Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2017 11:01 - Метод 2 "Определяне на убежденията". Техника 1 "Определяне на очакванията" (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 96 Коментари: 0 Гласове:
0 

                                                Метод 2 "Определяне на убежденията".
                                               Техника 1 "Определяне на очакванията".

                                                (когнитивно-поведенческа терапия)

 

Индивидуалното „В“ се появява много преди да се случи „А“.  Това „В“ често се явява глобална философия, възглед за света, който обуславя начина и вида реакция на събитието (А).

image

Очаквания

В – стимул, когниции и убеждения различен вид (в дадения случай - очаквания);

А – активизиращо събитие;

Се – емоционална реакция – това, което чувстваме;

Сп – поведенческа реакция – това, което правим;

Очаквания – това, което клиентът иска от себе си, от другите и от света като цяло. Това са собствените му претенции за това, как трябва да постъпва, да се държи; критерии, които той използва, за да реши, дали едно поведение (постъпка) е успешна или не. Клиентът може да има повишени или занижени очаквания към себе си, другите или света. Когато той се стреми да постигне желаното, очакванията се превръщат в потребности. Често нереалистичните очаквания се явяват единствена причина за емоционален проблем.

Ред за действие: Помолете клиента да се съсредоточи върху проблемната ситуация и да продължи да си я представя до тогава, докато не я почувства достатъчно отчетливо.

След това предложете да определи най-добрия изход от дадената ситуация и да отбележи (осени) своя отговор по 10-степенна скала. Крайните деления на скалата съответстват на най-добрия (успешен) и на най-лошия (неуспешен) вариант на събитията, които могат да се случат с него в живота му. Например, в единия край „Нобелова награда“ – 10, а в другия край – рак в последен стадий – 0. 

image

Сега помолете клиентът да си представи най-добрия и най-лошия от възможните изходи в конкретната проблемна ситуация и да отбележи тяхното значение на скалата.

image

След това нека клиентът да реши, къде ще се намира точката СДП (самодостатъчно-приемливо). Обяснете му, че СДП е резултатът, който той намира като достатъчно приемлив - необходим минимум, за да възприеме събитието като положително. 

image

Накрая възложете задача на клиента да определи по обяснения и показан му начин няколко проблемни ситуации, следвайки процедурата. Много е важно клиентът да се обучи още на сесията да прилага алгоритъма за определяне на очакванията и изискванията (претенциите) към себе си и другите.

По време на упражнението, психологът обръща внимание и установява доколко, в каква степен измерителните скали на клиента се различават от оценките на повечето хора и на самия него при подобни ситуации, т.е., психологът тества реалността (обективността) на оценките на клиента върху себе си. Например, доколко той самият би бил тревожен (би изпитал страх) при подобна ситуация?

image
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 1501514
Постинги: 1686
Коментари: 116
Гласове: 1142
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31