Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2023 10:15 - ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ Формиране на семейни ценности Упражнение „Семейни ценности“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 370 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

Формиране на семейни ценности

Упражнение „Семейни ценности“

 

(Материали: списък с ценности за всеки, големи листове бяла хартия, моливи, гуми, бои)

Уводна част. Всеки човек има индивидуална, специфична йерархия от лични ценности, които служат като свързващо звено между духовната култура на обществото и духовния свят на индивида, между социалното и индивидуалното съществуване. По правило личните ценности се характеризират с висока степен на осъзнатост: те се отразяват в съзнанието под формата на ценностни ориентации и служат като важен фактор в социалното регулиране на отношенията между хората и индивидуалното поведение. Това е особено важно за семейните отношения. Упражнението се състои от два етапа.

Основна част. 1-ви етап. Треньорът раздава материали за упражнението на участниците и дава следните инструкции.  

Инструкция N1: „Предлага ви се списък с ценности, които хората като правило смятат за важни за съвместния живот. Моля, прегледайте списъка. Ако е необходимо, допълнете го с вашите ценности.“

Списък от ценности: наличие на общи интереси; взаимно уважение; ненамеса в делата на другия; любов; преданост; поддържане на независимостта и автономността на членовете на семейството; материално благосъстояние; национална монолитност; благополучие в очите на другите; дисциплина и яснота; изпълнение на задълженията си от всички членове на семейството; прекарване на свободното време заедно; отворени врати - за приятели, роднини, колеги; много деца; добро здраве; сътрудничество; безспорен авторитет на родителите; увереност; взаимопомощ.

2-ри етап.

Инструкция N2: „Работихте за създаване на списък със семейни ценности. Сега трябва да създадете скала от приоритети: определете кои от ценностите са основни за вас, кои са по-малко значими и кои обикновено са в периферията. Моля, нарисувайте н а листа голямо дърво. Това е Дървото на семейните ценности. Представете го по такъв начин, че корените на дървото са вашите основни, най-фундаментални ценности, стволът е съставен от по-маловажни, а клоните са тези ценности, които са относително важни за вас.

Обобщаване. Какви изводи бихте могли да направите, след като завършихте работата си върху Дървото на семейните ценности? Помислете как би изглеждало дървото, ако други членове на вашето семейство го изобразяват? Какво означават семейните ценности за вас? Съзнателно ли се случва създаването на семейни ценности в семейството или се случва от само себе си? Как ценностите влияят на семейните отношения?

 

Източник: Шапарь. Тренинг формирования супружеских отношений. Тренинг ведущих видов деятельности личности

image




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3881748
Постинги: 2194
Коментари: 116
Гласове: 1330
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930