Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2019 14:00 - 1221# Проективна методика „Какво означава за теб приятелството“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1722 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                    1221# Проективна методика „Какво означава за теб приятелството“

 

Методиката е предназначена за диагностика на отношението на изследваното лице към приятелския кръг и дружбата му с другите, чрез използване на неопределени стимули, които респондентът трябва да довърши, да развие. Продуктивна е при изследване на междуличностни отношения между двама партньори (колеги, брачни партньори). Както и при другите проективни методики и при тази се приема, че  характерът на отговорите на изследваното лице се определят от особеностите на неговата личност, които се отразяват (проектират) в тези отговори. За ученици е препоръчително да се прилага на възраст между 10-13 години.  

Инструкция: Представяме Ви тестова бланка, на която са изобразени силуети – два на хора и два на кучета.  Вашата задача е да допълните тези изображения с детайли. Можете да рисувате и оцветявате фигурите така, както искате. Главното е, тази рисунка да получи завършен вид – такъв, какъвто искате да й придадете.  

Стимулен материал

image

Ключ за оценка и интерпретация

1.Проследявт се (при по-задълбочен анализ е възможно да се изброят) всички добавени детайли. Оценяват се: доколко добавените елементи са точни, стилни и графично правилно изпълнени; достоверно ли са включени добавките към силуетите – съответни ли са. Колкото са повече на брой детайлите и колкото е по-прецизно изпълнението, толкова в по-голяма степен изследваното лице обръща внимание на отношенията си с хората. Изпълнение, в което преобладават фини подробности, свидетелства за чувствителна личност.

Ако добавените елементи са нарисувани небрежно и детайлите са твърде малко, това означава, че другите хора нямат голяма роля и значение за изследваното лице, т.е. общуването с другите не значима потребност. Такъв тип личност установява и поддържа контакт с другите по-скоро заради навика си да извлича ползи от връзките си, отколкото поради вътрешна емоционална потребност от приятелство.

2.Фигурата, която изследваното лице рисува първа се приема, че символизира  собствения му Аз. Втората фигура символизира образа на другия (тя е събирателен образ, а не на конкретен човек).

-ако изследваното лице рисува първо силуетите на хората, това показва наличие на потребност и умения за общуване; взаимодейства с другите на равностойна основа и взаимно уважение, а в отношенията обикновено не се опитва да овладее властта и да доминира;

-ако изследваното лице рисува първо силует на човек (собствения си Аз), а след това куче, това издава стремеж към превъзходство, към власт; в контактите си индивидът се стреми да управлява другите, като изисква от тях послушание, покорство, изпълнителност и съгласие с неговата гледна точка;

-ако изследваното лице рисува първо силует на куче (собствения си Аз), а след това човек – символ на другия (другите), това означава, че изследването лице поставя себе си в сянката на другия, без да проявява инициатива;

-ако изследваното лице рисува първо силуетите на двете кучета, това говори, че по някаква причина личността прави опит и се стреми да противопостави приятелската връзка с другия човек на целия останал свят; причина за подобна реакция може да бъде бягство от опеката и вмешателството на възрастните или стремеж за охрана на своя интимен свят от погледите и интереса на другите, както и реакция за защита на това приятелство. Друга причина може да бъде стремеж за собствена защита, затваряне в себе си, самоизолиране, самосъхраняване от другите, поради натрупан негативен опит, както и неудовлетворено желание да намери истински приятел (потребност от искрена дружба).

 Забележка: Резултатите от проективната методика могат да бъдат проверени и разширени в последваща беседа.

Превод от руски, Кунчев

Източник:
https://psychojournal.ru/tests/1135-proektivnye-metodiki-testy-v-kartinkah-chto-znachit-dlya-vas-druzhba-umeete-li-vy-druzhit-umeete-li-vy-soperezhivat.html#t20c


image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3872061
Постинги: 2190
Коментари: 116
Гласове: 1326
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930