Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2019 16:00 - 1223# Проективна методика „Добър приятел ли си?“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
0



 

                              1223# Проективна методика „Добър приятел ли си?“

 

Методиката е предназначена за диагностика на отношението на изследваното лице към приятелския кръг и дружбата му с другите, чрез използване на неопределени стимули, които респондентът трябва да довърши, да развие. Както и при другите проективни методики и при тази се приема, че  характерът на отговорите на изследваното лице се определят от особеностите на неговата личност, които се отразяват (проектират) в тези отговори.  

Инструкция: Предлагаме Ви една рисунка. На пръв поглед тя не означава нищо, няма определен смисъл. От Вас се иска да завършите тази картина така, че тя да придобие някакъв смисъл.  Рисувайте всичко, което искате, главното е в края на работата рисунката да има смисъл, да бъде оприличена на нещо, да изразява нещо.

Стимулен материал

image

Ключ

Практиката показва, че много често изследваните лица рисуват змия, като свързват трите части в едно цяло, а също добавят глава и опашка. Ако резултатът е такъв (в случая акцентът пада върху обединяването на трите фигури), това свидетелства, че индивидът приема приятелството и дружбата за нещо естествено, нещо подразбиращо се от само себе си.  Установяването на контакт и създаването на близки приятелски отношения с другите за този тип личност не представляват особена трудност и не изисква усилия.  Обикновено това са хора, харесвани от другите още от детските им години. Те обичат да са център на внимание и с удоволствие приемат възхищението на обкръжаващите ги. Същевременно те са и всеотдайни – с готовност биха се притекли на помощ на своите приятели.

Ако добавените елементи не свързват трите части и след добавките те продължават да са отделени,  това показва отсъствие на потребност от приятелство. За изследваното лице е характерно, че поставя своите цели, интереси и задачи на първо място.

Ако изследваното лице е изготвило от трите елемента две отделни рисунки, това показва, дефицит на доверие в другите, но специално за най-близкото си обкръжение е способно да прояви дори жертвоготовност. Личността изпитва потребност от близки приятелски отношения, има способности да удържа контакта с най-близкия приятелски кръг, да го охранява и развива и е налична нагласа да окаже  подкрепа в ситуации на беда.

Ако изследваното лице е изобразило животно или птица, добавяйки към рисунката множество дребни детайли, това символизира весел и дружелюбен човек, с много познати и приятели, намиращ се обикновено в центъра на вниманието, независимо в каква социална ситуация попада. Налице е подчертана нетърпимост към страданията и болката на другите дори непознати хора и всеотдайност да им се помогне във всички случаи.  

 

Превод от руски език, Кунчев.

 

Източник: https://psychojournal.ru/tests/1135-proektivnye-metodiki-testy-v-kartinkah-chto-znachit-dlya-vas-druzhba-umeete-li-vy-druzhit-umeete-li-vy-soperezhivat.html#t20c

 

 

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3816508
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031