Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2023 19:30 - КУЛТУРЕН АСИМИЛАТОР – ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА МЕЖДУКУЛТУРНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ (трета част)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 138 Коментари: 0 Гласове:
0



 КУЛТУРЕН АСИМИЛАТОР – ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА

МЕЖДУКУЛТУРНАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ
(трета част)

ПРИМЕРИ ЗА ПРИЛАГАНЕТО НА ТЕХНОЛОГИЯТА

„КУЛТУРЕН АСИМИЛАТОР“

 

1.Пример за обучение на афганистански мигранти с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Рашид, който е пристигна в София от Кабул, облече най-хубавия си костюм, хахлузи неизменно присъстващата на главата му шапка и отиде в официална институция, за да получи необходимите документи. Влизайки в сградата, той веднага се насочи към кабинета, който му беше необходим и учтиво се обърна за помощ към инспектор Мария Петрова. Тя обаче възприе негативно появата му в кабинета и гледайки го с недоумение, дълго време проучваше многобройните справки. Накрая доста грубо го помоли да дойде отново след няколко дни при началника на отдела. Как бихте обяснили поведението на Мария Петровна на Рашид? Изберете подходящо обяснение.

Отговори:

1.Тя се е надявала да получи някакъв подарък или предложение за подарък.

2.Не е харесала Рашид, защото е нарушил правилата на поведение, приети от българите.

3.Тя е бюрократ и се отнася към посетителите формално, безсърдечно, със заяждане и от влечение да упражнява властта си, доминирайки над другите.

4.На този ден Мария Петрова е получила забележка от началника си на отдел,  за прекомерен либерализъм, така че сега тя е проверила наличието на документите  особено стриктно, без да показва обичайната си вежливост.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

В наше време битува идеята, че във всички държавни институции чиновниците получават малки заплати и затова взимат подкупи. В описаната ситуация обаче няма индикации, че Мария Петрова е изнудила Рашид. Върнете се към ситуацията и се опитайте да намерите правилното обяснение.

Избрахте обяснение № 2.

Това е правилният отговор. В съответствие с правилата на етикета, приети от българите и институциите в страната, мъжът е длъжен да свали шапката си в стаята. По подобен начин посетителят отдава уважение към къщата и нейния собственик. Без да сваля шапка, Рашид предизвика недоволството на Мария Петрова, която го смята за невъзпитан човек, който не проявява уважение към всеки един от  присъстващите в кабинета.

Мария Петрова е изтълкувала погрешно поведението на Рашид, защото не знае, че почти всички мюсюлмански народи свързват шапката с достойнството на мъжа – главата и хранителя на семейството. Освен това носенето на шапка е осветено от свещената традиция на мюсюлманите: каноните разказват, че самият Пророк не е свалял никога шапката си и всяко подражание на него се приема до днес за похвално.

Избрахте обяснение № 3.

Мария Петрова е проявила внимание към посетителя и подробно е проучила представените документи. Затова е трудно да я наречем бюрократ. Явно е, че недоволството й от Рашид има друга причина, определете я.

Избрахте обяснение № 4.

Това е възможна причина за поведението на Мария Петрова, но в описанието на ситуацията няма индикация, че настроението на Мария Петрова се е влошило поради порицание от нейните началници.

 

*   *   *

 

2.Пример за обучение на ирански бежанци с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Във фоайето на софийска институция младата Елица и иранският бежанец на средна възраст Асламбек чакат асансьор. Асансьорът пристига. В този момент жената и мъжът правят крачка напред, като се опитват да влязат през отворените врати едновременно. Те се сблъскват. Елица все пак продължава напред, а Асламбек, уверен, че почетното право да премине първи през вратата принадлежи на мъж, остава в недоумение. Как бихте обяснили поведението на Елица пред Асламбек? Изберете най-добрия отговор.

Отговори:

1.Елица е лошо възпитано, нагло момиче.

2.Елица се е опитала по този начин да привлече вниманието върху себе си и да влезе в контакт.

3.Елица е свикнала мъжете да я ухажват и пускат напред през вратите.

4.Елица работи в същата институция или е някакъв началник.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Този отговор не е напълно успешен. За българските жени не е присъща такава черта, като наглост и  арогантност. Повечето от тях се държат уважително с непознати. Опитайте се да намерите друг отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Това е грешен отговор. Противно на разпространеното сред иранците мнение, че българките са леснодостъпни, те са доста скромни в поведението си и предпочитат да не проявяват активност при срещи с непознати. Изберете друго обяснение на ситуацията.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е най-добрият отговор. В българската култура са възприети определени кавалерски правила на етикета, които отразяват уважението към жените и самоуважението на мажете. Българските мъже по правило пропускат дамата първа на вратата. Затова Елица без колебание се насочва към отворените врати на асансьора, поради което е възникнал сблъсък с Асламбек.

Избрахте обяснение номер 4.

Това обяснение може да е логично от гледна точка на Асламбек. В съответствие с вертикалната йерархия, характерна за много колективистични арабски култури, високостатусните представители на всяка организация (шефът) се радва на почетното право да ходи навсякъде пръв. В описанието на ситуацията обаче няма нито индикация за високия статус на Елица, нито има белези, че работи в тази институция, по тази причина този отговор не е подходящо обяснение.

*   *   *

 

3.Пример за обучение на български цигани/роми с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Циганско семейство, живяло на село закупува апартамент в голям град. Още на следващия ден след преместването в новия апартамент, Зорка Калайджиева изпекла погача и позвънила на апартамента на съседката си. Когато отворила, българската й съседка – Надежда Петрова, я изслушала с търпение, реагирала с учудване и не проявила силно желание за разговор. Зорка Калайджиева от своя страна доста словоохотливо и с желание дълго говорила за себе си, за семейството си и за желанието да се запознаят.  Най-накрая Надежда Петрова я пуснала в апартамента. Те пили чай със сладки, но в душата на Зорка Калайджиева посещението оставило някакъв отпечатък, че има доста предпазлив и недоверчив съсед. Как бихте обяснили на Зорка Калайджиева поведението на съседката? Изберете една от опциите.

Отговори:

1.Българите не са особено гостоприемни, когато става дума за цигани/роми.

2.Надежда Петрова се страхува да пусне непознати в апартамента.

3.Зорка Калайджиева ангажирала съседката си в неподходящо време.

4.Надежда Петрова има различна представа за това, как съседите трябва да се запознаят.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Може би Надежда Петрова не е много гостоприемна, но не показва явно недоволство или отхвърляне. В българската култура даряването  на хляб и гостоприемството се разглеждат като ценности и норми на ежедневието, което е отразено по-специално в много поговорки („Гост на прага - щастие в къщата“, „Когато ти дойде гост, не поглеждай часовника”, „Къща, която не посреща гости, няма да посрещне и ангели”, „Гостът е по-стар от бащата”,  а по отношение на даровете –  „На харизан кон зъбите не се гледат“). В литературата има много описания на чужденци, които винаги отбелязват традиционното българско гостоприемство. Върнете се към ситуацията и изберете по-точно обяснение.

 

Избрахте обяснение номер 2.

Това е грешен отговор. Действително криминалната ситуация, която се развива в наши дни в големите градове, доведе до страха на много граждани да пуснат непознати в къщата. Но тъй като Надежда Петрова веднага е отвори вратата на новата съседка, причината за нейното поведение трябва да се търси другаде. Намерете сред опциите за отговор по-точни.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е възможен отговор, но в описанието на ситуацията няма индикация за този факт. Има и друго обяснение.

Избрахте обяснение номер 4.

Това е правилният отговор. Принципно българите са приятелски настроени към новите си съседи. Въпреки това, ако в циганската/ромската култура е типичен колективистичния начин на живот, близките отношения, взаимната помощ и активното взаимодействие, което се изразява в обичайно запознаване със съседите веднага след пристигането си. Това поведение се практикува широко в малките населени места. Сред циганите/ромите запознаването и дарението е проява на уважение към съседа, но в големия град през последните години се наложи  разбирането, че при подобни инициативата за запознаване обикновено принадлежи на тези, които вече живеят на това място.  Следователно неочакваното посещение на Зорка Калайджиева е било прието за странно от Надежда Петрова и по тази причина новата съседка е изглеждала натрапчива.

Освен това в съвременната градска култура приятелските отношения между живеещите в големите жилищни сгради не възникват поради присъщата за общността ценност от съседи като група, която е значима за дадено лице. Днес приятелството между тях обикновено възниква поради общи интереси, например между родители на деца на една и съща възраст или между собственици на кучета. Днешната култура на градския човек се различава от по-традиционната култура в малките населени места, където съседите са обвързани от взаимни задължения и очаквания и много норми допринасят за поддържането на такива отношения, включително стремеж на новите жители незабавно да влязат в мрежа от съседски отношения.

 

4. Пример за монокултурна българска група с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Бразилска компания  е решила да си сътрудничи с тайландска компания. По време на бизнес преговори бразилците често прекъсвали работата и внасяли неочаквани изменения. Те непрекъснато енергично жестикулирали и ярко показвали емоциите си. Освен това, невъздържано показвали несъгласието си и с лекота преминавали към спор. Тайландци по време на преговорите се държали сдържано и не показали емоции дори при най-грубите забележки на колегите от Бразилия. След края на бизнес срещата тайландците отхвърлиха предложението на сътрудничество. Защо тайландците са отхвърлили предложението за сътрудничество?

Отговори:

1.Тайландците вече са сключили споразумение с друг партньор.

2.Шумните дейности са неприемливи за тайландците по време на преговори.

3.Тайландците не обичат да се занимават с представители на друга раса.

4.Тайландците са груби и неучтиви хора.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Това е вероятен отговор, но няма индикации, че тайландците са преговаряли с други компании. Изберете друг отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Това е правилният отговор. Тайландците са много въздържани. За тях чуждото шумно поведение по време на преговори се приема за поведение, което по-късно ще се прехвърли спрямо тях в съвместната работа. Освен това, за тях невъздържаната проява на негативни емоции и спорове е признак за наличие на отрицателна енергия. Те са убедени, че тази  деструктивна енергия, обсебила партньорите ще повлече след себе си злото.

Избрахте обяснение номер 3.

Тайландците се отнасят с уважават всички етноси, ако те на свой ред почитат техните ценности, но в тази ситуация няма индикация за неуважение към тайландската култура от страна на бразилците. Изберете различен отговор.

Избрахте обяснение номер 4.

В тази ситуация нищо не показва грубостта и неучтивостта на тайландците. Изберете различен отговор.

 

5.Пример за монокултурна българска група с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Млад тайландец, пристигнал в Бразилия и разхождайки се из града, срещнал очарователна  местна девойка. След дълъг разговор той решил да я покани на среща в 16:00 ч. в местно кафене. Тайландецът дълго мислил какво да подари на момичето и накрая решил да избере много красив люлякови букет цветя. Момичето закъсняло с половин час, но и тайландецът и момичето били много щастливи от срещата. След кратък разговор отишли ​​в ресторант, където тайландецът й подарил букета, но момичето му се ядосало и заявило, че не иска повече да го вижда. Защо момичето се е ядосало?

Отговори:

1.Момичето вече има годеник.

2.Тя е видяла как тайландецът обръща внимание и на друго момиче.

3.Тя е била обидена от подаръка му.

4.Тайландецът се изказал критично по повод нейното закъснение.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

В дадената ситуация няма информация за нейния годеник, следователно това е неправилен отговор. Изберете различен отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Това е вероятен отговор, но няма индикация, че тайландецът е обърнал внимание на някой друг. Изберете различен отговор.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е правилният отговор. Бразилците обичат да дават и получават подаръци. Не е необходимо да представяте подарък на първата среща, но например, в навечерието на Нова година или за традиционния карнавал си струва да се покаже знак на внимание, като подарите нещо интересно. Ако подарите обаче лилави цветя, всеки бразилец ще го приеме като лична обида, тъй като в тази страна те се смятат за гробищни цветя.

Избрахте обяснение номер 4.

Точността не е най-силната страна на местните, но по нищо не личат негативните изказвания на тайландеца по отношение на закъснялото момиче. Това е вероятен отговор.

 

6.Пример за монокултурна българска група с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Елена Петрова – 16-годишна тийнейджърка от гр. Котел за първи път пристига при  родителите си в Япония, които живеят тук от 4 години. През този период за Елена са се грижили бабата и дядото по майчина линия. Баща й е бизнесмен, а майка й музикален педагог и обитават уютна квартира в престижен квартал на града. И двамата извън професионалното си обкръжение имат свой приятелски кръг с история на контактите. Предстои уикенд на морския бряг и поредната среща с това най-близко тяхно приятелско обкръжение, на което родителите имат намерение да представят дъщеря си.  Семейството подготвя багажа за пътуване. Всички са приповдигнато настроение. Майката реагирала с изненада, когато Елена се преобличала и веднага напуснала стаята, буквално връхлитайки в кабинета на мъжа си. На пресекулки му разказала, че току-що видяла на гърба на дъщеря си голяма татуировка  на „пеперуда“, която преминавала в „змия“, пълзяща по дясното й рамо, стигаща до китката, а на прасците на двата й крака „блестели“ татуси на две животни, които майката нарекла „гнусни смеещи се котки“. Малко по-късно бащата провел няколко телефонни разговора и след около час суетене майката посетила стаята на Елена и уведомила детето си, че пътуването и срещата с приятелите се отлага. Какви извънредни обстоятелства за накарали родителите да отложат пътуването и срещата с японските им приятели?

Отговори:

1.Бащата е получил съобщение от японците, че самите те не могат да пътуват.

2.Бащата е получил ангажимент от бизнес-партньори за същия ден.

3.Възникнал е „тих“ конфликт между родителите, който е влошил общия емоционален фон на настроението и е довел до загуба на желание за пътуване.

4.Майката не е била доволна от това, което е видяла по тялото на дъщеря си.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Много вероятен вариант. При възникнали извънредни обстоятелства напълно в духа на японската култура е своевременно да се уведоми другата страна, като се поднесат традиционните извинения за причиненото неудобство. Няма обаче информация за протичането на такъв разговор. Моля, потърсете друг отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Напълно възможен вариант. За бизнес отношенията няма почивен ден. Няма обаче данни, че е протекъл такъв разговор. Не е известно с кого и по какви въпроси е разговарял бащата. Моля, потърсете друг отговор.

Избрахте обяснение номер 3.

В ежедневието на всяко семейство могат да възникнат спонтанно „тихи“ и „шумни“ конфликти. Родителите на Елена не са имунизирани за такива ситуации. Животът показва, че когато се загуби атмосферата и бъдат опорочени очакванията за едно приключение край морския бряг, хората губят мотивация да участват в него. Този вариант не се изключва, но е малко вероятен – липсва информация за възникнало напрежение между родителите.

Избрахте обяснение номер 4.

Това е верен отговор. Родителите целенасочено са взели решение да отложат морското приключение и най-важното събитие, което били подготвили – запознаването на дъщеря си с японските им приятели. Причината за изненадата на майката, а впоследствие и за родителската реакция се дължи на това, което майката е видяла по тялото на дъщеря им – татусите, които не носят дивиденти в публичната японска култура. Татуировките в тази страна се свързва от мнозина с престъпниците и членовете на якудза. В страната, въпреки съвременните тенденции и отвореността на японците към света,  все още в масовото съзнание има негласна забрана за появата с татуировки на обществени места. Най-мекото негативно отношение към татуси и пиърсинг е тълкуването за лош вкус.  Родителите, следвайки особеностите на местните културни норми, съвсем предвидливо са отложили контакта, още повече, че им е предстоял излет на морски бряг и слънчеви бани.

 

7.Пример за монокултурна българска група с „Културен асимилатор“

Ситуация (описание):

Руснакът Николай прекарва вечерта в един от клубовете в Лондон. След танца той излязъл за кратко навън, за да проясни главата си. Тананикайки си, той тръгнал по доста тясна пътека до една пейка, за да седне. Когато минавал по пътеката, се наложило да маневрира между група млади хора, стоящи покрай пътя. Пеейки весела руска песен, той буквално се помушвал между хората, като се опитвал да бъде възможно най-учтив и приятелски настроен, потупвайки някого по рамото. Компанията обаче реагирала на това не съвсем приятелски и буквално го избутали от пътя. Объркан, Николай тръгна сам към пейката. Как можете да обясните поведението на младите хора?

Отговори:

1.Група млади хора не е харесала песента на език, който не разбират.

2.Никола е попречил на общуването им.

3.Компанията е била пияна и са го объркали с някой друг.

4.Компаниите в близост до клубове винаги са готови да провокират сбиване.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Няма индикации компанията да има нещо против песента, още повече, че при изпълнението й Николай не се е обърнал към никого конкретно. Изберете друга опция.

Избрахте обяснение номер 2.

Това е правилният вариант. Притискайки се между хората, Николай наистина е прекъснал общуването им, още повече след като е нарушил личната дистанция, като потупал един от тях по рамото, което е напълно недопустимо за британците, които по правило държат по-голяма лична дистанция с непознати, отколкото руснаците. Николай е трябвало да избере друг маршрут до мястото за почивка, за да не пречи на никого.

Избрахте обяснение номер 3.

Няма индикации, че компанията е била пияна и е очаквала да види някой друг вместо Николай. Изберете друга опция.

Избрахте обяснение номер 4.

Напълно неприемливо е да се мисли, че абсолютно всеки, който отпуска в клубове, е агресивен към другите хора. Изберете друга опция.

 

8.Набор примери „Два дни от живота на Иван Иванов“ за монокултурна българска група с „Културен асимилатор“

Предложеният набор включва четири ситуации,  които засягат културите на два народа – българския и турския.  При провеждане на тренинг с ученици се предлага, ситуациите да бъдат проиграни в театрализирана форма.  Задачата е, обучаемите да създадат спектакъл в няколко действия с визираните персонажи и с елементи на декори, костюми, музика, атмосфера.

Ситуации (описание):

Иван Иванов, специалист в областта на етнопсихологията и археологията, университетски преподавател, беше поканен в университета на град Ван в Източна Турция, населен основно с кюрди, за да изнесе курс от лекции по етническа толерантност. Кюрдското население в тази част на света населява няколко държави: Турция, Сирия, Ирак и дори Армения, образувайки общност, населяваща  територия, известна като Кюрдистан.  На аерогарата Иван Иванов беше посрещнат от университетския си колега Барасби Хачиоглу, с който неведнъж са били рамо до рамо при работи на терен и по време на научни конференции, и той веднага го покани да присъства на сватбата на по-малкия му брат, която трябваше да се състои на следващия ден. Ето какво се случи с нашия герой през следващите два дни.

Ситуация 1. Инцидент в автобуса.

На сутринта Барасби и Иван заедно с други гости се събраха край автобуса, за да отидат в селото, където трябваше да бъде сватбата. Барасби покани Иван да седне на предната седалка, а самият той се отиде да разреши някои въпроси по организацията на тържеството. Тъй като автобусът започна бързо да се пълни с гости, нашият герой зае следващата седалка до своя приятел. След известно време в автобуса влезе достопочтен старец с голяма шапка и се канеше да седне до Иван, но той учтиво го уведоми и му показа, че мястото е заето. Въпреки това турчинът не си тръгна и Иван се принуди отново да се опита да му обясни, че мястото е заето и му посочи многото празни места отзад. В това време Барасби влезе в автобуса, забърза се към възрастния мъж, помогна му да седне на избраното място и дълго му се извиняваше. Иван изпадна в недоумение и през целия път го измъчваше неприятно чувство, че е направил нещо нередно. Как мислите, че Барасби Хачиоглу е обяснил случилото се с Иван Иванов? Изберете отговора, който ви подхожда най-добре.

Отговори:

1.Възрастният човек е запазил това място по-рано, поради което толкова упорито се е опитвал да седне на него.

2.Възрастният човек не е говорел български, така че не е разбрал Иван, решавайки обратното, че иска да му отстъпи мястото си.

3.Възрастният човек не е искал да седи до „чужденеца“ и се надявал, че ще го принуди да отиде по-назад в автобуса, сядайки на запазеното място за Барасби.

4.Възрастният човек е действал въз основа на принципите, които е следвал през целия си живот.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

За българинът подобно обяснение може да изглежда доста разумно, но в предложената ситуация няма индикация, че старецът е запазил място в автобуса преди Иван. Върнете се към ситуацията и направете различен избор.

Избрахте обяснение номер 2.

Дори и възрастният мъж да не знае български, по поведението на Иван би разбрал, че се опитва да "защити" място за приятеля си и сочи празни места в задната част на автобуса. Опитайте се да намерите по-точно обяснение.

Избрахте обяснение номер 3.

Това обяснение се отхвърля по подразбиране в турската културна традиция, тъй като турците са известни със своето гостоприемство. От описанието на ситуацията става ясно, че почитаемият старейшина не е показал нежелание да бъде близо до Иван, напротив, той е претендирал за място до него. Намерете по-добро обяснение за ситуацията.

Избрахте обяснение номер 4.

Това е най-добрият вариант за отговор. Традиционната култура на Турция е колективистична с голяма властова дистанция и с ясна вертикална йерархия, която съответства на концепцията за почетно място, оцеляла и до днес. Тъй като позицията „отпред“ се счита за по-престижна от позицията „отзад“, стриктно се спазва правилото да се отстъпи предната седалка в кола или автобус на по-възрастния или този с по-висок социален статус. Ето защо достопочтеният старец с голяма шапка е бил толкова упорит в желанието си да я вземе. В същото време той нямаше нищо против Иван като съсед, тъй като гост в Турция, дори по-млад от домакина, има право да претендира за едно от почетните места.

 

Ситуация 2. Срамежлива булка.

На сватбата Иван постепенно забрави за случилото се, особено след като му бяха показани всякакви признаци на уважение и го поставиха на едно от почетните места. Хапваше с удоволствие национални ястия, с интерес наблюдаваше обичаите на трапезата и слушаше фолклорна музика. Но сред шума и веселието той изведнъж забеляза, че булката скучае сама в ъгъла, мълчи, навела глава и не докосва храната си. На Иван му стана жал за момичето и той реши да я забавлява по някакъв начин. Решително отивайки при булката, нашият герой я покани на танц. Но булката, вместо да се зарадва, пребледня и наведе глава още по-ниско. От друга страна, стоящите наблизо мъже видимо се разтревожили, хванали Иван за ръцете и го отвели в друга стая, оставяйки го там за размисъл. Нашият герой беше напълно разстроен: в края на краищата той искаше най-доброто ... Какво обяснение е дал Барасби за случилото се?

Отговори:

1.Младоженецът е ужасно ревнив и е повикал на помощ от други мъже „да възстанови реда“.

2.Булката е много срамежлива и мъжете са й помогнаха да се отърве от досадния гост.

3.По време на сватбата булката заема специално положение и не може да бъде активна.

4.Всяка сватба в Турция не минава без битка и поведението на Иван се възприема като извинение за започване на битки.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Това може да е възможно обяснение, но в предложената ситуация няма индикации ревнивият годеник да е помолил някого за помощ. Напротив, поведението на Иван предизвика еднаква негативна реакция на всички мъже. Най-вероятно това не е свързано с лични отношения, а е причинено от други причини. Намерете правилното обяснение на ситуацията.

Избрахте обяснение номер 2.

Може би булката наистина е много плаха и срамежлива. Но ако причината за конфликта беше в нейните личностни черти, тогава младоженецът щеше да й се притече на помощ и поведението на Иван нямаше да предизвика общо неодобрение на мъжете, присъстващи на сватбата. Има по-добро обяснение за ситуацията.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е най-добрият отговор. Не само кюрдите, а и още други народи в тази част на света (чеченци, черкези, аварци, даргинци, осетинци, ингуши, кумики, лезгинци, карачаевци, лакци) ритуализираното избягване на контакт и мълчанието са включени в стандарта за общуване на булката на сватбеното пиршество. Тя смирено стои в ъгъла на стаята, няма право дори да вдигне очи, да не говорим за разговори с гости и танци. Затова поведението на Иван се възприема като предизвикателство към обществото и обида към булката, а реакцията на мъжете е била толкова бурна и едновременна.

Избрахте обяснение номер 4.

Разбира се, всеизвестно е, че кюрдите са доста темпераментни, войнствени хора, които държат на достойнството и честа, но не са склонни да започват битки, особено по време на такова важно събитие като сватба. Най-вероятно има друга причина. Намерете по-добро обяснение.

Ситуация 3. Прекъсната песен

След като Барасби обясни ситуацията на Иван, той се извини и отиде да се отпусне в градината. За да свали напрежението, той запял весела песничка. Но тогава на пътя му се появи група говорещи гости и за да продължи по доста тясна пътека, той трябваше да маневрира между тях. Иван се постара да изглежда максимално приветлив и добронамерен и продължавайки да пее, потупа някои от тях по рамото. Гостите обаче реагираха не съвсем приятелски на него и буквално го избутаха от кръга си. Леко измачкан, озадачен и напълно объркан, Иван забързано се отправи към хотела. Какво е станало? Изберете подходящо обяснение за ситуацията.

Отговори:

1.Сред кюрдите има обреден ритуал на приятелска свада с гост като начин за изразяване на голямо уважение към него.

2.Гостите в градината се били оскърбени от това, как и какво пеел Иван. 

3.Със своята песен и „промушването“ през групата Иван е попречил на общуването и е разстроил шествието. 

4.Гостите са били пияни и са объркали Иван с някой друг.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Кюрдите, населяващи части от Турция, Сирия, Ирак и дори Армения, са известни с разнообразието си от обичаи и традиции, но обичаят за приятелска свада с гост просто не съществува. Изберете различен отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Гостите няма как да се обидят от пеенето на Иван, тъй като той има добри гласови способности, а песента била напълно безобидна. Даденият отговор не е правилно обяснение.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е най-подходящият отговор. Иван наистина е попречил на комуникацията на гостите. В културата на кюрдите невербалните аспекти на комуникацията, включително правилата за организиране на пространството за общуване (проксемично поведение), са много важни. Преминавайки между говорещите мъже и дори използвайки форма на телесен контакт, която е изключена в социални ситуации – потупване по рамото, нашият герой грубо е нарушил личното пространство на говорещите, прекъснал е диалога им. Неспазването на необходимите стандарти на учтивост (дори поради незнание) обикновено е тревожно за домакините, предизвиквайки у тях чувство на враждебност и антипатия.

Избрахте обяснение номер 4.

Жителите на Кюрдистан са чувствителни към културата на пиене на алкохолни напитки, особено на празничната трапеза. Не са склонни да се напиват и да досаждат на другите. Намерете правилното обяснение на ситуацията.

 

Ситуация 4. Толерантност и торба с боклук

Иван прекара нощта неспокойно, мяташе се и се тревожеше за случилото се. За щастие Барасби дойде в хотела сутринта. Иван го информира, че трябва значително да подобри теорията си за междуетническите контакти, тъй като се оказва, че тя не отговаря съвсем на практиката. Поради това той беше принуден да отложи лекциите си по психология на етническата толерантност и спешно да се върне в София. Той помоли Барасби да го придружи до аерогарата вечерта и предложи да отпразнуват тяхната такава неочаквана раздяла с „каквото е дал Бог“. Когато Барасби се наканил  да тръгне към дома си, нашият герой го помоли по пътя да изхвърли боклука с остатъците от трапезата. Подавайки на Барасби торба с боклук, Иван се сбогува и безопасно затръшна вратата на стаята си след себе си.  По-късно се оказа, че Барасби не се пови на гарата, което неописуемо изненада Иван. Каква според вас е причината за такова неучтиво поведение на Барасби?

Отговори:

1.Кюрдската култура постановява правилото „със скъп гост, на който му предстои път,  домакинът не бива да се среща непосредствено преди заминаването му“, тъй като се смята за лоша поличба.

2.Барасби е закъснял за гарата, като е объркал часа на заминаване на влака.

3.Иван е нарушил правилата на гостоприемството.

4.Вечерта Барасби е трябвало да бъде на продължението на сватбените тържества, но за да не обиди Иван, не отхвърлил директно молбата за изпращане.

Интерпретация с ключ на отговорите:

Избрахте обяснение номер 1.

Много народи, сред които и кюрдите, живеещи в този район на света са силно суеверни, но изпращането на скъп гост на аерогарата не може да се разглежда като лошо предзнаменование. Намерете друг отговор.

Избрахте обяснение номер 2.

Разбира се, напълно вероятно е Барасби да е закъснял, но от информацията е видно, че той е сериозен и много отговорен човек, а освен това кюрдите са известни с това, че са народ, който държи на думата, на личната чест и достойнството. В този смисъл е малко вероятно Барасби да не изпълни дадената дума. Това е по-точно обяснение на ситуацията.

Избрахте обяснение номер 3.

Това е най-добрия вариант за отговор. Когато Иван е „връчил“ на Барасби чувала с боклука и е хлопнал зад гърба му вратата, той го е оскърбил, тъй като е нарушил нормите на гостоприемството, наложени в културните традиции на кюрдския народ. Нормите при този колективистично живеещ народ са свещени правила, които регулират обществените отношения и общуването между хората. Всяко нарушение на тези социални закони може да доведе до разрив в отношенията, които никога повече да не бъдат възстановени. Така например, прието е, когато пристигат гости, домакинът да ги посрещне прав и да остане така до тогава, докато гостите не заемат местата си и не го поканят да седне. Задължително при тръгване на гостите, домакинът ги изпраща до края на селото, а в градовете до вратата на улицата, която остава отворена до тогава, докато двете страни не загубят визуален контакт. А връчването на торбата с боклук на тръгващия си гост е просто недопустимо.

Избрахте обяснение номер 4.

Културата на кюрдския народ не се отнася към тези, чийто представители не са склонни от вежливост директно да отклонят молба на другия. Барасби просто не е могъл да постъпи така, тъй като според него такова поведение би обидило българския му колега.

 

          Преживявайки всичко случило се през последните два дни и опитвайки вкусния чай в самолета, Иван Иванов още не знаел, че ръководството на университета е взело решение, да го изпрати през следващия месец като гост-лектор в университет в една южноафриканска страна. 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3816332
Постинги: 2163
Коментари: 116
Гласове: 1308
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031