Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2019 07:00 - 1222# Проективна методика „Способност за съпреживяване“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 846 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 


                          1222# Проективна методика  „Способност за съпреживяване“

 

Методиката е предназначена за диагностика на отношението на изследваното лице към приятелския кръг и дружбата му с другите, чрез използване на неопределен стимул (контурно изображение), който респондентът трябва да довърши, да развие. Методиката е продуктивна  при изследване на междуличностни отношения между двама партньори. Тестът позволява да се установи, дали изследваното лице умее да съпреживява с другите хора и дали е способно да окаже помощ на друг (други), който се нуждае. Както и при другите проективни методики и при тази се приема, че  характерът на отговорите на изследваното лице се определят от особеностите на неговата личност, които се отразяват (проектират) в тези отговори. За ученици е препоръчително да се прилага на възраст над 10 години.  

На изследваното лице се предоставя бланка с изображение на куче. Изображението е разположено в централната част на лист формат А-4 (хоризонтално разположение), така че да има пространство за добавяне на други фигури около изображението.

Инструкция: Пред теб има табло, на което е изобразен силует на куче.  Твоята задача е, да допълниш картината с детайли, с подробности. Можеш да рисуваш всичко което пожелаеш.  Главното е да направиш една завършена картина, а как ще постигнеш това зависи от теб.

Стимулен материал

image

Ключ

-Ако до основното изображение е нарисувано друго животно с големина приблизително колкото на формуляра, това означава, че според респондента най-важната помощ се изразява в способността да изслуша другия, да му позволи да говори, да излее своята болка; подобен подход свидетелства за повишена чувствителност, за годност да се съпреживява и за готовност да се окаже помощ със съвет.

-Ако е нарисувано животно, което е по-голямо от изобразеното куче, това свидетелства, че изследваното лице не би оказало подкрепа на другия, но би се въздържало от упреци в посока недалновидност и неразумност; съчувствието би имало формата на поучение или указания (инструкции).

-Ако е нарисувано животно по-малко от изобразеното, това говори за способност да се изрази искрено, но според изследваното лице ненужно и малко полезно съчувствие.

-Ако до изображението бъде нарисуван човек, това манифестира склонност на изследваното лице да не се ангажира (обременява) с чужди проблеми; възприема преживяванията и трудностите на другия като излишен емоционален баласт.

-Ако бъде усилен (удебелен) контура на изображението или бъде нарисувана постелка под краката, или бъде нарисувано покривало върху гърба, това свидетелства за наличие на осъзната готовност за обгрижване на този, който е попаднал в беда; такава личност съзнателно и целенасочено ще положи усилия за да отговори на нуждите на другия, спазвайки поети към него обещания; определено такива хора се радват на възхищението и любовта на обкръжението.

-Наличието на нашийник, каишка, повод, намордник свидетелстват за нежелание да се полагат грижи за попадналия в беда. Такива хора считат, че трябва да отстраняват от своя живот чуждите проблеми и още, че спасяването на давещите се е работа на самите давещи се.  Единствената помощ, която може да се очаква от тях е, да окажат веднъж-два пъти косвена помощ с пари и материални средства.

-Изобразяването на храна, кост, купичка за храна (вода), близо до кучето, показва, че със сигурност изследваното лице ще помогне на човека, който е в беда, дори другият да не моли за помощ. Такива личности са съобразителни, те не могат просто да съзерцават безучастно страданията на другите, особено когато се досещат какво точно трябва да направят (от какво точно се нуждае другия).

Колкото повече предмети бъдат нарисувани около основното изображение, толкова по-разнообразна може да бъде оказаната помощ.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3878256
Постинги: 2193
Коментари: 116
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930