Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2017 09:00 - Метод 4 „Твърди техники за опровержение“ Техника 2 „Контраутвърждаване“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1254 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2017 04:29


 

                                            Метод 4 „Твърди техники за опровержение“

                                                      Техника 2 „Контраутвърждаване“

                                                    (когнитивно-поведенческа терапия)

 

Обучете клиента в основните принципи на тренинга за увереност. Помогнете му самият той да стане уверен във себе си, преди да започне да практикува увереност с другите. Например, можете да кажете на клиент, който се самообвинява за неизгодна инвестиция на пари, че има четири различни начина за справяне с грешките. Те могат да бъдат:

-пасивно – игнорирайте грешката си и се престорете, че нищо не се е случило. Това е е неизгодно, защото най-вероятно отново ще направите същата грешка и няма да постигнете целите си.

-агресивно атакувайте се. Обвинявате себе си, че сте толкова глупави и губите пари. Този подход ще предизвика болка, ще намали самоуважението и ще доведе до факта, че вероятно няма да се възползвате от възможността да инвестирате пари в бъдеще.

-пасивно-агресивно – можете да се наказвате косвено: чрез пиене, преяждане или умишлено неадекватно използване на пари. Това е вредно не само защото няма да постигнете целите си, но и защото, като играете със себе си, вие ще престанете да разбирате каква сте извършили.

-асертивно – бъди честен със себе си, признай, че си допуснал грешка. Възприемай тази грешка като грешка на мисленето, а не на характера си. Изясни си природата на грешката. Опиши какво точно ще се постараеш да направиш по-друг начин в бъдеще.

Ефективни могат да бъдат много практични техники, но най-полезни за развиване на себеувереността са ролевите игри и репетициите със звукозапис.

Ролева игра.

Направете списък на типичните конфликтни ситуации, в които попада клиентът ви. За разлика от стандартния тренинг за увереност, сега конфликтът не трябва да бъде външен, а вътрешен. След това нека клиентът да потренира озвучаване на четирите различни варианта за вътрешна реакция. Помолете го да обърне внимание на различните емоции, които предизвиква всеки от подходите.

Репетиция със звукозапис. Клиентът отработва своите уверени отговори, като ги записва на аудионосител, така той работи докато съдържанието и тонът им според него не станат задоволителни.
Източник:
image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3857691
Постинги: 2184
Коментари: 116
Гласове: 1324
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930