Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01 08:00 - ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ВАМПИРИЗЪМ – ВАМПИРЪТ В НАС
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 260 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ  ВАМПИРИЗЪМ – ВАМПИРЪТ В НАС

 

Разказът за психологическия вампиризъм би бил непълен, ако не се каже как човек се самоизяжда. Тази история ни връща в дълбокото детство. Целият процес на възпитание е процес на насаждане на определени правила (принципи, инструкции), които след това започват да ядат човек, ако той ги следва сляпо.

Всъщност ние сме в прокрустово ложе от писани и неписани правила. Освен това ние толкова свикваме с тях, че ги приемаме за наша същност. И като си мислим, че живеем за себе си, всъщност живеем за тези правила, отдавайки им цялата си духовна енергия. Правила (принципи, наставления) – тези автовампири не ни дават мира дори в съня. Цялата съвременна психология и психотерапия са насочени към идентифициране и унищожаване на автовампиризма. Учените му дават различни имена: Едипов комплекс (З. Фройд), комплекс за непълноценност (А. Адлер), интроекция (Ф. Перле), вътрешен Родител (Е. Бърн), система от взаимоотношения (В. Мясищев), свръхценна идея (много психиатри). Вампирите, живеещи в човек, изсмукват всички сокове от него. И всички психотерапевтични системи имат за цел да изгонят тези вампири от човек и да му помогнат да стане себе си.

Уважаеми читатели! Отървете се от тези чудовища! Това е проста, но обещаваща работа. Просто трябва да съберете смелост и да замените думите на вампира („трябва“, „неудобно“, „взимам под внимание“) с думите на разума („принуден“, „възможно“, „отчитам“). „Аз не съм длъжен – принуден съм“. „Мога да го направя, около мен има умни хора, те ще ме разберат и няма да ме съдят“. „Не се съобразявам с мнението на другите, но го имам предвид.“ Помнете, че само като станете себе си, можете да станете полезни на себе си и на другите!

А сега няколко думи както към донорите, така и към вампирите. Вие не сте нито донори, нито вампири. Вие сте просто „психологически деца“, емоционално незрели хора. Ето някои показатели, по които можете да различите зрялата личност от незрялата.

Незрялата личност се опитва да промени другите хора, да ги адаптира към себе си. Зрелият човек се опитва да промени себе си и преминава към саморегулация.

По време на конфликт незрялата личност казва: „Бях тормозен!“ Един зрял човек заявява: „Позволих си да ме тормозят.“

Незрелият човек се опитва да промени обстоятелствата, зрелият се опитва да се адаптира към тях. Двама души са били на почивка на Черно море едновременно. Единият пристигна с убеждението, че е имал ужасна почивка, тъй като през цялото време имало вълни, вторият е убеден, че си е почивал страхотно, тъй като през цялото време имало вълни. Ясно е, че вторият може да бъде класифициран като зряла личност.

Незрелият човек често знае, но не умее. Зрелият не само знае, но и умее. Следователно незрелият човек критикува, а зрелият го прави.

Незрелият човек се опитва да уреди първо личния си живот, а след това делата си. Като резултат не е доволен нито от едното, нито от другото. Такъв човек става зависим от други хора. Зрелият човек на първо място урежда собствените си дела и придобива независимост. Независимостта значи отговорност, воля, усърдие, действен акт на борба. Личният живот се подрежда сам.

Потребностите на една зряла личност произтичат от нейните успехи, от нейните дела. Незрялата личност, без да прави нищо, копира потребностите на зряла личност, увеличавайки техния размер. (Спомнете си нуждите на по-големите деца, които седят на вратовете на старите си родители.)

Незрелият човек мисли за резултата, а зрелият за задачата си.

Незрелият човек иска повече, отколкото има и заслужава, и в резултат на това често губи това, което има. Зрелият човек се радва на това, което има, и тогава то идва при него.

Незрелият човек иска някой да му урежда работите вместо него, зрелият човек ги урежда сам.

Незрелият се надява, зрелият действа.

Незрелият човек се опитва да контролира другите хора, зрелият контролира себе си.

Незрялата личност е декорация, която иска да се превърне във фигура. Зрелият човек е фигура, която не мисли за това как изглежда.

Една незряла личност първо взема решение и след това коригира фактите, за да отговарят на избраното решение (оттук и мнителността, типична за незряла личност). Зрелият човек първо събира факти и след това взема решение въз основа на тях. Оттук и откритостта на зрялата личност.

Незрелият човек иска да заеме висока позиция, без да се занимава с личен растеж. Зрелият човек се грижи за личностното израстване. Високата позиция идва по подразбиране след това.

Така че порасни! Стани независим, отдели се и порасни!! 

(превод от руски_Литвак)

image



Тагове:   психотерапия,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3878233
Постинги: 2193
Коментари: 116
Гласове: 1329
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930