постигне поставени цели в своя труд).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

13. Импулсивност (склонност да извърши необмислени и неочаквани постъпки, без да отчита последиците).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

14. Неспособност да изпълни поети ангажименти или отказ от изпълнение на поети ангажименти.

Да, често

Да, понякога

Не, никога

15. Антисоциално поведение в подрастваща и юношеска възраст (13-18 г.)

Да, често

Да, понякога

Не, никога

16. Проблемно поведение в детството (разнообразни дисфункционални прояви на проблемно поведение до 13г.)  

Да, често

Да, понякога

Не, никога

17. Отмени на условно осъждане, осъдени на пробация,  амнистирани осъдени или нарушение на изискванията на дългосрочна условна присъда.

Да, често

Да, понякога

Не, никога

18. Промискуитет (безпорядъчен полов живот;  многобройни полови връзки със случайни партньори;   липса на избирателност на полов партньор).

Да, често

Да, понякога

Не, никога

 
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 1469088
Постинги: 1643
Коментари: 116
Гласове: 1134
Календар
«  Ноември, 2018  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930