Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10 07:00 - ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ Осъзнаване на семейните роли Упражнение „Жива картина на семейството“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 58 Коментари: 0 Гласове:
0 


ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

Осъзнаване на семейните роли

Упражнение „Жива картина на семейството“

 

Забележка: Това упражнение постига корекционно-терапевтичен ефект, ако се отиграе от реално семейство. В случай, че се прилага с обучителна цел, то процедурите и задачите могат да се ограничат до конструиране на семейна скулптора.  

Уводна част. Структурата на семейството се различава в зависимост от това как са разпределени основните отговорности в него: по равно или основната част от тях е съсредоточена в ръцете на един човек. В българското семейство в повечето случаи съпрузите са насочени към равно разпределение на отговорностите и равно участие в решаването на семейните проблеми. На практика обаче това не винаги се прави. Дисбалансът в изпълнението на домакинската работа между съпрузите, характерен за някои семейства, води до претоварване на жените (особено работещите жени) и, като следствие, до невъзможност за възстановяване на физическа сила, културно и духовно обогатяване. Това упражнение дава доста реалистична представа за съществуващите взаимоотношения в семейството.

Основна част. Упражнението се провежда в няколко етапа.

Първи етап: Групата се разделя на подгрупи от 5-6 човека (оптимален състав на членовете на едно трипоколенческо семейство). Във всяка подгрупа се определя по един доброволец-консултант, а на останалите се присвояват конкретните роли (баща, майка, брат, сестра, баба, дядо и разбира се един от персонажите е самият Аз, наречен „режисьор“). Тези участници са включени в работата по конструиране на семейните скулптори, като по ред всеки участник преминава през ролята на „режисьор“. Последният има за задача да конструира семейната скулптора така, както я вижда в своето семейство.

Инструкция N1: „От вас се иска първо, да си представите в какъв състав искате да видите семейството си в скулптурата и да определите конкретните персонажи. След това да помислите какви пози, жестове, мимики да отразяват персонажите, както и да определите разположението им в пространството. Позите (мимики, жестове) и пространственото разположение трябва да характеризират отношението на тези хора към вас.

Втори етап:

Инструкция N2: „А сега нека пристъпим към конструиране на скулптурата от първия участник-режисьор. След като бъде създадена семейната скулптура, „режисьорът“ трябва да заеме своето място сред семейните персонажи. След това всеки от участниците се редува, като поема режисьорската функция в свои ръце и използва другарите си, за да изгради картини на семейството си, на членовете му в основни пози.“

Трети етап:

Инструкция N3: „Когато е готова семейната скулптора, от консултантът на групата се иска да направи снимка на скулптурата от няколко позиции. Тези снимки ще бъдат анализирани по-късно.

Освен това, същият се обръща към всеки от „членовете на семейството“ с въпроси защо е заел точно тази позиция, която се изразява в основната му поза спрямо главния герой и какви са чувствата и мислите им във връзка с дадените пози.

Четвърти етап:

Инструкция N4:  „Нека накрая героят-режисьор да сподели с останалите в групата впечатленията си за скритите подтекстове в метафората на скулптурата, как самия той се чувства по отношение на другите участници в композицията и дали собствената му роля го удовлетворява.“

Пети етап:

На този етап „режисьорът“ предлага на треньора да оцени състоянието на конфигурацията и да изгради идеална или желана скулптура, в която „режисьорът“ отново трябва да намери своята позиция. Полученият резултат се обсъжда от гледна точка на „режисьора“. Той отново разглежда творението  и ако желае, казва какво според него ще помогне за реализирането на този въображаем проект в действителност.

След това ролята на скулптора преминава към следващия член на подгрупата.

Обобщаване. Успяха ли участниците да покажат системата на взаимоотношенията в семейството в живи композиции? Как неравномерното разпределение на домакинските отговорности между съпрузите може да наруши семейните отношения? Как да решим този проблем? Какво е норма в едно семейство и какво нарушение? Как можете да създадете хармонично семейство?

Източник: Шапарь. Тренинг формирования супружеских отношений. Тренинг ведущих видов деятельности личности


image
Гласувай:
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3611667
Постинги: 2135
Коментари: 116
Гласове: 1288
Календар
«  Декември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031