Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2018 11:00 - Тест за експресна диагностика на склонност към фрустрация. (В.В.Бойко)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 3134 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                     Тест за експресна диагностика на склонност към фрустрация.

                                                                   (В.В.Бойко)

 

            Фрустрация (от лат. измама, напразно очакване) е състояние на преживяване на нереализирани намерения и неудовлетворени потребности.

Практически човек почти винаги се намира в негативно емоционално състояние, което се дължи на постоянната мисъл: „Искам, но не мога“. Той има потребности и желания, но те не могат да бъдат реализирани, той си поставя цели, но те са непостижими. С други думи, намеренията са блокирани, срещат се препятствия или трудности по пътя към тяхното постигане – намесват се външни обстоятелства, съществуващи забрани, недостиг на материални средства, липса на съответните вътрешни ресурси и т.н. Колкото по-силно са изразени потребностите и желанията, колкото по-значими са целите и колкото по-значителни са препятствията за тяхното реализиране, толкова по-голямо е емоционалното и енергийно напрежение, което психиката изпитва. Понякога състоянието на фрустрация (чувството за неудовлетвореност) се съпровожда от различни негативни преживявания: разочарование, раздразнение, безпокойство, тревожност, отчаяние, гняв, агресия и други. Тяхната енергия подтиква интелекта да действа активно, но той не намира изход от ситуацията, защото препятствията и трудностите не могат да бъдат преодолени и вследствие на това емоционалното напрежение става още по-интензивно. Човек трябва да се държи рационално – или да намали претенциите си или да се примири с трудностите, или да престане да мисли за това, но проблемът се състои във факта, че той не може да прекъсне енергийната връзка и да възстанови енергийния баланс между интелект и емоции, в който последните властват изцяло.  Той се оказва в състояние на психологически стрес.

Състоянието на фрустрация оказва отрицателно въздействие върху функционирането на организма, постепенно ерозира силата му и отслабва нервната система. Фрустрираната личност е неприятна за общуване, тя реагира на случващото се, посредством и в рамките на своя дисфункционален стереотип на емоционално поведение: с некомуникабилност и с енергично и информационно пренатоварване. Фрустрираният обикновено има много „твърда“ експресия, склонен е да причини вреда на партньора си, държи се грубо и недоброжелателно в общуването. 

Пример:

Фрустрираната медицинска сестра на в регистратура на поликлиниката общува с пациентите с раздразнителен тон, рязко, грубо и неуважително. Оазва се, че тя е самотна жена, със сериозни финансови затруднения, с болна майка, за която се грижи, а толкова много и се иска да поживее, докато младостта не си е отишла.   

Фрустрираният лекар едва скрива неприязънта си към пациентите, той е потопен в преживяванията си и е като с броня пред душевните страдания и физическата болка на болните. Оказва се, че състоянието му се дължи на личната му оценка за своята неуспешна кариера и сложни отношения с колегите на новото работно място.

Фрустрираната учителка в училище разговаря с родителите „през зъби“, разяснявайки колко тежки са задълженията й и колко много са виновни родителите. Оказва се, че тя живее със съпруг-алкохолик, а това я унижава в собствените й очи.

Фрустрираната служителка в административна служба, по време на издаване на удостоверение е развалила настроението ви за цял ден. Оказва се, че тя се „вижда“ на стола на своята ръководителка и не може да се примири с факта, че поради недостатъчни финансови средства не е в състояние да разшири жилищното си пространство, обитавано от 6-членно семейство, докато самотната й ръководителка е получила служебна квартира.

Фрустрираността е много често причина за възникване на неадекватни и деструктивни защити при младите хора – алкохолизъм, приемане на психоактивни вещества, асоциално поведение и др.

 

Инструкция: Предлагаме Ви 12 ситуации, които предполагат висока емоционална натовареност. Моля, прочетете всяка една от тях и отговорете с „да“, ако е характерна за Вас и с „не“ – ако не е характерна.

Тестови материал

1.Завиждате на благополучието на някои Ваши познати.

2.Недоволни сте от отношенията в семейството си.  

3.Считате, че заслужавате по-добра съдба.

4.На мнение сте, че бихте постигнали много повече в личния или професионалния си живот, ако не бяха обстоятелствата. 

5.Чувствате се огорчен за несбъднатите надежди и неосъществените планове.  

6.Често изпитвате злоба или раздразнение към някого.  

7.Гневен (а) сте, че на някого е провървяло в живота повече от Вас.  

8.Чувствате се разочарован, че не можете да си почивате или прекарвате свободното си време така, както искате.

9.Вашето материално състояние е такова, че Ви кара да се чувствате угнетен и потиснат.

10. Мислите, че животът Ви преминава напразно (покрай Вас).  

11.Намирате се в положение, в което някой непрекъснато Ви унижава.  

12.Нерешените битови проблеми непрекъснато Ви изваждат от равновесие.  

 

Ключ:

Всеки отговор „да“ се оценява с 1 бал. Утвърдителните отговори се сумират.

Скала за ниво на фрустрираност

-10-12 бала – висока фрустрираност;

-5-6 бала – налице е устойчива тенденция към фрустрираност;

-4 бала и по-малко – отсъства фрустрираност.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3873753
Постинги: 2191
Коментари: 116
Гласове: 1327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930