Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2018 06:00 - 1048# Заключение по резултати от психологическо изследване (за предоставяне по месторабота)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1326 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                      1048# Заключение по резултати от психологическо изследване

                                               (за предоставяне по месторабота)

 

Всяко заключение се пише така, че за всяка дума психологът да може да отговори, ако се намира в съда. Тук е предложена кратка схема.

 

1.Анкетни данни, оплаквания, заявка.

Лично, бащино, фамилно име; дата на раждане; образование; място на обучение или работа; възраст в момента на изследването; кратко описание на семейството; адрес; телефон. 

Заявката за изследване е постъпила от (кого) …, във връзка с оплакване на …

Лични оплаквания на клиента (ако има): …

Заявката е постъпила за ….. (описва се психологическата задача: „диагностика  на/за … и получаване препоръки за оптимизация на …“; „корекция на …“; „получаване на консултация за …“ и т.н.).

Кратко описание на работата на психолога. Лицето беше изследвано с помощта на методиките … (списък). Ако в изследването е включено нещо друго (наблюдение на реални дейности; консултации с членове на семейството; разговори с учители и т.н. – всичко се описва тук).

2.Анамнеза и данни от наблюдението за поведението и дейността.

Вижте схемата за съставяне на анамнези. Тук се описва всичко, което е узнато за клиента, плюс данните от наблюденията му, плюс особеностите на поведението в ситуация на изследване (всичко това е описано в „Схемата за съставяне на анамнеза“).

3.Резултати от изследването.

В експерименталното психологическо изследване при  NN е наблюдавано (установено) – изброяват се симптомите и се дава основанието, като например: „конкретно мислене с намалена способност да абстрахира и обобщава, с преимуществено използване на ситуативни връзки между предмети и понятия, проявяващи се поради трудностите: неспособност да се разграничат съществени признаци, недостатъчно развитие на речта и слабост при вербализация на мислите. Така например при вербална  методиката „Четвърто излишно“, при поредицата „стенен часовник, ръчен часовник, будилник, монета“, изследваното лице избира един от часовниците (стенен часовник с кукувичка), като изброява изобразените предмети: „часовник, часовник, пари, кукувичка – ето това  трябва да е (излишното) – кукувичката – както у баба ми; и при нея има къщичка и от там ку-ку, ку-ку; там някой е пробил дупка и птицата от там излиза; тя се удари се в стената, а дядо я поправи.“

Описва се всичко открито (установено) по време на изследването, но не хаотично, а спазвайки определена системата при представяне на резултатите. Например: интелигентност; запас от знания и сведения за себе си и за света; волеви качества и самоконтрол; спецификата на емоционалното състояние; особености на личността (черти); взаимоотношения в семейството; лични отношения; критичност към своето състояние; самоотношение и т.н.

4.Заключение (отговор на психолога за получената заявка).

Тук е необходимо да се формулира много конкретно общата картина на развитието на клиента. Този раздел е известен още като „диагноза“. Трябва да се подходи много внимателно; може да се използва МКБ-10, но тогава трябва да е много ясно на основание кои критерии е съставена (поставена) диагнозата.

На преден план в клиничната картина се поставят признаците … (изброяват се). За това свидетелстват … (описват се симптомите). Ярко изразените …, …, и … (няколко основни симптома, синдрома, особености в развитието), свидетелстват в полза на … (диагноза: умерена степен на умствено изоставане; дидактоневроза, психопатия мозъчен тип; депресивна невроза …). Генезисът на отклонението, вероятно е … (причината за възникналото явление).

5. Прогноза.

Във връзка с гореизложеното, … - дава се вариативна (променлива) прогноза:

-при запазване на съществуващата ситуация, най-вероятно ще (очаква се) ...

-за усложняване на ситуацията могат да повлияят такива фактори като ...

-за оптимизиране на ситуацията е необходимо да бъдат изпълнени следните условия: ... (тук се посочват основните стратегически принципи за коригиране на състоянието на конкретния клиент).

6.Препоръки.

Конкретни, изпълними, психологически разгърнати, на езика на клиента.

Ако се използват психологически и медицински термини в този раздел и като цяло в заключението (а те трябва да се използват, защото това е професионален документ), задължително следва да бъдат обяснени на „човешки език“.

Единствената ситуация, в която не е нужно да се прави такова обяснение е тогава, когато се пише заключение за друг психолог (този, който ще поеме за по-нататъшна работа клиента, за психологическа комисия и пр.)

Ако трябва да се прикачи нещо към заключението, то в края му се пише: „Към настоящото заключение прилагам  (копия от изпълнени тестове; протоколи от изследвания и др.)

Дата …

Длъжност, име и фамилия на психолога, подпис

Печат (ако заключението се предава на друг специалист или институция).   

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3863019
Постинги: 2186
Коментари: 116
Гласове: 1325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930