Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 15:00 - Методика „Жизнен път” (писмен вариант)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 2092 Коментари: 0 Гласове:
1



 

                                        Методика „Жизнен път” (писмен вариант)

Прилага се в хода на индивидуалната работа с един от членовете на семейството. Методиката изисква писмено изложение на лична история в контекста на семейната история.  Този способ помага на човек да осъзнае по какъв начин миналото му е повлияло настоящето и как това влияние продължава да влияе и в момента.

Изпълнението на задачата помага да се разкрие повторяемостта на семейните стереотипни поведения и да се приеме решението за „раздяла с миналото” и освобождаване от стереотипите, които не съответстват на новите жизнени условия. Предложените въпроси помагат да се изследва, по какъв начин събития и хора влияят върху живота на човек.

Инструкция:

1.Като за начало, опишете външните условия във Вашия живот:

- дата и място на раждане;

-социално-икономическо състояние на семейството;

-брой братя и сестри;

-кое по ред дете сте;

-общи социални условия, в които сте живели.

-Как тези външни условия са повлияли на Вашето развитие?

2.Изложете своята биография по различен, избран от Вас начин. Някои правят това в хронологичен ред, разказвайки за своя живот година след година; други предпочитат да започнат от този момент, който по някакви причини се явява особено важен за тях. Можете като начало да „нахвърляте” в общ план основните събития в хронологичен порядък, а след това подробно да се спрете на онези, които Ви вълнуват и след това да се върнете отново на плана, за да не пропуснете важни моменти.

3.Когато описвате своя живот, бъдете откровен. Обърнете внимание на онези моменти от живота си, който предизвиква във Вас силни чувства. Тези събития могат да имат както позитивна, така и негативна окраска:  тяхното осмисляне ще помогне по-добре да осъзнаете своя живот. Ако описанието се окаже доста дълго или несвързано, можете да неговата основа да създадете по-кратък и сбит вариант.  По този начин, работейки върху тези събития, ще видите по-ясно собствените си стереотипи.

4.Опишете повратните моменти, в които са настъпили сериозни изменения във Вашия живот.

5.Опишете стереотипите или конфликтите, които сте забелязали, че се повтарят в различни житейски ситуации, а също и поуките, които се извлекли от своя жизнен опит.

6.Опишете своите най-ранни спомени.

7.Отбележете всякакви събития, които са Ви травматизирали (например, болести, нещастни случаи, смърт, раздели, насилие, сексуални оскърбления и др.). как са Ви повлияли.

8.Помислете, как бихте нарекли книгата на своя живот, ако напишете такава.

9.Измислете мит или приказка за своя живот и я илюстрирайте с рисунки.

 

Забележка: При обсъждане на „жизнения път” следва да се обърне внимание на следното: приема ли изследваното лице своя жизнен опит и как се отнася към него; положително или отрицателно. 

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3816191
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031