Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 12:00 - Техника „Идентификация на себекритичните мисли“ за промяна изкривяванията в интерпретациите и редуциране себекритичното мислене при ниска самооценка (когнитивно
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 836 Коментари: 0 Гласове:
0



 


Техника „Идентификация на себекритичните мисли“ за промяна изкривяванията в интерпретациите и редуциране себекритичното мислене при ниска самооценка

                                                (когнитивно-поведенческа терапия)

 

Техниката реализира цели на етап от самоподдържащият се цикъл – промяна на изкривяванията в интерпретациите.

Техниката позволява да се диагностицира дисбаланса между Аз-реално, Аз-огледално и Аз-идеално. Наличието на сериозни диспропорции между тези конструкти води винаги до противоречия между реални възможности и нереални очаквания. Всеки един неуспех продуциран от този дисбаланс води до емоционален дискомфорт и засилва себекритичността.

Техниката се прилага само тогава, когато има описана от клиента негативна ситуация, в която се е проявила ниската самооценка, а не постоянно, т.е. търсят се примери за отрицателно мислене, за негативни автоматични мисли и те стават фокус на техниката.

Цел: Да се формират и развият способности за бърза и точна идентификация на себекритичните мисли.  Чрез тази техника се разкрива неспособността за осмисляне на положителния личен опит, т.е. целта е да се установи дали клиентът може да установява реално своите положителни и отрицателни страни.

Инструкция-първи етап: „Пред Вас се намира списък на личностни особености, които всеки човек притежава. Срещу всяко качество се намира вертикално разположена линия, като средата и приемаме за 50 %, долната и част за 0 %, а горната за 100 %.  От вас се иска да маркирате със знак “х”. Къде сте по Ваша преценка на тези черти за всяко качество?”

 

Инструкция-втори етап: „Сега от Вас се изисква да маркирате със същия знак “Къде бяхте когато започнахме да се виждаме?”

 

Инструкция-трети етап: „Сега от Вас се изисква да маркирате със същия знак “Къде искате да стигнете?”

 

Ред за работа:

а) На един лист А-4 разположен хоризонтално психологът записва един след друг 7-8 основни момента – маркери за ниска самооценка, например – настроение, самоконтрол, невротизъм, организираност, физическо състояние, психическо състояние, т.е. дефицитни показатели на клиента (виж по-долу).

След това под всяко едно качество се поставя отвесна черта, като основата и отбелязва абсолютния минус (0%), а върхът и – абсолютния плюс (100 %)

След това се предлага на клиента да маркира на всяка една от тези прави линии отговора, който дава на въпросите, зададени в определен ред:

Въпрос 1 – „Къде сте по Ваша преценка на тези черти?” /клиентът маркира с една хоризонтална чертичка върху линията/;

Въпрос 2 – „Къде бяхте когато започнахме да се виждаме?” /разликата показва нивото на промяна/

Въпрос 1 – „Къде искате да стигнете?” /разликата между въпрос 1 и въпрос 3  е качеството, което трябва да се премине/ .

Важно: Работи се първо по маркирането на отговорите по първия въпрос, едва след това се поставя втория и след като са дадени всички отговори се преминава към третия въпрос.

б) Тук веднага се поставя нова домашна работа наречена „Процент на реалистичност на исканията”, целта е да се установи доколко самооценката му е реална, т.е. да се установи дали клиентът не иска такива нива, които никога не могат да бъдат постигнати от когото и да било. Това води до баланс, иначе отново непостигайки целта, той ще регистрира симптомите на ниската самооценка.

Второ, техниката графично показва до къде клиентът е стигнал, какво е преминал и какво му предстои.

Ако след няколко сеанса отново се постави тази задача, ще се установи наличие на промяна. Това мотивира клиента за промяна на отрицателната автопредстава.

Редуцирана формула на този процес представя оценката за Аз-а:

-          „Аз-реално” – къде си?

-          „Аз-идеално“ – къде искаш да си?

-          „Аз-огледално” – сравнението със значимите други или къде бях?

в) В заключение трябва да е известна /диагностицирана/ следната схема:

- Хората с нормална самооценка са ориентирани към постигане на успех, независимо от рисковете от евентуален неуспех.

- Хората с ниска самооценка са ориентирани към бягство от неуспех, независимо от стойността на евентуалния успех.

Забележка: Хората с ниска самооценка винаги искат повече, отколкото въобще може да се постигне, т.е. идеята е да се прецени доколко самооценката е реална. Хората с реална самооценка са интроспективни.

Забележка: Аналог на техниката представлява проективната методика за самооценка на Демо-Рубинщейн.

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3817217
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031