Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2017 07:00 - Техники в структурната семейната терапия. „Нарисувай своя сън” (Роберт Шерман, Норман Фредман) (през очите на психолога – прочетено в книгите)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 865 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                            Техники в структурната семейната терапия.

                                                                „Нарисувай своя сън”

                                                     (Роберт Шерман, Норман Фредман)

                                           (през очите на психолога – прочетено в книгите)

 

Откритата жестокост и спорове в семейството, особено когато детето е замесено в конфликта на родителите, винаги е във вреда на детето. Стресът, който изпитва детето може да бъде изострен, когато има липса на топлина и любов към него от възрастни членове на семейството и когато конфликтите продължават значителен период от време.

Принципно ролята, която поведението на детето може да играе за намаляване, поддържане или изостряне на родителския конфликт е твърде незначителна. Същевременно симптомите, наблюдавани при детето често се засилват, защото играят централна роля в преодоляването и компенсацията на вътрешно-семейните конфликти.

Ако идентифицираният пациент е детето, психотерапевтът често изпитва трудности при събирането на информация, която членовете на семейството считат за незначителна или неуместна. Технологията „Нарисувай своя сън” описана от Тонге (Tonge,1982), е проекционен инструмент, използван за оценка на нивото на дистрес на детето и неговата представа за семейния проблем. Детето възприема тази техника като игра и често му помага да се отпусне и да установи добра връзка с терапевта.

Процедура

По-голямата част от предложения по-долу материал е разработен и описан от Тонге.

Психотерапевтът рисува фигурка на дете, лежащо върху постеля, а над главата му рисува един сапунен балон, както се изобразяват мислите на карикатурните персонажи. След това психологът обяснява, че това дете има кошмарен сън и предлага на детето да нарисува този сън.  Ако например, името на детето е Бил, психотерапевтът казва: „Това момче тук – може да си дори ти – има лош сън. Можеш ли да нарисуваш този сън?  Свързването на рисунката, изобразяваща лошия сън с реални жизнени събития, като  например, скандал между родителите, може да помогне на детето да разбере смисъла на своята скръб и поведение. Това разбиране често веднага носи облекчение.

След това психотерапевтът предлага рисунката с ужасния сън на родителите (със съгласието на детето), тъй като това може да им помогне да разберат чувствата и проблемите на детето. Терапевтът предоставя на детето избор, позволявайки му да присъства, когато обсъжда картината с родителите. В същото време психологът анализира връзката между картината и семейните проблеми. Тази дискусия, по време на която детето се разглежда само като част от проблема, може да окаже много важно въздействие върху родителите, тъй като те често не осъзнават участието си в създаването на трудности в живота на детето.

Сънят на детето може да изглежда странно и неочаквано, но ефектът от техниката „Нарисувай своя сън” се обуславя от промяната в акцента на проблема, като измества  фокусирането на дискусията за симптома от идентифицирания пациент. Нарисувания от детето сън практически служи за преформулиране на разбирането за това, което се случва в семейството. Проблемът се дефинира отново от детето в конкретни понятия, които от скрити, сега стават явни. Това преформулиране на проблема е още по-ефективно, защото родителите са представени с образи и интерпретации, създадени от самото дете.

Техниката позволява на детето да се чувства уверено и сигурно, защото това е само сън, но яснотата на посланията и изображението на картината поставя семейството пред неизбежно ново разбиране за техните конфликти и за необходимостта те да се преодолеят или избегнат.

Тук следва да се отчита вероятността, психотерапевтът, чрез ролята си на посредник между родителите и детето и пълномощник на самото дете, да поеме върху себе си ролята на родителите.  Това може да се избегне, ако терапевтът, действащ като посредник, просто предава рисунката и посланието на детето на родителите, като подчертава, че това е посланието на детето, адресирано до тях, до родителите му. По този начин терапевтът помага на родителите да поемат отговорност за използването на това послание.

Техниката „Нарисувай своя сън” може да се използва във всяка форма на психологическа помощ за семейството, но е особено полезна в случаите, когато идентифицираните клиенти са деца.

Пример

Следващия пример е представен от опита на Тонге.

"Осемгодишният Маркус бил насочен към лекаря в училището, тъй като показвал нарастваща агресивност към други деца и неподчинение на учителите. Маркус и родителите му били обидени от тази препоръка. Бащата казвал, че Маркус е срамежлив и затворен, често не слушал какво му се казва, но нищо повече - родителите били гневни и не виждали никакви особени проблеми в поведението на момчето.”

Психотерапевтът нарисувал над главата на „героя” от съня задължителния сапунен балон с „мисли и картини” – образът на съня и добавил, че на рисунката е изобразено момче, като малкия Маркус („може дори да си самия ти”), което сънувало ужасен сън. По-нататък Тонге описва поведението на детето по следния начин: „Той се поколеба малко, а след това започна да рисува къща, която беше унищожена от „сърдит  великан”.  Веднага след това гигантът трябвало да напусне съня... Най-ужасната част от съня на Марк беше моментът, в който гигантът го сграбчва и започва да го тресе.“

Тогава терапевтът казал на Маркус, че може би вкъщи е възможно да се случва нещо подобно на това, което детето е видяло в съня си, че може би баща му понякога прилича на гигантът от съня. Марк изглеждал много тъжен. Той казал, че между майка му и баща му често има „ужасни кавги”, които „разрушавали всичко” и след такава кавга баща му напускал къщата за няколко дни.

Терапевтът попитал Маркус дали би разрешил, да покаже тази рисунка на баща му, като добавил, че това може би ще помогне по някакъв начин да го разберат.  Маркус се съгласил и решил да остане в кабинета докато терапевтът говорел с родителите му. Терапевтът обяснил  рисунката на родителите, като свързал нарисуваното със събитията в техния дом.

Бащата на Маркус сложил ръка на рамото на сина си и признал, че през последните няколко години връзката в семейството е станала точно онова, което Марк е описал –  майката не можела да се справи със ситуацията и била много депресирана, лесно се дразнела и била емоционално недостъпна за семейството ... Бащата казал, че не иска семейството им да се разпадне и помолил за помощ.

Когато родителите видели нарисувания от техния син ужасен образ от съня, те осъзнали, че рисунката му наистина свидетелства за това, че  конфликтът между тях влияе върху цялото семейство. Те не могли просто да игнорират случващото се, било глупаво да продължават да пренебрегват и да гледат с презрение на сигналите, които техният син им изпращал, чрез своята рисунка и изразили готовност за промяна в живота си.

Приложение

Използването на техниката „Нарисувай своя сън” позволява на психотерапевта да получи с помощта на детето картина на това, което всъщност се случва в семейството, а последвалото обсъждане с родителите може да повлече след себе си положителни промени в семейната система. Обикновено, преди да се стигне до търсене на психологическа помощ,  родителите използват всички достъпни за тях пътища за разрешаването на проблема, насочени към промяна в поведението на детето в позитивно направление.

Обръщайки се към терапевта те очакват, че той също ще съсредоточи вниманието си върху поведението на детето и ще се опита да промени именно него. Използвайки техниката „Нарисувай своя сън”, терапевтът получава възможността да излезе извън рамките на разглеждания проблем от гледна точка на перспективата „родител-дете” и позволява на детето възможност конкретно и нагледно да изрази това, което наистина се случва във вътрешния му свят.
Източник:

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3873117
Постинги: 2191
Коментари: 116
Гласове: 1327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930