Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kunchev Категория: Други
Прочетен: 3853383 Постинги: 2182 Коментари: 116
Постинги в блога от Април, 2023 г.
 

"Да" и "Не" – не говорете. Черното и бялото ... вземете!“

Дидактическа игра за деца с увредено зрение

 

Децата с увредено зрение възприемат света по малко по-различен начин от хората с нормално развито зрение. Реалността около тях изглежда много по-бледа, в т.ч. цветовете много по-бледи.  „Картините“ от живота им се появяват предимно в сиво и черно-бяло, а идеите за сетивните стандарти – за цвета, размера и формата на обектите се формират по-бавно.

Способността на децата с увредено зрение да правят разлика между черно и бяло може да се повлияе добре в корекционната работа с тях и да стане основа за формирането на сетивни представи.

Представяме ви дидактическа игра с контурни рисунки на животни – бели на черен фон и черни на бял фон. Учителите детските градини спокойно могат да ги използват в работата си.

Играта "Черно върху бяло, бяло върху черно"

Играта включва 14 двустранни карти: седем карти с черен фон и бял контур на животно и седем карти с бял фон и черен контур на животно. Всяка карта има домашен любимец от едната страна и диво животно от другата. Играта включва и две "обобщаващи" карти – с изображения на домашни и диви животни.

С помощта на тези карти децата могат да бъдат научени да разпознават животните по техните силуети и да класифицират животните на базата „домашни-диви“. Картите могат да се използват за опознаване на околния свят, по математика, за развитие на речта, както при индивидуална, така и при групова работа, ако всяко дете има набор от карти.

Варианти на задачите

1. Детето получава комплект черни карти. Трябва да ги обърнете към страната, на която са изобразени домашни любимци. Подобна задача се изпълнява и с бели карти.

2. Детето има два комплекта карти. Картите се обръщат към него със страната, на която са изобразени домашните любимци. За всяка черна карта трябва да намери бяла „чифт“ и да ги постави една до друга. Подобна задача се изпълнява и с изображения на диви животни.

3. Пред детето се поставя "обобщаваща" карта с изображение на домашни любимци и набор от контурни изображения на черен фон. Малките карти са разположени около обобщената карта. С помощта на конци или въжета детето свързва изображението на малка карта с двойката си на обобщаваща карта. След това можете да повторите упражнението, като използвате карти с малки животни на бял фон. По същия начин децата работят с комплекти карти с диви животни.

image
.
image
.
image



.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.
image
.





Категория: Други
Прочетен: 161 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3853383
Постинги: 2182
Коментари: 116
Гласове: 1323
Календар
«  Април, 2023  >>
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930