Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2017 19:00 - Фамилно (семейно) консултиране и психотерапия. Техника „Незавършени изречения“ (в помощ на училищните психолози, работещи със семейства)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
0



 

                              Фамилно (семейно) консултиране и психотерапия.
                                             Техника „Незавършени изречения“

                    (в помощ на училищните психолози, работещи със семейства)

 

 Описание и цел: Предложената техника помага да се видоизмени характера на комуникацията между членовете на семейството, а именно:

-Да се стимулира диалога между дистанцираните членове;

-Да се структурира общуването по двойки и се направи по-безопасно за тях (формулировки във вида „Аз-послания“; баланс в изразяване на негативните и позитивни чувства; маркиране направленията за промяна).  Озвучаването (вербализирането) на позитивните характеристики е особено важни в ситуации на семейни конфликти, когато членовете на семейството обменят основно негативни послания, провокиращи нарастване на споровете (кризата).

-Да се осигури равен принос в разговора, сдържащ многословието и поощряващ мълчанието сред членовете на семейството.

 Освен промяна в процесуалните характеристики на общуването,техниката позволява да се изследва основно съдържанието на взаимните претенции.

Прилагане:

Психологът избира двама от членовете на семейството, спрямо които си заслужава прилагането на техниката. Предлага им се да застанат (седнат на столове) един до друг и се инструктират – всеки един от тях да завършва фразите, подадени от психолога (незавършени изречения).

Примери:

„На мен би ми харесвало, ако ти …“

„Аз се разстройвам, когато ти …“

„Аз се ядосвам, когато ти …“

„Аз съм ти благодарен, когато ти …“

„Ние бихме могли заедно по друг начин да …“

По емпиричен път е установено, че оптималното количество изречения при прилагане на техниката в една сесия е около пет. От членовете на семейството се иска да „преминат“ по този списък 3-4 пъти последователно. Обикновено времето за тази процедура е около 20 мин. и като правило се среща силни съпротиви – точно обратното, може да стимулира шеги и смях. 

По време на сесията всички присъстващи  могат нагледно да се убедят с каква скорост се продуцират негативни твърдения (изказвания) и с какви мъки участващите признават достойнството на другия. Често децата, които присъстват на сесията признават, че за първи път чуват за себе си нещо хубаво. Ограничения при прилагането на тази техника има само по отношение възрастта на децата, с критерий за възможностите и целесъобразността от участието им. Предложената процедура може да се прилага самостоятелно и да служи за разработване на терен за по-нататъшна работа.

Източник:

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3869705
Постинги: 2189
Коментари: 116
Гласове: 1325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930