Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2018 06:00 - Методика за диагностика на ниво на социална фрустрираност на Л. И. Васерман (модификация В. В. Бойко)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1947 Коментари: 0 Гласове:
0



 

   Методика за диагностика на ниво на социална фрустрираност на Л. И. Васерман

                                                    (модификация В. В. Бойко)

 

Инструкция: Предлагаме ви въпросник, който определя нивото на неудовлетвореност от социални постижения в основните аспекти на жизнена дейност на човек. Прочетете всеки въпрос и изберете един от предложените отговори, както следва:

0напълно удовлетворен;

1по-скоро удовлетворен;

2затруднявам се да отговоря;

3по-скоро неудовлетворен;

4 – напълно неудовлетворен.

image

Обработка на данните.

За всеки пункт се определя показател за нивото на фрустрираност (неудовлетвореност). То може да варира от 0 до 4 бала. Всеки вариант на отговор получава определен бал: напълно удовлетворена - 0, по-скоро удовлетворен – 1, трудно ми е да отговоря – 2, по-скоро неудовлетворен – 3, напълно неудовлетворен – 4.

Ако методиката се използва за идентифициране на показателя  в група от респонденти (ниво на фрустрираност на колектива, групата), тогава е необходимо:

1) Да се определи броя на респондентите, които са дали един и същ отговор на определен пункт (въпрос).  

2) Да се изчисли сумата от балове по тези избори;

3) Да се раздели тази сума на общия броя на респондентите, отговорили на дадения пункт (въпрос). Може да се определи общ среден индекс за нивото на социална фрустрираностна групата. За тази цел следва да се определи показател на фрустрираност по всеки пункт и да се раздели на общия брой пунктове (въпроси), които са 20.

При масови изследвания е много показателен процента на лицата (респондентите), избрали един или друг вариант на отговор за конкретния пункт.

Интерпретация на резултатите.

Изводите за нивото на социалната фрустрация се правят, като се взема предвид стойността на резултата (средната оценка) за всеки пункт (въпрос). Колкото е по-висок е резултатът, толкова по-високо е нивото на социалната фрустрация:

3,5–4 бала: много високо ниво на социална фрустрация;

3,0–3,4 бала: повишено ниво на фрустрация;

2,5–2,9 бала: умерено ниво на фрустрация;

2,0–2,4 бала: неопределено ниво на фрустрация;

1,5–1,9 бала: понижено ниво на фрустрация;

0,5–1,4 бала: много ниско ниво на фрустрация;

0–0,5 бала: отсъствие (почти отсъствие) на фрустрация;

  Дезорганизирани емоционални състояния в режим на угнетена психика: Тук трябва да се имат предвид:  дистимия, депресия, апатия, хипотимия, объркване, тревожност, безпокойство, страх, делириум – всички свързани със състоянието на фрустрация. Тези много различни по проявление емоционални състояния имат редица общи признаци:

1.Лицето практически не реагира по различен начин на външни влияния, както и спрямо оказване на помощ на дезорганизираното емоционално състояние. Във всеки случай, разумът и волята не могат да помогнат на клиента, за да може бързо и успешно да преодолее неадекватността на емоционалното си състояние и да му придаде комуникабилна форма.

2.За възстановяване на емоционалната норма е необходимо време, почивка, помощ на обкръжаващите, включително й медицинско лечение. Всяко от дезорганизиращите емоционални състояния може да се прояви в границите на нормата или да придобие размерите на психическо разстройство, т.е. психопатологична форма. Последното се появява тогава, когато има съпътстващи фактори.

Психопатологичните разстройства на състоянието на човек се характеризират с обща промяна невропсихическия тонус.

От своя страна, устойчивите промени на невропсихическия тонус се предизвикват от:

-органични увреждания на мозъка (в този случай разстройствата са най-широки и дълбоки);

-дефекти на нервната система (обикновено тя отслабва от заболяване или психични травми);

-външни причини (сред тях са тези, които причиняват психичен стрес, интоксикация, травми);

-соматични заболявания (болестта на един или друг орган причинява нарушение в съответната част на мозъка, нервната система и обмяната на веществата, които водят до промени в емоционалното и често интелектуално отражение на действителността.

Различните по своето проявление  разстройства на състоянието имат една и съща механика: отсъствие на нормална връзка между интелекта и емоциите. Интелектът по някаква причина (увреждане на мозъка поради стрес, интоксикация, травма и т.н.) не оценява по нормален начин външните и вътрешните въздействия, не разкрива значението им за личността. Неговите ръководни команди не включват адекватни емоционални програми и установените стереотипи на емоционално поведение. Вместо адекватни емоционални програми и стереотипи, автоматично през цялото време действа един и същ стереотип, свойствен (типичен) за личността. Поведението става неадекватно, като то не се обуславя от видими причини.

image 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3817346
Постинги: 2164
Коментари: 116
Гласове: 1309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031