Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2019 07:00 - 1343# Тренинг за ефективно самопрезентиране. Скалата за измерване на самомониторинг на М. Шнайдер (приложение 1)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 750 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                   1343# Тренинг за ефективно самопрезентиране.

                  Скала за измерване на самомониторинг на М. Шнайдер

                                                             (приложение 1)


Скалата за измерване на самомониторинг е създадена от М. Шнайдер (Self-Monitoring Scale). Съдържа набор от 18 твърдения, които се отнасят до личното поведение.  Те са съставени на принципа „истина-лъжа“.  Според автора, с помощта на скалата се установяват значителни различия в самоконтрола и експресивното поведение.

Основната цел на скалата за самонаблюдение е да диагностицира индивидуалните различия в управлението на впечатления и гъвкавостта (лабилността) на поведението при взаимодействие с други хора. Гъвкавостта на поведението се постига благодарение на способността да се възприема адекватно състоянието и поведението на комуникационния партньор, непрекъснато да се  наблюдава и променя собственото си поведение, като взема предвид получената от другия информация и изискванията на комуникативната ситуация.

Хората с висок резултат по скалата за самонаблюдение са много по-способни целенасочено (волево) да изразяват и предават широк спектър от емоции чрез вербални и невербални средства, отколкото онези, чиито оценки по скалата на самонаблюдение са ниски. В сравнение с хората с ниско ниво на самонаблюдение, те могат ефективно и убедително да демонстрират сложни черти на характера и поведенчески реакции, като бдителност, изолация, интровертност  и едва след това да „покажат“ себе си вече приятелски, отворени, екстровертни.

Характеристики на индивиди с високо ниво на самонаблюдение.

Такива хора са особено чувствителни към експресивните реакции и самопрезентирането на другите; те умеят да отчитат спецификата на дадената социална ситуация, да осъществяват контрол и управление на собствената си вербална и невербална самопрезентация.

Такива хора са готови да модифицират и демонстрират значителна вариативност в поведението си, като използват голям брой поведенчески стратегии, за да получат положителни резултати при всяко социално взаимодействие, те са адаптивни, гъвкави и прагматични. Те се характеризират със социална смелост, активност, по-жизнерадостни са, приказливи, подвижни, тактични и дипломатични в отношенията с другите. Когато се стремят да създадат благоприятно впечатление за себе си, демонстрират само най-добрите качества.

Характеристики на индивиди с ниско ниво на самонаблюдение.

Такива хора не са достатъчно внимателни към социалната информация, те са по-малко гъвкави при демонстрацията на различни форми на експресивно поведение. Реакциите им се контролира във функционален смисъл от вътрешното емоционално състояние. Те се изразяват така, както се чувстват; при самопрезентирането тяхното поведение не се съобразява с конкретната ситуация. Във взаимодействие с другите може да проявят праволинейност, сдържаност в контактите, да демонстрират поведение, съответстващо на собствените нагласи, ценности, упорство в отстояването на мнението. Хората с ниско ниво на самонаблюдение са си самодостатъчни по природа, те в по-малка степен са засегнати от ситуацията, открити, принципни, откровени са.

Инструкция: Текстът съдържа твърдения, които се отнасят до вашите лични постъпки в различни ситуации. Тъй като няма напълно идентични твърдения, внимателно прочетете всяко от тях, преди да отговорите. Ако смятате, че твърдението е вярно или основно вярно, тогава поставете знак „+“пред номера на това изявление в листа с отговори. Ако ви се струва, че изявлението не отговаря на описанието на вашето поведение или по принцип не се вписва, поставете знак  „-". Гарантираме, че изявленията ви ще останат в тайна и ви молим да отговаряте на въпросите искрено и честно!

Въпросник:

1.Трудно ми е да имитирам поведението на други хора.

2.По време на общи срещи, честване на празненства, отбелязване на дати и други аналогични поводи в работата ми, аз не се опитвам да говоря или да се държа така, че да се харесам на другите.

3.Мога (в състояние съм) да защитавам само идеи, в които вярвам.

4.Когато говоря публично мога да импровизирам по теми, за които нищо не разбирам.

5.Мисля, че притежавам способност да впечатлявам другите хора и да ги различавам.

6.Вярвам, че бих могъл да бъда добър актьор.

7.Когато съм в група, аз рядко ставам център на внимание.

8.В различни ситуации и с различни хора, аз се държа съвсем по различен начин.

9.Мисля, че е малко вероятно да успея, когато се опитвам да угаждам на други хора.

10.Аз не винаги съм човекът, който познават другите хора.

11.Не променям мнението или поведението си, за да се харесам на другите хора.

12.Без да се замислям бих се съгласил да бъда домакин и организатор на празнично парти.

13.Никога не съм бил успешен в игри, които изискват импровизация.

14.Трудно ми е да променям поведението си, за да съответства на определени ситуации.

15.По време на партита и в компания аз предоставям възможност на другите да разказват анекдоти и шеги.

16.Чувствам се малко ограничен в групи и компании и не мога да изразя себе си напълно.

17.Мога да гледам в очите на другия и спокойно да лъжа, ако е необходимо разбира се.

18.В състояние съм да въведа в заблуждение другите, като ги накарам да мислят, че съм доброжелателен към тях, а всъщност да ги ненавиждам.

Ключ.  Всеки отговор, съвпадащ с ключа се оценява с 1 бал. Максималният брой бал е 18 (най-високо ниво за самонаблюдение).

( + ) – въпроси: 4, 5, 6, 8, 10, 12, 17, 18.

( - ) – въпроси: 1, 2, 3, 7, 9, 11, 13, 14, 15, 16.

image

image






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3862210
Постинги: 2186
Коментари: 116
Гласове: 1325
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930