Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2019 12:00 - 1088# Методика за диагностика целенасоченост на мисленето (12+)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

             1088# Методика за диагностика целенасоченост на мисленето (12+)

 

Предназначение: Методиката има за цел да оцени доколко изследваното лице е способно да подчини волево мисленето си за изпълнение на поставена задача, т.е. целенасочеността на мисленето. Методиката се прилага обикновено в комплект (тестова батерия) с други тестове за изследване на мисленето и интелекта. Прилага се индивидуално.

Възрастова категория: 12 и повече години.

Ред за провеждане: На изследваното лице се предлага да направи анализ на част от текст.  От него се иска да разкаже как е разбрал смисъла на текста и в частност, какви основни мисли са отразени в него.

Инструкция: Моля, прочетете внимателно предложената Ви част от текст.  От вас се иска да откриете какви основни мисли съдържа този текст. 

Стимулен материал (текст):

Има различни възгледи за ценността на живота. Някои го разглеждат като благо, а други го смятат за зло.  Би било по-правилно да се държи средата, защото от една страна животът ни носи по-малко щастие, отколкото бихме желали за себе си, а от друга страна, нещастията, изпратени до нас, винаги са по-малко от нещастията, които другите хора от душа желаят за нас. Именно това равновесие прави живота доста поносим или по-скоро, до известна степен справедлив.

Обработка на резултатите.

Дава се качествена оценка:

-до каква степен изследваното лице се е справило с условията на задачата (разкрива ли основните мисли);

-до колко е разсеян (отвлечен, разпилян) в разсъжденията си;

-придава ли значение на второстепенните обстоятелства в текста.

 Като правило, за повече или по-малко опитния изследовател, разстройствата на мисленето веднага ще бъдат очевидни. Например, изследваното лице ще резонира по повод на това, кое всъщност е благо и за това, кое е зло или ще влезе в продължителна мисловна тирада, но основните мисли на текста така и няма да бъдат откроени. Възможно е, след многократно прочитане и продължително размишление, изследваното лице  да не успее да разбере съдържанието на текста (което ще свидетелства в полза на органичното увреждане на мозъка). Възможни са и други отклонения, но основното към което изследователят обръща внимание, е доколко мисленето е целенасочено и продуктивно.

Допълнителни бележки.

Целенасочеността на мисленето е една от основните характеристики на мисленето. Тя, заедно с гъвкавостта, отразяват способността на субекта да подчинява собствения си мисловен процес на конкретна цел, да го настрои за решаване на конкретни проблеми. Нарушения в целенасочеността на мисленето се наблюдават при различен род отклонения в психичното здраве.

 Целенасочеността на мисленето е тясно свързан със концентрацията на вниманието. При нарушения в концентрацията на вниманието често намалява и целенасочеността на мисленето, както и обратното: намаляването на целенасочеността на мисленето може да понижи нивото на концентрация на вниманието. Един от признаците за нарушение в целенасочеността на мисленето е леснината, с която разсъжденията на субекта се отклоняват по посока второстепенни обстоятелства.

При анализ текста от методиката, пациентът може лесно да загуби насоката на мислене. Достигайки например фразата „да се държи средата“, той може да се разсее и да започне да разсъждава, че в живота като цяло човек трябва винаги да пази средата, да търси компромиси, като в същото време във всички негови по-нататъшни разсъждения ще бъде развита темата за компромисите.

Здравите хора също могат да се отклонят в разсъжденията си. Техните размишления също могат да бъдат подобни на резоньорските или просто да са слабо свързани помежду си (всяка следваща мисъл е асоциативно свързана с предишната). Разликата е там, че здравите хора могат бързо да мобилизират умствените си способности и да решат задачата, стояща пред тях така, както се изисква от тях, т.е. да активизират целенасочеността на мисленето си. Когато човек има проблем с целенасочеността на мисленето, той, дори след като му е оказана насочена помощ,  продължава да говори хаотично, непоследователно и винаги губи  основната идея.

 Източник:   http://azps.ru/tests/intelligence/problema_everye.html

Превод от руски, Кунчев.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3871166
Постинги: 2190
Коментари: 116
Гласове: 1326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930