Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2017 19:00 - Методика за изследване на самоотношение (МИС) (С.Р.Пантелеева) втора част
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1515 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Методика за изследване на самоотношение (МИС)
(С.Р.Пантелеева)
втора част


Обработка на резултатите

При обработката на резултатите се използва специален „ключ“, с помощта на който се получава т. нар. суров бал.

Съвпадението на отговорите с „ключа“ се оценява с 1 бал.  Първо се изчисляват (събират) отговорите по признак „съгласен“, а след това – по признак „не съгласен“. Получените резултати се сумират. След това сумата „суров“ бал по всяка скала с помощта на специална таблица се трансформира в стенове. Стеновете служат за основание за интерпретация.

image

За трансфортмирнае на „суровите“ балове в стенове (стандартно значение) е необходимо да се намери в първата колонка определена скала и да се проследи по хоризонтала до колонката в която се намират индивидуалния „суров“ бал или интервал от индивидуални „сурови“ балове. На върха на същата тази колонка е указан съответния на „суровия“ бал стен. Например,ако суровия бал е 7 по скала „Самоприемане“, то в колонка 6 поред  е записан интервал 6-7. На върха на същата тази колонка е указано значението в стенове = 5.

            Самоотношението се разглежда като представата на човек за собствената си личност в смисъл на собствен „Аз“. Самоотношението в значителна степен се определя от преживяването за собствена ценност и се демонстрира чрез широк диапазон от чувства: от самоуважение до самоунижение.

            Интерпретацията на резултатите се осъществява  в зависимост от тяхната изразеност. Значението от 1-3 стена условно се приема за ниско ниво на изразеност; от 4-7 – средно; 8-19 – високо. 

image

Пространството „самоотношение“ включва 9 скали и 2 подсистеми (фактори) и 1 защитна система. В позиции от 1 до 9 са представени скалите, а в позиции 10, 11 и 12 в горната таблица са представени интегрални показатели на подсистемите:  самоуважение, автосимпатия и самоунижение.

Самоуважението е системата от самооценки (когнитивни /мисловни/ оценки) за самия себе си и включва 4 скали: саморъководство; самоувереност отразено самоотношение; откритост. За изчисляване на самоуважението се сумират стеновете от четирите скали. След това, получената сума се разделя на 4. Получения резултат е показателя „самоуважение“. Факторът изразява оценката на собствения „Аз“ по отношение социално-нормативните критерии: целеустременост, воля, успешност, моралност, социално одобрение и др. Има силно изразен оценъчен характер.

Автосимпатията, т.е. емоционално-ценностното отношение към себе си включва 3 скали: самопривързаност; самоценност и самоприемане.Събират се стеновете по трите скали и се разделят на 3. Факторът отразява едни или други чувства или преживявания по адрес на собствения „Аз“. В основата му лежи обобщенос чувство на симпатия, което може да съществува редом или дори въпреки една или друга обобщена самооценка, изразяваща преживявания на самоуважение.

Самоунижението е защитен фактор и включва 2 скали: вътрешни конфликти и самообвинение. Сумират се стеновете по двете скали и се разделят на 2. Двата фактора са обединени на основата на негативен емоционален фон на самоотношение.  Самообвинението оказва отрицателен натиск върху общия фактор „автосимпатия“, докато вътрешния конфликт е свързан с дефицит на самоуважение.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3871730
Постинги: 2190
Коментари: 116
Гласове: 1326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930