Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kunchev Категория: Други
Прочетен: 3817258 Постинги: 2164 Коментари: 116
Постинги в блога от Октомври, 2022 г.
 

Приложение 1

КУЛТУРА „А“

Вие сте представители на Култура „А“ с типичните за нея културни ценности, норми и образци на поведение

 

          Представи за същността на хората

          Хората от Култура „А“ поддържат и развиват дух на колективизъм, който им позволява да се справят с превратностите на съдбата и осигурява тяхното съществуване. За тази култура е характерно, че хората приемат себе си първо място  като членове на обществото, на народа и на семейството. Благополучието на обществото стои по-високо от индивидуалното благополучие. По тази причина за членовете на тази култура е присъща силна ориентация към общуване, стремеж към близки неформални контакти и развито чувство за справедливост на принципа „равенство за всички“.

За тях трудът не е най-важната дейност за съществуване, тя се приема не толкова като потребност, колкото като насъщна необходимост тъй като има важна възпитателна функция. Те високо ценят добрите отношения между децата, между децата и възрастните и между самите възрастни, независимо къде се срещат – в училището, в парка, на работа и тези отношения им носят голямо удоволствие.

Гамата на техните емоции и чувства е изключително богата и в нея те ценят дълбоките преживявания и душевната хармония.

В обществото „А“ важна роля играят свещените традиции във възгледите им за живота, който в по-голяма степен от личните им способности им позволява да получават високи постове и уважението на обкръжаващите ги. Лидерите на народа „А“ най-пълно олицетворяват тези възгледи. Те са като обичащи и грижещи се родители, бдящи над своя народ, непрекъснато помагайки за неговото благополучие, но и контролиращи го.

Отношение към времето

Хората от Култура А се отнасят към него и към всичко което се случва с търпение и снизхождение. Всичко което трябва да направят тук и сега, те го правят понякога с лекота, а понякога суетливо. Твърдите времеви графици и планирането на бъдещето ги притеснява. За тях е важно да си създават представи за това, какво може да бъде идеалното бъдеще и те възприемат цялото време на принципа „колко още остава за да постигнем идеала“.

Отношение към пространството

Земята за тях е обществена собственост. За хората не представлява проблем да живеят в малки пространства, тъй като именно те подкрепят възгледите им за колективизъм. Като цяло те не виждат смисъл в частната собственост на земята, на природните подземни и надземни богатства.

Традиции и обичаи

Традициите и обичаите са наследени от предците, които преди години са създали основните ценности на обществото. Тези хора са издигнати в ранг на идеал, те са легенда. Опитът на старите хора се цени повече, отколкото неспокойната младост.

Ценности и норми

Най-висшите ценности за културата „А“ са: колективизъм; равното разпределение на благата, независимо от личния принос; солидарност; равенство; единство; способност да се разбираш с хората и да се подчиняваш на лидерите. Индивидуализмът, отклонението от нормите и противопоставянето на колектива, не просто не се одобрява, а сурово се наказва.

Отношение към външния свят

Тъй като животът на хората като цяло се изгражда на база чувството за принадлежност към една или друга общност (група), представителите на други култури често се възприемат с подозрение. Но ако чужденците бъдат признати за приятели и съюзници, към тях се отнасят както към членове на своята култура – приемат ги с охота. Писмените договори в Култура „А“ не играят голяма роля в сравнение личните договорености между хората.

Предпочитани дейности

В тази култура е прието да умееш да вършиш много видове дейности. Но тъй като колективизмът и равенството играят основна роля в това общество, то особено високо цени производствената работа, насочена към повишаване благосъстоянието на цялото общество. Духовната дейност служи за формиране на общи идеали и за защита на обществото от вътрешни и външни врагове.

Критерии за оценка на дейността

          Основна норма за оценка на дейността е средната производителност. В съответствие със своето разбиране за идеалната справедливост, хората от тази култура се стремят да не допуснат големи различия в материалното възнаграждение. Стимули за постигане на високи резултати са идеологическите и моралните аргументи, а за недобросъвестните членове на обществото е предвидено наказание – намаляване на материалното възнаграждение. 

 

КУЛТУРА „Б“

Вие сте представители на Култура „Б“ с типичните за нея културни ценности, норми и образци на поведение

 

          Представи за същността на хората

          За хората от Култура „Б“ на първо място стои личността, която сама носи отговорност за своя живот, за своите постъпки и в крайна сметка – за своето щастие или нещастие. Тяхната личностна сфера трябва да бъде защитена от влиянието на другите, а обществената им активност най-често е ограничена до конкретни задачи. Хората от тази култура са убедени, че човек в зависимост от полаганите усилия е способен да постигне успехи в живота. Развитието на материалните и духовни потребности и осигуряването на благосъстоянието играят решаваща роля в Култура „Б?. Тук се цени самореализацията на всеки човек.

Тяхното емоционално поведение и проявите на чувствата се намират под строг самоконтрол, тъй като те вярват, че само рационалното поведение може да ги доведе до успех.

Хората от тази култура не се съмняват в това, че получаваните максимални изгоди, както за човек, така и за организацията, могат да осигурят благосъстоянието на цялото общество, което е изгодно и за тези, които се намират в не толкова добро материално състояние.

Лидери могат да бъдат само отдадени личности, постигнали значителни успехи. Самите лидери са винаги готови да постигат най-високи резултати, влизайки в конкуренция помежду си, за да може на всички високи постове да има хора, които са оптимално подготвени за изпълнение на   дадените задачи.

Отношение към времето

За Култура „Б“ времето е стратегически ресурс, който е необходимо правилно да се разпределя и използва. Те предпочитат точно разпределение на времето и ясни договорености, за да могат да постигнат своите цели с максимална ефективност.

Отношение към пространството

В култура „Б“ хората се стремят да защитят своя частен живот, включително в неговото пространствено разположение. Всички въпроси, свързани с притежаването на имущество имат за тях огромна важност – притежаването на материална собственост за тях е ключ за постигане на успех.

Традиции и обичаи

Традициите и обичаите нямат голяма значимост за тази култура. В своите дейности хората са ориентирани към настоящето и бъдещето, и с лекота приемат промените, ако от тях може да се очаква подобряване на материалното състояние. Те предпочитат динамиката на младостта пред мъдростта на старостта.

Ценности и норми

В Култура „Б“ на първо място хората се оценяват по техните постижения, а също и по трудолюбието и усърдието им. За тях е несъмнено убеждението, че на първо място хората винаги действат за собствена изгода. Те се стремят да създадат такива условия за живот, при които всеки би имал шанс да постигне висоти. Привилегии и длъжности, получени не в резултат на  собствени усилия и способности, те не подлагат на сериозно осъждане, но същевременно се борят срещу присвояванията, измамата и корупцията.

Отношение към външния свят

Хората от култура „Б“ изграждат отношението си с външния свят на основата на личните си интереси и правните норми, а не на основата на своята принадлежност към една или друга група. Тук те също се стремят да създават отношения на конкуренция, която умело използват. Правилата на играта, които те задължително спазват (и очакват същото и от другите) са установени в договорен ред.

Предпочитани дейности

Хората от Култура „Б“ обичат да създават, за изобретяват, да откриват новости. Увличат се по техниката, търговията и големия спорт. В тези сфери те уважават силните и постоянно стремящите се към усъвършенстване на всичко свързано с материалния живот и услугите.

Критерии за оценка на дейността

Тук дейността се оценява на всеки човека индивидуално, оценяват се неговите лични  постижения и резултати. Заплащането за труд отчита индивидуалните успехи и може да варира в широки граници. Норма и образец за подражание трябва да бъде най-добрият в своята област.

 

УКАЗАНИЯ

за работа на подгрупите при прилагане на упражнението „Диалог на културите“

 

          Току-що получихте бланка с основна информация за културата на „вашата“ група. В нея най-общо са описани основни характеристики (ценности) на тази култура: в следните сфери:

1.    Представи за същността на хората.

2.    Отношение към времето.

3.    Отношение към пространството.

4.    Традиции и обичаи.

5.    Ценности и норми.

6.    Отношение към външния свят.

7.    Предпочитани дейности.

8.    Критерии за оценка на дейността.

От вас се иска:

1.Първо, изберете си говорител на групата (ръководител).

2.Говорителят да прочете текста и внимателно се запознайте с „вашата“ култура.

3.Докато слушате, всеки от вас да се постарае да открие ценности и да ги отбележи на лист с кои от тях е наистина съгласен (приема ги) и с кои – не.

4.С консенсус определете име на групата си с „вашата“ култура, т.е. кои сте вие, като изхождате от културната си идентичност. Това име трябва да е метафора, т.е. само да подсказва, да насочва, да ориентира.

5.След това, опитайте се да се „настаните“ удобно в новата си културна идентичност. Забравете кое пасва на вашата сегашна идентичност и кое – не.  Потопете се!

6.Сега помислете за характерни модели на поведение, от които другите могат да съдят за особеностите на вашата култура. Използвайте описаните в текста сфери.

7.И сега внимавайте!

Първа задача: Предстои ви да представите своята култура (група) на международно изложение (фестивал). Създайте сценарий и измислете форми, чрез които да се представите, но без да коментирате и обяснявате културата си. Вместо това, покажете ключовите моменти по символичен начин, чрез:

--чрез графично презентиране на флипчарт (рисунки/графика);

-чрез сценично представяне;

-чрез формулиране и записване на всяка ценност на отделни листчета, с които разполагате.

 (пантомима; рисунка; пространствено разположение, скеч и пр.). Опитайте се да засегнете повече сфери.

Втора задача: Взето е решение представители на народа ви да осъществят космически полет до Луната. Това пътуване обаче ще стане съвместно с представители на друг народ. На вас ви предстои да проведете съвместна среща и преговори с представители на друг народ. Подгответе делегация от 2-3 души. Разработете линия на поведение, към която трябва да се придържа делегацията по време на преговорите.

След като сте готови, дайте сигнал за провеждане на преговорите.

 

Въпроси за дискусия „Диалог на културите“

Забележка: Бланката с въпроси се предоставя на говорителите на подгрупите. Той също може да взима участие.

1.На индивидуално ниво: С лекота ли се „потопихте“ в новата си култура, приехте ли я безрезервно или възникнаха трудности при свикването с новите норми и ценности?

-Кои сфери приехте безрезервно?

-Кои сфери бихте приели, но с бъдещи уговорки?

-Кои сфери са недопустими за вас?

-Ако не сте успели да се „потопите“, защо се е случило това, какво ви попречи?

2.На групово ниво: Какво предизвика най-големите трудности и какви психологически бариери възникнаха при приемането на различна култура (особено при подготовката на линия на поведение на делегацията за преговори)?

3.На групово ниво: Около кои „силни“ и „типични“ елементи (ценности) се обединихте, когато взехте решение за представянето ви на международния фестивал (избор на името на културата, формата за представяне и т.н.)?  Какви чувства ви водеха, когато взехте решение? Кои бяха първите мисли, нахлули в главата ви за това, как трябва да изглежда вашия народ пред другите?

4.Колко вярно бяха разбрани символичните форми на представяне на културата и присъщите за нея ценности и норми – взаимна оценка на подгрупите? Открихте ли това, което е различно при вашата група?

5.Имаше ли и какви трудности възникнаха по време на преговорите за организиране на съвместен полет до Марс и ако – да, то как бяха разрешени?  Ако преговорите са стигнали до безизходица или са се оказали неефективни, тогава по какви причини?

 

Какво ни дава играта „Диалог на културите“

1.Осъзнаване за факта, че всички в качеството си на представители на определена култура имаме различни стереотипи. Едни от тях са положителни, други – отрицателни.

2.Осъзнаване за факта, че дори положителните за нашата култура стереотипи се оказват отрицателни в междугруповото общуване, като най-малко го затрудняват и пораждат погрешни интерпретации. (Пример: Представители на западна култура на лов в Кавказ).

3.Осъзнаване на факта, че има надгрупови, универсални ценности, общи за различните групи.

4.Разбиране за трудностите по преодоляване на стереотипите – не е лесно човек да промени или да се откаже от идентичността си и разбиране, че това не е необходимо.

5.Разкриване на емоциите, които съпровождат вътрешните конфликти, когато човек с етноцентрични възгледи е пред избор.

6.Осъзнаване на факта, че междуетническото, междунационалното, т.е. мултикултурално общуване и взаимодействие е невъзможно без снижаване негативното влияние на някои стереотипи. Или строгото придържане и фиксацията в определени стереотипи в много случаи са пречка за общуване.

7.Откриване възможността, която всеки представител на култура има – да запази собствената си култура и да провери истинността на стереотипите (досегашните си възгледи) си представителите на друга култура.

8.Формиране на умения за водене на взаимно полезен диалог – преодоляване на културния етноцентризъм, преодоляване на подозрения и страхове, стремеж за разбиране, желание за сбилжаване, съпричастност и съпреживяване.

-културите се различават значително по своите характеристики;

-членовете на групите се идентифицират твърде силно със „своите” култури и не могат да преодолеят своя „културоцентризъм”;

-представителите на групите имаха ниска мотивация за преговори;

-други причини (обсъдете).

Обсъждане на ефективни начини за провеждане на междукултурни преговори, насочени към постигане на удовлетвореност и на двете страни.
image

Категория: Други
Прочетен: 3070 Коментари: 0 Гласове: 0
 

Тема: Междукултурно взаимодействие „Диалог на културите“ (тренинг)

 

Метод: Тренинг

Форма: Симулационна игра

Описание: Една от най-разпространените общокултурни симулации в света е играта „BAFA-BAFA“, където се „срещат” представители на две култури: колективистичната култура Алфа и индивидуалистичната култура Бета. Играта е известна и с името „Диалог на културите“.

Обучаемите са разделени на две групи, известно време свикват със „своята“ култура, а след това наблюдатели от всяка от културите влизат в контакт: представят себе си; водят делова комуникация за съвместна дейност; и т.н. След това опитът от потапяне в нова културна среда и всички нейни характеристики се обсъждат с участието на учителя.

В симулационната игра задължително участват двама треньори (учители или учител и психолог (медиатор), но тя позволява да бъдат включени и други учители или родители, като последните участват с епизодични, основно оценителни задачи, като наблюдатели и с функция да насърчават и мотивират с присъствието си децата. Същевременно, със самото си участие родителите косвено се включват в процеса за постигане на целите.

 

*   *   *

Цели: Развитие на умения за конструктивен междукултурен диалог; формиране на обща надетническа идентичност (гражданска, регионална, местна).

Загрявка.

Упражнение „По какво си приличаме?“.

Цел: Осъзнаване на възможността за социална категоризация по различни признаци.

Инструкция. Групата сяда в кръг. Учителят моли онези деца, които могат да отговорят положително на въпроса, да вдигнат ръце. Обучителят задава въпроси (можете да измислите свои).

Кой ходи в спортни клубове?

Кой обича диви цветя?

Кой е бил в болницата?

Кой обича сладолед?

Кой обича да чете, да гледа филми и т.н.?

Кой някога е получавал „двойка“?

Кой се страхува от мишки?

Кой има кафяви очи?

Кой има светли очи?

При групова дискусия се препоръчва групата да осъзнае множеството критерии за прилики и разлики, както и разнообразието от основанията за групиране (не само етническа принадлежност или религия).

I ЕТАП Игра "Диалог на културите"

Цел: Развитие на умения за конструктивен междукултурен диалог.

Задачи:

- разбиране и усвояване на ценности, норми и правила на друга култура на когнитивно ниво;

- емоционално приемане, „свикване“ с различна култура;

- изграждане на модели на поведение на базата на формираната етнокултурна компетентност;

- развиване на умения за водене на ефективни преговори между представители на различни култури (преодоляване на собствения „културен центризъм”, стремеж към разбиране на друга култура, развиване на когнитивна и емоционална емпатия).

Необходими материали: хартиени листове, флумастери, тиксо, ножици, химикалки, моливи и др.

Раздаденият материал съдържа:

1) текстове, съдържащи характеристики на културите (различни за всяка група: виж Приложение 1);

2) задача за работа на групите (еднаква и за двете групи).

Задачи за групите

- Запознаване се с особеностите на „собствената” култура, определяне на име, „настаняване” в нея.

- Разработване на форми за представяне на „собствената” култура на фестивал в международния детски лагер.

- Подготвяне и провеждане на преговори за организиране на съвместен полет до Марс.

Играта се състои от три части.

Първа част. Групата се разделя от треньора на два отбора. Всеки отбор се изпраща в отделна стая (или изолиран, доколкото е възможно от другия екип) и там получава текст, описващ културата и текста на задачата. При това всяка от групите не знае описанието на коя култура е получена от другия екип. В първата част на играта отборите работят отделно един от друг (всеки има треньор, с който може да се свърже за уточняване).

Екипни задачи (инструкция):

- дайте име на „своята” култура;

- „настанете се” в нея –  усвоете ценностите, нормите и правилата на тази култура;

- разработете модели на поведение, специфични за тази култура.

В същото време треньорите обясняват на членовете на всеки отбор, че им предстои да  отидат на международен детски лагер, където ще трябва да направят малка презентация на „своята“ страна и нейната култура на фестивала. Групата трябва да помисли как да представи презентацията. Трябва да се отбележи, че по време на презентацията участниците не могат да коментират и обясняват културата си с думи (например: „В нашата страна всеки човек се стреми да постигне максимално материално благополучие и уважаваме тези, които са успели най-много“). Вместо това е необходимо да се опитат да изобразят ключовите моменти по символичен начин (скечове, пантомима, рисунки и др.).

След това екипите трябва да се подготвят за преговори за организиране на съвместен полет до Марс с представители на другата (противоположна в много отношения) култура. Провеждането на преговори в съответствие с тази задача е поверено на делегация от всяка група (не повече от 6-8 души, които екипът трябва да избере в процеса на подготовка за преговорите).

Втората част на играта е посветена на фестивала в международния детски лагер, където отборите се събират отново в една стая и се редуват, представяйки „своите“ култури.

Третата част. Делегации от двете култури водят преговори за организиране на съвместна мисия до Марс.

След края на третата част на играта (или когато треньорът почувства, че участниците са уморени от играта) се препоръчва групово обсъждане (дискусия).

Въпроси за дискусия.

-Какви трудности са възникнали при свикването с нормите и ценностите на друга култура?

-Какво предизвика най-големите трудности и какви психологически бариери възникнаха при приемането на различна култура?

-Каква беше основата за представяне на „собствената” култура (изборът на името на културата, формата на представяне и т.н.)?

-До каква степен името на културата и особеностите на представянето отразяват спецификата на културите?

-Колко вярно бяха разбрани символичните форми на представяне на културата и присъщите за нея ценности и норми?

-Какви трудности възникнаха по време на преговорите за организиране на съвместен полет до Марс и как бяха разрешени?

Ако преговорите са стигнали до безизходица или са се оказали неефективни, тогава по какви причини:

- културите се различават значително по своите характеристики;

- членовете на групите се идентифицират твърде силно със „своите” култури и не могат да преодолеят своя „културоцентризъм”;

- представителите на групите имаха ниска мотивация за преговори;

- други причини (обсъдете).

Обсъждане на ефективни начини за провеждане на междукултурни преговори, насочени към постигане на удовлетвореност и на двете страни.

Съвети към треньора.

Трябва да се отдели достатъчно време за „излизане от роля“, тъй като участниците в играта могат да се идентифицират силно със своите култури.

В групова дискусия се препоръчва да се акцентира на онези културни характеристики, които затрудняват междукултурния диалог, и да се обсъди как те могат да бъдат променени, без обаче да се изменят или унищожават „основните“ ценности на културите.

Работи се непрекъснато за търсене на надгрупови цели и мотиви.

II ЕТАП. Игра "Заедно ние сме България"

Цел: Формиране на обща надетническа идентичност.

Задачи:

-търсене на надгрупови цели и интереси;

    -подчертаване на множество идентичности;

-формиране на обща идентичност;

-създаване на групи от по-висок порядък;

-развитие на нови групови ценности, норми и поведенчески мотиви;

-формиране на вътрешногрупова сплотеност на основата на нова надетническа идентичност.

Описание на играта за формиране на общобългарска идентичност "Заедно ние сме България".

Участниците получават задачата да представят България на международен фестивал.

От всички участници се създават няколко отбора (смесени според етническата принадлежност), но с различна насоченост:

а) запознаване с природата на България;

б) постижения на българската наука и техника;

в) култура и изкуство на България;

г) български спорт.

Материали: хартия за рисуване, флумастери и други художествени материали.

Съвети на треньорите

За да улесните процеса можете да дадете инструкция за отразяване на всички тези постижения не само като реални (които са се случили в миналото и настоящето), но и като желани (в бъдеще).

Децата получават задача: да покажат богатствата и постиженията на своята страна възможно най-ярко и най-разнообразно, като се вземе предвид нейното културно многообразие (задължително е да се включат различни региони, хора от различни етноси и националности и т.н.).

Заслугите на всяка делегация (както вече беше посочено, тя си дава име, измисля си свои специфични костюми и т.н.) се оценяват по степента на познаване и включване на елементи от националните традиции в играта, знания по география и др. Оценяват се също оригиналността и хумора (това може да са фантастични състезания на тема национални игри и спорт или нещо друго необичайно).

Главното е децата да покажат как нашата страна печели от географското и културното си разнообразие.

Желателно е с всяка група да работи консултант-обучител (учител или друг възрастен). Налице е прекрасна възможност за въвличане на родители.

От възрастните (учители, родители и др.), се избира независимо жури, което да оцени работата на екипите във всяка от следните номинации:

-културно (регионално, етническо) разнообразие;

-осведоменост в тази област (налични познания);

-оригиналност, фантазия, креативност;

-богатство от визуални средства;

-оптимистична перспектива за бъдещето.

Желателно е всеки отбор да спечели в една от категориите. Желателно е победата да се отбележи с някакъв вид награда (равенството на наградите е задължително).

Дискусия

В заключителната дискусия е важно да се стигне до темата и направи извод,  че природното и културното разнообразие е един от най-важните ресурси на страната ни и че това е нашето общо наследство, с което можем да се гордеем и което всички заедно трябва да опазим и да развиваме.

Въпроси за дискусия (в случай на формирана обща идентичност).

-Кои моменти в представянето на членовете на отбора те накараха да се гордееш, че си българин?

-В кои области бяхте особено горди с постиженията на България? А с кои не?

-Имаше ли моменти, в които осъзнахте своята близост и общност с представители на другата култура? Опишете чувствата си за това.

-Какво според вас ще позволи на България да стане просперираща и уважавана страна в света?

-Как България печели от своето етническо разнообразие?

Съвети към треньора.

Когато се обсъжда тази игра, е добре да се напомни на учениците, че много успехи и постижения на българската култура, наука, технологии, спорт са постигнати от представители на различните културни етноси (например, роми, евреи, арменци, турци и пр.), които живеят в страната (стимулиращо е водещият да посочи конкретни имена – представители на всеки етнос и техните заслуги) и че в много отношения разнообразието от култури определя дълбочината и богатството на българската култура.

След тази игра можете да помолите всички участници в тренинга да построят жива скулптура „Ние сме българи“ и да анализират символичните елементи, които участниците влагат в композицията.

Обобщение на резултатите от обучението като цяло.

Групата сяда в кръг. Треньорът казва приблизително следното: „Работата на групата и малката част от живота ни, която прекарахме заедно приключи. От това което направихме нещо ще бъде забравено, част от него ще се отдалечи от нас, но нещо ще остане с нас завинаги. Може би сега не е най-доброто време да осъзнаете всичко и да формулирате всичко, но е необходимо да  обобщим резултатите. Затова предлагам всеки да говори в свободна форма, но е препоръчително да отговаряте на въпросите: какво ви даде обучението, как е повлияло на вашите мисли, чувства и поведение.“

Съвети към треньора.

Обръщението на треньора към групата трябва да бъде обмислено и интонационно, да съдържа паузи.

Треньорът трябва да следи участниците да не се ограничават до изразяване на благодарност, както и да не повтарят думите на своите предшественици. Ако това се случи, трябва да се направят корекции.

Треньорът се изказва в края и обобщава груповата работа.

Всички застават прави в кръг. Треньорът застава заедно с тях в кръга и предлага всички заедно да изпеят една песен, която групата избере. За да се улесни работата е препоръчително предварително да бъде избрана любима песен на класа и да бъде с музикален съпровод. Когато музиката свърши, треньорът кани всички участници да застанат в кръг и да се сбогуват.

Ритуал на сбогуване.

Участниците остават прави в кръг. Треньорът показва какво трябва да правят децата, гледайки него. (В ритуала могат да бъдат поканени и родителите).  

Инструкция: „Нека поставим лявата ръка на сърцето си и мислено да отдадем малко от топлината на сърцето си в дланта. Както сме в кръг нека вдигнем десните си ръце напред и да пристъпим към вътрешността на кръга, като застанем възможно най-близо един до друг (участниците трябва да опират раменете си, да имат тактилен контакт). Сега всички ние държим топлината на сърцата си в протегнатите си ръце. Нека използваме десните си ръце, за да смесим енергията на нашите сърца, създавайки едно светило. И сега всеки може да вземе шепа от това, което имаме и да постави в сърцето си. Сега всеки от нас има топлината на всички. Почувствахте ли? Сега изпънете и лявата си ръка напред и взаимно хванете ръцете си. Да кажем в хор: „Ще се видим отново!“.

(следва втора част)

Категория: Други
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове: 0

Приложение 6

 

Информационен материал за специалисти по профилактична работа с юноши и младежи за превенция на наркоманиите

 

Съвременният свят е пълен с информация. И всеки от нас си мисли, че контролира живота си. Или може би установяват контрол над нас или някой манипулира перфектно?! Например с помощта на лекарства. Милиони хора стават жертви на зависимости, това са хора от различни възрасти, хора с абсолютно различен социален статус.

Но въпреки факта, че срещу нас се води такава война, за да се обезсили страната ни и младежта ни с помощта на наркотици, всеки от нас трябва да има своя ясна позиция, каквото и да му се предлага, да казва „Не!“ ” ясно и категорично. Само като осъзнават опасностите от употребата на наркотици, могат да поемат отговорност за своята личност и безопасност, могат да разграничават чувствата и намеренията си и се справят с проблемите, само такива хора са успешни, постигат целите си и не употребяват наркотици изобщо. И това са силни личности, които избират здравословен трезв живот.

Думата наркомания има два корена. „Narke“ – изтръпване, онемяване; „mania“ – безумие, лудост, болезнено пристрастие.

Наркоманията е заболяване, характеризиращо се със употреба с наркотични вещества и болезнено пристрастяване към тях. В резултат на това се формира постоянна психическа и физическа зависимост от лекарството с развитие на синдром на абстиненция, когато се спре употребата. При това заболяване възниква постоянно състояние, което променя психиката и поведението на зависимия.

Социалният критерий е следният: немедицинското използване на наркотични вещества придобива масов характер, факт, който го прави социално опасно. (увеличаване на престъпността, злополуките и самоубийствата, сериозни проблеми със собственото здраве и здравето на бъдещите потомци, намалена продължителност на живота, проституция, разпространението на HIV инфекция, хепатит С и други). Налице е обезценяване на морала и нравствените ценности.

Юридически или правен критерий – характеризира се с това, че определени упълномощени органи трябва да признаят веществото за наркотично и да го включат в списъка на наркотичните вещества.

Психоактивни вещества (ПАВ) – всяко вещество (или смес) от естествен или изкуствен произход, което засяга функционирането на централната нервна система, което води до промяна в психическото състояние и понякога до променено състояние на съзнанието.

Психоактивните вещества, които засягат по-висши психични функции и често се използват в медицината за лечение на психични заболявания, се наричат ​​психотропни. Психоактивни вещества, които са забранени от закона или предизвикват пристрастяване, се наричат ​​наркотици.

Пристрастяването и злоупотребата с наркотици са различни за всеки човек. Но има един общ модел: започването им причинява зависимост и развитие на болестта - наркомания.

Откъде започва всичко?

Винаги започва с първата проба за наркотици. Някои, след като са опитали наркотици, никога повече не ги вземат. Други опитват веднъж, два пъти, спорадично, от време на време, без да забелязват, че постепенно се формира пристрастяване, а след това и зависимост от наркотика. Зависимостта възниква толкова силно, че е невъзможно да се справите сами, имате нужда от квалифицирана медицинска помощ. Времето на формиране на пристрастяване към наркотика се определя от много причини. Но за всички наркомании има определен закономерност на тяхното развитие.

Причини за употребата на наркотици:

(за да могат обучаемите да разберат материала, много е добре да сравнявате причините за употребата на наркотици в метафори или твърдения)

-любопитство – (на никой от нас не му хрумва да пие от локва);

-придобиване на популярност – (всеки от нас е уникален по свой начин, не бива да утвърждавате авторитета си за сметка на мненията на другите);

-улесняване на контактите – (научете се да общувате, развивайте се);

-желанието да имитирате – (научете се да бъдете себе си, всеки от нас е уникален по свой начин, развийте положителните си качества, познавайки отрицателните си качества, работете върху тях, имитирайте само доброто, а не лошото);

-конфликти – (научете се да разрешавате конфликти, научете се да приемате позицията на другите хора и ако вашата позиция не бъде приета или срещнете неконструктивно общуване, отдалечете се от конфликта, спрете да говорите на тази тема или спрете да говорите изобщо);

-безделие – (намерете любимото си занимание, опознайте личността си);

-страх от трудностите в живота (всеки от нас има своите трудности, научете се да решавате проблеми, винаги трябва да вървите напред, да станете зрял човек).

Само поради своята незрялост, приемане на псевдо-вярвания и псевдо-ценности, неудовлетвореност от качеството на живота си, непълно формиране на лични убеждения, ценности и житейски приоритети, човек започва да опитва наркотика. Той просто няма ресурси да устои на вредоносната атака, не е формирал умения за отговорно отношение към собственото си здраве.

Основният проблем с опасността от употребата на наркотици, за съжаление, е фактът, че наркотиците от растителен произход, които често се наричат ​​леки наркотици при първия опит, не предизвикват отхвърляне, по-често те могат да дадат усещане за илюзорна, временна радост, лекота и необикновена колоритност на живота. Разрушаването на личността не настъпва от първата или втората употреба на наркотици. Коварството на наркоманията се крие във факта, че негативните последици от употребата се появяват едва след време. Помнете, че „леки“ наркотици не съществуват. Абсолютно всички наркотици са психоактивни вещества и предизвикват психическа зависимост. Определението за „Леки“  наркотици е измислено от самите наркозависими: за тях това е опит да се оправдаят, за други е опит да въвлекат начинаещи в процеса на пристрастяване към наркотици.

Употребата на наркотици води до разрушаване на репродуктивното здраве на хората. Наркотиците разрушават клетъчната генетика, увреждат зародишните клетки, което води до безплодие или раждане на болни деца. Дори една употреба на наркотици оставя отпечатък върху репродуктивната система, отнемайки възможността да станете баща или майка, лишавайки вашето дете от физически, интелектуални или творчески способности.

 

Общи характеристики на наркоманията (токсикомания):

-непреодолимо желание и прием на наркотици (пристрастяване към тях);

-тенденция към увеличаване на количеството на приетото вещество;

-психична (психологическа), а след това физическа (физиологична) зависимост от препаратите. Психична зависимост възниква в процеса на привикване към наркотика.

 

Социално-психологически последици употреба на наркотици

-Разрушаване на личността: безразличие към себе си, своето бъдеще и близките, отслабване на волята, преобладаване на доминиращата през този период „ценност” – „наркотика”, загуба на смисъла на живота, празнота, самота и др.

-Разрушаване на социалните връзки: загуба на семейство, приятели.

-Провал и загуба на обучение, работа, ограничения за придобиване на специалност, невъзможност за управление на превозно средство, за получаване на разрешение за закупуване на оръжие, забрана за определени видове професионални дейности.

-Свързване с престъпни среди, риск от участие в трафик на наркотици и преследване, кражби и други престъпления.

-Въвличане (въвличане) на приятели и роднини в трафика на наркотици.

Младите хора често изучават живота само чрез проба и грешка. Този метод за мнозинството е ефективен от гледна точка на индивида, той дава опит, който моментално формира осъзнаване – „добро – лошо“, „харесва ми - не ми харесва“. Ако ти харесва – „добре“ – значи го искам, ако не ти харесва – „зле“, значи не го искам. За съжаление няма реално разбиране кое е възможно и кое не, всеки сам си изгражда своя опит. Всеки сам прави избор.

И когато ви предложат някакъв наркотик, запитайте се: „Защо ви го предлагат?“. Няма смисъл да говорите с такива хора, не си губете времето, просто се обърнете и си тръгнете, това не е вашата компания, не са вашите приятели. Бъдете уверени в себе си и се чувствайте свободни да откажете. Само силна личност може да каже „Не!“

Следователно изборът на живот без пристрастяване е ваша отговорност, ваш избор, вашата свобода, вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца.

 

„Аптечна“ наркомания – проблем на съвременното общество.

Злоупотребата с лекарствени препарати е опасна за здравето!

Човечеството трябва да разбере, че лекарствата трябва да се използват само с цел лечение. Хората, които употребяват лекарствени препарати с цел интоксикация, са хора, които не знаят как да обичат себе си, които не знаят как да се отнасят отговорно към здравето си. Те не го спасяват, те го унищожават.

Лекарствата са вещества, които засягат различни функции на човешкото тяло. В зависимост от дозировката, едно и също лекарство може да има лечебни свойства за тялото или напротив, да причини вреда на тялото. При неправилен начин на употреба, прекомерни дози, някои лекарства могат да причинят токсично опиянение и пристрастяване.

Днес в аптеките се продават редица лекарства, които причиняват токсично опиянение, когато се приемат в свръхтерапевтични дози, например (капки за очи, таблетки с аналгетичен ефект и редица други лекарства), които могат да предизвикат силно пристрастяване.

Рисковата група за развитие на наркотична зависимост включва:

-деца, юноши, младежи;

-хора с нарушена ценностна система;

-хора, водещи неморален начин на живот;

-хора, попаднали в негативна социална среда;

Признаци:

-залитаща походка;

-объркване на мислите;

-говорен дефект;

-потрепване на лицевите мускули;

-разширяване на зеницата;

-отпускане на телесните мускули;

-промени в психомоторните функции на организма;

-вялост, телесна отпуснатост;

Последици от злоупотреба:

-Синдром на хроничната умора: сънливост и слабост.

-Объркано съзнание.

-Апатия.

-Нарушение на паметта, припадък.

-Крампи, мускулни болки.

-Тремор.

-Неясна реч.

-Влошаване на зрението.

-Мигрена.

-Увреждане на различни органи и системи на тялото.

-Инфекция и гниене на кожата.

-Импотентност при мъжете, хормонални смущения при жените.

-Смърт на мозъчни клетки, слабоумие.

-Развитието на психични разстройства.

Психическата зависимост от „аптечните“ препарати е толкова силна, че не позволява на човек да се върне към нормален начин на живот. В началните етапи хората, които злоупотребяват с наркотици, са неразумно весели, безгрижни, приказливи, бъбриви, натрапчиви и двигателно подвижни. Вниманието им е нестабилно, лесно преминават от една тема към друга, не оценяват критично случващото се около тях и собственото си поведение. Техните емоционални реакции, поведение не съответстват на ситуацията, те са жадни за дейност, но тази дейност е изключително непродуктивна, опияненото настроение е нестабилно, самодоволството може внезапно да бъде заменено от недоволство или изблик на гняв

Динамиката на злоупотребата с лекарствени препарати в началния етап е несистемна, след това дозите се увеличават. Продължителността на началния стадий на заболяването може да продължи 6-8 месеца. Човек се стреми да повтори приема на лекарството, за да получи усещане за еуфория, приятна възбуда, леко наркоманийно опиянение.

Откриват се и неврологични нарушения, чиято тежест зависи от степента на интоксикация: нарушения на координацията и речта, мускулна слабост. Движенията стават неточни, резки, непремерени. Изражението на лицето и жестовете са преувеличено изразителни. Нарушена е координацията на движенията. Характеризира се с треперене на пръстите на ръцете, несигурност в походката, залитане при ходене, говорът е замазан, неразбираем, бавен, понякога скандиран.

Рефлексите са нарушени, тяхната величина намалява и телесната температура също намалява или се повишава, отбелязва се ригидност на безусловните вегетативни рефлекси, сухота в устата, тънко кафеникаво покритие на гърба на езика, споено с епитела.

След употреба може да има тревожно-депресивен фон на настроението, потиснатост, раздразнителност и тревожност, безпокойство.

Зависимостта се формира с появата на еуфоричния ефект на лекарството, а след това се проявява и стимулиращ ефект - има „прилив на сила“, желание за активност, усещане за „топла вълна“ се разпространява в тялото, психосензорни нарушения („лекота“, „плаване“ и др.) П.). Дозата и честотата на приложение се увеличават, лекарството се приема не само през нощта, но и през деня и предизвиква опияняващ ефект: нарушена е координацията, наблюдава се нестабилност на походката, дизартрия, лесно възникват реакции на раздразнение и гняв.

Това състояние може да продължи дълго време и да бъде усложнено от халюцинации.

Постепенно наркозависимите преминават от епизодична към системна употреба на наркотика и след три месеца или шест месеца може да се формира психическа зависимост с промени в настроението, раздразнителност, дискомфорт извън опиянението, влечение към упойващи вещества под формата на постоянни мисли за тях, повишаване на настроението в очакване на скорошния им прием, потиснатост и чувство на неудовлетвореност при липсата им.

Отбелязва се ръст на толерантността. След година и половина се развива физическа зависимост. По време на периода на абстиненция (един ден след спиране на лекарството) се появяват различни психични разстройства (безпокойство, вътрешно напрежение, изразен спад на настроението, дисфория) и соматовегетативни разстройства (тремор, повишен мускулен тонус, мускулна болка, конвулсивни потрепвания, изпотяване, гадене).

Продължителността на абстинентния синдром е 1-2 седмици. Последиците от злоупотребата с наркотици са тежки органични поражения (лезии) на централната нервна система и други системи на тялото, сърдечно-съдовата, дихателната, храносмилателната, отделителната система и др.

Смеси за пушене („Spice“) – опасни и забранени вещества

Смесите за пушене са психоактивни вещества, съдържащи един от новите видове наркотици – синтетични аналози на канабиноидите, но многократно по-силни. Те съдържат наркотични вещества, които предизвикват широк спектър от различни негативни реакции, от опиянение до пълно потискане на съзнанието, неконтролирано поведение, емоционална неадекватност.

Няма безопасна доза, дозировката и предизвиканият ефект на такива вещества не могат да бъдат изчислени и предвидени (различни състави, формули, различни концентрации), поради което случаите на предозиране са толкова чести, придружени от симптоми на отравяне на тялото: гадене, повръщане, световъртеж, силна бледност до загуба на съзнание и дори летален изход.

 

 

Медицински последици от употребата на смеси за пушене:

-Развитието на психическа и физическа зависимост, както и употребата на други видове наркотици: хероин, амфетамини, марихуана и др.

-Увреждане на централната нервна система, в резултат на което намалява паметта, вниманието, интелектуалните способности, нарушена реч, умствена дейност (разбиране), координация на движенията, режим на сън, загуба на емоционален контрол (внезапни промени в настроението).

-Психози.

-Психични разстройства с различна тежест до пълен срив на личността (подобно на шизофренията).

-Депресия.

-Промяна на генетичния код (като резултат отрицателно въздействие върху репродуктивната система: вродени аномалии в потомството).

-Намален имунитет.

-Нарушаване на хормоналния фон.

-Риск от развитие на диабет, рак на белия дроб и др.

-Увреждане на сърдечно-съдовата система.

-Отравяне, смърт и др.

 

Фокусираме вашето внимание върху признаците на отравяне със смеси за пушене: повръщане, конвулсии, повишаване на кръвното налягане, сърцебиене, халюцинации, психоза, липса на реакция на външни стимули, коматозни състояния.

Когато се появят първите признаци на отравяне, незабавно трябва да се търси спешна медицинска помощ!

 

„Соли“ опасни и забранени вещества

„Соли” – мефедрон – психоактивно вещество, разпространявано най-често нелегално в интернет под прикритието на соли за вана, почистващи препарати за бижута, прахове за зъби, растителни торове и др. Като психоактивно вещество, мефедронът предизвиква наркотична зависимост.

Признаците на наркотично опиянение със „соли“ са: „див поглед“, обезводняване, тревожност, говорни дефекти (конвулсивни движения на долната челюст, гримаси), липса на сън и апетит, халюцинации (обикновено слухови), повишена жестикулация (неволеви движения на ръце, крака, глава), суетливост и безпокойство (желанието да се движи и да прави нещо, като всички действия са непродуктивни), налудни идеи (например, да контролирате света).

Потребителите не са наясно какво се случва, губят усещане за време, често не знаят текущата дата. Възникват слухови и зрителни халюцинации, които могат да тласнат към престъпления (кражба, жестокости, вкл.  до убийство).

 

Медицински последици от употребата на "соли"

Употребата на мефедрон води до: безсъние, загуба на апетит (анорексия), трайна психоза, посиняване на крайниците в резултат на спазъм на съдовете, хипертония, остра сърдечна недостатъчност, риск от обширен миокарден инфаркт, смърт.

Има нарушение на функцията на паметта и интелектуалната дейност.

Предозиране: тежестта на отравянето се изразява в развитието на остра психоза и нарушения на жизнените функции, включително на сърдечната дейност (рязко повишаване, след това спад на кръвното налягане, сърцебиене, недостатъчност на кръвообръщението), остра дихателна недостатъчност, в някои случаи остра бъбречна или чернодробно-бъбречна недостатъчност. Най-тежката проява на това отравяне обаче е неконтролираното повишаване на телесната температура. При повишаване на телесната температура над 40-41єС бързо се развива мозъчен оток, остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Наличието на тези симптоми може да доведе до смърт. 
image
image




Категория: Други
Прочетен: 931 Коментари: 0 Гласове: 0
 image
image
image
image
image
(следва седма част)




Категория: Други
Прочетен: 187 Коментари: 0 Гласове: 0
 
image
image
image
image


image
image




(следва шеста част)






Категория: Други
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове: 0
 image

Приложение 3

 

Информационен материал за специалисти по профилактична работа с юноши и младежи за превенция на употребата на алкохол

 

Ефектът на алкохола върху човешката физиология и психика. Обща информация за причините и последствията от употребата на алкохол.

Арабският алхимик Рагез открил начин за получаване на чист алкохол. Той го нарича "ал ке гол" (в превод от арабски - "най-фината, чиста същност на нещо").

Алкохолът, получен от алхимиците, също получи име - алкохол. На латински "spiro" - дишам, затова се е смятало, че дава здраве, побеждава болестите, затова сместа от алкохол и вода е наречена "aqua vita".

С2Н5ОН – етилов или винен алкохол (етанол)  е основният компонент на всички алкохолни напитки, отнася се до вещества, които могат да предизвикат зависимост и болезнена пристрастеност – алкохолизъм 

Алкохолът е наркотична невротропна и протоплазмена отрова, тоест отрова, която засяга както нервната система, така и всички човешки органи, отрова, която разрушава тяхната структура на клетъчно и молекулярно ниво.

За редовната или системна консумация на алкохол се счита веднъж седмично и по-често, независимо от дозата. При редовна консумация на алкохол в количества, надвишаващи способността на индивида да окислява входящия алкохол и неговите метаболити, възниква състояние на хронична алкохолна интоксикация (ХАИ), при което се развива алкохолизъм и алкохолна болест.

Алкохолизмът е динамичен процес, който има своето начало, ход и крайно състояние. Той се формира постепенно, неусетно, често напълно незабележимо за другите, а и от самия бъдещ алкохолик. Това е периодът, който се нарича битово или обичайно пиянство.

Пиянството е прекомерна употреба на алкохолни напитки, което се отразява негативно на работата, живота, здравето на хората и благосъстоянието на обществото като цяло.

По отношение на умереното пиене това е относително понятие, тъй като всяка консумация на алкохол се поддържа и е подсилена от алкохолната традиция, подготвя почвата за злоупотреба с алкохол и в резултат на това пиянство и алкохолизъм.

И така, забавлението, свързано с пиенето на алкохол, се основава на хипоксия. А хипоксията се причинява от слепване на червените кръвни клетки и образуването на кръвни съсиреци в малките съдове. Следователно, за да почувствате удоволствието от пиенето, е необходимо да предизвикате съдова тромбоза. А това винаги е свързано със смъртта на някои тъкани в човешкото тяло.

Така стигаме до един много важен извод, че безвредни дози алкохол няма! Дори такава доза дори да съществуваше, тогава никой нямаше да се интересува от нея, защото нямаше да има забавен ефект с нея.

Алкохолът, поради своите свойства, действа върху човешкото тяло по два начина:

-унищожава части от тъканни клетки на всички органи в резултат на тромбоза на кръвоносната система и патологични промени в метаболизма;

-парализира невроните на мозъка и в резултат на това активно действие нарушава работата на всички органи и системи на тялото.

За системно пиещите хора, в допълнение към честото пиене и увеличаване на дозата, е характерна появата на поведенчески разстройства в състояние на опиянение, те формират напълно нов и строго определен стил и начин на живот. Постепенно пиенето им става все по-сериозно, дозите се увеличават и често има негативни социални последици.

Алкохолът в живота им всяка година заема все по-важно място, превръщайки се в основен източник на удоволствие. В крайна сметка злоупотребата с алкохол при системно пиещи хора се отразява на тяхното професионално ниво, семеен живот и социален статус.

Домашното пиянство при различните хора протича по различен начин и преди преходът към алкохолизъм може да продължи средно пет до десет години. Доказано е, че в случаите, когато хората започват да пият преди двадесетгодишна възраст, 3,6% се разболяват от алкохолизъм, а алкохолизмът се формира на по-ранна дата и протича по-злокачествено.

Само 10% от приетия алкохол се отделя от организма, а останалата част влиза в сложни метаболитни връзки с тъканите и клетките.

 

Ефектът на алкохола върху тялото

Увреждането на вътрешните органи започва от самото начало на системната употреба на алкохол – злоупотребяващите с алкохол се оплакват от болки в стомаха, черния дроб и други вътрешни органи. Кръвното налягане се повишава, сънят се нарушава, появяват се слабост и умора. Пациентът изобщо не свързва всички тези усещания с алкохола. Често се налага да ходи на лекар. Пациентът получава отпуск по болест, където се отбелязва това или онова заболяване, но причината за всички тези проблеми е злоупотребата с алкохол.

Съществуват определени целеви органи, които са най-често засегнати от злоупотребата с алкохолни напитки. Това са сърцето, черния дроб, мозъка, панкреаса, белите дробове. Именно заболяванията на тези органи често причиняват смъртта на пациенти, които злоупотребяват с алкохол (90,8%). Спирането на тютюнопушенето и алкохола намалява заболеваемостта от рак със 76%.

 

КРЪВ

Под въздействието на алкохола кръвните клетки – еритроцити бързо се слепват. Получените съсиреци се разпространяват в тялото, запушвайки капилярите. Тялото не получава кислород, освен това се дехидратира. В ежедневието това състояние се нарича махмурлук. Това е доброволно включване на механизъм на деградация на личността и бързо стареене на човек.

МОЗЪК

При изпиване на 100 грама водка няколко хиляди мозъчни клетки загиват завинаги и безвъзвратно. И на всеки празник – десетки хиляди клетки.

• ЧЕРЕН ДРОБ

Всяка доза алкохол по най-разрушителния начин засяга черния дроб, който поема първия удар. Чернодробните клетки умират и се заменят с мастни и съединителни тъкани. Започва мастна дегенерация на черния дроб - хипотоза. Следва цироза. Зад него има рак.

• ПАНКРЕАС

Когато алкохолът навлезе в панкреаса, той причинява спазъм на неговите канали. Ензимите на жлезата се натрупват и усвояват жлезата отвътре. Панкреасът набъбва, започва възпаление, след което се разпада. В резултат това води до болезнени фатални заболявания – панкреатит и панкреатична некроза.

• СЪРЦЕ

Когато алкохолът навлезе в сърцето с кръв, той разрушава клетките на сърдечния мускул. Мускулите губят своята еластичност, работят на границата на способността си и се задушават от кръв, без да имат време да я прокарат. Сърцето е покрито с мастна тъкан, така че винаги е увеличено при пиещ човек. В артериите и капилярите се образуват кръвни съсиреци, които блокират достъпа на кислород и хранителни вещества до част от сърдечния мускул. Сърдечните тъкани умират. Това се нарича инфаркт.

• ХРАНОПРОВОД

Алкохолът причинява неизбежно разширяване на вените на хранопровода. Вените постепенно се деформират, изтъняват и отслабват. Всеки момент могат да се спукат. В този случай възниква неочаквано интензивно вътрешно кръвотечение.

• СТОМАХ

Попадайки в стомаха, алкохолът активно стимулира производството на ензими. Ензимите, заедно с алкохола, агресивно разрушават лигавицата на стомашната стена. В резултат на това стомахът се самосмила и процесът на храносмилане се превръща в процес на гниене. Последици: гастрит, язва, рак на стомаха.

• ЧЕРВА

Алкохолът агресивно разрушава защитния слой на лигавицата на стомашно-чревния тракт. Микрофлората е унищожена. Циркулацията е нарушена. По цялата чревна лигавица се образуват множество ерозии. Те се израждат в язви, а по-късно в злокачествени тумори.

• БРЕМЕННОСТ

Зачеването по време на алкохолно опиянение е изключително опасно за живота на нероденото дете. Силата на увреждащото действие на алкохола е непредсказуема и може да доведе до сериозни увреждания на различни органи. Етанолът или спиртът, съдържащ се във всеки алкохол, който момичето или жената консумира по време на бременност, включително бирата и виното, не само вреди на здравето, но и нарушава функцията на ДНК гените на ембриона, унищожавайки завинаги живота на новия организъм.

И така, няма такъв орган, няма такава тъкан или клетка, която да не страда от токсичния ефект на алкохола. Особеното коварство на алкохола се проявява в това, че той действа постепенно и значителни нарушения на здравето не настъпват веднага, а постепенно.

Ефектът на алкохола върху плода, протичането на бременността и репродуктивната функция.

Отдавна е известно, че в семейства, където родителите злоупотребяват с алкохол, има по-висок риск от раждане на непълноценни и изоставащи в развитието си деца.

Хроничната алкохолна интоксикация причинява редица нарушения на сексуалната сфера на жените и мъжете. Въздействието на алкохола засяга пряко зародишните клетки (сперматозоиди и яйцеклетки). Алкохолът има особено неблагоприятно въздействие върху развитието на мъжките полови жлези и произвежданите от тях сперматозоиди.

При мъжете, които злоупотребяват с алкохол, може да се появи безплодие, либидото намалява и импотентността се появява рано. Често се развиват признаци на нарушение на ендокринната система (растеж на млечните жлези и др.). Честотата и степента на дисфункция на мъжките полови жлези зависи от количеството и продължителността на консумацията на алкохол.

При жени, които злоупотребяват с алкохол, дисфункцията на яйчниците се среща при 40-60%, менопаузата настъпва преждевременно.

Алкохолът и неговите продукти на трансформация в тялото действат върху потомството по различни начини:

-водят до заболяване на родителите, което се отразява негативно на развитието на ембриона и плода;

-предизвикват патологични изменения в зародишните клетки;

-имат пряко въздействие върху ембриона и плода.

 

 

Психологически аспекти на употребата на алкохол

Рискови фактори

Лични рискови фактори: чувство за собствена безполезност; недостатъчен (слаб) самоконтрол и самодисциплина; неспособност за разпознаване и адекватно изразяване на чувствата си; стремеж към реализиране на емоционално напрежение в прякото поведение; отхвърляне и неразбиране на социалните норми и ценности; ниско самочувствие и неувереност в себе си; липса на "смисъл на живота".

Социално-психологически (психогенни) рискови фактори: нарушена семейна система (семейства с един родител, новосъздадени семейства и др.); патогенен тип възпитание (всичко е позволено, слаб или никакъв контрол, емоционално отхвърляне - хипопротекция; диктат, прекомерно строг контрол - хиперпротекция); алкохолна или наркотична зависимост на родителите; липса на ясни норми и правила на поведение в семейството; проява на асоциално поведение, домашно насилие; слаби социални връзки на семейството без принадлежност към никоя група – маргинализация; ниско ниво на образование и култура на родителите.

Биологични рискови фактори: мозъчна патология; утежнена наследственост (психични заболявания, алкохолизъм, наркомания на родителите); нарушено развитие (травматично увреждане на мозъка, хронични соматични заболявания).

Ако даден тийнейджър или човек има характеристиките, изброени в списъка с рискови фактори, това увеличава вероятността от проблем с употребата на вещества. Зависимостта от психоактивни вещества по-често се развива при хора с трудности в идентифицирането и изразяването на емоции, имащи в структурата на възпитанието си така наречената „забрана за емоции“ и неразвита способност за съпричастност (емпатия). В тази връзка те не знаят как да натрупват не само своя, но и чужд опит от преживявания и вземане на решения в трудни стресови ситуации. Юношите и младежите с недостатъчно развита способност за открито изразяване на емоциите си обикновено не са достатъчно общителни, оценяват се лошо от връстниците си като добри събеседници и затова са готови на всяка цена, дори чрез започване на употребата на психоактивни вещества, да бъдат приети в група връстници.

Митове и илюзии за алкохола

- Твърди се, че алкохолът е хранителен продукт.

- Твърди се, че подобрява усвояването на храната.

- Твърди се, че стимулира креативността.

- Твърди се, че облекчава стреса и умората.

- Твърди се, че лекува настинка.

- Твърди се, че забавлява и добавя остроумие.

- Твърди се, че облекчава сковаността и дава увереност.

- Твърди се, че дава допълнителна топлина в студено време.

- Твърди се, че насърчава здравия сън.

- Твърди се, че разтваря холестеролните плаки.

- Твърди се, че само злоупотребата е вредна, но в умерени количества е уж безвредна.

- Твърди се, че "сухите закони" имат повече минуси, отколкото плюсове.

- Твърди се, че алкохолът преди битката е помогнала в боя.

- Твърди се, че червеното вино укрепва сърцето (уж безспорно доказано от учените).

- Твърди се, че във Франция се пие от векове, а на французите им върви.

- Твърди се, че е пълно с хора, които пушат и пият, но живеят дълго и умират здрави.

- Твърди се, че алкохолът и пушенето повишават нивата на удоволствие и щастие.

- Твърди се, че ако премахнете алкохола, хората ще бъдат отровени от сурогати.

- Твърди се, че бирата, виното и коктейлите са по-малко вредни от твърдия алкохол.

- Твърди се, алкохол по празници и пиянство е традиция.

- Твърди се, че хвалещите трезвеността са бивши алкохолици.
(следва продължение - пета част)


Категория: Други
Прочетен: 225 Коментари: 0 Гласове: 0
 

IX. Тема N5. "Подготовка на проекта за профилактика на социално негативни явления и насърчаване на здравословния начин на живот

 

Цел: Да се подготвят обучаемите за писане и защита на проект за профилактика на социално негативни явления и насърчаване на здравословен начин на живот.

 

Теоретичен блок (5 мин.)

Препоръки за изготвяне на проекти за профилактика на социално негативните явления в юношеската и младежката среда, както и насърчаване на здравословния начин на живот.

Какво е проект за превенция?

Профилактичните проекти успешно влияят върху намаляването на употребата на тютюн, алкохол и наркотици, както и насърчаването на здравословен начин на живот сред подрастващите и младежите. Ефективен профилактичен проект създава атмосфера на здравословен начин на живот без наркотици, алкохол и тютюн в организации и колективи.

-В разработването на проекта могат да участват не повече от 2 човека.

-За защита на проекта се дават не повече от 10 минути, за въпроси – 5 минути.

Примерни теми на проектите: „Здравен вектор“, „Живея здравословно“, „Учете се от грешките на другите“, „Трезвен живот“, „Благодаря. Не!".

Критерии за оценка на защитата на проекта:

-формата на мероприятието (акция, бизнес игра, кръгла маса и т.н.), (не се допускат лекции).

-съответствие на темата;

-адекватност на съдържанието и формата към целевата аудитория, за която е предназначен проектът;

-логика на изложение;

-достоверност на информацията (статистиката може да бъде взета само от официални източници – официални уебсайтове. Вестници, списания, статии в Интернет не са официални източници, но ако има връзка към източника, тогава е допустимо;

-творчески подход и оригиналност на представянето на проекта;

-новост;

-реализъм;

-наличие на презентация;

-мултимедия.

За да се представите добре при защитата на проекта, трябва да развиете ораторските си умения.

Препоръки за публично говорене:

-бъдете естествени (не се притискайте в ъгъла, не мислете, че всички ви гледат сега, вашата задача е да представите идеите си и да заинтересувате обществеността);

-гласът ви трябва да звучи уверено (за това трябва да репетирате пред огледало);

-не говорете бързо и не бавно;

-не жестикулирайте силно и не се обръщайте с гръб към аудиторията;

-визуално взаимодействат с публиката ( с очи, дори с докосване);

-ако се изгубите, погледнете доклада си, но не четете целия доклад от листовете.

-разделете речта си с интересни визуални елементи в презентацията си.

 

„Обратна връзка“ (10 мин.)

Отговорите на участниците на въпросите:

1. Какво научихте днес?

2. Какво научихте, че беше полезно за урока днес?

3. Какво си спомняте за деня на обучението?

4. Как се чувствахте по време на нашата работа днес?

Водещият обобщава накратко деня.

Коментар: Обсъдете с обучаемите колко време отделяте за създаване на проект (3-5-7 дни). По време на защитата на проекта обърнете внимание на учениците, за да не говорят и да не прекъсват. След защитата на проектите не забравяйте да проведете рефлексия с обучаемите.

Рефлексия за обучаемите след защита на проектите

Упражнение за обратна връзка (10 мин.)

Отговорите на участниците на въпросите:

1. Какви са вашите чувства и усещания, докато работихте по проекта? Какво трябва да се подобри?

2. Какво почувствахте по време на защитата на проекта днес?

3. Какви трудности срещнахте при писането и представянето на проекта?

4. Какво полезно научихте?

5. Какво си спомняте за обучителната програма?

 

 

 

Приложение 1

 

Информационен материал за специалистите по профилактичната работа с

юноши и младежи за профилактика на тютюнопушенето и

други съдържащи никотин вещества.

 

Никотиновата зависимост или просто пушенето също се смята за зависимост, при това най-често срещаната на земята. Пушенето е една от най-трудните и сложни зависимости.

Особената опасност от никотиновата зависимост е, че тя пречи на пушача да се откаже от употребата на тютюн, което причинява катастрофална вреда на здравето.

Според Световната здравна организация тютюнопушенето убива повече хора от всяка друга болест в света.

-Повечето хора, които пушат го правят, защото не могат да спрат.

-Други пушат, защото смятат, че това им помага да се отпуснат и да се справят с трудни ситуации или защото им дава увереност.

-Трети пушат, когато им е скучно, сякаш пушенето ги кара да се чувстват удовлетворени.

-Много млади хора започват да пушат поради натиск от връстници или за да се почувстват по-зрели или за да протестират срещу родителския авторитет.

Никотинът е тютюнева отрова, притежаваща наркотични свойства.

Тютюнът е род едногодишни и многогодишни треви и храсти от семейство картофови. Съставът на тютюневия дим, образуван по време на пушене, включва повече от 4000 компонента, сред които - никотин, въглероден оксид, катран.

Редовната употреба на тютюн причинява болестна привързаност на пушачите на психическо и физическо ниво.

Психологическата зависимост от тютюна възниква поради факта, че пушенето става навик, а понякога и единственият метод за психическа саморегулация. Пушачът прибягва до цигара при пренапрежение, при нужда от разсейване в условия на емоционален стрес. По този начин има условна рефлексна връзка между тютюнопушенето и психологическото състояние. Въпреки че психологическото пристрастяване към тютюна се развива постепенно, то прави отказването от цигарите много по-трудно.

Физическата зависимост от тютюна се формира с увеличаване на продължителността на тютюнопушенето и увеличаване на интензивността му. Интервалът между пушенето на цигари става все по-къс, броят им расте. Такова интензивно пушене води до смущения в работата на много системи на организма – дихателна, храносмилателна, сърдечно-съдова, както и до множество хронични заболявания. Дългогодишен пушач се стреми да намали броя на изпушените цигари, но не може да го направи, защото е развил пристрастяване към тютюна.

Според СЗО една трета от населението на света над 15-годишна възраст пуши. СЗО заявява, че тютюнът е отговорен за един на всеки десет смъртни случая сред възрастните, до 2030 г. тази цифра ще бъде един на всеки шест или 10 милиона смъртни случая годишно – повече от всяка друга отделна причина за преждевременна смърт. Цифрите, показващи вредата от тютюнопушенето, говорят сами за себе си.

 

Разрушителният ефект на тютюна върху човешкото тяло.

Помислете как никотинът влияе на човешкото тяло. Тютюневият дим засяга предимно дихателната система. В допълнение, тютюневият дим намалява проходимостта на бронхите, допринася за появата на спазми.

Само пет кутии цигари, които повечето тютюноработници изпушват в рамките на четири до пет дни, са еквивалентни по риск на една година работа с токсични вещества.

Има точна научна статистика. Тя безстрастно свидетелства, че пушач, който е консумирал тютюнев дим от двадесет цигари на ден, има „предимство“ пред нормалния човек, тъй като е 20 пъти по-вероятно да получи рак на белия дроб.

Освен това токсичността на тютюневия дим е 4,5 пъти по-висока от токсичността на автомобилните изгорели газове и 248 пъти по-висока от дима от газовата горелка. При изпушване на 20 цигари човек реално вдишва въздух, чието замърсяване е 580-1100 пъти по-високо от хигиенните норми.

Всичко това е неизбежната смърт на тютюнджията, но щастието му е в това, че тютюнджията се трови на вноски и то не веднага. Организмът му се защитава известно време, но след това все пак идва тъжна развръзка.

-Всеки пушач развива хронични респираторни заболявания: обструктивна белодробна болест и бронхит на пушача.

-Пушенето причинява 90% от раковите заболявания на белия дроб, както и рак на устата, гърлото и други органи.

-Причинява повечето сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза, миокарден инфаркт, инсулт.

Освен това при пушене:

-отслабва имунитета;

-значително увеличава риска от фрактури на костите;

-увеличава се рискът от язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника;

-3 пъти по-голям риск от катаракта, водеща до развитие на слепота.

В резултат на тютюнопушенето с времето се появяват хронични заболявания и злокачествени тумори на дихателната, храносмилателната и пикочно-половата система.

Пушенето допринася за атеросклеротични увреждания (лезии) на съдовете на мозъка, сърцето, горните и долните крайници, значително намалява продължителността и качеството на живот на пушача и неговите близки.

Пушенето е особено опасно за бременните жени, тъй като никотинът свободно преминава през плацентата в кръвта на бебето. Най-голяма вреда за вътрематочното развитие се причинява през първите месеци на бременността, когато бъдещите майки дори не знаят за бременността си и обичайно се отравят с тютюн.

Какво кара един пушач в лицето на смъртна опасност да продължи да пуши, да се откаже и да се върне към пушенето отново?

Отговорът е прост: всички тютюневи изделия съдържат никотин, пристрастяващата съставка на тютюна. Никотинът, попаднал в тялото по време на пушене, бързо навлиза в кръвта и за 15 секунди достига до мозъка. По този начин, по отношение на скоростта на действие върху мозъка, никотинът е сравним с лекарствата, прилагани интравенозно. Една от характеристиките, които причиняват пристрастяване към тютюна, е бързото унищожаване на никотина в тялото (половината от никотина, постъпил в кръвта, се унищожава за 2 часа) и бързото възникване на желание за пушене отново, което подпомага образуването на болезнени зависимост. Никотинът, подобно на други наркотици, причинява пристрастяване, като действа върху допаминовите структури на мозъка, в резултат на което се фиксира възприятието за „положителен“ ефект и се формира желание да се повтори този ефект. Допаминът е вещество, участващо във формирането на поведенческа мотивация. Активиращият ефект на никотина върху централната нервна система е свързан и с повишаване на концентрацията на адреналин и норепинефрин – хормоните на стреса. Така на физиологично ниво употребата на никотин за тялото прилича на състояние на хроничен стрес.

Само факти:

-Средно пушачите живеят с 14 години по-малко от непушачите.

-Пушачите са 20 пъти по-склонни да развият рак, отколкото непушачите.

-Пушачът е убиец на себе си и на своите близки.

Горящата цигара е уникална химическа фабрика, която произвежда повече от 40 канцерогенна (причинители на ракови тумори).

-Повече от 400 000 души умират всяка година от причини, свързани с тютюнопушенето! 
image

Пасивно пушене

А сега нека да разберем как и до каква степен димът на пушачите засяга другите. Установено е, че пасивното пушене е по-вредно от самото пушене, тъй като втората фаза на дима съдържа два пъти повече никотин и въглерод, три до четири пъти повече от канцерогена бензпирен, които замърсяват въздуха и също водят до рак. Освен това в задимени помещения, така наречените стаи за пушачи, тоалетните също съдържат бензпирен. Това означава, че не е безопасно да стоите дълго време в тези помещения, дори и проветрени.

Проучванията показват, че пасивното пушене намалява ефективността с до 40%. Ако пасивното пушене има огромно отрицателно въздействие върху възрастните, то децата страдат от него още повече.
image

Електронни цигари

Електронните цигари се появиха на световния пазар сравнително наскоро. Въпреки това, те успяха да спечелят голяма популярност за кратко време. Използването на електронни цигари се нарича вайпинг. Те са инхалатори, състоящи се от няколко компонента: течност, пулверизатор и батерия.

Производителите и промоутърите твърдят, че „димът“ на електронните цигари е по-малко вреден от този на тютюна и затова е по-добре да ги използвате. За някои хора, като заклетите пушачи, които не могат да се откажат от пушенето, това е вярно, но електронните цигари също са вредни.

Подобно на конвенционалните цигари, електронните цигари предлагат едно нещо – никотин и именно той предизвиква пристрастяване. Именно поради никотина е толкова трудно човек да се откаже от пушенето. Никотинът причинява клетъчни мутации и тези мутации само се увеличават в следващите поколения. Така например баба пушачка, починала на 100 години, е предала мутирали гени на децата си и нейната дъщеря няма да доживее до 100 години, освен това тези мутирали гени ще бъдат предадени на нейната внучка, дори ако тя не пушеше, а внучката ще живее още по-малко или ще страда от рак.

Тъй като използването на електронни цигари е начин за насищане на тялото с никотин, в сравнение с "непушене" – това е явна вреда. Основното отрицателно свойство на никотина е, че почти мигновено пристрастява и води до силна зависимост. Електронните цигари също активно убиват клетки в белите дробове и други органи на тялото, така че не вярвайте, че електронните цигари са безопасно пушене.
image

Методи за отказване от тютюнопушенето

1.Нелекарствени начини за отказване от тютюнопушенето. Съветът на лекаря за отказване от тютюнопушенето е най-рентабилната интервенция в съвременната медицина, дори при малък процент пушачи, които следват този съвет. Обясняване на ефектите от тютюнопушенето, помощ и насърчаване и мотивационна подкрепа – всички тези фактори увеличават вероятността от отказване от тютюнопушенето. Преодоляването на пристрастяването към тютюнопушенето е работа с психолози, специалисти в областта на химическата зависимост.

Най-често срещаният метод за спиране на цигарите сами е внезапното, окончателно отказване, като метода на Алън Кар.

Справка: В миналото, висококвалифициран счетоводител Алън Кар е бил заклет пушач и пушил стотици цигари на ден. Този навик заплашвал да съсипе целия му живот, докато през 1983 г., след безброй и неуспешни опити да се откаже от пушенето, той разработва свой собствен начин за отказ от никотиновата зависимост веднъж завинаги, сега известен в целия свят като „Лесният начин да Откажете пушенето".

Неговият метод, демонстрира феноменална ефективност, получава признание сред специалистите, придобива широка популярност и има огромен успех в много страни по света. Алън Кар е създал световна мрежа от клиники, посветени на подпомагането на пушачите да откажат цигарите и да преодолеят пристрастяването към никотина. Книгите на Алън Кар са публикувани на двадесет езика и са станали бестселъри.

 

Медицински методи за отказване от тютюнопушенето. Използването на този метод увеличава вероятността от отказ около два пъти при хора с тежка никотинова зависимост. Те включват хапчета, които блокират никотиновите рецептори. Лекарствата за никотинова заместителна терапия включват никотинов пластир. Обикновено се използват пластири, съдържащи 21 мг. (действа през деня) или 15 мг. никотин (действа през периода на бодърстване - 16 часа), дъвки (2 и 4 мг никотин, около 20 броя на ден) или резорбируеми таблетки, инхалатори. Понякога се използва комбинация от различни форми на никотинов заместител, както и комбинация с други лекарства.


image

Наргиле

Наргилето е много по-вредно от обикновените цигари. В допълнение, ароматизираният тютюн прави пушенето на наргиле „приятно“, което, предвид огромните дози никотин, значително увеличава пристрастяването към него. При пушене на наргиле човек вдишва по-дълбоко и по-често. За 40 минути в тялото навлиза почти 200 пъти повече въглероден окис, отколкото при пушене на една цигара, а димът, както вече споменахме, прониква много по-дълбоко в белите дробове.

Наргилетата са отговорни за увеличените случаи на туберкулоза, херпес и хепатит "А". Споделената колба и мундщук са идеално място за размножаване на бактерии и разпространение от човек на човек.

Не забравяйте, че само дезинфекция с хлор или течност на алкохолна основа може да убие тези бактерии. Никой никога в наргилетата и ресторантите не чисти наргилетата така. Изплакнете ги с вода колкото е възможно повече.

Последствията са непредсказуеми – от депресия и психоза до необратими изменения в мозъка и дори настъпване на слабоумие. От отравяне с въглероден окис  се появяват замаяност, гадене, слабост, задух и допринася за повишаване на кръвното налягане и появата на хипертонична криза.

Насвай

Основните съставки на насвая са тютюнев прах и гасена вар. Вместо вар, съставът може да включва пилешки изпражнения или камилска тор, така че е изключително лесно да се заразите с различни чревни инфекции и паразитни заболявания, включително вирусен хепатит.

При използване на насвай се развива никотинова зависимост, тъй като основната активна съставка на насвай е тютюнът. На първо място, страда лигавицата на устната кухина, зъбите и целия стомашно-чревен тракт. Дългосрочната употреба на насвай може да доведе до стомашни язви.

image


Употребата на насвай води до развитие на психични разстройства, особено при юноши, вниманието намалява, паметта се влошава, децата стават неуравновесени и възбудени.

Нарколозите казват, че по време на приготвянето на сместа в насвай могат да се добавят и други наркотични вещества, освен тютюн. По този начин се развива болезнена зависимост от няколко наркотични препарата.

Симптоми: предизвиква учестяване на сърдечната честота, повишаване на кръвното налягане, стесняване на периферните съдове, създава се илюзия за повишаване на настроението, прилив на бодрост, яснота в главата и внезапно съживяване, появява се ефект на лека еуфория . След 20-30 минути има силно желание да повторите приема.

Последици: язвени увреждания (лезии) на лигавицата на устната кухина и целия стомашно-чревен тракт, психични разстройства при юноши, вниманието намалява, паметта се влошава, децата стават неуравновесени и възбудени. Тъй като насвайът съдържа животински екскременти, е изключително лесно да се заразите с чревни инфекции и паразити, включително вирусен хепатит, рак на устните, езика и други органи на устната кухина и депресия.

Употребата на насвай води до развитие на психични разстройства, особено при юноши. Вниманието намалява, паметта се влошава, децата стават неуравновесени и възбудени.

Снюс

Това е смлян навлажнен тютюн или нетютюнева смес, съдържаща никотин. Снюс се продава в малки пластмасови контейнери. Снюсът се консумира чрез поставяне на пакетчета между устната и дъвката.

Никотинът, съдържащ се в снюса, има отрицателен ефект върху тялото. Никотинът и други вещества се освобождават от снюса в слюнката и веднага навлизат в кръвния поток, като се абсорбират през устната лигавица. Химикалите в снюса са потенциално канцерогенни.
image

Повтарящата се употреба на никотин в снюс причинява физическа и психическа зависимост. Смъртоносна единична доза при остро отравяне за човек е 0,5-1 g (една цигара обикновено съдържа 0,1-1,0 mg никотин, една опаковка снюс - от 20 до 250 mg).

Употребяващите бездимен тютюн получават много повече никотин в сравнение с пушачите на цигари. Високата концентрация на никотин предизвиква по-бързо развитие на толерантност и почти светкавично пристрастяване. Спирането на употребата на снюс е по-труден и по-дълъг процес от отказването от цигарите.

Никотинът се абсорбира добре през кожата и прониква в мозъчната тъкан през кръвно-мозъчната бариера. Поглъщането на никотин е свързано със сърдечно-съдови заболявания, вродени дефекти и отравяния. Никотинът се метаболизира в черния дроб до образуването на основния метаболит - котинин, който се екскретира с урината.

 Последствията от употребата на снюс в юношеска възраст са изключително опасни:

-спиране на растежа;

-повишена раздразнителност, агресивност и възбудимост;

-влошаване на когнитивните процеси;

-нарушена памет и концентрация на вниманието;

-висок риск от развитие на онкологични новообразувания (неоплазми), особено стомаха, черния дроб, устната кухина;

-отслабване на устойчивостта към инфекциозни заболявания.

Снюсът не помага при отказване от тютюнопушенето, тъй като е различен вид тютюнев продукт, който използва същия никотин като другите тютюневи изделия.

Дългосрочната употреба може да доведе до повишаване на нивата на кръвната захар, могат да възникнат заболявания като артериална хипертония, тахикардия, аритмия, ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда. Насърчава развитието на гингивит и стоматит. Има ефект върху отделителната система.

 (следва продължение четвърта част)

 



Категория: Други
Прочетен: 226 Коментари: 0 Гласове: 0
 (продължение на първа част)

Показване на социални клипове „Погрижи се за себе си” за опасностите от консумацията на алкохол, мотивиране за водене на здравословен начин на живот и др. (5 мин.)

Теоретичен блок (3 мин.)

Въздействието на алкохола върху човешката физиология и психика. Обща информация за причините и последствията от употребата на алкохол.

Алкохолът е наркотична невротропна и протоплазмена отрова, тоест отрова, която засяга както нервната система, така и всички човешки органи, отрова, която разрушава тяхната структура на клетъчно и молекулярно ниво.

За редовна или системна консумация на алкохол се приема употребата му веднъж седмично и по-често, независимо от дозата. При редовна консумация на алкохол в количества, надвишаващи способността на индивида да окислява изпития алкохол и неговите метаболити, възниква състояние на хронична алкохолна интоксикация (ХАИ), при което се развива алкохолизъм и алкохолна болест.

Що се отнася до умерената употреба на спиртни напитки, то това понятие  е относително, тъй като всяка употреба на алкохол, подкрепя и поддържа алкохолната традиция, подготвя почвата за злоупотреба и води до пиянство и алкохолизъм.

И така, забавлението, свързано с пиенето на алкохол се основава на т. нар. хипоксия, която се причинява от свиване и слепване на червени кръвни клетки и образуване на кръвни съсиреци в малките съдове. По тази причина за да почувствате удоволствието от пиенето, е необходимо да предизвикате съдова тромбоза, а това винаги е свързано със смъртта на някои тъкани в човешкото тяло.

Така стигаме до един много важен извод, че безвредни дози алкохол няма! Дори такава доза да съществуваше, тогава никой нямаше да се интересува от нея, защото нямаше да има забавен ефект с нея.

Алкохолът, поради своите свойства, действа върху човешкото тяло по два начина:

-разрушава части от тъканни клетки на всички органи в резултат на тромбоза на кръвоносната система и патологични промени в обмяната на веществата (метаболизма);

-има парализиращо действие върху невроните на мозъка и в резултат на това активно действие нарушава работата на всички органи и системи на тялото.

Само 10% от приетия алкохол се отделя от организма, а останалата част влиза в сложни метаболитни връзки с тъканите и клетките.

 

Групово упражнение „Натиск на групата“ (5-10 мин.)

Всеки участник трябва да застане в центъра на кръга. Който е в кръга трябва да даде коректен, учтив и аргументиран отговор на опитите на останалите да го убедят да употреби алкохол заедно с групата.

 

Упражнение „Съдебен процес срещу алкохола“ (10-15 мин.)

Групата се разделя на две подгрупи:

-свидетели на защитата и

-свидетели на обвинението.

В подгрупа „свидетели на защитата“ се избира адвокат, който представлява положителните страни на алкохола, свидетелите помагат, а прокурорът се назначава от обвинението, свидетелите на обвинението помагат в защитата на отрицателните страни на алкохола.

Предоставят се 5 минути за подготовка на отборите, а след това се провежда съдебен процес срещу алкохола.

Препоръчително е за съдия да се определи педагог (възрастен). Задачата на съдията е да определи чий аргументи са били по-убедителни на защитата или на обвинението. Държи се сметка за формата за протичане на процеса и пледоариите.

Пример:

План на съда:

1. Реч на съдията.

2. Встъпление на обвинителя (прокурора).

3. Разпит на свидетели.

4. Встъпление на защитника (адвокат).

5. Разпит на свидетели.

6. Постановяване на присъдата.

Беседа: „Аз, моето здраве и моето отношение към консумацията на алкохол“ (5 мин.)

Обучаемите трябва да споделят личен опит и своята гледна точка, как се чувстват относно консумацията на алкохол.

 

Упражнение „Аз съм уникален“ (5 мин.)

В кръг всеки участник трябва да продължи следните фрази (недовършено изречение):

- Аз съм уникален, ценен съм, защото……

- Успешния човек ………….

 

Упражнение „Успешни и неуспешни хора. Какво ще избереш за теб” Приложение N5 (5 мин.)

Групата се разделя на четири подгрупи (в зависимост от броя участници). Всяка група получава картички (приложение 5).

Инструкция: Разгледайте картичките и направете сами избор какъв човек искате да бъдете. Отговорете на въпроса: Какво прави и как мисли успешният и неуспешният човек?

Заключение

„Обратна връзка“ (10 мин.)

Отговорите на участниците на въпросите:

1. Какво научихте днес?

2. Какво полезно за вас научихте днес?

3. Какво си запомнихте от обучението?

4. Как се чувствахте по време на нашата работа днес?

Водещият обобщава накратко деня.

 

VIII. Тема №4 „Аз, моето здраве и моето отношение към наркотиците“

 

Цел: Ориентиране на учениците към здравословен начин на живот, развитие и формиране на негативно отношение към употребата на наркотици.

Забележка: Преди урока е необходимо да се запознаете с информационния материал за провеждане на лекционна и семинарна профилактична работа с юноши и младежи по превенция на наркоманиите (Приложение 6).

Съдържание на занятието

Упражнение - Активатор "Ходене" (5 мин.)

Броят на участниците не е ограничен, по време на играта правилата могат да се променят. Само един играч знае модела и тръгва на поход. Останалите няма да тръгнат на това пътуване, докато не разберат какъв е „трикът“. Когато се досетят, те също „отиват на поход“.

Първият участник, който знае правилата, произнася сакраменталната фраза „Отивам на поход и вземам със себе си ....“, която ще трябва да повтори повече от веднъж по време на играта:

Необходимо е да се намери логиката на водещия, за да се разбере кого той взема на поход.

Например, водещият може да вземете всички и да ги „повика“, но на практика ще отидат само тези, които открият „комбинацията (шифърът) между първата буква на името им и първата буква на някакъв плод“:  „Отивам на поход и вземам със себе си:

-      Диня (шифър за Димитър);

-      Праскова (шифър за Петя);

-      Пъпеш (шифър за Петър);

-      Смокиня (шифър за Симона);

-      Ананас (шифър за Ася) и т.н.

Закономерностите могат да бъдат всякакви. Зависи от фантазията на водещия.

Просто или сложно е спорен въпрос. Със сигурност ще се намерите такива „играчи“, които 10 пъти ще „отидат на поход“, без да познаят правилата на играта.

 

Беседа с обучаемите (10 мин.)

Как разбирате думата здраве?

Информация за обучаемите:

Световната здравна организация определя здравето като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие, а не просто липса на болест или недъг.

-Защо трябва да се грижите за здравето си?

-Защо е важно да го пазим?

-Какво ще ви помогне да сте здрави?

-Здравето е ресурс! Как можете да обосновете това твърдение?

 

Упражнение "Магически длани" (5 мин.)

Всеки участник получава два листа хартия. Пише името си, след което на единия лист обгражда с молив лявата си длан, а на другия - дясната си длан. На всеки пръст на скицата на дясната длан се предлага да напишете всички положителни качества за себе си, отляво - всички отрицателни. След това рисунките с дясната длан, където са изписани положителните качества на участника, се пускат по кръга и всеки може да добави други положителни качества за автора на рисунката. Накрая всеки участник получава обратно своята хартия и може да прочете какви положителни качества виждат другите в своя приятел.

 

Беседа с обучаемите (5 мин.)

-Какви според вас са причините за употребата на наркотици?

Причини за употребата на наркотици, както и мотивацията за решаване на проблеми и конфликти, развитието на личните ресурси:

Забележка: Препоръчва се да сравнявате причините за употребата на наркотици в метафори или твърдения.

-любопитство - (на никой от нас не му хрумва например да пие от локва);

-придобиване на популярност - (всеки от нас е уникален по свой начин, не бива да утвърждавате авторитета си за сметка на мненията на другите);

-улесняване на контактите - (научете се да общувате, развивайте се);

-желанието да подражавате - (научете се да бъдете себе си, всеки от нас е уникален по свой собствен начин, развивайте положителните си качества, познавайки отрицателните си качества, работете върху тях, подражавайте само на доброто, а не на лошото);

-конфликти - (научете се да разрешавате конфликти, научете се да приемате позицията на другите хора и ако вашата позиция не бъде приета или комуникирана неконструктивно, отдалечете се от конфликта, спрете да говорите на тази тема или спрете да говорите изобщо);

-безделие - (намерете любимото си занимание, опознайте личността си);

-страх от трудностите в живота (всеки от нас има своите трудности, научете се да решавате проблеми, винаги трябва да вървите напред, да станете зрял човек).

Само поради своята незрялост, приемане на псевдовярвания и псевдоценности, неудовлетвореност от качеството на живота си, непълно формиране на лични убеждения, ценности и житейски приоритети, човек започва да опитва наркотика. Той просто няма ресурси да устои на вредоносната атака, не е формирал умения за отговорно отношение към собственото си здраве.

 

Мозъчна атака „Причини за употреба на вещества и отказ“ (5 мин.)

Водещият разделя листа или дъската на 2 части, моли участниците да назоват причините за употребата на ПАВ и ги записва отляво. След това той моли да помислят и да посочат причините, поради които човек може да се откаже от употреба на ПАВ и ги записва вдясно.
image

След като попълните таблицата, можете да помислите с участниците как причините от лявата половина могат да бъдат неутрализирани, удовлетворени, без да се прибягва до ПАВ.

-Помнете! Само самият човек може да си каже - "Не!"

-Но за да сте в безопасност, не е достатъчно навреме да кажете „не“.

-Важно е да можете да решавате проблемите си, а не да се криете от тях.

-Трябва да можете да общувате и да отстоявате аргументирано своята гледна точка.

-Трябва да можете да си поставяте цели и да ги постигате.

-Трябва да знаете къде можете да получите помощ.

-И най-важното, трябва да цените живота си, себе си, защото го заслужавате!

 

Теоретичен блок (5 мин.)

Съвременният свят е пълен с информация. И всеки от нас си мисли, че контролира живота си. Или може би други установяват контрол над нас или някой отлично ни манипулира?! Например с помощта на наркотиците. Милиони хора стават жертви на зависимостта от наркотиците, това са хора от различни възрасти, хора с абсолютно различен социален статус.

Но въпреки факта, че срещу нас се води такава война, за да се направи държавата и  нашата младеж слаба с помощта на наркотици, всеки от нас трябва да има своя ясна позиция. Само като осъзнават опасностите от употребата на наркотици, само ако могат да поемат отговорност за своята личност и безопасност, ако са в състояние да разграничават чувствата и намеренията си и се справят с проблемите, само такива хора са успешни, постигат целите си и не употребяват наркотици изобщо. И това са силни личности, които избират здравословен трезв живот.

Думата наркомания има два корена. „Narke“ – изтръпване, онемяване; „ mania“ – безумие, лудост, болезнено пристрастяване.

 

Наркоманията е заболяване, характеризиращо се със злоупотреба с наркотични вещества и пристрастяване към тях. В резултат на това се формира постоянна психическа и физическа зависимост от лекарството с развитието на синдром на абстиненция, когато се спре. При това заболяване възниква постоянно състояние, което променя психиката и поведението на зависимия.

Психоактивни вещества (ПАВ) - всяко вещество или смес от естествен или изкуствен произход, което влияе върху функционирането на централната нервна система, което води до промяна в психическото състояние, понякога до променено състояние на съзнанието.

Психоактивните вещества, които засягат по-висши психични функции и често се използват в медицината за лечение на психични заболявания, се наричат ​​психотропни.

Психоактивни вещества, които са незаконни или предизвикват пристрастяване, се наричат ​​наркотици.

Пристрастяването и злоупотребата с наркотици са различни за всеки човек. Но има една обща закономерност: пристрастяването им причинява зависимост и развитие на болестта - наркомания.

Откъде започва всичко? Винаги започва с първата проба за наркотици. Някои, след като са опитали наркотици, никога повече не ги вземат. Други опитват веднъж, два пъти, спорадично, от време на време, периодично, без да забелязват, че постепенно се формира пристрастяване, а след това и зависимост от наркотика. Зависимостта възниква толкова силна, че е невъзможно да се справите сами, имате нужда от квалифицирана медицинска помощ. Времето на формиране на зависимост от наркотици се определя от много причини, но за всички наркомании има определена закономерност на тяхното развитие.

Основният проблем с опасността от употребата на наркотици, за съжаление, е фактът, че наркотиците от растителен произход, които обичат да наричат ​​„леки“ при първия опит, не предизвикват отхвърляне, по-често те могат да дадат усещане за илюзорно, временно радост, лекота и необикновен блясък на живота. Разрушаването на личността не настъпва от първата или втората употреба на наркотици. Коварството на наркоманията се крие във факта, че негативните последици от употребата се появяват едва след време. Знайте, че "леки" наркотици не съществуват. Абсолютно всички наркотици са психоактивни вещества и предизвикват психическа зависимост. Определението за „леки“ наркотици е измислено от самите наркозависими: за тях това е опит да се оправдаят, за други е опит да въвлекат начинаещи в процеса на пристрастяване към наркотици.

Беседа: „Какво може да загуби човек, ако започне да употребява наркотици и какво може да спести и спечели, като води здравословен начин на живот?“ (5 минути.)

 

Продължение на теоретичния блок (3 мин.)

Употребата на наркотици води до разрушаване на репродуктивното здраве на хората. Лекарствата разрушават генетиката на клетките, увреждат зародишните клетки, което води до безплодие или раждане на болни деца. Дори еднократна употреба на наркотици оставя отпечатък върху репродуктивната система, отнемайки възможността да станете баща или майка, лишавайки вашето дете от физически, интелектуални или творчески способности.

Младите хора често изучават живота само чрез проба и грешка. Този метод за мнозинството е ефективен от гледна точка на индивида, той дава опит, който моментално формира осъзнаване – „добро – лошо“, „харесва ми - не ми харесва“. Ако ти харесва – „добре“ - значи го искам, ако не ти харесва – „зле“, значи не го искам. За съжаление няма реално разбиране кое е възможно и кое не, всеки сам си изгражда своя опит.

И когато ви предложат някакъв наркотик, запитайте се: „Защо ви го предлагат?“. Няма смисъл да говорите с такива хора, не си губете времето, просто се обърнете и си тръгнете, това не е вашата компания, не са вашите приятели. Бъдете уверени и смело се отказвайте. Само силна личност може да каже „Не!“.

Следователно изборът на живот без пристрастяване е ваша отговорност, ваш избор, вашата свобода, вашето бъдеще и бъдещето на вашите деца.

 

Игра „Мълчалива дискусия“ (10 мин.)

Какво да подготвим за играта: големи листове хартия за рисуване, моливи за рисуване за всеки участник.

Ход на играта: В центъра на плаката е написана теза, която се подлага на общо обсъждане. Всички участници в играта са разположени около плаката. Всеки от участниците записва своето мнение по дискусионната теза в рамките на 2-3 минути. След това участниците започват бавно да се движат покрай плаката, движейки се на „едно мнение“. След като спрат близо до следващия запис, участниците се запознават с него и наблизо изразяват писмено своята гледна точка относно позицията на техния приятел („Съгласен съм“, „Мисля, че това е грешно“ и т.н.). Играта може да продължи, докато всеки от участниците се върне на мястото си (ако има много участници, играта може да бъде спряна по-рано).

Участниците четат бележките, направени от техните другари, проверяват позицията си и позициите на останалите членове на групата. Водещият на играта може да покани участниците да направят „тихата“ дискусия „шумна“ и да обсъдят гледни точки относно изложението на дискусията. Варианти на резюмета, представени за обсъждане:

- Зависимостта е болест.

- Наркоманията не може да бъде победена, тъй като е много печеливша.

- Приемането на наркотици е личен въпрос на всеки.

- Цялата отговорност за разпространението на наркоманията носи държавата.

- Дори при 1 употреба на лекарството може да се появи пристрастяване.

- Никога няма да опитам наркотици.

Съвети за водещия: Тази игра може да замени традиционната кръгла маса или клуб за дебат. Тук всеки от участниците, дори най-срамежливият или мълчалив, ще може да изрази своето мнение. Следователно играта е най-добре да се използва, когато се работи с група, чиито членове не се познават добре и поради това все още не смеят да изразят своята гледна точка на глас.

„Тихата дискусия“ обаче има недостатък. Той се крие във факта, че участниците в играта могат да имат затруднения при формулирането на своята гледна точка в писмен вид, като дават съкратени, опростени отговори. При избора на обсъждана теза трябва да се помни, че тя наистина трябва да бъде от дискусионен характер, включваща дискусия, двусмислено тълкуване. Струва ли си да се доказва, че теза като „Употребата на наркотици е вредна за здравето“  и т.н. не е подходяща за тази игра, тъй като тук няма какво да спорим и обсъждаме.

 

 

Беседа:  „Аз, моето здраве и моето отношение към употребата на наркотици“ (5 мин.)

Участниците трябва да споделят своята гледна точка, как се чувстват относно употребата на наркотици.

 

Мозъчна атака на тема: „Моето участие, моите мерки“ (5-10 мин.)

Участниците се разделят на групи от по 3 човека. Предлага им се да влязат в ролята на ръководители на учебни заведения и да си представите какви мерки могат да се предприемат за предотвратяване на употребата на психоактивни вещества в училище. Упражнението е насочено към разбиране на степента на участие в решаването на проблема.

 

Беседа с обучаемите на тема: „Моето семейство е моята ценност“ (5 мин.)

Колаж на тема: „Аз, моето семейство и здравословен начин на живот“ (10 мин.)

Групата е разделена на 4 подгрупи и тяхната задача е да изработят плакат от вестници и списания на тема: „Аз, моето семейство и здравословен начин на живот“. След завършване момчетата трябва да представят своя плакат. Не забравяйте да дадете обратна връзка на всяка група. В края покажете плаката (Приложение 7) и обсъдете.

 

Упражнение (10 мин.)

Отговорете на въпросите на лист хартия.

- Какви са целите ми в живота?

- Как мога да се справя със стреса?

Ако участниците имат желание да споделят, би било добре да изразят своите мисли.

Трябва също да предоставите следната информация.

Единна социално-психологична услуга на националната телефонна линия за деца 116 111
image

(следва трета част)



Категория: Други
Прочетен: 204 Коментари: 0 Гласове: 0
 image

ВЪВЕДЕНИЕ

Програмата е препоръчителна за специалистите в системата за профилактиката на химически зависимости: психолози, учители, работещи в общообразователни институции, за учители от средни специализирани учебни заведения и висши учебни заведения, медицински психолози, психиатри-нарколози и други заинтересовани лица, работещи с юноши (14-17 години) и младежи (18-28 години), както и за доброволци, преминали обучение по програмата и желаещи да се занимават с профилактична дейност.

Поради спецификата на антинаркотичната профилактична дейност много специалисти в областта на профилактиката изпитват трудности при избора на тактика за провеждане на профилактичните занятия. Непознаването на възрастовата психология, липсата на знания за основите и съвременните тенденции в профилактичната работа с подрастващите и младежите, несистемният подход към проблема, всичко това може да доведе до „аматьорска” профилактика. И най-важното е, че този вид ефект е непредсказуем.

В помощ на специалистите в областта на превенцията е разработена програма за формиране на здравословен начин на живот „Първична положителна профилактика на химическата зависимост“. Целта на програмата е да се развие здравословен начин на живот сред обучаемите, както и да се развият умения за отговорно отношение към собственото им здраве, което предотвратява употребата на психоактивни вещества. Програмата е адаптирана за емоционалното възприятие на юноши и младежи на възраст 14-17 години (ученици от 9-12 клас на учебни заведения и студенти във висши учебни заведения.

 Програмата се състои от тренировъчни занятия, упражнения за активиране, мини-лекции, групови дискусии и  др. При провеждането на профилактичната работа се поставя акцент на диалоговите (интерактивни) методи на работа, с опора на нагледността и образността на стимули с използването на психологически техники от игровата терапия и арт терапията. Възприемането и осъзнаването на информация се усилва на емоционално ниво с помощта на тренингови занятия и демонстрация на положителни видеоклипове по конкретни теми. По този начин обучаемите развиват отговорност за собственото си здраве, развиват комуникативни навици, информират се за действията и последствията от употребата на психоактивни вещества (ПАВ), формират умения да се справяте със стреса, както и да се съпротивлявате на външни негативни влияния.

Програмата може да се използва като материал за подготовка на собствени занятия по първична профилактика на наркотици, алкохол и други психоактивни вещества или може да се използва комплексно – цялата програма, предназначена за 6 часа обучение.

Програмата е универсална и позволи на обучаемите да развият устойчива антинаркотична позиция въз основа на участието им в профилактична работа.

Овладяването и натрупването на опит при организирането на предложената методика може да стане основа за провеждане на подобни дейности за първична профилактика на зависимостите от наркотици, алкохол и други психоактивни вещества, насочени към насърчаване на здравословен начин на живот сред подрастващите и младите хора.

Ефективността на профилактичните мероприятия, насочени към намаляване на риска от употреба на вещества от по-младото поколение, до голяма степен се определя от системното въздействие и степента на ангажираност на педагогическия състав и обучаемите в тази работа.

В образователна институция е възможно да се организира работа по профилактика на употребата на наркотични и други психоактивни вещества в хода на учебния процес. Винаги е по-лесно да се предотврати нещо, отколкото да се коригират грешки, които вече са допуснати.

 

 

I. Препоръки за специалисти, занимаващи се с превантивна работа

 

Когато организирате превантивни дейности, трябва да се помни, че е по-лесно да се предотврати появата на зависимости от употребата на ПАВ, отколкото да се елиминират по-късно. Съдържанието, обемът и представянето на знанията по проблема с консумацията на алкохолни напитки и други психоактивни вещества трябва да съответстват на възрастовите, социално-икономическите и културните характеристики на подрастващите и младежите.

Когато работите с юноши и младежи, трябва да се има предвид, че те са склонни да се подчиняват само на тези, които обичат и уважават. Активността и ерудицията на учителя, както и умението му да предизвиква доверието, уважението и интереса на подрастващите и младежите, допринасят за повишаване на ефективността на превантивната антинаркотична работа. Когато се говори за наркотични вещества, трябва да се избягват ненужни подробности, не трябва да се дава подробна информация за техния външен вид, място на растеж, методи на приложение, действие и причинени усещания. Това често играе ролята на реклама, провокира пагубни, вредни експерименти. Трябва да се акцентира върху отрицателното въздействие на наркотиците върху тялото като цяло, върху духовното, емоционалното и физическото развитие и ако е необходимо, на разбираем език да се предостави информация за отрицателното въздействие върху различни органи и системи на тялото, отбелязват негативната роля на наркотиците във всички сфери на живота на подрастващите и младите хора. Необходимо е да се подчертае въз основа на конкретни примери непредсказуемостта на действието на наркотичните вещества, неизвестността на предстоящото и голямата опасност от възникване на необратими вреди.

Очертавайки проблемите, свързани с употребата на наркотични вещества, не трябва да му придаваме специално, първостепенно значение, да създаваме впечатлението, че за хората светът се е сбил като клин по тази тема. Напротив, необходимо е да се развенчае ролята на употребата на такива вещества в човешкия живот, да се покаже, че истинската им роля е да заменят пълноценния живот с жалкото му подобие. Не трябва безразборно, голословно и необосновано да се говори за употребяващите наркотици, трябва само да се подчертае, че те съставляват незначителна част от хората.

Необходимо е да се разобличат митовете, свързани с наркоманите и наркотиците, като се посочи каква непоправима вреда нанасят те на човешкото здраве. Представянето на материала трябва да се извършва без излишна драматизация, без много доклади за ужаси, опасности, връзката на употребата на наркотици с "греховност", "морална разпуснатост". Това не прави особено впечатление на подрастващите, тъй като повечето от тях са склонни да поемат рискове и са убедени, че „това няма да ми се случи”.

Понастоящем тийнейджърите и младите хора са доста добре информирани и ако учителят изкривява или преувеличава негативните последици от употребата на наркотици и други психоактивни вещества, тогава те могат да оценят такава информация като невярна, несъответстваща на действителността. В резултат на това рейтингът на учителя ще намалее. Много е важно самите обучаеми да участват в работата срещу наркотиците, преодолявайки вековното убеждение, че е „невъзможно или неморално да се докладва за другар“. Необходимо е да се обясни на подрастващите, че табуто за НЕ-информация не се прилага в този случай, тъй като укриването на такава важна информация може да причини непоправима вреда на здравето на техния другар. Очевидно в този случай обучаемите трябва да се доверят напълно на учителя, с когото възнамеряват да споделят информация.

За правилното формулиране на антинаркотичното възпитание на обучаемите е необходимо ясно да се разбере, че не е достатъчно да се постигне само усвояването на определено количество такива знания от тях (въпреки че тази задача, разбира се, е изключително важна). Тук специалното водещия на учителя изисква формирането на готовността на учениците да прилагат тези знания във всеки конкретен случай от ежедневието, разбирането, че няма „леки“, „силни“ и „слаби“ наркотици, че употребата на всякакви наркотични вещества е стъпка в бездната. Много е важно в антинаркотичното образование и обучение на подрастващите да се фокусира не върху страха, а върху чувството за дълг, достойнство, насърчаване на младите хора да се стремят към себеутвърждаване чрез преодоляване на негативни черти на личността, социално развитие в обучението и постижима работа.

 

Основната педагогическа цел на първичната положителна профилактика е да се постигне такъв резултат, че юношата да вземе сам решение да води здравословен начин на живот и да има категорична позиция срещу употребата на психоактивни вещества. Необходимо е също така да научим младите хора на правилата на поведение, които им позволяват да преодолеят натиска, причиняващ наркотици от другите.

Необходимо е да се провежда превантивна работа с обучаемите по такъв начин, че всеки от тях да формира собствено (емоционално) отношение към проблема на базата на пълната и обективна информация, която предоставяте на обучаемите.

Профилактиката на наркоманията в училище и други образователни институции трябва да бъде задължителна и да се извършва в достъпна за учениците форма.

Профилактиката на наркоманията трябва да предизвика отговор сред подрастващите и да формира у тях категорична непоклатима позиция за отказ от употреба на психоактивни вещества и стабилна активна гражданска позиция сред младите хора.

Профилактиката на зависимостта, извършвана по назидателен и плашещ начин, едва ли ще доведе до резултати.

Профилактиката на наркоманиите трябва да бъде системна, а не еднократна.

Независимо кой модел на профилактична работа бъде избран, трябва да избягвате използването на материали (принципи):

-които биха позволили да бъде оправдано поведението на човек, който употребява наркотици. Подрастващите трябва да разберат, че самите те са отговорни за вземането на решения;

-съдържащи информация или инструкции, чрез които обучаемите могат да научат как да прави или използва наркотик;

-в които се използват термините „социална консумация“, „отговорна консумация“, „контролирана консумация“ или където стимулантите се описват като повдигащи настроението вещества, които причиняват само временна вреда на здравето. Едно лекарство не може да бъде „лошо“, „добро“ или „злоупотребявано“. Не позволявайте такова противоречиво тълкуване;

-в който се представя лекуващ се наркоман като образец на поведение и начин на живот.

-които могат да носят информация, че този човек е успял да се „изчисти“ и дори да стане „известен“, „популярен“ благодарение на наркотика.

Превантивната дейност изисква спазване на всички горепосочени принципи и също така поставя няколко изисквания към специалистите, участващи в такава работа:

-да познавате добре митовете за наркотиците, които съществуват сред подрастващите и младежите;

-да разбирате психологическите характеристики на детството и юношеството;

-да умеете търпеливо да спечелите доверието на тийнейджърите.

Възприемането на здравословен начин на живот зависи от това колко силно е желанието на младия човек да промени поведението си. Силата на желанието зависи от положителното или отрицателното отношение на юношата към поведението и разбирането на резултата от него, както и от увереността му, че близки и приятели, чието мнение е важно за него, вярват в способността му да промени начина си на живот.

Въз основа на тази информация се изгражда модел на промяна на поведението - моделът "ЗНАМ - ИСКАМ - МОГА - ПРАВЯ".

Този модел отразява връзката между информацията, отношението на човека към информацията, поведенческите умения и поведението. Какво точно ще бъде неговото поведение зависи не само от това какви поведенчески умения притежава човек, но и от това какво иска да постигне човек с действията си, т.е. отношението му към случващото се.

Отношението е импулс, подбуда, който предизвиква дейността на човека и определя нейната посока. Отношението към определена дейност зависи от информацията, която човек притежава. Информацията в този случай е знания, личен опит и допълнителна информация за предмети или явления, които човек получава през живота си. Информацията, която човек притежава, може да го стимулира да придобие нови умения или да изостави вече използвани. Наличието на нова информация влияе и на човешкото поведение.

Три основни цели на превантивните програми, насочени към формирането на здравословен начин на живот:

-надеждна информация;

-формиране на положително отношение към поддържане на здравето и здравословен начин на живот;

-формиране на поведенчески умения.

За да може човек или общество в крайна сметка да промени определено поведение, първо трябва да повиши нивото си на познание за проблема. Придобиването на знания от своя страна трябва да доведе до промяна в отношението към проблема, а промяната в отношението трябва да служи като мотивация за изменения на поведението.

          …

Има редица благоприятни фактори, които помагат на хората да променят поведението си в дългосрочен план:

-ефективна предаване на информация, т.е. предоставяне на целевата група на ясна, достъпна езикова, визуална информация, която предава самата същност на проблема;

-създаване на подкрепяща среда, която би благоприятствала прилагането на нови умения в практиката и промяна на поведението.

Процесът на промяна на поведението и нагласите не винаги е последователно движение от първия етап на схемата до последния. Повечето хора ще преминат от един етап към следващия и ще се върнат назад, преди да успеят. Трябва също да се помни, че не трябва да си поставяте за цел да промените поведението на човек като цяло. Нашата цел е да променим онези елементи от човешкото поведение, които са свързани с риск за неговото здраве или здравето на хората около него.

Превантивните дейности трябва да бъдат изградени преди всичко, като се вземат предвид характеристиките на конкретен човек и ситуация, като се вземе предвид собственият опит, знания и умения на всеки специалист. По принцип говорим за формирането на основното ядро, което определя последващата позиция на човек в оценката на себе си, хората около него, случващите се събития, неговите действия и постъпки, както и активността и насочеността на усилията на подрастващите да работят за промяна на собственото си поведение. В допълнение към превантивните дейности за юноши и младежи се препоръчва включването на цикъл от занятия, насочени към развитие на ценностни структури, волеви качества и умения за целеполагане.

Възрастови особености

За подрастващата възраст е характерно господството на приятелския кръг връстници над възрастните. Общуването с връстниците е водещ вид дейност на тази възраст. Именно тук се овладяват отношенията на равнопоставеност и уважение един към друг. Тийнейджърите се стремят да знаят и да могат да направят нещо наистина. Това е благоприятно време за овладяване на умения за възрастни. Това е времето да бъдат включени тийнейджърите като помощници в подходящите дейности на възрастните. По този начин включването на учениците в превантивна работа за противодействие на употребата на психоактивни вещества и насърчаване на здравословен начин на живот е една от най-ефективните форми на превантивна работа сред подрастващите и младежите. Привързаността на обучаемите, провеждащи занятия с връстници, умението да говорят на един език, техният успех и привлекателен имидж, компетентност и достъпност - всичко това увеличава положителния ефект от превантивната работа.

II. Опасностите в превантивната работа.

Технологиите за профилактика срещу наркотици, изградени на базата на прекомерна информация и сплашване, все още са най-разпространени, въпреки факта, че са доказано неефективни. Те дават знания за психоактивните вещества, тяхната вреда и негативните последици от употребата, променят нагласите, но не предотвратяват или намаляват употребата на наркотични вещества. Напротив, прекомерното информиране на учениците за разрушителните последици от наркотиците, демонстрирането на изображения на атрибутите, свързани с употребата на наркотици, начините за употребата им, може да провокира нездравословен интерес на слушателите към сферата на живота, толкова забранена от възрастните, тъй като „забраненият плод“ е сладък”. Човек ирационално отрича самата връзка между първата (втората) „безобидна“ проба и далечните ужасни последици. Първата проба е като локва пред теб и те плашат с океана и казват: „Виж, ще умреш“.

Плашещата информация задейства психологически защитни механизми, по-специално отричане, които ви позволяват да игнорирате неприятни събития и информация. Вярата в собствената им уникалност и безстрашието, присъщи на подрастващите, обезсмислят плашещите превантивни въздействия. Между другото, търговската реклама отдавна научи: пастата за зъби не се продава с черни зъби, а с блестяща белота и здраве.

Защитавайки се от информационно претоварване, подрастващите и младежите „не чуват” не само шума, но и полезната информация, която се опитват да им предадат родители, учители и други специалисти, демонстрират съпротива, недоверие и негативизъм. Често такава реакция на младежката аудитория към превантивните мерки изпълнява защитна функция, като по този начин изравнява негативния ефект от погрешните действия на възрастни, които имат добри намерения, но нямат адекватни умения и знания за същността на превантивната работа. Таблица по-долу показва най-често срещаните методи за информационно въздействие върху слушателите, които имат нулев или обратен (пролекарствен) ефект.
image

В съвременните условия най-търсена и прилагана е позитивната антинаркотична профилактика, чиито основни средства са мобилизирането и развитието на личните ресурси на обучаемите чрез предоставяне на информация за положителни ценности, които могат да бъдат приети от тийнейджър, положителни ценности ​​в широк смисъл: толерантност, способност да слушате, да съчувствате и да чувствате болката на друг човек. Като се вземат предвид естествените възрастови потребности на подрастващите - търсенето на смисъла на живота, стремежът към идеал и самоутвърждаване, акцентът в превантивната работа за предотвратяване на формирането на зависимо поведение трябва да се направи върху актуализирането на ценностите във взаимоотношения с хората, своето съществуване и своята съдба, свободата и отговорността.

Принципите на положителната профилактика предполагат анализ и съгласуване на общите интереси на юношата и обществото, а не сплашване или насилствено въвеждане на ценностите на обществото, чрез отричане на ценностите на юношата. Основната задача е да бъдете чути и приети, за което на първо място е необходимо да се създадат условия, които да осигурят доверителни отношения, при които става възможно да се мобилизират личните ресурси на самия подрастващ и по този начин да се повлияе на неговия избор. Непрофесионалното и неумело деклариране на положителни ценности е много опасно, защото може да доведе до дискредитиране на самите тези ценности и дори да създаде основа за култивиране на антиценности. Съответствието на думи и дела е предпоставка за превантивни въздействия, това каза руският учител, публицист, писател Н. X. Весел „Въобще човек може да въздейства благотворно на другия само с това, което той наистина е, с делата си, а не с какво изглежда и какво казва”.

Важно е да се вземе предвид особеността на съзнанието на тийнейджърите. Съзнанието на подрастващите за разлика от това на възрастния не е в състояние да възприеме настоящето като основа на бъдещето. По тази причина бъдещето на един тийнейджър идва след последната дума, която е казал. Следователно настоящето за подрастващите е много по-значимо от това, което може да бъде в бъдещето. И всичко, което се случва днес, е от огромно значение за него. От тук един от основните психологически атрибути на младежката субкултура, в допълнение към ценностните ориентации, традиции, поведенчески стереотипи и очаквания се корени в настоящето. Във връзка с това всички форми на зависимост се въвеждат в тийнейджърската субкултура като специални атрибути на съвременността.

Друга особеност на юношеското самосъзнание е, че „животът“  има различен личен смисъл. Не винаги е доминиращата, абсолютна ценност за по-голямата част от възрастното население. Известно е, че колкото по-възрастен става човек, толкова по-ценни стават животът и здравето му.

Следователно първичната профилактика, основана на принципа на заплаха за живота, т.е. системата от забрани и сплашване не достига целта си. Разширяването на съдържателната страна на живота, което е насочено към стратегията за положителна профилактика, дава по-голям ефект, тъй като предоставя голям избор от алтернативи за организиране на живота на тийнейджър.

Изходът от тази ситуация е да се предложат на децата и техните родители алтернативни видове дейност и да се формира тяхната увереност в собствената им ценност и значимост.

Всеки човек е уникален и има цел. И задачата на човек през целия живот е да осъзнае и приеме идеята и смисъла на своето раждане. Едно от задължителните условия за изпълнение на тази задача е запазването на яснотата на съзнанието - уникален дар на човечеството.

 

III. Профилактични подходи

Профилактиката е система от мерки, насочени към предотвратяване на разпространението на негативни прояви в обществото и насърчаване на полезно поведение.

Традиционна класификация на профилактичните действия.

Първичната профилактика е предотвратяването на растежа и разпространението на явлението в обществото.

Основната цел на профилактичните мерки е да се промени поведението от рисково към безопасно, полезно поведение.

Има правила, които трябва да се спазват при организиране на профилактичните мероприятия. Тук всяка информация в профилактичните дейности трябва да бъде:

• достоверна;

• адекватна на реалността;

• пълна;

• достъпна;

• поставени в правилния контекст;

• систематизирана;

• дозирана;

• съответстваща на ситуация в обществото;

• насочена към постигане на максимална заинтересованост на адресатите.

Специалистите, работещи в областта на профилактиката, идентифицират няколко възможни профилактични подходи:

• положителен;

• заплашващ (сплашващ);

• морализаторски;

• отрицателен/осъдителен;

• логичен/рационален;

• емоционален;

• хумористичен.

Най-често се използва комбинация от няколко подхода за прилагане на профилактични мерки. В рамките на един или друг избран подход е необходимо да изберете подходящия стил. Стилът в този случай се отнася до единството на художествени средства и техники за оформяне и представяне на профилактичната информация и профилактичните действия. Стилът играе важна роля във възприятието и общуването, той привлича (или отблъсква) вниманието на участниците, мотивира ги да търсят допълнителна информация, да приемат насърчаваната норма на поведение.

Нека разгледаме по-подробно възможните подходи.

1.Позитивен подход

С този подход:

-признава се наличието на проблем, който се представя не като непреодолима пречка, а като отправна точка за започване на „нов живот”;

-подчертава личната отговорност и свободата на избор;

-нуждата от насърчаваната норма на поведение е логически обоснована и емоционално подчертана;

-отчитат се потребностите на аудиторията;

-показва действия, които могат да бъдат предприети;

-развенчава на митове и погрешни схващания;

-предлага се подкрепа, формира отношение към хората, употребяващи ПАВ.

Опитът от проведените мероприятия по профилактика показва, че въздействието, прилагано в рамките на положителен подход и насочеността към насърчаване на положителни действия, които могат да намалят риска от употреба на вещества, се проявява бавно, но в дългосрочен план води до стабилна консолидация на пропагандираната норма на поведение в целевата група. Препоръчително мероприятията по профилактика да се изграждат върху позитивния подход, комбинирайки го с друг подход. Този подход е най-ефективен, тъй като се прилага с помощта на дейности, които са предназначени да предизвикат положителни емоции и да покажат алтернатива на рисковото поведение.

 

2.Сплашващ подход

С този подход:

-подчертава ужасната, безпощадна, нелечима природа на алкохолизма и наркоманията;

-съобщенията вдъхват страх и ужас.

Опитът от превантивните мерки у нас и в чужбина показва, че почти всички превантивни мерки започват с опити за въздействие върху населението чрез страх. Отношението на специалистите към страха като елемент от профилактичните мерки е нееднозначно. Опитите за промяна на поведението чрез сплашване имат интуитивна основа – хората знаят колко силно е чувството на страх и се надяват бързо да повлияят на ситуацията с негова помощ. Страхът наистина може да действа много бързо. Но винаги ли е ефективен? Страхът е ефективен, но за много кратко време.

Поуки от сплашващия подход:

-дейностите по сплашване предизвикват протест;

-насаденият страх води до усещане за пълна безнадеждност и фатализъм и хората не искат да променят поведението си;

-в аудиторията се създава усещане за безпомощност и безсилие.

 

3.Морализиращ подход

С този подход:

-използва се авторитарен, менторски тон;

-осъжда се всяка форма на поведение, която се отклонява от нормите на обществения морал;

-привличат са религиозни дейци, цитират се свещени книги;

-приема се, че всички членове на обществото трябва да следват моралните стандарти и при никакви обстоятелства да не ги нарушават, не се предполага право на избор на един или друг модел на поведение за целевата група.

Поуки от морализиращия подход:

-морализирането може да предизвика отхвърляне в целевата аудитория, тъй като хората, особено младите, не обичат да бъдат поучавани;

-възможни са непрактични решения, като например да не приемате лекарства, съдържащи алкохол;

-апелацията към морални и религиозни норми е подходящо, когато се насърчава въздържание от употреба на ПАВ и безразборни полови връзки.

 

4. Осъждащ подход

С този подход:

-зависимостта се представя като частен проблем на социално слаби и маргинализирани групи;

-формира се и се утвърждава предубедено отношение към тези лица и групи;

-създава се погрешно впечатление за неуязвимостта на всички, които не принадлежат към тези групи на рисково поведение;

Превантивните действия, основани на обвинения и осъждане, насърчават предразсъдъците.

 

5.Логически/рационален подход

Пример за подход: Предоставяме ви надеждна и обективна информация, показваме причините и последствията от всякакви действия и вие можете да вземате решения и да правите изводи въз основа на нея.

С този подход:

-предоставя достоверна обективна информация за проблема;

-информацията не е емоционално оцветена, безпристрастно описва реалните последици от определен акт или тип поведение;

-информацията по проблема е добре структурирана, дават се логически обосновани заключения.

 

6.Емоционален подход

Пример за подход: Проблемът с наркоманията може да засегне всички нас, включително и вас. Но можете да защитите себе си и тези, на които държите.

С този подход:

-представя примери с герои, с които представителите на целевата група могат да се асоциират;

-използва ярки образи, въздействащи на чувствата;

-говори за конкретен човек, а не за хората като цяло.

Превантивните действия, изградени на емоционален подход, въздействат върху чувствата на целевата група и предизвикват у тях силна емоционална реакция. Чувствата, които са възникнали в хората, им позволяват да се доближат до проблема и да осъзнаят неговата реалност и значение за себе си лично. Емоционално оцветената информация е по-жива, по-лесно преминава през филтрите на възприятието и се запомня по-лесно.

 

7.Хумористичен подход

С хумористичен подход:

-използва образи, сюжети, лозунги, които предизвикват усмивка поради игра на думи, необичайни сравнения и контрасти;

-използва елементи, възприемани от целевата група като хумористични;

-благодарение на хумора психологическата защита е отслабена и човек може да мисли за проблема и да промени отношението си към предаваната информация.

Все още няма научни доказателства за ефективността на хумора като фактор за предизвикване на промяна в поведението, но има нарастващо използване на хумор в областта на профилактиката.

За постигане на целите на дейностите за първична профилактика се препоръчва да се използват няколко подхода наведнъж.

Първичната профилактика често изглежда така:

-осигуряване на подходящи средства за защита;

-предлагане на алтернативно поведение в дадена социална и културна среда;

-информационни кампании (включително в медиите).

Как да започнем разговор с обучаеми по проблема с наркоманиите?

-изучете възрастовите характеристики и ясно да се определи структурата на разговора, темата, кръгът от въпроси;

-проучете психо-медико-социалната специфика на проблема;

-изразявайте собственото си мнение, но избягвайте да бъдете директивни и авторитарни, тъй като може да възникне мнение за вашата пристрастност;

-насърчавайте активното участие на подрастващите в диалога;

          -демонстрирайте уважение към мнението на обучаемите, позволявайте им да изказват дори погрешни твърдения – това ще ви даде възможност да разберете по-добре ситуацията и да реагирате правилно на нея;

-чувствайте се свободни да признаете, че не можете да отговорите на даден въпрос. Вие не сте всезнаещ – тийнейджърите наистина ценят искреността и добротата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV. Особености на провежданите занятия по

Програмата за формиране на здравословен начин на живот

„Първична положителна профилактика на химическа зависимост“

 

Целта на програмата е да се развие здравословен стил на живот сред обучаемите, както и да се развият умения за отговорно отношение към собственото им здраве, което възпрепятства употребата на психоактивни вещества.

Задачи:

-въвеждане на универсални форми на превантивна работа с обучаващите образователни институции;

 -развитие на лични ресурси, способстващи за формирането на здравословен начин на живот и високоефективно поведение;

-повишаване на информираността за вредните ефекти от употребата на ПАВ;

-формиране на активисти (доброволческо движение) за превантивни дейности.

Обучението се извършва в тренировъчен режим. Интерактивните методи на обучение ви позволяват да развиете съществуващите комуникационни умения, както и да развиете негативно отношение към употребата на психоактивни вещества.

За провеждане на занятията е желателно броят на участниците в обучението да не надвишава 20-25 човека, но по преценка на преподавателя броят на участниците може да бъде увеличен.

Програма за формиране на здравословен начин на живот „Първичната положителна профилактика на химическата зависимост се препоръчва за възрастова категория 14-17 години, студенти от първа година на средни специализирани учебни заведения и висши учебни заведения и младежи до 28-30 г.

Принципи за изпълнение на програмата

Програмата за първична положителна превенция на химическа зависимост се изпълнява въз основа на следните принципи:

Всеобхватност – координирано взаимодействие на специалисти от образователна институция, междуведомствено взаимодействие и координация на различни превантивни мерки в съответствие с единна цялостна програма за цялостна превенция.

Доброволност – доброволно участие на обучаемите във всички дейности. Принудата може да доведе до напълно противоположни резултати.

Аксиологичност – формирането на мирогледни идеи за универсални ценности, здравословен начин на живот, спазване на закона, уважение към човека, държава и околната среда.

Позитивност и конструктивност – педагогическата превенция не трябва да бъде забранителна, а градивна и позитивна. Важно е да се формира у обучаемите идеята за недопустимостта на използването на ПАВ и да се покаже как да направят живота красив, интересен и щастлив без използването на ПАВ.

Последователност (етапност) – за да се гарантира последователността на прилагането на системната превенция, тя задължително трябва да включва социално-психологичен мониторинг, фокусиран не само върху оценката на субективните и обективни фактори на разпространението на наркотици, но и върху формирането на структури и елементи от система за ограничаване на разпространението и система за социално-психологическа подкрепа.

Хармонизиране на обществени, групови и лични интереси – процесът на провеждане на такава сложна работа предполага паритет на интересите на обществото и интересите на конкретен индивид.

Изисквания към организацията на занятията

1.Размерът на групата е 20-25 човека.

2.Място – помещение с най-малко мебели (по време на занятията са предвидени игри и тренинги).

3.Водещ организатор на заниманията може да бъде психолог, педагог-организатор, класен ръководител, медицински психолог, психиатър-нарколог, социален работник, както и доброволци, които са преминали обучение по тази програма и са изучили препоръките за специалисти, занимаващи се с превантивна работа. Превенцията на ПАВ не трябва да се ограничава само до групи от ученици, тя може да бъде насочена и към родителите и учителския колектив.

4.За занятието групата седи в кръг, така че всички участници да могат да се виждат. Обучаемите имат възможност да участват активно в работата на групата. Те могат да изразят собственото си мнение, без да бъдат критикувани, да участват в активна дискусия по въпросите, повдигнати в урока. Участието в работата на групата е доброволно. Водещият не принуждава участника да отговаря на въпроси или да прави упражнения, ако откаже, но насърчава активността му по всякакъв възможен начин.

5.За да изпълнение на задачите са необходими: нужда от дъска (флипчарт), големи листове хартия, флумастери, маркери, печатни материали (списания, вестници, листовки, ножици, лепило, тиксо).

Програмата се състои от 2 етапа.

Етап 1 - 3 дни обучение по теми. Една тренировка е с продължителност до 2 часа. Всяка форма на дейност се определя с приблизително време. Това време може да варира в зависимост от размера на групата, темпото на работа на участниците, степента на запознаване с конкретна ситуация.

Етап 2 се провежда една седмица след 3 дни тренировки, така че обучаемите да имат възможност да се подготвят. Те представят собствени проекти за превенция на социално негативни явления и насърчаване на здравословен начин на живот сред подрастващите и младежите.

Програмата може да се проведе в рамките на етап 1, като се преподават само всички теми, без да се засяга темата за създаване на проекти.

По преценка на водещия програмата може да се проведе в рамките на 6 дни (1 тема - 1 ден), часовете могат да бъдат намалени до 1 учебен час, всичко зависи от това колко време обучителят и групата са готови да отделят изучаване на материала. Програмата е добре трансформирана, всичко зависи от това как искате да организирате превантивните дейности.

Програма на занятията

Първият ден.

Тема №1 „Запознаване с групата“.

Тема №2 „Аз, моето здраве и моето отношение към тютюна“.

Втори ден.

Тема №3 „Аз, моето здраве и моето отношение към алкохола“.

Ден трети.

Тема №4 „Аз, моето здраве и моето отношение към наркотиците“.

Тема №5 „Отговорност за престъпления в областта на незаконния трафик на упойващи и психотропни вещества“.

Тема №6 „Подготовка за проекта“.

Ден четвърти.

- Защита на собствени проекти за превенция на употребата на вещества и насърчаване на здравословен начин на живот сред подрастващите и младежите.

-Обсъждане на проекти.

-Рефлексия.

-Връчване на сертификати за завършена програма за формиране на здравословен начин на живот "Първична положителна профилактика на химическа зависимост". По преценка на водещия и на обучаемите може да бъде предложено да проведат заключително събитие, например превантивно действие (дискусия, кръгла маса, игра и др.), Което обучаемите да подготвят и провеждат в своите образователни институции с участието на други участници, които не са преминали през обучителната програма.

 

V. Тема №1 Запознаване в групата

 

Първият ден от обучението включва 2 теми:

-„Запознаване с групата“

-„Аз, моето здраве и връзката ми с тютюна“.

Цел: Създаване на атмосфера, благоприятна за самопознание и самопроява, формиране на отношение към взаимно разбиране и създаване на климат на психологическа сигурност.

Описание на работата: Запознаване с участниците, правила за поведение на обучения и последващи занятия. Формиране на положително отношение към работата по първична положителна профилактика, формиране на чувство за единна група сред учениците. Изучаване на основните понятия и функции на участниците в превантивната дейност.

Съдържание на занятието

Блок за запознаване, комуникация и активиране

 

Упражнение „Имена“ (3 мин.)

Участниците се представят по начина, по който биха искали да се обръщат към тях по време на занятието.

Инструкция на водещия (за група хора, които не са много запознати помежду си):

„Имаме много съвместна работа и затова трябва да се опознаем и да запомним имената си. Обучението дава възможност, която обикновено не е достъпна в реалния живот - да изберете име за себе си. В крайна сметка често се случва така, че някой не харесва името, дадено му от родителите му; някой не е доволен от формата на обръщение, която е позната на другите. Да кажем, че всички наоколо наричат момичето Еленка и тя иска да бъде адресирана като "Елена" или "Ели" или особено необичайно и нежно, както майката се обръщаше в детството. Някои харесват, ако се наричат по фамилно или бащино име, трети предпочитат някакъв прякор. Имате тридесет секунди да помислите и да изберете име за себе си. Всички останали членове на групата - както и водещият ще се обръщат към вас само с това име по време на цялото обучение“.

Подобно предложение предизвиква оживление и усмивки. Някои веднага задават въпроса дали е възможно да оставят собственото си име, което много подхожда на неговия носител. Разбира се, човек има право да запази всяко име. Опитът показва, че ако всички останали участници изберат не съвсем обикновени имена за себе си, тогава участникът, към когото всички са принудени да се обръщат официално, скоро започва да изпитва известен дискомфорт. Понякога в края на първия работен ден той се обръща към лидера и групата с предложение да промени името си. Това право е запазено за всички участници.

Интересно е, че използването на игрово име в обучението не само веднага задава определена игрова условност за случващото се в групата и подготвя участниците да надхвърлят границите на ежедневната ограничена реалност, но също така допринася за развитието на рефлексивни процеси. Има случаи на признания от участниците в групите, че самото тестването на „чуждо“ име им позволява да осъзнаят важността и да приемат напълно собственото си име, което до този момент е предизвиквало неприязън.

 

Упражнение „Хайде да се запознаем“ (5 мин.)

Членовете на групата се насърчават да се опознаят. Ритуалът за запознанство се организира по следния начин. Всеки от участниците трябва да се приближи до приятеля си, като го поздрави с определена формулировка: „Здравей, аз съм най-интересният човек, защото аз ...“ (назовава своето хоби или увлечения (интереси): „Аз бродирам“, „Уча японски“, „Сутрин стоя на главата си“ и др.). На лист хартия се изписва името на човека, с когото се среща участникът и назованото хоби. Победител е този, който срещне най-голям брой хора, които също поздравява със същата формулировка.

Обобщаване. Определя се най-интересното, екзотично хоби.

Водещият говори за предстоящата работа, съдържание, форма на провеждане на занятията (5 мин.)

„Вие участвате в програмата за формиране на здравословен начин на живот „Първична позитивна профилактика на химически зависимости“. Програмата се състои от следните теми:

1."Аз, моето здраве и отношението ми към тютюнопушенето."

2."Аз, моето здраве и отношението ми към алкохола."

3."Аз, моето здраве и отношението ми към наркотиците."

 4.„Подготовка на проект“.

След като преминете всички теми, ще трябва да подготвите и представите проект за профилактика на употребата на вещества и насърчаване на здравословен начин на живот сред подрастващите и младежите.

Примерни теми:

"Уча се от грешките на другите."

„Водя здравословен начин на живот, ти си с мен.

"Благодаря, не!".

Проектите, които разработвате, можете да реализирате във вашето учебно заведение за вашите връстници.

 

Запознаване на участниците с правилата за работа в група (5 мин.)

Необходимо е да предложите на участниците да измислят правилата за работа в група, например:

1.Активност.

2.Взаимно уважение.

3.Говорете един по един.

4.Доброволно участие в упражненията.

5.Всеки може да изрази мнението си, без да бъде обиждан или критикуван.

6.Възможността за изказване е предоставена на всеки.

7.Конфиденциалност: получената в групата лична информация за някой от участниците извън групата не се изнася.

8.Стремеж да се разбере мнението на другия.

 

Упражнение „Интервю“ (15 мин.)

Участниците се разделят на двойки, избират човека, когото биха искали да опознаят по-добре и го интервюират. Целта е да научим колкото се може повече един за друг. След това на свой ред участниците се представят един друг в кръга от първо лице.

 

Игра „Въртележка на контактите“ (5 мин.)

Ход на играта: членовете на групата стоят един срещу друг и образуват два кръга: вътрешен, неподвижен (те стоят с гръб към центъра на кръга) и външен, подвижен (с лице към центъра на кръга). Участниците, застанали един срещу друг, общуват на определена тема, например:

-„Моите житейски цели”

-„Какво обичам да правя в свободното си време”,

-„Как мога да се справя с негативните емоции” и др.

По сигнал на водещия всички участници във външния кръг правят крачка надясно и се оказват пред нов партньор, следва нова крачка в същата посока и така в кръг. Играта продължава, докато всеки участник завърши пълния кръг. На всеки участник трябва да се даде възможност да се изкаже.

 

 

Теоретичен блок (5 мин.)

Изучаване на основните понятия и функции на участниците в профилактичната работа.

Профилактиката е система от мерки, насочени към предотвратяване на разпространението на негативни прояви в обществото и насърчаване на здравословно поведение.

В зависимост от нивото на проблема, според класификацията на Световната здравна организация, профилактиката се разделя на следните видове:

Първичната (предупредителна) профилактика включва предотвратяване на започване на употреба на вещества от млади хора, като се въздържат от употреба, както и спиране на случайна или експериментална употреба. Първичната профилактика е насочена към съхраняване или укрепване на здравето.

Вторичната (селективна) профилактика е насочена към хора, които редовно употребяват ПАВ без прояви на зависимост, но в същото време с висока вероятност от развитие на заболяването.

Третичната профилактика (модифицирана) е медицинска, индивидуална и е насочена към лица с формирана зависимост от ПАВ. Тази профилактика е насочена към предотвратяване на по-нататъшното развитие на болестта, намаляване на вредните ефекти и предотвратяване на рецидив.

Ние се занимаваме с първична профилактика, лекарите се занимават с вторичната и третична.

Основните функции на участниците в профилактичната дейност

Като начало е необходимо да поканите участниците да помислят сами какви функции могат да имат участниците в профилактични дейности.

Функции:

-участие в дейности, насочени към профилактика на наркоманиите и други асоциални явления, насърчаване на здравословен начин на живот сред децата, юношите и младежите;

-творческа дейност (разработване на игри, масови действия, създаване на плакати, брошури, видеоклипове);

-разпространение на информация (печат на продукти, поставяне на плакати, дипляни и пр.);

-събиране и обработка на информация (анкетни карти, тестване, анкети);

-наличието на собствена стабилна, отрицателна позиция към употребата на ПАВ и други асоциални явления, а при необходимост, умения да се транслира и доказва нейната значимост.

 

VI. Тема №2 „Аз, моето здраве и моето отношение към тютюна"

 

Цел: Ориентиране на обучаемите към здравословен начин на живот, развитие и формиране на негативно отношение към употребата на тютюн.

Забележка: Преди провеждане на занятия е необходимо да се запознаете с информационния материал за провеждане на лекционна и семинарна превантивна работа с юноши и младежи за превенция на тютюнопушенето и други никотин-съдържащи вещества (Приложение 1).

Съдържание на занятието

Упражнение „Познай кой?“ (5-10 мин.)

-един от членовете на групата напуска залата, останалите избират един от седящите;

-напусналият влиза и с помощта на въпроси, на които може да се отговори само с „да“ или „не“, той трябва да познае лицето, което  е избрало групата (не може да се пита за пола на седналия).

Разговор с обучаемите (10-15 мин.)

-Какво е за теб приятелството?

-Истинският приятел ще ти предложи ли цигара или някакво психоактивно вещество?

-Какви са вашите ценности?

Покажете снимка (Приложение 2). Обсъдете ценностите в живота на човека. Изведете изводи.

Изводи: Всеки човек решава какви ценности ще има в живота си. Всеки сам избира приятелите си, каква среда ще има около него – хора, които водят здравословен начин на живот или среда, която му влияе негативно.

Показвайте социални видеоклипове „Погрижете се за себе си“  или други видеоклипове, които ви мотивират да водите здравословен начин на живот (5-10 мин.)

Теоретичен блок (5 мин.)

Никотиновата зависимост или просто пушенето също се счита за най-често срещаната зависимост на земята. Особената опасност от никотиновата зависимост е, че тя пречи на пушача да се откаже от употребата на тютюн, което причинява катастрофална вреда на здравето.

Никотинът е тютюнева отрова, притежаваща наркотични свойства.

Тютюнът е род едногодишни и многогодишни треви и храсти от семейство картофови. Съставът на тютюневия дим, образуван по време на пушене, включва повече от 4000 компонента, сред които - никотин, въглероден оксид, катран.

Редовната употреба на тютюн причинява болестна привързаност на пушачите на психическо и физическо ниво.

Психологическата зависимост от тютюна възниква поради факта, че пушенето става навик, а понякога и единственият метод за психическа саморегулация. Пушачът прибягва до цигара при пренапрежение, при нужда от разсейване в условия на емоционален стрес. По този начин има условна рефлексна връзка между тютюнопушенето и психологическото състояние. Въпреки че психологическото пристрастяване към тютюна се развива постепенно, то прави отказването от цигарите много по-трудно.

Физическата зависимост от тютюна се формира с увеличаване на продължителността на тютюнопушенето и увеличаване на интензивността му. Интервалът между пушенето на цигари става все по-къс, броят им расте. Такова интензивно пушене води до смущения в работата на много системи на организма – дихателна, храносмилателна, сърдечно-съдова, както и до множество хронични заболявания. Човек, който е бил дългогодишен пушач, се стреми да намали броя на изпушените цигари, но не може да го направи, защото е развил никотинова зависимост.

Никотинът, попаднал в тялото по време на пушене, бързо навлиза в кръвта и за 15 секунди достига до мозъка. По този начин, по отношение на скоростта на действие върху мозъка, никотинът е сравним с лекарствата, прилагани интравенозно. Една от характеристиките, които причиняват пристрастяване към тютюна, е бързото унищожаване на никотина в тялото (половината от никотина, който влиза в кръвта, се унищожава за 2 часа) и бързото възникване на желание за пушене отново, което подпомага образуването на болезнени зависимост. Никотинът, подобно на други наркотици, причинява пристрастяване, като действа върху допаминовите структури на мозъка, в резултат на което се фиксира възприятието за „положителен“ ефект и се формира желание да се повтори този ефект. Допаминът е вещество, участващо във формирането на поведенческа мотивация. Активиращият ефект на никотина върху централната нервна система е свързан и с повишаване на концентрацията на адреналин и норепинефрин - хормоните на стреса. Така на физиологично ниво употребата на никотин за тялото прилича на състояние на хроничен стрес.

Само факти:

-Средно пушачите живеят с 14 години по-малко от непушачите.

-Пушачите са 20 пъти по-склонни да развият рак, отколкото непушачите.

-Пушачът унищожава здравето си и здравето на близките си.

-Горящата цигара е химическа фабрика, произвеждаща повече от 40 канцерогенна (причинители на ракови тумори).

-Повече от 400 000 души умират всяка година от причини, свързани с тютюнопушенето!

Пасивно пушене. А сега нека да разберем как и до каква степен димът на пушачите засяга другите. Установено е, че пасивното пушене е по-вредно от самото пушене. Втората фаза на дима съдържа два пъти повече никотин и въглерод, три до четири пъти повече от канцерогена бензпирен, които замърсяват въздуха и също водят до рак. Освен това задимени помещения, така наречените стаи за пушене, тоалетни също съдържат бензпирен, което означава, че не е безопасно да се стои дълго време в тези помещения, дори и проветриви.

Беседа с обучаемите (5 мин.)

Необходимо е да се осигури възможност на обучаемите да задават въпроси, свързани с употребата на наргиле, електронни цигари, насвай, снус.

Забележка: Цялата необходима информация за опасностите от консумацията на насвай, наргиле, електронни цигари, снус в Приложение 1.

Показване на социални видеоклипове, които мотивират да водят здравословен начин на живот (5-10 мин.)

Беседа: „Аз, моето здраве и моето отношение към употребата на тютюн“ (5 мин.)

Обучаемите трябва да споделят своята гледна точка, как се чувстват относно употребата на тютюн.

Упражнение "Приятелство" (5-10 мин.)

Обучаемите трябва да изпълнят следните задачи:

-опишете вашия "идеален" приятел, какви качества трябва да притежава;

-помислете и запишете действия, как можете да се държите един друг в трудна ситуация (обаждайте се всеки ден, попитайте как се чувства приятел, поканете на разходка);

-помислете и напишете как бихте искали вашият приятел да ви подкрепя, какво трябва да направи за вас в трудни моменти (да се обади, да ви изслуша и т.н.)

Заключение

Упражнение за обратна връзка (10 мин.)

Отговорите на участниците на въпросите:

1. Какво научихте днес?

2. Какво научихте, че беше полезно за урока днес?

3. Какво си спомняте за деня на обучението?

4. Как се чувствахте по време на нашата работа днес?

Водещият обобщава накратко деня.

VII. Тема № 3 "Аз, моето здраве и моето отношение към алкохола"

 

Цел: Ориентиране на обучаемите към здравословен начин на живот, развитие и формиране на негативно отношение към консумацията на алкохол.

Забележка: Преди провеждане на урока е необходимо да се запознаете с информационния материал за провеждане на лекционна и семинарна профилактична работа с юноши и младежи за профилактика на употребата на алкохол (Приложение 3).

 

Съдържание на занятието

Упражнение-активатор "Активния Александър, Гениалния Григорий" (10 мин.)

Всеки от участниците е поканен да измисли подходящ епитет за себе си, започвайки със същата буква като името му. Първият участник казва следната фраза: „Здравей, аз съм гениалния Григорий“, следващият участник назовава съседа отляво и след това се представя сам:  „Здравей, гениален Григорий“, аз съм Активната Анна“ и така нататък, докато всички участниците се представят, най-трудно ще е на последните участници – те ще трябва да представляват всички участници от самото начало (или поне тези, които са запомнили).

 

Упражнение-активатор "Игра с топка" (5 мин.)

Домакинът хвърля топката на един от членовете на групата и задава въпрос. Този, който е хванал топката, трябва да отговори и след това да хвърли топката на някой друг, задавайки на свой ред друг въпрос. (Пример: Кой е любимият ви сезон? Къде сте пътували? Какви са вашите хобита? Как прекарвате свободното си време? Имате ли любима книга, филм? и т.н.)

 

Разглеждане на снимки "Какъв да бъдеш, ти избираш!" (10 мин.)

Гледайте (Приложение 4).

Целта на упражнението е тийнейджърите да формират колкото се може повече умения за позитивно мислене, да могат да преосмислят негативното си мислене. Идеята е да се стигне до извода, че човек сам избира отношението си към света около него. Какъв човек искаме да бъдем с позитивно или негативно мислене, всеки избира сам.

Картините изобразяват различни житейски ситуации, които представят позитивно и негативно мислене. Разгледайте картичките и изпробвайте себе си какво положително или отрицателно мислене имате в различни ситуации. Направете избор за себе си какъв човек искате да бъдете.

Забележка: Последните 2 снимки (Какво друго?) отразяват какво прави в живота човек с негативно и позитивно мислене.

Не забравяйте да попитате момчетата при кой какво мислене преобладава. Поканете ги да преразгледат негативното си мислене и да преминат към положително.

 

Упражнение (5 мин.)

Запишете отговорите на следните въпроси на листове хартия.

-Как се отнасям към хората?

-Как искам другите да се отнасят към мен?

Не забравяйте да помолите участниците да споделят своите отговори, ако желаят.

 

Беседа с обучаемите(5 мин.)

Забележка: За активизиране на участниците, всеки мит може да бъде напечатан на картички, които да им се раздадат. След това всеки получава думата да изрази своята позиция, респ. самият той да обори твърдението.

Защо хората започват да пият алкохол?

- Какви митове за алкохола знаете?

Задачата на водещия е да развенчава митовете.

Примери: митове и илюзии за алкохола.

- Твърди се, че алкохолът е хранителен продукт.

- Твърди се, че подобрява усвояването на храната.

- Твърди се, че стимулира креативността.

- Твърди се, че облекчава стреса и умората.

- Твърди се, че лекува настинка.

- Твърди се, че забавлява и добавя остроумие.

- Твърди се, че облекчава сковаността и дава увереност.

- Твърди се, че дава допълнителна топлина в студено време.

- Твърди се, че насърчава здравия сън.

- Твърди се, че това е причината за дълголетие.

- Твърди се, че разтваря холестеролните плаки.

- Твърди се, че „хората пият, защото живеят бедно“.

- Твърди се, че само злоупотребата е вредна, но в умерени количества е уж безвредна.

- Твърди се, че „сухите закони“ имат повече минуси, отколкото плюсове.

- Твърди се, че ако премахнете алкохола, хората ще бъдат отровени от сурогати.

- Твърди се, че водката преди битка е помогнала в боя.

- Твърди се, че червеното вино укрепва сърцето (уж безспорно доказано от учените).

- Твърди се, че във Франция се пие от векове, а на французите им върви.

- Твърди се, че алкохолът и пушенето повишават нивата на удоволствие и щастие.

- Твърди се, че бирата, виното и коктейлите са по-малко вредни от твърдия алкохол.

- Твърди се, че алкохолът по празниците и помените е традиция.

- Твърди се, че хвалещите трезвеността са бивши алкохолици.
(следва втора част)

 

Показван

Категория: Други
Прочетен: 2643 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 15.10.2022 07:03
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3817258
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1309
Календар
«  Октомври, 2022  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31