Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2014 21:03 - Седем държави, които е можело да станат част от СССР
Автор: georgihadjiyski Категория: Политика   
Прочетен: 4339 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 20.08.2014 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Седем държави, които е можело да станат част от СССР

 

По информация от: http://russian7.ru/2014/08/7-gosudarstv-kotorye-mogli-stat-chastyu-sssr/

 

image

       



          Това е една прелюбопитна информация и то не толкова защото е базирана върху повече или по-малко надеждни данни за външната политика на „необятната съветска страна”, а най-вече поради твърде интересното представяне на нашата страна – изтъква се, че единствено България измежду всички Източноевропейски държави по инициатива на Тодор Живков е искала цели два пъти при това доброволно, а и почти нахално, да бъде приета в състава на Съветския съюз...


*******

     В годините на своето най-голямо могъщество, СССР включвал в състава си 15 републики. Можело е обаче те да бъдат и повече...

 

1. Финландия

     От 31 март 1940 година до 16 юли 1956 година в състава на СССР е съществувала Карело – Финската съветска република. Първоначалните планове на Йосиф Сталин били да включи в нейния състав цяла Финландия, но както е известно по стечение на обстоятелствата неговите планове се провалят. През 1956 г. Никита Хрушчов понижава съюзния статут Карело – Финската ССР в автономна република в състава на Руската федерация и същевременно премахва думичката „Финска” от името й.

 

2. България

     За разлика от Финландия, България се опитала да се включи в състава на СССР доброволно. По инициатива на тогавашния лидер на българската комунистическа партия и министър - председател Тодор Живков, България се оказала не само единствената Източноевропейска страна, която водела преговори за сондиране на възможността за присъединяване към СССР, но и два пъти подавала официална заявка за такова присъединяване. Първият път бил през 1963 г. по време на визитата на българския държавен глава Тодор Живков в Москва. Никита Хрушчов, лидерът на СССР по онова време, отклонил предложението с типичния си хумор: „Ама вие сте били големи тарикати! – казал той. – Искате да платим на гърците вашите репарации. Ние долари нямаме. Ако вие имате – плащайте си сами.” Ставало дума за репарациите, които дължала България на Гърция поради участието на страната на Германия по времето на Втората световна война. Вторият опит бил направен в началото на 1970 г., когато генерален секретар на Комунистическата партия на Съветския съюз е вече Леонид Брежнев, пред когото Тодор Живков отново споделя желанието социалистическа България да стане част от СССР. Според легендите обаче и този съветски лидер отклонил предложението и се измъкнал с шега: „Пилето не е птица, България не е зад граница. – казал той.”

*****

     (Може би тук  е мястото да бъде уточнено, че през далечната 1887 г. по време на проруския офицерски бунт в България и надвисналата реална опасност от нахлуване на руската армия в нашата страна, според преданията Стефан Стамболов и щабът на армията били разработили план за „отбрана на Отечеството до последния човек.” Предвиждало се при нахлуване на руската армия в Княжество България по обичайния маршрут – от североизток, да се водят непрекъснати ариегардни сражения, а основните сили на българската армия да бъдат съсредоточени в днешна Северозападна България с център Видин, където да бъде организирана кръгова отбрана до „последен дъх.”

     През 1915 г. Трета българска армия успява обаче само за няколко месеца да разгроми в Добруджа обединените сили на руските, румънските и сръбските сили и да достигне до делтата на Дунав и днешна Украйна, превземайки междувременно и столицата на Румъния Букурещ, бел. прев.)

 

3. Монголия

     Известно е, че Монголия била втората след СССР социалистическа държава на планетата – още от 1921 г. Нещо повече. До разпада на СССР тя била позната като „16-та съветска република.” По геополитически съображение ръководството на СССР не я включило в съюза – първоначално причината била Монголия да бъде буфер в случай на война с Китай или Япония, а след края на Втората световна война – „да не бъде дразнена братската” Китайска народна република. През 1990 г., след разпадането на СССР, монголското правителство официално обявило прекратяването на строителството на социализма.

 

4. Иран

     На 25 август 1941 г., в разгара на Германската инвазия в СССР, значителни съветско – британски армейски сили провеждат в Иран военна операция с кодовото название „Операция „Съгласие (англ. Operation Countenance). Военната инициатива била на Йосиф Сталин, а целта – да се ограничи достъпът на Германия до иранския нефт. В резултат на операцията бил свален прогерманският шах на Иран Реза Пехлеви. След края на войната Сталин планувал не само да увеличи съветското влияние в Иран, но и да окупира тази страна и да я включи в състава на средноазиатските републики на Съветския съюз. Това не се случило най-вече за да не би да бъдат сринати окончателно влошилите се отношения с Великобритания и САЩ.

 

5. Турция

     СССР предявил териториални претенции към Турция в края на Втората световна война като наказание за нейното сътрудничество с Германия. Предвиждало се да не бъде създавана Турска съветска социалистическа република, а окупираните територии – и онези, които влизали в състава на бившата Руска империя, а и останалата част на Турция, да бъдат разделени между Грузинската съветска социалистическа република и Арменската съветска социалистическа република. Този план не бил осъществен единствено поради острия отпор от страна на Великобритания и САЩ.

 

6. Полша

    Болшевиките поддържали твърде сложни отношения с Полша, която до социалистическата революция през 1917 г. влизала в състава на Руската империя. Освен продължителните военни действия между двете страни за времето от 1919 до 1921 г., комунистическите деятели Ленин и Троцки били наредили изготвянето и разполагали със специални „план минимум” и „план максимум” за решаване на „полския въпрос.” Съгласно „план минимум”, който се реализирал през 1939 г. в състава на СССР трябвало да бъдат включени не само Украйна и Беларус, но и Прибалтийските държави и онази част от Полша, която влизала в състава на Русия. Съгласно „план максимум”, който се реализирал в хода на Втората световна война, трябвало да бъде окупирана цяла Полша, която да бъде използвана за „износ на революция.”

 

7. Унгария

     За времето между 1918 – 1919 година, благодарение на редица въстания, избухнали по примера на Октомврийската социалистическа революция, в някои Европейски страни се самопровъзгласили държави с твърде екзотични имена:  Баварска съветска република, Унгарска съветска република, Елзаска съветска република, Бременска съветска република, Съветски Лимерик.

    От тях единствено Унгарската съветска република просъществувала по-дълго време – 133 дни. След вземането на властта унгарските комунисти много разчитали на съюз с СССР,  но поради бушуващата гражданска война болшевиките нямали възможност да помагат. Ето защо Румъния успяла да разгроми въстаническите унгарски сили и да прекрати социалистическия експеримент през 1919 г. 




Гласувай:
2



1. demograph - Полезно!
21.08.2014 01:33
Това е и визитката на комуно-руския империализъм.
цитирай
2. georgihadjiyski - demograph - Полезно!
21.08.2014 15:39
Благодаря. Позволих си да направя тази публикация защото все още в нашето народно съзнание битува една твърде изкривена представа по отношение на всичко руско, която е типичен симптом на национален комплекс за малоценност, упорито развиван навярно несъзнателно от сервилни, неособено интелигентни политически и научни деятели от времето на "народната република", а и преди нея, та чак до днес. Факт е, че когато сме имали твърда пронационална политика, отстоявана от личности, държащи единствено и само на нашия интерес, "Големият северен брат" изобщо не е можел да си позволява иронично - насмешливо приятелско потупване по "беззащитното братско рамото."
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 2305548
Постинги: 382
Коментари: 550
Гласове: 3359
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031