Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2017 11:01 - Метод 2 „Определяне на убежденията“. Техника 5 „Избирателност на паметта“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 892 Коментари: 0 Гласове:
0




                                          Метод 2 „Определяне на убежденията“.

                                            Техника 5 „Избирателност на паметта“.

                                              (когнитивно-поведенческа терапия)


Упражнение 1
image

Ред за прилагане: Обяснете на клиента принципите на избирателната памет (запаметяване). Ето един вариант:

Избирателна памет

„Всеки път, като се отдадете на спомени за миналото - за големите събития, които са се случили с Вас, когато бяхте ученик в гимназията, за първата си любов, за прекрасното време на студентските години - трябва да внимавате, защото спомените ви могат да Ви измамят. Можете да създадете фантазия за нещо, което никога не се е случило, защото избирателно пропускате тези предмети, емоции и събития, които са несъвместими с желаното настроение. Като се самозаблуждавате за истината, вие възприемате измисленото минало като истинско. В такива случаи единственият начин да получите удовлетворение днес,  е да направите по-точно възпроизвеждане на миналото. Само в случай, че Вие си припомните своето минало по безпристрастен и непредубеден начин, уроците от миналото могат да станат Ваш ориентир в настоящето и бъдещето. Обърнете внимание на това, което избирате от миналото, бъдете по-внимателни.

Предложете на клиента писмено да изложи своето разбиране за избирателност на паметта.

Упражнение 2

Неясни (смътни) спомени.

Помолете клиента да си припомни събитие, но не в детайли, а само най-общо. Нека да запише тези спомени на лист или диктофон.

След това въведете клиента в състояние на релаксация (тези навици се формират в процеса на по-ранни сесии). Препоръчително е да включите запис със звуците на природата или успокояващата музика.

 

Детайлни спомени.

Помолете го да си представи, че пътува обратно към миналото и се връща към ранните епизоди. Изберете конкретна сцена за разглеждане. Напомняйте на клиента, че при ретроспекцията трябва да  използва (включи) всички сетива: визия - цветове, осветление, предмети, движения, каква перспектива вижда. Слушане - може ли да чуе разговори? Възприема ли фонови звуци, музика, разговор в съседната стая, ревът на коли на улицата? Миризма – на какво ухае? Кинестетика - как се движи, стои, седи или лежи? Емоции - чувства ли се щастлив, тъжен, уплашен, ядосан? С каква сила и в каква комбинация? Преминете през всички стъпки, без да прескачате или да обобщавате. Паметта може да бъде стимулирана чрез разглеждане на снимки, дневници и написани текстове. Напомнете на клиента за други събития, настъпили по това време. Използвайте някакви улики и доказателства, които му помагат да си спомните колкото е възможно по-подробно детайлите.

Документиране. Конспектирайте или запишете на аудио касетата какво си спомня клиентът. Сравнете първата (неясна) памет с последната (подробната). Какво не е могъл да си спомни веднага? Защо? 

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3816803
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031