Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2017 17:00 - Техника за диагностика на ниска самооценка „Оценяване на познато лице или ситуация“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1309 Коментари: 0 Гласове:
0



 

                                     Техника за диагностика на ниска самооценка

                                       „Оценяване на познато лице или ситуация“

                                              (когнитивно-поведенческа терапия)

 Техниката реализира цели на четвъртия етап на самоподдържащият се цикъл – промяна на деформациите във възприятието.  Техниката е особено ефективна в сферите на социалните интеракции, разрешаване на конфликти, в сферата на партньорството, родителството, семейните отношения.

Теоретична постановка: Техниката се базира на схващането, че  хората с ниска самооценка трудно осъзнават, че техните партньори имат както положителни, така и отрицателни качества. Хората с ниска самооценка са постоянно загрижени от това, как близкият човек се отнася към тях. Когато всичко е добре, те идеализират партньора. При тях работи т. нар. “избирателно внимание”.  Личността с ниска самооценка формира само положителни очаквания към себе си във взаимоотношенията с другия. По този начин индивидът удовлетворява потребностите си от приемане, от съпричастност, от присъствие в групата, осигурява си илюзорен, фиктивен баланс на самооценката и по този начин регулира нивото си на тревожност.

В определена ситуация когато се окаже, че партньорът не е идеален, когато настъпи дисбаланс между очакванията и реалността (напр. при конфликт или получена отрицателна оценка), т.е. когато бъде установена парадоксалността и самозаблудата, произведена от изкривяванията във възприятието, хората с ниска самооценка обръщат внимание само на неговите негативни черти. По този начин те оправдават своето поведение, това им помага да оправдаят своето отдалечаване от партньора, да се защитят от възможната болка и по този начин регулират нивото си на тревожност.

Цел: Да се диагностицират показатели на ниска самооценка посредством разкриване наличието на изкривявания във възприятието и оценките за партньора.

Инструкция:Ще ви бъдат представени последователно 3 списъка, които включват набори от прилагателни, характеризиращи отношенията между хората. От вас се изисква да направите избора на 10 прилагателни от всеки списък, които се отнасят в най-голяма степен до отношенията ви с партньора. Избраните от вас показатели маркирайте с “х”.

Ред за работа:

а) От клиента се изисква да направи избор на 10 прилагателни от предложен му списък, които най-добре характеризират отношенията с партньора, например: топли, грижовни, любящи, доверчиви, подкрепящи,  завистливи, нечестни, конфликтни, егоистични, противоречиви, и т.н. (виж по-долу).

б) За целта прилагателните са подредени в три списъка:

-списък-1 на положителни и отрицателни характеристики;

-списък-2 само на положителните характеристики;

-списък-3 само на отрицателните характеристики;

 

в) Списъците се представят в тяхната последователност, като психологът засича времето за работа. Очаква се, че хората с ниска самооценка ще отговарят по-бавно, когато се прави избор на редувани прилагателни с позитивно и негативно значение и по-бързо, когато тези прилагателни са само положителни или само отрицателни. Те се опитват винаги да класифицират случващото се около тях или като добро или като лошо. Очаква се, че хората с висока самооценка да отговарят бързо, независимо от последователността на прилагателните. 

image

image

image


image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3817513
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031