Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2019 11:00 - 1324# Въпросник за изследване свойствата на темперамента (Г. Бергер)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1678 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.07.2019 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


         1324# Въпросник за изследване свойствата на темперамента (Г. Бергер)

 

Съществуват две групи теории за темперамента. Типологическите теории са исторически първи и най-разпространени, но са критикувани поради схематичността, упростенчеството и което е най-важно, за връзката на типовете темперамент с крайните проявления на даден признак, които са много редки. Като реакция на този подход се появяват факторните теории.

Една от първите такива теории е тази на холандците Г. Хейманс (G.Heymans) и Е.Уирсма (E.Wiersma) от 1906 г., допълнена и актуализирана във френската психология от Р. Льо Сен (R. Le Senne). Концепцията на Льо Сен по същество е за характера и за темперамента като негова основна част. Характерът се определя като ансамбъл от изразени диспозиции, формиращи психичния скелет на човека, относително устойчива организация, която не се променя особено в хода на човешкия живот. Този психически скелет се реализира като начин на реагиране. Той се формира от обстоятелствата, ситуациите, работата на човек над себе си и е в най-голяма степен основа на човешката индивидуалност.

Основните диспозиции, които по различен начин се съчетават в 8 типа темперамент са:

-Емоционалност – неемоционалност.

-Активност – неактивност.

-Отзвучаване (функция) – първично / вторично.

Освен възбудимостта на чувствата (Е) тази система включва «възбудимостта на волята» (А) и критерия «първична-вторична функция» (Ф), въведена от Грос.

Описание на трите основни скали:

1.Емоционалност

Проява на разнообразни чувства, вариращи по насоченост. Други автори наричат тази дименсия импресивност, емоционална изразеност, чувствена лабилност. При всички случаи се изразява в разнородни емоции и чувства – слаби и силни, моно- и поливалентни.

Емоционалността на човека се определя от честотата и силата на емоционалната реакция към ситуация, която я предизвиква. Личността с високо ниво на емоционалност е постоянно възбудена, без значение от какво. Тя се поддава на впечатления, лабилна е в емоциогенни ситуации, лесно мобилизира енергията си и я реализира в поведението си. Лесно се ентусиазира и възмущава. Възбудата често изглежда непредизвикана от нещо конкретно. Такъв човек говори с убеждение и плам. Така и работи. Много мисли за живота, често е нещастен. Чувства страх и безпокойство. Нерядко силната възбуда го деморализира и дезорганизира.

2.Активност

Диспозиция за насочване на спонтанните желания към цел, свързана с преодоляването на някои трудности. Означава приложение на много енергия, сила на волята, преднамереност на психическата дейност, устременост, мобилизираност, организираност.

Активният човек работи и живее интензивно. Той обича да работи, постоянно е зает с нещо. Това го прави доволен. Не отлага работите си за по-късно, не се демобилизира от трудностите. Не се изморява лесно и бързо почива и се зарежда със сили. Трудностите стимулират активните хора. Те харесват плановостта и се стремят да планират работите си. Активните личности са живи, действени, мобилни – в труда, в къщи, в свободното си време и т. н.

3.Отзвучаване (функция)

Дименсия, основана на физиологичната структура на нервната система – бързо или бавно отзвучаване на реакциите, главно емоционални, към външните и вътрешни дразнения на организма. Изразява се с продължителността на следите от тези дразнения, от предишната дейност върху следващата и пр. Съществуват два вида отзвучаване: първично и вторично. Типовете с преобладаване на първичната или на вторичната функции са съвсем отдалечени аналози на умствените и рационални типове на И.П.Павлов. Не е изключено Павлов да е повлиян от тази типология.

Първичното отзвучаване (функция) е характерно за импулсивните, живеещи на момента хора. Те бързо реагират на стимулите на средата, незабавно и силно, при това ефектът от реакцията бързо угасва. Тази реакция е еластична, незабавна, бурна. Такива хора са склонни към промяна на реакцията, малко стереотипни са, лесно примиряващи се, шеговити, повърхностни. Те лесно установяват контакт с другите хора. Интересуват се от това, което е „тук“ и „сега“. Често изоставят започнатото и се насочват към друго – ново. Често сменят приятелите и интересите си. Често са обхванати от силни, но нетрайни чувства. Харесват новото, нетрадиционното. В повечето случаи са екстроверти.

Вторично отзвучаване (функция) – известно е още като персеверация (по Спирман и Гилфорд). Описва се като психична инертност при реагиране, хладност, стереотипност, голяма латентност. Такива хора в началото са със слаба реакция на дразнителите, но след това непрекъснато усилваща се и съхраняема продължително време. Това са сериозни, спокойни, издръжливи, прикрити хора, педантични, добросъвестни, склонни към депресии, хладни, стереотипни, проявяващи постоянство. Такъв човек мисли с готови схеми. Стреми се да регулира желанията си. Дълго преживява дадено чувство или настроение. Има установени навици и стабилен светоглед. Болшинството такива хора (но не всички) са интроверти.

Типовете темперамент са следните:

image

Въпреки, че някои от тях звучат донякъде пейоративно (с отрицателен нюанс), в тази типология се подчертават и позитивните, и негативните черти на всеки тип. Счита се, че при малките деца не се наблюдават типовете с вторична функция. Още в училищна възраст, обаче започва отдиференцирането на такива типове.

Въпросникът на Гастон Бергер (1957) е разработен за анализ на всички черти на характера по теорията на Льо Сен. Той проучва 9 измерения на личността, от които първите 3 се отнасят до темперамента, а останалите са допълнителни. Въпросникът е много популярен във френско говорещите страни.

Всяка скала е двуполярна, като са предвидени 3 възможни отговора: А – оценява се с 9 точки; В – (не мога да отговоря категорично) – 5 точки; С – 1 точка.

Резултатите над 50 т. се отнасят към положителната част на скалата, а под 50 – към отрицателната. Счита се, че въпросникът може да се използва пълноценно за индивидуална диагностика от 14-15 годишна възраст нагоре. С помощта на векторен анализ на първите 3 измерения е възможно да се изчисли строежът на темперамента за отделната личност, като се изрази в проценти относителния дял на всеки от осемте типа темперамент.

В съкратения вариант на въпросника са включени 3 скали от полската версия на оригиналния въпросник (Хенрика Островска) [Siek, S. Wybrane metody badania osobowosci.W.,1983] . В него трите скали включват следните айтеми:

Скала Е - 1,4,7,10,13,16,19,22,25,28.

Скала А - 2,5,8,11,14,17,20,23,26,29.

Скала Ф - 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30.

Коефициентите на обективност и надеждност са съответно: за скала Е - 0,74 и 0,85; А - 0,65 и 0,74; Ф - 0,58 и 0,78.

 

Въпросник:

image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3815638
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031