Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.05.2011 07:00 - Стратегическия подход в семейната психотерапия. Проследяване на случай от психотерапевтичната практика - част 2
Автор: kunchev Категория: Хоби   
Прочетен: 1836 Коментари: 0 Гласове:
0



Стратегическия подход в семейната психотерапия

Проследяване на случай от психотерапевтичната практика
- част 2 -


Втора сесия

I.Отчет за изпълнение на предписанията:

Бабата е изпълнила предписанието: Тя назовала списък – гликоза, витамини, колибактерин, мед и пр.  Тъй като внучката веднъж не била изпълнила искането на родителите, бабата не е посетила семейството.

Родителите с точност са изпълнили предписанието, с изключение на телефонното обаждане в 12.00 ч.  Те обяснили, че дъщерята се била забавила с храненето и те не успели да се вложат в определеното време, тъй като трябвало тримата заедно да стоят 5 минути в ъгъла.

Дъщерята изпълнила предписанието: Един път е проверили реакциите на родителите си

II. Резултати (по същото време на следващия ден)

Тази вечер дъщерята е изяла и изпила всичко, което било определено от родителите, дори поискала допълнително. След това получила „киндерсюрприз” и го изяла.  На сутринта момичето също се справило успешно с менюто (получила отново подарък), а на обяд, се забавила при храненето с второто блюдо и заявила че не е в състояние на преглътне. Последвало „наказание” за 5 минути в ъгъла.

III. Цели на пациентите:

Детето да престане да се играе по време на хранене със слюнката си и нормално да преглъща.

IV. Цели на психотерапевта:

Остават същите цели от първата сесия, плюс работа по авторитета и компетентността на бащата.

V. Предписания:

Предписания за цялото семейство (по време на сеанса):

Психотерапевтът е предложил промяна на местата (размяна на роли) – майката трябвало да играе ролята на детето, а бащата да вземе гледната точка на майката.

= Предписание към бабата:

Да продължи да изпълнява предишното предписание.  Психотерапевтът изтъкнал, че е впечатлен от старанието и до сега, но очевидно това не било достатъчно. Сега се налагало да се уточнят какви конкретни билки биха били най-полезни, каква следва да бъде тяхната дозировка, начин за приемане и кои от тях са най-предпочитани за да щадят отслабения организъм на детето. Сега тя трябва да позвъни и да посети лекари, занимаващи се с този тип лечение, тъй като до сега назованите специалисти били твърде ограничен брой. След като придобие нова информация отново да я съобщи на родителите.

= Предписание към родителите:

Да продължат да изпълняват предписанието назначено на първата сесия. Психотерапевтът е подчертал особеното значение на съвместните им действия по установяване на граници за дъщерята: „Вие трябва заедно, като монолит, един до друг, в един глас, да поощрявате и да наказвате”.

= Предписание към дъщерята:

Остават същите от първата сесия.

По-нататък психотерапевтът приложил особена техника (метафората на Линктън, при която майката приема решителни действия за спасяване на сина-наркоман, насочена към промяна на Аз-образа на бащата: от 6 годишно момче към авторитетен зрял съпруг).

VI. Резултати (след сеанса):

Бащата е реагирал изключително бурно на терапевтичната метафора. Той се е изправил и със заплашителен тон се е обърнал към психотерапевта “не мога да търпя подобни думи – „наркотици”, заел „унищожителна” поза и добавил: „познавам добре вашето психотерапевтично братство, ще разбера кой сте!”.

Психотерапевтът дисквалифицирал информацията, казвайки нещо от типа: „Това което казвате е важно, защото това са Ваши думи”, след това пациентът повторил няколко пъти, но с много по-спокоен тон: „Това е важно, защото ние избрахме именно Вас, ние Ви се доверяваме!”.

Когато психотерапевтът обявил края на срещата, бащата хванал под ръка съпругата си от едната страна, а с другата хванал дъщеря си и заедно излезли от кабинета. Бабата напуснала след тях.

Забележка: По късно служителите от регистратурата съобщили на психотерапевта, че когато бащата заплащал на касата за проведения сеанс му била поискана една незначително по-висока такса, срещу която му била издадена отделна касова бележка (фактура). Той бил изненадан силно от този факт и реагирал напълно неадекватно на дразнителя, като заявил, че „ще налепи всички стени на диспансера им с подобни бележки”.

 

 

*   *   *

Следва продължение - част 3




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3815212
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1307
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031