Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2023 07:55 - Популярни личности с цигански произход на световната сцена
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 1614 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Популярни личности с цигански произход на световната сцена

 

Някои изследвания сочат, че около 1200 личности с цигански корени са получили световна известност. Постигнали достатъчно успех в своята сфера на работа, за да бъдат известни като представителите на този етнос и са прославили страната, в която са извършвали своята дейност. Сред тях има такива със значителен принос за ромската и световната култура и са удостоени с награди и звания в своята област, дейност или местоживеене.

 

          -Златан Ибрахимович шведски футболист, един от най-известните и високоплатени в своята сфера. Играл е за шведски,  холандски, английски, италиански, испански клубове. Той е роден в семейство на югославски мигранти, произходът му е босненско-хърватски. След бомбандировките на САЩ и НАТО в Югославия семейството му емигрира.  В родословието на бащата на Златан има достатъчно цигански корени, които футболистът не можа да скрие. Съотборниците на футболиста Златан Ибрахимович в неговите спортни клубове директно се обръщат към него  с "lo zingaro" - на техния език това означава нищо повече от "цигани".

image

 

-Чарли Чаплин – актьор, комик.  До 2011 г. всички вярваха, че великият комик на миналия век Чарли Чаплин е роден в югоизточен Лондон, в района Саутуорк, а родителите му са певци в мюзикхол. Въпреки това, в програма на BBC, посветена на Чаплин, неговите деца разказаха за мистериозно писмо, намерено в чекмедже на бюрото. Авторът – някой си Джак  пише, че е роднина на Чаплин и двамата са от циганско семейство.

image

image

-Елвис Пресли – потомък на немски цигани, имигрирали в САЩ.  През 2008 г. в „Journal of the History of American Emigration“ е публикувано проучване, в което учени твърдят, че Пресли не само има цигански корени, но и самият той е циганин. Първоначално историците са били привлечени от фамилното име на майката –  Смит, което много често се среща сред имигрантите-британски цигани. От друга страна бащата на музиканта по фамилия Преслер, както е било установено, произхождал от циганско семейство, заселило се на територията на съвременна Германия през XVIII век.

 image

-Анна Нетребко –руска оперна певица със световна известност. Нетребко, която става популярна благодарение на фантастичния си глас и изключителен външен вид, не крие циганските си корени. Предците на Нетребко от страна на бащата са потомствени казаци, а в семейството на майката са цигани, живели в Краснодар. Според примадоната именно циганските гени я държат в постоянен прилив на енергия и желание да пее.

„Моите предци са цигани. Понякога имам толкова много енергия, че не знам какво да правя с нея“, казва Нетребко.

 image

-Рита Хейуърт – американска актриса и танцьорка, която достига върха на кариерата си през 1940-те години и става една от най-големите звезди, както и секс символ. Тя е първата, получила титлата "Принцеса на Холивуд". Снима се в 61 филма в продължение на 37 години. Пресата ѝ дава названието „богиня на любовта“. Именно тя за първи път се появява по бански на корицата на рекламно списание, а също така става лице на  козметичната марка Maxfactor. Хейуърт очарова всички с привлекателния си външен вид. Маргарита Кармен Кансино  е истинското име на актрисата. Тя е родена в семейството на испанска танцьорка, на която историците приписват цигански корени. За да стигне до Холивуд, тя преминава през промяна на външния си вид: премахва широките вежди, променя прическата на косата си с козметични процедури и я боядисва в червено – така от испанско-циганската й външност не е останала ясна следа. Хейуърт участва в десетки холивудски филми. Благодарение на нея се появява изразът „секс бомба“.

image 

-Рони Ууд (Роналд Дейвид Уд) – английски рок музикант, автор на песни, певец, художник и радио личност, познат главно като член на „Rolling Stones“ от 1975 г. насам, както и като основател на Фейсис и Джеф Бек Груп.Той е чистокръвен циганин. Бащата и майката на музиканта са родени на шлепове в залива на Западен Лондон. Както признава Ууд, той и братята му са първите в семейството, родени „на земята“. Семейството е живяло в двуетажна общинска къща, стаята на Ууд е била в килера. Въпреки материалните затруднения, Ууд казва, че е бил щастлив като дете, тъй като семейството е организирало партита всеки уикенд у дома.

 image

-Филип Киркоров (Фи́лип Бедросов Киркоров) e роден в България, известен руски поп-певец, актьор, композитор, продуцент, народен артист на Руската федерация, Украйна, Молдова, Чечения и Ингушетия, академик на Международната академия на духовното единство на народите на света. Той също е „свой“ в кръга на циганите и арменците. Известната му фамилия всъщност е Крикорян, а от страна на майка му в семейството му има цирков артист с ромски корени. Такива гени обаче са добре отразени във външния вид на краля на руската поп-музика.

 image

-Ерѝк Даниѐл Пиѐр Кантона̀ – френски футболист, роден е в Марсилия. Състезава се за редица френски клубове, след което се прехвърля в Англия Циганин по корени и е  колегата на Ибрахимович.  Кантона винаги се е гордял с френско-циганския си произход от селището Мануш. Когато се оттегля от футбола поради възраст, той става художник - и започва да играе във киното.

 image

-Аладар Рац – унгарски солист на цимбал. Лауреат на наградата Кошут (1948), заслужил артист на Унгария. Смята се за най-признатия изпълнител на цимбал от първата половина на  XX век. Оказва влияние върху творчеството на Игор Стравински. Името на Аладар Рац носят Домът на циганите и Музикална школа в Будапеща. Сен Санс го нарича „Франц Лист за цимбали“.

 image

-Янош Бихари – композитор, ярък представител в класическата музика от ромски произход. Неговите мелодии са вдъхновявали композитори като Лист, Бетовен и Пабло Сарасате. Унгарският цигулар е автор на 84 произведения и създател на стила „вербункош",  от който се счита, че води началото си чардашът. Заедно с неговия оркестър музиката му прозвучава през 1814 г. на Виенския конгрес след Наполеоновите войни.

 image

 -Есма Реджепова – певица, от Македония, има 108 сингъла и 20 албума, турнета из САЩ и Европа. Авторката на знаменитото „Чае шукарие" е осиновила заедно със съпруга си 47 деца, на които е осигурила висше музикално образование. Освен с пеенето македонската прима е известна и с благотворителната си дейност, за която два пъти е номинирана за Нобелова награда за мир.

 image

-Джанго Райнхарт – роденият в Белгия в семейство на цигани-мануши китарист и композитор, е създател на изцяло нов стил в джаза – джипси суинг, повлиял на редица музиканти след него. Заедно с цигуларя Стефан Грапели участват в квинтет „Хот клъб дьо Франс", гастролирайки из цяла Европа, а невероятната му техника на свирене го отвежда в Америка по покана на Дюк Елингтън. Самоукият Джанго е автор на едни от най-известните джаз стандарти като тайната на неговите неповтарящи се акорди все още завладява публиката.

 image

-Иво Папазов „Ибряма“ – български циганин, израснал в семейство на музиканти, бележитият инструменталист започва пътя си, като свири по сватби. Но след като Милчо Левиев го представя на Дюк Елингтън, за него се отварят световните сцени. Ибряма свири в Лондон в „Рони Скот джаз клуб", където някога са се изявявали и „Бийтълс“, а неравноделните тактове завладяват сърцата на музиканти от ранга на Франк Запа. Наричан „свръхестествен гений на кларинета“, българинът печели и Наградата на публиката в гласуването за световна музика на Би Би Си през 2005 г.

 image

-Ибро Лолов – акордеонист, за своя невероятен талант получава лауреатско звание от Световния музикален фестивал „Сърцето на акордеона" във Франция през 1983 г. Майсторът на акордеона изпълнява темпераментни хора от различни краища на България, които го превръщат в един от ярките образи в инструменталния фолклор.

 image

 -Бронислава Вайс-Папуша – една от най-известните поетеси от ромски произход, родена в Полша. Наричат я „папуша“ – кукла.  Стиховете ѝ са вдъхновени от традиционната циганска песен и отразяват съдбата на изстрадалия народ. Нейното слово е магично и земно, колоритно и сродено с природата. Произведенията ѝ са преведени на немски, английски, френски, испански, шведски и италиански, а пъстрата биография на Папуша е отразена в едноименния полски филм от 2013 г., който получава номинация на Международния филмов фестивал в Чикаго, а наградата на журито печели на фестивалите в Истанбул и Карлови Вари.

 image

-Усин Керим – роден в Тетевен, български циганин, поет. Първите си стихове пише като ученик. Работи като дървосекач, каменар, миньор, кореспондент и редактор на  окръжни вестници в Хасковско и Разградско. Член на Съюза на българските писатели, много от негови стихове са преведени на руски, румънски и чешки. Зад гърба си е оставил няколко книги и името си на главен редактор в редица печатни издания. В негова чест е основана национална литературната награда за поезия "Усин Керим". Почетен гражданин на Чепеларе, където е учредена наградата.

 image

 -София Ковалевска –руски математик, публицист и писател. Родена е в Москва. Баща й - Василий Василевич Корвин-Круковски е с полско потекло, служил е със звание подполковник в артилерията, а майка й -  Елисавета Федоровна Шуберт е с цигански германски корени, получила е престижно образование, баба й по майчина линия е била циганка. Ковалевска е първата жена професор в Русия и Северна Европа, като е считана и за първата жена професор по математика в света. В мемоарите си споменава, че нейната баба е от цигански произход. Получава награди на Парижката и Шведска академия на науките за своите научни разработки по математически анализ, механика и астрономия.
image
image
image
image
image



Тагове:   мултикултуризъм,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3873777
Постинги: 2191
Коментари: 116
Гласове: 1327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930