Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.12.2018 08:00 - 908# Методика за анализ и оценка на качеството и равновесието в живота „Колело на живота“ или „Колело на жизнения баланс“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 2091 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


         908# Методика за анализ и оценка на качеството и равновесието в живота

                            „Колело на живота“ или „Колело на жизнения баланс“

 

Цел: „Колелото на живота“ е методика за комплексна оценка на два показателя: качество на живота и равновесие в живота. Тя се използва за анализ, корекция и планиране на важните житейски дейности. Методиката може да отрази моментното състояние, но може и да пресъздаде очакванията на изследваното лице.

Стимулен материал: Тестова бланка (шаблон), на която е отпечатано (нарисувано) „колелото“. На шаблона може предварително да са поставени (разграфени) по брой оценяваните житейски сфери (сегменти).

Ред за работа: Позволява да се приложи индивидуално и групово. Широко се използва не само за диагностика, но и при тренинг-занятия в различни възрастови диапазони.

На участниците (изследваното лице) предварително се подготвя и предоставя шаблон (тестова бланка със схема на „колелото“), отпечатана на лист А-4. Следва вземане на решение за броя на житейските сфери и графично изобразяване по сектори върху шаблона. Те могат да бъдат различен брой (в приложението за показани готови шаблони, съдържащи 4, 6, 8 и 12 сфери). След разделяне на кръга по метода „рязане на пица“, всяка сфера получава име.

След това от изследваното лице се иска да направи оценка за степента на удовлетвореност от всяка сфера по скала от 1 (абсолютно неудовлетворен) до 10 бала (абсолютно неудовлетворен). Оценяването е в посока от центъра към периферията, като започва от 1 към 10. Сферите за оценяване могат да бъдат предложени и от самите участници. Те могат да бъдат например: здраве, семейство, работа, общуване, развитие, отдих, хоби, храна и др. По правило сферите се избират, като се държи сметка за водещите потребности и ценности на участниците.

Методиката се базира на разбирането, че човек постига или се доближава до висока степен на удовлетвореност от живота, при наличие на баланс (хармония) в различните, но важни за него житейски сфери.

Инструкция: Пред Вас е поставена бланка с нарисувано на нея „колело на живота“. Моля, определете кои са основните ваши сфери на жизнена дейност и разграфете кръга по метода „рязане на пица“ на равни части. След това оценете всяка сфера по скала от 1 до 10, като използвате оразмеряването по осите.

Интерпретация на резултатите

Според теорията, колкото по-високи са оценките и колкото по-балансирана е връзката между сегментите, т.е. между отделните сегменти разликите не са големи, толкова по-положително човек оценява своя живот като цяло. Общите резултати достатъчно нагледно показват не само общия баланс-дисбаланс, но и най-много и най-малко успешните сегменти, т.е. става ясно кои области от живота се нуждаят от внимание и корекция.

Онази сфера, която е получила най-нисък бал, в най-малка степен е удовлетворена и обратно – сферата с най-висок бал е удовлетворена в най-голяма степен.

Жизненият баланс се изразява във водене на активен живот по правила, определени от самия човек, като резултат на собственото си самонаблюдение и самосъзнаване, а не като следване на внесени и вменени отвън правила, т.е. това е процес, в който човек сам управлява живота си.

Методиката може да се прилага периодично, например, през 3, 6, 12 месеца, за да се установят изменения.

Оценяването, респ. анализа се извършва по дата показателя:

1.Съдържание на значимите жизнени сфери. Много често човек още на това ниво допуска грешки, като ранжира по значимост и потребност неправилни сфери или не носещи удовлетворение.

2.Баланс между значимите жизнени сфери. Втората грешка се свързва с липсата на равновесие и хармония между всяка една от жизнените цели.  Например, изследвано лице, което е поставило оценка 8-9 за сфера работа/кариера/пари и  оценка 2-3 за сфера – отдих/семейство/ деца/съпруга и пр.

image

image

image

image 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3874589
Постинги: 2191
Коментари: 116
Гласове: 1327
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930