Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2017 06:00 - Тест „Интернет-зависимост“ на Кимберли Йънг
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 2349 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                                       Тест „Интернет-зависимост“ на Кимберли Йънг

 

Описание на методиката

Тестът на Кимбърли Йънг за интернет-зависимост (в оригинал "Internet Addiction Test" - тест за интернет-адикация) е тестова техника, разработена и тествана през 1994 г. от д-р Кимбърли-Йънг (Kimberley S. Young), професор по психология в Питсбъргския университет в Бретфорд. Тестът е средство за самодиагностика на патологична зависимост от Интернет (независимо от формата на това пристрастяване), въпреки че самата диагностична категория за интернет-адикация все още не е определена.

Теоретични основи

Подобно на всяка друга нехимична зависимост, интернет адикацията (интернет-пристрастяването) е феномен на поведенческо пристрастяване и емоционална зависимост от определена форма на поведение. От тази гледна точка зависимостта се характеризира с три основни симптома:

1.Количество на дозата (времето, прекарано в интернет, увеличава се постоянно).

2.Промяна на формата на поведение (интернет активността започва да заменя  формите на реален живот).

3.Синдромът на отнемане-забрана (влошаване на емоционалното благополучие извън интернет-активността).

Не всички изследователи споделят мнението, че интернет може да има потенциал за пристрастяване. Според Кимбърли-Йънг, зависимостта от Интернет зависи от три основни фактора:

1.Достъпност до информация, интерактивни зони и порнографски изображения.

2.Личен контрол и анонимност на предадената информация.

3.Вътрешни чувства, които на подсъзнателно ниво установяват по-голямо доверие  при общуване он-лайн.

Междувременно все още няма консенсус относно това, което се явява зависимост от интернет, нито са изработени диагностични критерии (нито по МКБ-10, нито по DSM-IV).

По тази причина тестът на Кимбърли-Йънг за интернет-адикация разчита основно на вече наличните идеи и методи за диагностициране на алкохолизма и патологичната склонност към хазартни игри (гемблинг).

Вътрешна структура

Въпросникът се състои от 40 въпроса, като на всеки въпрос изследваното лице трябва да отговори по 5-степенна скала. Баловете по всички твърдения се сумират и се определя крайния бал.

Скала за оценка и балови отношения:

-1 бал – никога;

-2 бала – рядко;

-3 бала – регулярно;

-4 бала – често;

-5 бала – постоянно;

Процедура за провеждане

Тестът е предназначен за самостоятелно попълване от изследваното лице. Обработката на данните също може да се извърши от самото изследвано лице, но професионална оценка следва да бъде дадена само от специалист, тъй като след попълването на въпросника задължително се провежда полуструктурирано интервю. Последното е важно и необходимо, защото въпросите са абсолютно прозрачни, а отговорите могат да са ориентировъчни.

Интерпретация

-20–49 бала – норма (обикновен ползвател на интернет);

-50–79 бала – налични са някои проблеми, свързани с извънредно увлечение;

-80–100 бала – наличие на интернет-зависимост.  

Клинична зависимост

Тестът не може да служи за поставяне на диагноза, тъй като има твърде проста и прозрачна структура. Освен това, той не е бил валидизиран за популацията интернет-зависими, тъй като към момента официално все още такава диагноза не съществува. Междувременно тестът може да служи като скрининг инструмент за подбор на лица, които се нуждаят от консултация със специалист, а текущо прилаганото тестиране може да се използва за оценка на подобрението на състоянието на пациента по време на лечението. 

image

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3854455
Постинги: 2182
Коментари: 116
Гласове: 1323
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930