Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2017 18:00 - Метод 7 „Ресинтез на миналото“ Техника 3 „Ресинтез на ранни спомени“ (когнитивно-поведенческа терапия)
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2017 04:15


 

                                                    Метод 7 „Ресинтез на миналото“

                                              Техника 3 „Ресинтез на ранни спомени“

                                                   (когнитивно-поведенческа терапия)

 

Упражнение 1 „Поправка (промяна) на миналото“

Помолете клиента да си представи по-раншна ситуация, в която е изпитал силни емоции. Задръжте го известно време в тази ситуация, като му помогнете да включи всички сетива, за да си я представи реалистично. Когато сцената стане ясна, предложете да се съсредоточи върху централното си убеждение (гещалт; забележителност).

Поискайте от клиента да се съсредоточи върху изходната ситуация,  когато е възникнала тази емоция, да се концентрира върху първите или най-ранни спомени, в които е  възникнало и формирало деструктивното убеждение. Нека ясно да си представи сцената и да я визуализира. Визуализацията следва да се вербализира и всяко погрешно убеждение да се произнесе – нека детето или подрастващият в него да говори.

Задайте въпросите:

-Какви грешки съдържа вашата интерпретация на събитията?

-Какво е способствало появата на невярното възприятие?

-Какво неправдоподобно си е казал тогава клиентът?

-Защо тази негова интерпретация тогава е погрешна?

-Какво и кой са го подтикнали към тази невярна интерпретация?

Обсъдете с клиента този факт,  като докажете, че  той оценява сегашната ситуация толкова невярно, както е оценявал ситуацията в миналото.

Заедно коригирайте погрешното убеждение.

Помолете клиента да си представи как променя ситуацията, като се придържа към полезните реалистични убеждения вместо към тези, в които е вярвал първоначално. Помолете го да си представи как се държи и се чувства различно, опирайки се на новия начин на мислене.

И накрая, помолете клиента да си представи какви са трудностите в настоящето по новия  начин. Коригирайте грешното убеждение в настоящето по същия начин, по който беше коригирано убеждението от миналото.

Упражнение 2 „Работна бланка за ресинтез“

Този формуляр може да ви бъде от полза при работата по ресинтеза.

-Ситуацията в този момент ________

-Емоционална реакция ________

-Убеждение в настоящия момент ________

-Раннен спомен (предшестващи събития) ________

-Емоционална реакция ________

-Погрешно ранно убеждение  ________

-Коригирано ранно убеждение  ________

-Коригирано настоящо убеждение  ________

Използвайте основния списък на вярванията на клиента и го помолете да обвърже убежденията със ситуациите, в които се проявяват. Всяка от тези ситуации трябва да бъде написана в реда „Ситуацията в този момент“ на работната бланка. Убежденията, свързани с всяка ситуация, трябва да бъдат изброени в реда „Убеждение в настоящия момент“.

Заемете се с търсенето на критичното преживяване на клиента преди или по време на ранен тийнейджърски период. Първо, идентифицирайте събитията. Обикновено най-ранните събития, които клиенът може да запомни са доста смътни, но дори и ако имат само фрагментирани чувства и впечатления, помолете клиента да ги визуализира възможно най-ярко. Фиксирайте ги на работната бланка.

Формулирайте предположение (хипотеза) за погрешното убеждение, която в е резултат на всяко от тези събития. Въведете тези предложения в бланката.

След подробна дискусия с клиента, коригирайте всяка от първите мисли. Запишете тази информация в работния лист. Предишните погрешни интерпретации на ранните събития трябва да бъдат зачертани, когато клиентът намери правилната интерпретация. Заменете всички предишни грешни когниции, свързани с събитията.

След като предишните ирационалности са вече коригирани, помогнете на клиента да поправи ирационалния си начин на мислене в момента.

Помолете клиента редовно да използва работния формуляр - да открива погрешни вярвания, да идентифицира техния източник, да коригира предишните погрешни интерпретации и след това да приеме по-функционално убеждение, като основа за неговото поведение в настоящето.

Източник:
image

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3876405
Постинги: 2192
Коментари: 116
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930