Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2018 07:00 - Експресна диагностика на склонността за възпроизводство на неотреагирани преживявания (В.В.Бойко)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 975 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                          Експресна диагностика на склонността за възпроизводство на

                                            неотреагирани преживявания (В.В.Бойко)

 

Преживяванията са отражения на емоционални процеси в съзнанието на човек. Те  са естествен фон на нашия живот и не винаги е необходимо да им се обръща внимание. Преживяването е телесното съществуване на душевното състояние.  Това което се е случило може да се осмисли, т.е., да премине през главата като умствени процеси (анализ и изводи). Преживяването може да премине и по друг път – да влезе в тялото и да се въплати чрез тялото, като при този процес, радостните събития предизвикват радост, тежките – плач, а след това да го напускат. Като правило, хората са склонни да преживяват дълбоко отрицателните състояния, въпреки че тези, които са склонни да преживяват,  по принцип преживяват всичко.

Процесът на преживяване се възприема като нещо трудно, но той е задължителен за всеки жив (т.е. чувстващ) човек. За хората, които са склонни да преживяват, това не е само възбуда на физиологията, а особен вътрешен живот на душата, който има своя собствена етика и естетика. Това са вътрешни движения, заредени с много живи събития: трепет, очакване, радост, терзание, съмнение, ярост, гняв, възбуда и т.н.

Вътрешните събития не са мъртви, а съвсем живи, въздействащи, взаимодействащи помежду си и влияещи на други вътрешни процеси в човека. Понякога те дори са толкова живи, че хората започват да ги възприемат като субличност. В психотерапията има много случаи, при които клиенти считат, че страхът, който преживяват се грижи за самите тях и в този смисъл те се съпротивяват при опитите на специалистта да ги избави от този страх.

Тези, за които е свойствено да създават преживявания, обръщат сериозно внимание на тях.  Първото, което забелязват хората са физиологичните признаци, но хората считат, че преживяването е свързано с много по-богат вътрешен свят. Човек е в състояние да активизира преживяванията си, но веднъж вече създадени, те започват да живеят свой собствен живот. В резултат вече възникват многократно непроизволни (неволеви) визуалн, звукови и кинестични последици от едно и също емоционално заредено събитие. Като резултат на преживяването възниква живо емоционално състояние.

Преживяването често е синоним на чувства и това е вярно тълкуване, доколкото чувството е придружено от кинестетично неспокойното тяло. Способностите да се преживява се формират в процеса на целия живот. Преживяването е социално по своя произход и семиотично опосредствано, което позволява да се отнесе към висшите психични функции.

Видове преживявания

По-често (очевидно поради традиционния негативизъм), под преживяване се има предвид нещо негативно. "О, толкова съм преживяла!" – означава тревога, трудност, бедствие, страдание, мъка, неприятност, страхове и пр. най-вече неприятности. В същото време е напълно основателно да се говори и за положителни преживявания, като под „пикови преживявания“ се разбира безусловно нещо положително, някакво висше личностно преживяване.

Има много противоречиви, непълни дефиниции на понятието „преживяване“, които поставят акцент на един или друг аспект от тях. Това по всяка вероятност се дължи не толкова на противоречивостта на понятието, колкото на различията на задачите, които са поставили пред себе си изследователите, създали тези определения за преживяването, например:

-Л.С.Виготски: „Особена интегрална едицица на съзнанието“.

-К.К.Платонов (1972г.): „Атрибут на акт на съзнанието, който съдържа образа на отразеното и се проявява под формата на удоволствие или недоволство, на напрежение или отпускане, на възбуда или успокоение“.

- Р.Н.Симеонович: „Усещане, съпроводено от емоции“.

-М.И.Дяченко (1998г.): „Осмислено емоционално състояние, предизвикано от значимо обективно събитие или спомен за епизод от миналото“.

-Ф.В.Ефремович (1990г.): Всяко емоционално оцветено състояние, преживяно от субекта и явление от действителността, непосредствено представено в неговото съзнание  и встъпващо като събитие от неговия собствен живот“.

-Ф.Е.Василюк (1984г.): Преживяването се явява преди всичко дейност, т.е. самостоятелен процес, който свързва субекта със света и решаването на негови реални жизнени проблеми, а не особена психична „функция“, която се намира на едно ниво с психичните функции памет, възприятие, мислене, въображение и емоции.  Преживяването  трябва да се различава от традиционната психологическа концепция за преживяване, което означава непосредствената даденост на психично съдържание на съзнанието.“

Предназначение на теста.

Човек продължително време запазва впечатленията си от преживявания. Това основно  е памет за чувствата с негативно съдържание, които не дават почивка на „терзаещата се душа“. Тъй като по някаква причина в миналото неприятното не е било отреагирано, то непроизволно (неволево) напомня за себе си днес – съживява се под влияние на обстоятелства, асоциации или без видима причина.  Личността е в плен на своите преживявания, почти непрекъснато се занимава с „дъвчене на чувства“, което естествено оказва неблагоприятно влияние върху изпълнението на професионалните задължения, общуването с другите, отношението към реалността, очакванията за бъдещето и др. Предложеният тест е предназначен за диагностика на предразположеността към възпроизвеждане на неотреагирани преживявания.

Инструкция: Предлагаме ви 12 твърдения, които касаят вашите преживявания. От вас се иска да отговорите с „ДА“, ако сте съгласен с тях и с „НЕ“, ако не сте съгласен. Не пропускайте нито едно твърдение.

 Въпросник:

1.Откривате отражението на своята нелека съдба в съдържанието на филми, книги, песни, стихотворения, цитати, притчи и др. и това ви кара да преживявате.

2.Внимателно подбирате приятелите си, защото на вас не ви върви много в тези отношения.

3.Житейският опит ви е научил преди всичко да забелязвате опасната, неприятна и тъмна страна на живота.

4.Трудно понасяте картини с кръв (причиняват ви неприятни чувства или спомени).

5.Имате навика да разказвате на приятели и роднини тъжните събития от живота си.

6.Някои неприятни епизоди от миналото на вашата биография до известна степен засенчват сегашния ви живот. Често се връщате в мислите си за тях.

7.Сред вашите приятели и партньори има такива, които често ви дразнят.

8.Спомените ви за детството са най-вече нерадостни, трудни, нежелани или непоносими.

9.Когато планирате нови цели и планове, проявявате особено внимание, защото помнете грешките и неуспехите си в миналото.

10.Животът е оставил неприятни спомени в душата ви.

11.Дори малките неща в живота непрекъснато ви разстройват.

12.Дори случайни неща често ви причиняват неприятни спомени.

Ключ.

На всеки положителен отговор съответства 1 бал.

Интерпретация на резултатите от теста.

-10-12 бала – ярко изразено възпроизводство на неотреагирани преживявания;

-5-9-балачувствителност към възпроизводство на неотреагирани преживявания;

-4 бала и по-малконе е свойствено възпроизводство неотреагирани преживявания;

Източник:

Бойко В.В. Энергия эмоций в общении: взгляд на себя и на других. Москва, 1996. 

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3859530
Постинги: 2184
Коментари: 116
Гласове: 1324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930