Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2017 22:00 - Шестте мислещи шапки на Едуард де Боно (в помощ на училищните психолози за групова работа)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 2827 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.10.2017 22:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                     Шестте мислещи шапки на Едуард де Боно

                            (в помощ на училищните психолози за групова работа)

 

1.БЯЛА ШАПКА

Бялата шапка представя фактите и информацията за ситуацията и проблема. Това е обективно знание, повече описание, отколкото обяснение. Особено важно е фактите да не се използват като аргументи в спора, както често се случва, а да представляват информация в чист вид. Тези факти са основани в областта на въпросите: Какво?, Къде?, Кога? и Как?.

В метафоричен смисъл ролята на бялата шапка е на детектив. Детективите търсят улики, доказателства и факти, които ще им помогнат ефективно да разрешат случая, върху който работят.

По време на процеса на мислене бялата шапка на всяка цена трябва да избегне заключенията или преценките за информацията, която се събира и представя.

Насочващи въпроси:

•Какво знаем за този проблем?

•Какво не знаем за този проблем?

•Какво трябва да знаем за този проблем?

•Какви са съществуващите решения за този проблем?

2.ЧЕРВЕНА ШАПКА

Червеният цвят, който предполага гняв, ярост и емоции, е избран да представи емоционалния и интуитивен поглед върху нещата.

Чувствата и емоциите са важни и влияят върху решенията ни, без значение дали ги изказваме открито, или не. Те могат да се проявят на входа на обсъждането, по време на самата дискусия или при вземането на решението под формата на страх, гняв, омраза, подозрение и т.н. Червената шапка ги легитимира и в известен смисъл предоставя на участниците в срещата възможност да изкажат неща, които иначе биха се въздържали да споделят.

По време на процеса на мислене мислещият с червената шапка трябва на всяка цена да избегне рационализиране или оправдаване на своите чувства и решения.

Насочващи въпроси:

•Какви са твоите чувства по този въпрос?

•Въз основа на твоите чувства има ли по-добър начин това да бъде постигнато?

•Интуитивно, това ли е правилното решение на този проблем?

3.ЧЕРНА ШАПКА

Черното се е наложило като „отрицателния, мрачен цвят”. Черното е мрачно и негативно - затова черната шапка обхваща отрицателните аспекти, слабостите и рисковете. Тя търси аргументи в полза на твърдението, че нещо няма да стане. Черната шапка събира всички негативни аспекти за правилното разрешение или решение. Този, който я носи, описва заплахи, неудобства или лоши последици.

Мислещият с черната шапка не прави това, за да бъде злобен или деструктивен, а по-скоро за да произведе сценарий, който ще помогне на останалите мислещи шапки да изградят подходящи планове за възможните проблеми, които могат да възникнат в бъдеще.

Първичната директна цел на черната шапка е да разкрива всички възможни пропуски и опасности, които биха могли да саботират целите и резултатите, които искаме да постигнем.

Черната шапка ни посочва нещата, които не съответстват на опита или на наличните знания. Мислещият с черната шапка обаче задължително трябва да приведе логически и уместни доводи в подкрепа на своята теза.

Насочващи въпроси:

•Кой е най-големият недостатък на тази идея?

•Какъв е недостатъкът на този начин на мислене?

•В каква степен е възможно този проект да се провали?

4.ЖЪЛТА ШАПКА

Жълтото е слънчево и позитивно и символизира позитивното мислене. То е въпрос на нагласа и съзнателен избор. Освен това жълтото е конструктивно - прави предложения и помага да подобрим съществуващите решения. Жълтата шапка събира положителните аспекти на решението, предимства или бъдещи ползи. Тя също представя положителната мотивация на избраното решение.

Жълтата шапка не вижда никакви граници или ограничения и от все сърце вярва, че ако има средства, то ще се намери път невъзможното да стане възможно.

Основната роля на жълтата шапка е реалистично и оптимистично да придвижи дадената идея през безброй препятствия, за да докаже, че тя е ефективно решение на проблема.

По време на процеса на мислене жълтата шапка на всяка цена трябва да избегне песимистични мисли и изказването на решения, базирани на хипотетични факти, чувства и мнения.

Насочващи въпроси:

•Как може да се подходи към този проблем?

•До какви положителни резултати може да доведе това действие?

•Как можем логично и реалистично да направим тази работа?

5.ЗЕЛЕНА ШАПКА

Зелената шапка е избрана да обозначи творчеството и новите идеи. Зелената шапка произвежда нови идеи, предложения и решения. Тя е символ на открито и творческо мислене. Тя означава целенасочено усилие да се избяга от познатото и да се подходи съзидателно към даден проблем.

Метафоричната роля на зелената шапка е на младо стръкче. Младото стръкче израства от земята и расте постоянно, разширявайки своите листа и клони във всякакви неочаквани посоки. Мислещият със зелената шапка не се контролира от правила или ограничения. Той знае и разбира, че е свободен да мисли извън нормите и границите на реалността.

Основната роля на зелената шапка е да отвори вратите си за нови, уникални, креативни идеи и перспективи, които ще разбият границите на реалността и ще открият нови начини за разбиране и разрешаване на проблема.

По време на процеса на мислене зелената шапка на всяка цена трябва да избегне да критикува или да съди идеите, които тя е сътворила. Важна част от мисленето на зелената шапка е провокацията, която се използва, за да отклони мислещия от обичайните модели на мислене.

Насочващи въпроси:

•Какви са съществуващите алтернативи?

•Може ли това да бъде направено по друг начин?

•Ами ако ...?

•Как може да се погледне на този проблем от друг ъгъл?

6.СИНЯ ШАПКА

Синята шапка се занимава с управлението и организацията на процеса на мислене, както и с начина на използване на останалите шапки. Синята шапка представлява контрол върху целия процес. Тя предлага последващите стъпки по време на срещата и след това. Синята шапка трябва ясно да определи проблема, който ще бъде дискутиран. Синята шапка следи спазването на делението на шапките. Човек не може да критикува, когато не е с черната шапка, или да “хвали” дадена идея, когато не е с жълта шапка.

Основната роля на синята шапка е да мисли за процеса на мислене. Всяка стъпка, която тя прави, е насочена към подобряване на ефикасността и ефективността на взаимосвързаното мислене, чрез филтриране с останалите 5 шапки. Колкото по-гладко, по-бързо и по-опитно протича този процес, толкова по-голяма е възможността да бъде постигнато по-ефективно решение на проблема.

Мислещият със синята шапка също така може да прави обобщения и заключения на резултатите, постигнати чрез мисловния процес. Освен това важна дейност на синята шапка е да следи за спазване на правилата на метода на мислещите шапки и да преустановява възникналите спорове. Мисленето на синята шапка налага дисциплината.

Важни предпоставки, без които методът няма да е ефективен, са:

•Да е налична приятелска атмосфера в групата;

•Шапките да са правилно представени (истински шапки, хартиени шапки, …);

•Редът на шапките да е ясно дефиниран от лидера и да се спазва от всички;

•Целта на метода да е ясна за групата;

•Решенията, предложени накрая на процеса, да са одобрени от всички членове, включени в проблема;

Насочващи въпроси:

•Пред какъв проблем сме изправени?

•Как може да бъде дефиниран най-добре този проблем?

•Какви са нашите цели и резултати?

•Какво се стремим да постигнем чрез решаването на този проблем?

image


image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3859580
Постинги: 2184
Коментари: 116
Гласове: 1324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930