Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11.2017 11:01 - Метод 2 „Определяне на убежденията“. Техника 4 „Определяне на вниманието“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 98 Коментари: 0 Гласове:
0 

                                                Метод 2 „Определяне на убежденията“.

                                                 Техника 4 „Определяне на вниманието“

                                                     (когнитивно-поведенческа терапия)

image

Теоретична постановка: На какво клиентът обръща внимание? Това е една от най-трудните за диагностициране и наблюдение когниции. Много клиенти не осъзнават, че съществува нещо друго в ситуацията, което те може да не улавят във фокус. Те са уверени, че средата (вътрешна и външна) ги заставя да се съсредоточат на едни или други неща (теми) именно по начина, по който го правят. Те отричат собственото си участие в избора на това, върху което се фиксират (улавят, както паяк улавя жертвата си и избират само това, което пасва на тяхната когнитивна схема); отричат селективната изолация на стимулите от околната среда и са убедени, че самите стимули ги принуждават да фокусират вниманието си по определен начин. По тази причина клиентът изпуска възможностите да прави избори, т.е. самолишава се от алтернативи.

Ред за действие: Дайте на клиента инструкция, следващия път, когато се почувства разстроен (обезпокоен, тревожен, унил и пр.), да създаде мислена картина на това, което го безпокои (което е предизвикало емоцията). Предложете му да изготви списък на ключовите компоненти.

 

По време на сесията предложете на клиента, да създаде отново същата мислена картина, но този път да се фокусира върху други ключови компоненти и да игнорира тези от списъка. Тъй като тази процедура (опит) е трудна за клиента (неговите базови убеждения непрекъснато ще го връщат към първоначалната картина), психологът следва да го насърчи и подпомогне при формирането на първоначални умения и способности, чрез практикуване, както по време на сесията, така и самостоятелно. Усвояването на тази техника е много съществен елемент от терапията, тъй като помага на клиента да промени своята гледна точка към събитието, чрез търсене и откриване на други (функционални) компоненти. 

image
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 1501523
Постинги: 1687
Коментари: 116
Гласове: 1142
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31