Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01 08:00 - ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ВАМПИРИЗЪМ НА СТАРИЦАТА С РАЗБИТОТО КОРИТО
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 142 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.01 09:55


 

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ  ВАМПИРИЗЪМ НА

СТАРИЦАТА С РАЗБИТОТО КОРИТО

 

Този психологически вампир е срещан доста често. Нейният донор е Златна рибка. В началото на развитието на отношенията този вампир може да бъде разпознат по невероятния му отстъпчив и непретенциозен характер. Ще ви направи впечатление, че в началото, когато се яви пред вас, Старицата ще заяви ясно, че не се нуждае от нищо особено, желае само да получи ново корито: „Нашето е напълно разцепено.“ Разбира се, не е срамно да дадете корито. Но трябва да се помни, че по-късно тази Стара жена ще иска да ви погълне, да стане господарка на морето и така вие, както златната рибка ще се превърнете в нейна вещ.

Най-често Златната рибка е директор, а Старицата е секретарка (счетоводител, юрист, специалист по връзките с обществеността или друг човек, на когото в началото имате безкрайно доверие). Като цяло, по-долу е поставен акцент върху проявите на вампиризъм при  сексуални отношения на работното място. В повечето случаи Златната рибка е от мъжки пол, а Старицата с разбитото корито е от женски. Почти винаги нашият вампир е външно много привлекателна жена от сексапилен тип. В началните етапи на развитие на връзката тя се проявява като добър работник, който върши много голям обем работа срещу сравнително минимално заплащане. Златната рибка е много доволна, развива доверие във вампира и в началото дори не забелязва, че той изсмуква соковете от нея. Това е етапа, в който Старицата омагьосва своя донор.

Но нека онагледим ситуацията с конкретен случай.

Пример (разказ на психотерапевта):

Един бизнесмен се обърна към мен с молба да реша личностно-семеен проблем. От няколко месеца се намирал в любовна сексуална връзка със своята юристка. В нея намерил това, което не можел да намери в съпругата си: духовна близост, общ интерес, щедрост, непредубеденост, липса на предразсъдъци и като цяло пълен набор от добродетели, които вижда в обекта на своята любов.

Когато я наел на работа, тя помолила да я приеме при всякакви условия, защото смятала за чест да работи с такъв човек. Давал й малка заплата. Тя нямала нищо против това и била наистина доволна, че най-накрая работи интересна работа под ръководството на интересен човек.

Той също бил доволен от нейната работа, която започнала да носи осезаеми приходи на фирмата. Не можело да се говори за никакви сексуални отношения. От своите подчинени той знаел, че тя има любовник и това въобще не го интересувало. Въпреки това, възхищението й от неговата специална личност му носело радост. Постепенно се сближили психологически. Тя ставала все по-информирана за делата му и той се радвал, че е придобил в нейно лице толкова предан работник.

По някакъв начин те започнали да споделят личните си проблеми. Тя говорила за неуспехите си в любовните отношения, той за проблемите си в семейния живот. Така скоро се озовали в едно легло.

Последвал „розов“ период – той бил във възторг, защото тя била доволна от всичко и приемала всичко за него, включително и неговите възгледи за свободата на сексуалните отношения. Радвал се, че близостта им не се отразила по никакъв начин на деловите им отношения. Тя дори не поискала увеличение на заплатата. Той обаче решил и започнал да й плаща повече.

Няколко пъти били заедно в командировки. Там той се намирал извън себе си от щастие. След като се върнали на работа, той забелязал сянка на недоволство върху лицето й. Причината била, че не можели да прекарват нощите заедно в домашни условия. Той й обещал да измисли нещо, но всичко останало непроменено. След известно време се появило известно напрежение в отношенията и по този повод той потърсил помощ от психотерапевт.

Помоли ме да дам съвет какво решение да вземе, т.е. той постъпи като вампира Безпомощна личност. Обясних му, че не давам съвети. Предложих му да премине сесии за психологическа подготовка при мен и сам да вземе решение. Казах му, че едва след това бих могъл да му помогна да излезете безболезнено от ситуацията.

Той се съгласи и започна да посещава груповите сесии. Мина известно време. Психологическото обучение му помогна в бизнеса, но той никога не взе решение по личния проблем. Натискът върху него от страна на вампира се увеличи. През този период Старицата не повдигна въпроса за развод, но молбите й, превърнали се в искания, се свеждаха до съвместен живот. Също така тя не се обяви срещу посещенията му в бившето семейство, където беше детето му.

И той все пак беше принуден да вземе решение. Нае тристаен апартамент и те започнаха да живеят заедно. Известно време тя бяха повече или по-малко спокойни за факта, че той поддържа отношения с бившето си семейство, но постепенно ситуацията стана напрегната. Той практически спря да посещава детето си и да контактува със съпругата си.

По това време отношенията им станаха много динамични – колкото повече той се опитваше да й угоди, толкова по-яростни ставаха нейните атаки. Един ден, докато били заедно, позвънил телефона. Обадила се съпругата му и честитила рождения му ден. Разговорът не продължил дълго, имал съвсем формален характер, но след това се разразил скандал, продължил почти цяла нощ. Старицата заела ясна позиция: „Защо пречи на нашето семейство! Колко неприлично се държи с теб!“  Подобни сблъсъци започнали да се повтарят циклично. За него станало все по-трудно да се съсредоточи в бизнес делата си. Работата намаляла. Сега вече нямало смисъл и от работата на Старицата, но затова пък почти всичките спечелени пари се озовавали в нейните ръце. Освен това тя започна да изисква участие в решаването на всички бизнес въпроси, а също поставила началото на методични искания за развод и регистрация на брака.

Тя намирала грешка във всяка негова дума, във всяка негова стъпка. „Защо каза това? Защо го направи?“. Опитите да се оправдае или обясни нещо водели до нов скандал. Той станал като сянка, жалко било да се гледа. Вече работел насила. Само високият му професионализъм го спасявал от гибел, но той вече не можел да измисли нищо ново.

По време на скандалите тя се променяла драстично на външен вид: ставала мъртвешко-бледа, а на лицето й се появявала усмивка. Приличала на вампир от филми на ужасите. Когато той изпълнявал всичките й изисквания, за известно време тя ставала нежна и дружелюбна красива жена, т.е. същата, каквато била преди.

„Вече не можех да бъда спокоен дори в онези моменти, когато тя беше сладка, весела, нежна и игрива. Вампирска й усмивка се появяваше внезапно през тази маска. Разбрах, че вече не принадлежа на себе си. Целият смисъл на живота ми беше да й угодя, а не да предизвиквам буря, която ставаше все по-силно всеки път. Накрая, по време на пореден скандал, не издържах и я напуснах“. Така Старицата останала сама с разбитото си корито.

Извод:

Най-важното за да се предпазите от този вампир, е да го разкриете колкото е възможно по-рано. Макар че истината е друга – въобще не се забърквайте (свързвайте) със Старицата. Ако обаче вече сте предали първата кула – свързал сте се с нея, тогава е по-добре да я напуснете в момента на появата на следващото й ново искане.

Старицата с разбитото корито може да избегне тъжната си съдба, ако започне да живее според Закона на любовта, т.е. да желае това, което има, без да мисли за нищо друго. Тогава тя ще спре да бъде вампир.

 (превод от руски_Литвак)

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3878415
Постинги: 2193
Коментари: 116
Гласове: 1330
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930