Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2017 08:00 - Техники в структурната семейната терапия. „Сравнение на ценности“ (Роберт Шерман, Норман Фредман) (през очите на психолога – прочетено в книгите)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 944 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                            Техники в структурната семейната терапия.

                                                             „Сравнение на ценности“

                                                      (Роберт Шерман, Норман Фредман)

                                             (през очите на психолога – прочетено в книгите)

 

Техниката се основава на системения, интеракционен подход, което предполага, че всички социални взаимоотношения могат да бъдат разглеждани в цялостна (холистична) перспектива. Техниката предполага, че ценностите и социалните роли са неразделна част от социално-психологическия процес и са изградени върху възприятията и взаимните интерпретации на членовете на съпружеската двойка или семейството. Методиката идентифицира ценности, които влияят върху семейните взаимоотношения и позволява както на терапевта, така и на клиентите да получат достъп до проблемите, сходствата, разликите и взаимнодопълващите се позиции, които съществуват в семейството.

Процедура

Флойд (Floyd,1982) описва следния подход при използването на тази техника.

Техниката може да бъде приложена, ако в процеса участват поне двама души, всеки от които получава индивидуална домашна работа, която се обсъжда на следващата сесия.

Задачата може да бъде поставена по следния начин:  

Инструкция:Ще ви дам задача, която се отнася до ценностните ориентации на човек.  Когато мислите за ценностите, нека си представите  вещи, явленията и видове дейности, които от ваша гледна точка са най-важни за вас самите.  Всеки от вас трябва да подготви два списъка с ценности. Единият списък да включва  вашите собствени ценности, а другият – ценностите на партньора ви. Поставете стойностите по реда на важността. Няма никакви ограничения за съдържанието на ценностите. Не обсъждайте списъците си преди да се съберем за следващата среща.“

На следващата сесия клиентите са помолени да прочетат списъците, изготвени в къщи и терапевтът ги записва на лист хартия (табло), така че да могат лесно да се виждат и сравняват.

Докато участниците сравняват представените списъци, терапевтът може да разгледа следните въпроси: възможният източник на ценности;  противоречията между списъците на двамата партньори; противоречия (несъответствия) в рамките на всеки списък; различия в съдържанието на списъците; степента на ангажираност на всеки един от клиентите при запознаването със ценностите на другия и др.

 

След запознаването със списъците, от клиентите се иска да обсъдят впечатленията си. Въпросите, които възникват в този случай, също се обсъждат тук.

Пример 

image

Ето някои въпросите, които могат да бъдат обсъдени след запознаване на клиентите с тези списъци:

1.Високият рейтинг на „семейството“ за съпруга не се забелязва от съпругата му.

2.Никой от съпрузите не е наясно колко висок е сексуалният рейтинг за другия.

3.Почистването, партитата, пазаруването не се споменават от съпругата, но се споменават от съпруга като ценности на съпругата.

4.Значението, което жената придава на религията, е много по-малко, отколкото изглежда на мъжа й.

5.Съпрузите имат много общи интереси - семейство, образование, секс, пътуване, спорт, приятели.

6.Времето не е ценност за съпрузите - времето се възприема цялостно – липсва  като ценност категорията „време, прекарано един в друг“.

7.Съображения относно степента на наблюдение и прецизност на оценката за ценностите на другия (съпругът посочва за съпругата само 7 нейни ценности).

8.Как възприемането на ценностите на другия е свързано със собствените ценности?

Използване

Тази техника може да се използва както в семейната, така и в съпружеската терапия. Тя може да се използва в работа със семейство с всякакъв брой членове, както и да работи с разширено семейство, което включва няколко поколения. Ето някои от най-продуктивните области на използване на тази техника: помагане на членовете на семейството да комуникират ефективно един с друг; изясняване на съмненията, че някой не оценява някого, някой манипулира някого; при новобрачни двойк.  Тази техника може да бъде приложена на първите срещи със семейството, когато членовете на семейството имат чувството, че няма ред в отношенията между тях или някои членове на семейството страдат от депресия и безразлично отношение към живота.

Техниката предоставя информация за индивидите, членовете на семейството, но и за цялото семейство като социална и психологическа система - за вътрешно-семейните взаимоотношения. Тя предоставя на психотерапевта инструменти за диагностициране на междуличностното възприятие, общуването и степента на балансираност на семейната система.

 

            Източник:

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3870554
Постинги: 2190
Коментари: 116
Гласове: 1326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930