Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2017 08:00 - Скала за приемане на другите на Уйлям Ф. Фей (William F. Fey) (Диагностика на междуличностни отношения)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 867 Коментари: 0 Гласове:
0



 .

Скала за приемане на другите на Уйлям Ф. Фей (William F. Fey)

(Диагностика на междуличностни отношения)

Един от най-известните съвременни психолози д-р Карл Роджърс основава подхода си за разбиране на човешките грижи и проблеми върху онези от тях, които произлизат от труд­ността да приемем самите себе си такива, каквито сме. Други изследователи проявяват интерес към този проблем и проучват връзката между това колко добре приемаме ние самите себе си и до каква степен сме способни да приемем другите.

Д-р Уилиям Фей създава скалата за приемане на другите (Acceptance of Others Scale) през 1955г. Прегледът на наличната изследователска работа показва, че изследователите трябва да изучат приемането на самия себе си и приемането на другите като комбинация на личността. Трудът му установява, че за повечето хора приемането на самия себе си и приемането на другите вървят ръка за ръка. Така начинът, по който сте отговорили на въпросите в тест като този, може до известна степен, да се отрази на това как се чувствате спрямо самия себе си. Също така е интересно да се отбележи, че според изследователите, това дали другите ви приемат, частично се определя от взаимоотношението  меж­ду вашето държане към себе си и чувствата ви към другите. Според д-р Фей „Напълно възмож­но е един човек, който истински и искрено приема другите, да не представлява заплаха за тях и те на свой ред да го възнаграждават, като и те го приемат."

Тестът се прилага с висока диагностична стойност към ученици от 5 до 11 клас и първокурсници.

Инструкция:  Внимателно прочетете всяко твърдение от въпросника. Вариантите за отговор по всички твърдения са дадени на специална бланка. Ако вие считате, че твърдението е вярно и съответства на вашата представа за себе си и другите, то в бланката за отговори отбележете срещу номера на твърдението степента на вашето съгласие, използвайки предложената по-долу скала.

1 = практически  винаги;

2 = често;

3 = понякога;

4 = случайно (рядко);

5 = много рядко.

Твърдения:

1. Хората лесно могат да бъдат въведени в заблуждение.

2. Харесват ми хора, които познавам*.

3. Хората в наши дни имат твърде ниски морални стандарти и принципи.

4. Повечето хора са доста самодоволни и никога не се замислят за наистина лошите си черти.

5. Мога да се чувствам удобно с почти с всеки човек*.

6. Изглежда, че всичко, за което хората могат да разговарят в наши дни, са киното, телевизията и други подобни глупости.

7. Ако някой започне да прави услуги и се сближи с друг, то останалите спират да го уважават.

8. Хората мислят само за себе си.

9. Хората винаги са недоволни и търсят все по-нови и нови неща.

10. Чудатостите на повечето хора много трудно се издържат.

11.  Хората се нуждаят определено от силен и умен лидер.

12. Харесва ми да бъда сам, далеч от хората.

13. Хората не винаги се държат честно с другите хора.

14. Харесвам ми да бъда с други различни хора*.

15. Повечето хора са глупави и непоследователни.

16.  Харесва ми да бъда с хора, чийто възгледи са различни от моите*.

17.  Всеки иска да бъде приятен и благоразположен за другия*.

18. Повечето хора не са доволни от себе си.

Обратните твърдения са отбелязани със звездичка (*). Тези твърдения се изчислява обратно на останалите

 

Ключ за установяване на резултата

 

Вариант отговори

Бал

Прави твърдения

(неса отбелязани със*)

Обратни твърдения

(отбелязани със *)

1             — практически винаги

1

5

2             — често

2

4

3             — понякога

3

3

4             — случайно (рядко)

4

2

5             — много рядко

5

1


Изчисление и интерпретация

60 бала и повече — висок показател за приемане на другите;

45-60 бала — среден показател за приемане на другите с тенденция към висок;

30-45 бала — среден показател за приемане на другите с тенденция към нисък;

30 бала и по-малко — нисък показател за приемане на другите;

Общ резултат

Интерпретиране на резултата

Нисък резултат - Ако сте в този обхват, то резултатът ви прилича на този на хо­рата, които често са смятани за нетолерантни към другите. Може би се чувствате по този начин, защото другите са ви „ужилили"; случили са ви се разни неща, които са ви накарали да изгуби­те вярата си в хората, както и илюзиите си спрямо тях. Тази липса на толерантност и приемане на другите може да отразява, както твърди д-р Феи, липса на приемане на самия себе си. Дру­ги тестове, които са ви на разположение като общият за личността, могат да ви помогнат да раз­берете тази част от личността си. Каквато и да е причината, липсата на приемане на другите може да направи живота ви празен. Този проблем, ако той наистина съществува във вас, изис­ква продължително изучаване на самия себе си.

Среден резултат - Ако сте в този обхват от точки, по всяка вероятност живо­тът ви е смесица от предпазливост и приемане на другите. Били сте наранявани от други хора или дадени видове хора. Но дори и с предпазливост, вие имате близки приятели и желание за близки приятелства и връзки. По всяка вероятност сте по-придирчив и подбирате повече от хо­рата с най-висок резултат.

Висок резултат - Високият резултат се получава при доста щастливи хора. Те в общи линии приемат другите, чувстват се приети от другите и показват тенденция да са приемани от тях. Може да сте в този обхват, но да изпитвате чувството: „Но другите изглеждат като че ли не ме приемат". Това е напълно възможно, според изследването на д-р Фей. Той из­тъква, че хората с висок резултат както в себеприемането си, така и в приемането на другите -„прототипът на добре приспособилата се личност" - може да не са много харесвани: „Може би средният човек не може лесно да се идентифицира с открития образец на съвършенство и емо­ционално добро здраве. Такъв човек може да изглежда, че „не се нуждае" от приятелство... Може хората да не харесват самата му психологическа праволинейност." Дори и такъв да е слу­чаят, вие без съмнение притежавате самоувереност и разполагате с подкрепата на значими за вас близки по всяко време.

 Източник: Диагностика принятия других (по шкале Фейя) / Фетискин Н.П., Козлов В.В., Мануйлов Г.М. Социально-психологическая диагностика развития личности и малых групп. – М., Изд-во Института Психотерапии. 2002. C.157-158.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3876129
Постинги: 2192
Коментари: 116
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930