Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02 09:00 - Зрително-аналогова скала за оценка на организационния климат в колектива
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 51 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Зрително-аналогова скала за оценка на организационния климат в колектива

Методиката най-често се прилага заедно с други тестове (въпросници), които могат да бъдат допълнени с зрително-аналогов израз на различни показатели, характеризиращи определени аспекти на социално-психологическия климат в колектива. Скалата съдържа три параметъра за оценка: сработване, съвместимост и успех при изпълнение на задачите.

В зависимост от конкретните проблеми в дадено структурно звено на институцията (фирмата, корпорацията), по преценка на изследователя може да се добавят и други показатели.

Графичните данни могат да бъдат преведени в количествени показатели. За тази цел, преди провеждане на изследването, се избира определена дължина на линията (например 20 см). За получените отговори от всеки служител се намират цифрови показатели. След това се изчислява средната стойност на всеки показател в звеното.

1.Отбележете на линията по-долу до колко служителите са „сработени“ един с друг. Отметка в началото на скалата ще означава, че вашият колектив е напълно несработен. Отметка в другия края на скалата означава, че членовете на колектив са сработени възможно най-добре.

При определяне (оценяване) степента на сработеност на колектива, използвайте даденото по-долу определение.

Сработване – съгласуваност, хармония и последователност в работата между партньорите, т.е. най-доброто съчетание на техните действия във времето и пространството. За постигане на сработеност е водещ поведенческия компонент –  висока ефективност на взаимодействието, удовлетворение преди всичко от успеха на работата и като следствие от връзката с партньора, ниски емоционални и енергийни разходи. Сработването определя фокуса върху резултатите и продуктивността на взаимодействието.
image

2.По същия начин отбележете на реда по-долу колко психологически съвместима е вашата група. Когато оценявате, използвайте определението за съвместимост по-долу.

Съвместимостта е ефект на взаимодействие, който се характеризира с максимално възможно субективно удовлетворение на партньорите един от друг; това е оптималната комбинация от свойства на участниците във взаимодействието, способността на една група в даден състав да работи безконфликтно и в хармония. Основният компонент на съвместимостта е емоционалният компонент – удовлетворение от общуването с партньорите, високи емоционални и енергийни разходи. Съвместимостта определя добрите междуличностни отношения.

image

3. На реда по-долу посочете колко успешна е вашата група в изпълнението на възложените задачи.

image


image





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3880590
Постинги: 2193
Коментари: 116
Гласове: 1330
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930