Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.11 11:01 - Метод 2 „Определяне на убежденията“. Техника 4 „Определяне на вниманието“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 16 Коментари: 0 Гласове:
0 

                                                Метод 2 „Определяне на убежденията“.

                                                 Техника 4 „Определяне на вниманието“

                                                     (когнитивно-поведенческа терапия)

image

Теоретична постановка: На какво клиентът обръща внимание? Това е една от най-трудните за диагностициране и наблюдение когниции. Много клиенти не осъзнават, че съществува нещо друго в ситуацията, което те може да не улавят във фокус. Те са уверени, че средата (вътрешна и външна) ги заставя да се съсредоточат на едни или други неща (теми) именно по начина, по който го правят. Те отричат собственото си участие в избора на това, върху което се фиксират (улавят, както паяк улавя жертвата си и избират само това, което пасва на тяхната когнитивна схема); отричат селективната изолация на стимулите от околната среда и са убедени, че самите стимули ги принуждават да фокусират вниманието си по определен начин. По тази причина клиентът изпуска възможностите да прави избори, т.е. самолишава се от алтернативи.

Ред за действие: Дайте на клиента инструкция, следващия път, когато се почувства разстроен (обезпокоен, тревожен, унил и пр.), да създаде мислена картина на това, което го безпокои (което е предизвикало емоцията). Предложете му да изготви списък на ключовите компоненти.

 

По време на сесията предложете на клиента, да създаде отново същата мислена картина, но този път да се фокусира върху други ключови компоненти и да игнорира тези от списъка. Тъй като тази процедура (опит) е трудна за клиента (неговите базови убеждения непрекъснато ще го връщат към първоначалната картина), психологът следва да го насърчи и подпомогне при формирането на първоначални умения и способности, чрез практикуване, както по време на сесията, така и самостоятелно. Усвояването на тази техника е много съществен елемент от терапията, тъй като помага на клиента да промени своята гледна точка към събитието, чрез търсене и откриване на други (функционални) компоненти. 

image
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 1157015
Постинги: 1273
Коментари: 116
Гласове: 1070
Архив
Календар
«  Ноември, 2017  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930