Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2017 10:00 - Невротична вина (из „Психология на съвестта – вина, срам, разкаяние“ – Е.П. Илин)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 729 Коментари: 0 Гласове:
0



                                                                Невротична вина

             Невротичният вариант на вина възниква, когато човек удържа в съзнанието си някакъв идеален образ за себе си – мечта за това, какъв непременно би желал да бъде.  Невротичната вина е построена върху желанието на човек да представи себе си в по-добра светлина пред света. Живот с такива идеали е изпълнен със страдания – унижението и постоянното преживяване на вина следват непрекъснато човек. Най-характерните признаци за наличието на невротична вина са:

            -Човек през цялото време иска да бъде добър.

            Ако това желание не се случи, той чувства себе си виновен.  По тази причина той не е в състояние да отказва на никого, не конфликтува, не изяснява отношенията си с другите, страхува се да взема решения, да бъде честен и открит както със себе си, така и с обкръжението си.

            -Човек винаги преживява това, което другите мислят за него.

            Преживяването се съпровожда с непрекъснато мислене за това, как човек изглежда в очите на другите и дали правилно са го разбрали;  съмнения дали е постъпил правилно, дали не е обидил или засегнал нечий интерес. Той приема, че трябва да е отговорен за всичко и всички, счита, че не може да си позволи грешка или да се отпусне.

            -Човек непрекъснато се стреми да „спаси положението“

            Той не е в състояние да разбере, че от него не зависи и другите хора сами правят своите избори, дори не винаги правилни. Животът му е съпроводен със старание да покрива очакванията на другите и дълбоко се разстройва при неуспехи. Той не може ясно и открито да обясни какво не е направил, често започва да се оправдава и всячески да поправи стореното.

 

            Хората, преживяващи невротична вина скриват, не говорят открито за състоянието си, защото не искат никого да разстройват, да обидят или да ядосат. Те постоянно се свързват с хора, които го карат и предизвикват у тях чувство за вина. Живеят с партньори, които постоянно се нуждаят от тяхната помощ и не могат да се грижат за себе си. Животът с такива партньори е особено тежък, но чувството за вина не им позволява да се разделят. Те често преживяват депресивни състояния, недоволни са от себе си, от обкръжението си и от целия свят.

Източник:
image
09.10.2017г.
К.Кунчев




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3860647
Постинги: 2185
Коментари: 116
Гласове: 1325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930