Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2019 13:00 - 1173# Тест „Способността на педагога към емпатия“ (И.М.Юсупов)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1438 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                               1173# Тест „Способността на педагога към емпатия“

                                                                    (И.М.Юсупов)

 

Предложената методика се използва за изследване на емпатията (способността за разбиране и съпреживяване на мислите и чувствата другия), т.е. умението на човек да се постави на мястото на другия, способността му за произволна (неволева) емоционална отзивчивост към преживяванията на другите хора.

Съпреживяването е приемане на чувствата, които някой друг изпитва, така, сякаш са наши собствени.

Емпатията предразполага към балансиране на междуличностните отношения. Тя прави поведението на човек социално обусловено. Развитието на способности за емпатия е ключов фактор за успех на тези дейности, които изискват емоционално съпреживяване на партньора в общуването  и особено във възпитанието и обучението. По тази причина, емпатията се разглежда като професионално-ценно качество за педагога. Както отбелязва В.А. Сухомлинский, „учител се става, като се започне с най-елементарното, но същевременно и най-трудното – формирането на способност за усещане душевното състояние на другия човек, с умението да поставиш себе си на мястото на другия в най-различни ситуации“.  И още, „Глухият за другите хора – остава глух за самия себе си: за него остава недостъпно най-главното в самовъзпитанието – емоционалната оценка за собствените му постъпки“.

Инструкция: Предлагаме Ви да отговорите на списък с 36 твърдения.  За да установите нивото на развити на емпатийни тенденции е необходимо, да отговорите на всяко твърдение, като използвате следната скала с отговори:

-отговор „не зная“;

-отговор „не, никога“;

-отговор „понякога“;

-отговор „често“;

-отговор „почти винаги“;

-отговор „винаги“.

Стимулен материал:

1.Повече ми харесват книги (филми) за пътешествия и приключения, отколкото такива от серията „животът на щастливите хора“.

2.Досадно е да се грижиш за пораснали деца.

3.Харесва ми да разсъждавам и анализирам причините за успехите и неуспехите на други хора.

4.От всички музикални стилове, предпочитам музика със „съвременни ритми“.

5.Прекомерната раздразнителност или несправедливите обвинения на болният трябва да се търпят, дори да продължават с години. 

6.На болният може да му се помогне дори само с думи.

7.Страничните хора не трябва да се намесват в конфликт между двама души.

8.Старите хора обикновено се обиждат без причина.

9.В детството си когато слушах тъжна история, очите ми сами се насълзяваха.

10.Мрачното настроение на родителите ми влияе (влияеше) на моето настроение.

11.Обикновено съм равнодушен към критики по мой адрес.

12.Повече ми харесва да разглеждам портрети, отколкото картини с пейзажи.

13.Мисля, че винаги съм прощавал всичко на родителите си, дори да не са били прави.

14.Ако един кон не тегли колата както трябва, то той трябва да бъде заставен.

15.Когато чета (гледам филми) за драматични събития в живота на хората, имам чувството, че това се случва със самия мен.

16.Всички родители се отнасят към децата си справедливо.

17.Когато видя каращи се (дърпащи се) деца, не мога да търпя и се намесвам.

18.Не обръщам (обръщах) внимание на лошото настроение на родителите ми.

19.В състояние съм дълго време да наблюдавам поведението на животни, отлагайки други неща.

20.Филмите и книгите могат да предизвикат сълзи само у несериозните и нестабилни хора.

21.Харесва ми да наблюдавам скрито изражението на лицето и поведението на непознати хора.

22.В детството си съм носил вкъщи бездомни котки или кучета.

23.Мисля, че всички хора са необосновано враждебни и озлобени.

24.Когато наблюдавам скрито някой човек, много ми се иска да отгатна как ще се развие живота му.

25.Когато бях дете,  по-малките от мен ходеха по петите ми.

26.При вида на страдащо животно се опитвам да му помогна.  

27.На един човек ще му стане по-леко, ако бъдат изслушани оплакванията му.

28.Когато виждам пътно-транспортно произшествие или някакъв инцидент навън, аз се старая да не попадна сред свидетелите.

29.По-младите харесват, когато им предлагам моя идея, за някаква работа или забавление.

30.Хората преувеличават способностите на животните да чувстват настроението на собствениците си.

31.От затруднена конфликтна ситуация човек трябва сам да намери изход.

32.Ако детето плаче, то си има свои причини.

33.Млади хора трябва да удовлетворяват всякакви молби на възрастните.

34.Бих искал да разбера защо някои мои съученици понякога са (бяха) твърде замислени.

35.Бездомните домашни животни трябва да се залавят и унищожават.

36.Ако приятелите ми започнат да обсъждат с мен своите лични проблеми, аз се опитвам да насоча разговора към друга тема. 

Обработка на резултатите

Преди да изчислите получените резултати, проверете още веднъж доколко честно сте отговорили. Не бързайте! От точността и искреността Ви зависи крайния отговор.

За изчисляване на резултат, всеки отговор носи определено количество бал, както следва:

-отговор „не зная“ – 0 бал;

-отговор „не, никога“ – 1 бал;

-отговор „понякога“ – 2 бала;

-отговор „често“ – 3 бала;

-отговор „почти винаги“ – 4 бала;

-отговор „винаги“ – винаги“ – 5 бала.

Ако сте отговорили с „не зная“ на твърдения №№ 3, 9, 11, 13, 28, 36 и с „да, винаги“ на твърдения №№ 11, 13, 15, 27, то Вие или не сте пожелал да бъдете изцяло искрен със себе си или съзнателно се опитвате да се покажете в най-добра светлина.  Резултатите по целия тест може да се приемат за достоверни, ако по посочените по-горе твърдения Вие сте дали такива отговори на не повече от три неискрени отговора,  при четири, вече следва да се усъмните в достоверността, а при пет – може да приемете, че попълването на теста е било напразно.

А сега сумирайте всички балове от отговорите, които сте дали на твърдения №№ 2, 5, 8, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 19, 21, 22, 24, 25, 26, 27, 29 и 32. Накрая отнесете сбора към скалата за развитие на емпатийни тенденции представена в раздел интерпретация на резултатите.

Интерпретация на резултатите

-Сумата от 82 до 90 бала свидетелства за много високо ниво на емпатийност.  Вие имате болезнено развито съпреживяване. Изпитвате затруднения от факта, че самото обкръжение често Ви използва некоректно в качеството на „гръмоотвод“, прехвърляйки върху Вас своето емоционално състояние. Вие обикновено се чувствате зле в присъствието на емоционално „тежки“ хора. Възрастни и деца с готовност Ви доверяват свои тайни и търсят съвети.  Често се чувствате виновни от страх да не причините проблеми на хората – не само с дума, но дори и с поглед се страхува да не ги нараните. Не умеете да казвате „НЕ“. Податлив сте на външно внушение и манипулации. Във вярата към другите често стигате до наивна доверчивост. Безпокойството за  роднини и близки не Ви оставя и в същото време самите Ви сте много ранима личност. Можете да страдате при вида на бедстващо животно или да не можете да си намерите място само от един случайно студен поздрав на шефа ви. Вашата впечатлителност понякога Ви пречи дълго да заспите. Когато сте разстроен, самият Вие имате нужда от външна подкрепа. При такова отношение към живота Вие сте изправен пред опасност от невротични сривове. Целесъобразно е да се погрижите за своето психично здраве, като се замислите дали не е добре да се обърнете и вслушате  повече в собствения си вътрешен глас и да щадите себе си.

-Сумата от 63 до 81 бала манифестира  високо ниво на емпатийност.  Вие сте чувствителен към нуждите и проблемите на обкръжаващите, великодушен сте и склонен да им прощавате.  Отнасяте се с неподправен интерес към нуждите на другите. Трудно казвате „НЕ“. Харесва Ви да „четете“  техните лица и да „наблюдавате“ бъдещето им – впечатлителен сте за детайлите в постъпките и състоянието на другите. Определено Вие сте  отзивчив, общителен, бързо установявате контакти и намирате общ език. Привличате децата като магнит. Обкръжаващите ценят Вашата душевност и изтънченост. Вие се стараете да не допускате конфликти и се стремите да намирате компромисни решения.  Сравнително спокойно понасяте критиката по свой адрес. Когато оценявате ситуации и събития, обикновено се доверявате на интуицията си и по-малко на аналитичните разсъждения. Предпочитате работата с хора, отколкото работа с машини или самостоятелна дейност.  Особено много държите на мнението на другите за Вас и се нуждаете от одобрението им за Вашите действия. При всички изброени качества, Вие не винаги сте прецизен, търпелив и точен в работата си – човек лесно може да наруши равновесието Ви. Влиянието на другите върху Вас е достатъчно силно и често Ви подтиква да загърбвате собствените си нужди и интереси в името на групата и на другите хора.

-Сумата от 37 до 62 бала показва нормално ниво на емпатийност, присъщо за повечето хора.  Определено обкръжаващите не могат да кажат за Вас, че сте „дебелокож“, но в същото време не сте сред особено чувствителните лица. По-вероятно е в междуличностните взаимоотношения да оценявате и правите изводи за другите по действията и резултатите им, отколкото да се доверявате на личните си впечатления. Емоционалните прояви на другите не са чужди за вас, но в по-голямата си част успявате да се самоконтролирате и да не им се поддавате.   В общуването сте внимателен, опитвате се да разберете повече от това, което е казано с думи, но излишните излияния на чувства тип „мелодрама“ Ви карат да губите търпение. Предпочитате деликатно да не изразявате своята гледна точка, без да сте уверен, че ще бъде приета от другата страна. Когато четете книга или гледате филм, обръщате повече внимание на действията, отколкото на преживяванията на героите.  Изпитвате затруднения в прогнозиране развитието на отношенията между хората, тъй като много пъти постъпките им се оказват неочаквани за Вас.  Вие не поемате рискове и не се въвличате в емоционалните драми на другите и това в известна степен пречи на пълноценното възприемане на другите хора.

-Сумата от 12 до 36 бала говори за наличие на ниско ниво на емпатийност. Вие изпитвате затруднения при установяване на контакти  с хората и обикновено не се чувствате добре в шумни многолюдни компании. Емоционалните прояви в постъпките на обкръжаващите хора за Вас са лишени от смисъл, считате ги за смешен театър. Предпочитате уединени занимания с конкретни задачи, зависещи само от Вас, а не работа с много хора, сред които отговорността за крайния резултат се размива.  Застъпник сте на строго формулираните изисквания, правила и рационални решения. Вероятно имате малко приятели, а тези които имате цените повече заради деловите им качества, точност, отговорност и организираност. Другите Ви се отплащат със същите отношения – има моменти, в които се чувствате самотен, излишен, неприет. Това Ваше състояние сред другите обаче е поправимо, ако отворите защитната си „броня“ и се опитате да се вгледате и приемете благосклонно своите близки с техните потребности, нужди и постъпки.

-Сумата от 11 и по-малко разкрива много ниско ниво на емпатийност.  Способностите Ви за емпатия не са развити.  Изпитвате трудности първи да установите контакт с другите, а когато той е наличен, трудно можете да го задържите, ако в основата не стои някакъв конкретен интерес или взаимна зависимост. Сред колегите се ползвате с името на особен човек.  Особено трудни са контактите Ви и отношенията с деца и с лица, които са по-възрастни от Вас. В междуличностните отношения често изпадате в неудобно положение. Много често не намирате разбиране и подкрепа в лицето на другите.  Обичате острите усещания. В дейността си твърде много се фиксирате върху самия себе си. Обичате да работите индивидуално и в това състояние сте особено продуктивен, но във взаимодействието с другите не винаги изглеждате в добра светлина. Отнасяте се с ирония към проявите на сантименталност.  Болезнено понасяте критика, въпреки че може да не реагирате бурно на нея.

 

Превод от руски, Кунчев.

 

Източник: Рогов Е.И. Настольная книга практического психолога: Учеб. пособие: В 2 кн. Кн. 2: Работа психолога со взрослыми. Коррекционные приемы и упражнения. - 2-е изд., перераб. и доп. - М.: ВЛАДОС, 1999. - 480 с. (с. 48-52)

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3869979
Постинги: 2190
Коментари: 116
Гласове: 1325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930