Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2017 14:00 - Когнитивно-поведенчески упражнения за самостоятелна работа. (Упражнение-2 за „Преодоляване на тревожност”)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове:
0



 

                  Когнитивно-поведенчески упражнения за самостоятелна работа.

                           (Упражнение-2 за „Преодоляване на тревожност”)

 

            Когнитивно-поведенческите упражнения са лечебно-профилактично средство на психотерапията, като се явяват когнитивни средства за самовъздействие. Крайната цел на подобни упражнения е намаляване или пълно отстраняване на разрушително и неадекватно поведение или дискомфорт. Тяхното научаване започва в психотерапевтичния кабинет с помощта на психолога, който следва да Ви научи клиентът да прилага сам упражненията, т.е. да го научи на самопомощ. Извършвайки тези упражнения клиентът се научава самостоятелно да въздейства на себе си и по този начин сам да си помага: да отстранява или намалява неадекватните прояви на своето поведение; да преодолява тревожност и страх; да снижава нивото си на стресови преживявания; да повишава творческата си активност и по-добре да разбира себе си.

Упражнението за „Преодоляване на тревожност” е гещалт-терапевтична техника за преодоляване тревожността, която значително влошава качеството на Вашия живот, изисква следните стъпки за прилагане:

Стъпка №1 – Задайте си и честно отговорете на следните въпроси:

а) „Тревожейки се и преживявайки негативно бъдещето, не унищожавам ли аз своето настояще?”

б) „Аз изпитвам тревожност защото моя проблем е „огромен и неразрешим” или просто отлагам във времето неговото решаване?”

в) „Възможно ли е да се справя сега с това, което ме тревожи?” (Например, да се обадя на любимия си; да започна сериозен разговор по проблем; да съставя план и пр.)

Стъпка №2 – След като отговорите на зададените въпроси, опитайте се да си представите и пренесете своите преживявания към днешния ден и ги преживейте точно сега. Вие ще се убедите, че да се тревожите и преживявате това, което се случва „сега, в дадения момент” е доста трудно предприятие.

Стъпка №3 – Концентрирайте вниманието си върху обкръжаващото ви:

Постарайте се да се съсредоточите върху усещанията си, т.е. чуйте звуците, уханията и обърнете внимание на цветовете.

Вземете лист хартия и запишете това, което сте почувствали: „Аз осъзнавам, че …” (своите усещания)

Стъпка №4 – Концентрирайте вниманието си върху вътрешния си свят:

Заслушайте се в сърдечния си ритъм, усетете дишането, кожата, мускулите и т.н.

Вземете лист хартия и запишете това, което сте усетили: „Аз осъзнавам, че …” (своите усещания).

Сега помислете: „Усетих ли (почувствах ли, осъзнах ли) всички части на тялото си?” Ако не сте убеден в това, тогава направете още една стъпка – повторете стъпка №4 няколко пъти, за да не остане без внимание нито една част на вашето тяло.

Изпълнявайки това упражнение, тревожността ще отстъпи и Вие ще се успокоите, тъй като ще насочите Вашето внимание към друга дейност.  Следващия път, когато отново изпитате чувство на тревога, изпълнете поетапно четирите стъпки.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3876667
Постинги: 2192
Коментари: 116
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930