Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2023 10:45 - ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ Формиране на семейни ценности Упражнение „Танцуваме заедно“
Автор: kunchev Категория: Други   
Прочетен: 95 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ТРЕНИНГ ЗА ФОРМИРАНЕ НА СЪПРУЖЕСКИ ОТНОШЕНИЯ

Формиране на семейни ценности

Упражнение „Танцуваме заедно“

 

(Материали: магнетофон и съответстващи на естеството на задачата записи)

Уводна част. Изборът на партньор за семейния живот не е лесна задача. Но основното нещо не е какво да изберем. Основното нещо е да осъзнаете: готов ли е човек за семейния живот, за неговите радости и проблеми?

Основна част. Групата се разделя на случаен принцип на отбори (без да предупреждава за предстоящата задача, треньорът обаче се уверява, че всяка подгрупа не е повече от 7-8 души). Когато разделянето приключи, водещия обявява на участниците, че всяка подгрупа, създаден съзнателно или спонтанно, е отделна общност и дава инструкция.

Инструкция: „След пет минути музиката ще започне да свири, канейки всички участници да участват в специален „семеен танц“. Ако един човек танцува, това е метафора за решението му да остане сам или неженен (неомъжена). Избирайки партньор за танц, вие декларирате, че този конкретен партньор отговаря на вашите вкусове, предпочитате го пред другите. Танцуването в група също означава готовност за семеен живот. Единственият въпрос е дали тази група остава цялостна или партньорите в нея непрекъснато се сменят по време на танца.

Ако вие и вашият партньор сте „самодостатъчен съюз“, тогава по време на целия танц показвайте признаци на внимание един на друг и не контактувайте с никой друг член на групата.

Ако отношенията във вашето семейство ви позволяват да продължите да търсите партньор, тогава по време на танца можете да помахате с ръка на хората, които харесвате, или да отидете при тях, за да продължите танца в променен състав.

Има много възможности. Има пет минути за дискусия, след което отбор след отбор ще се появяват пред нас в техния „Семеен танц“.

Обобщаване. Моля, коментирайте впечатленията си от упражнението. До каква степен подобно метафорично упражнение ви позволи да изразите себе си, от една страна, и да разберете другарите си, от друга? Нека помислим какви начини за организиране на семеен съюз бяха представени по време на играта? Има ли нещо, което предизвиква вашата вътрешна съпротива, протест, недоволство? Обратно, какво ви зарадва в собственото ви поведение или в реакциите на партньорите ви?

 

Източник: Шапарь. Тренинг формирования супружеских отношений. Тренинг ведущих видов деятельности личности.

image




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3880518
Постинги: 2193
Коментари: 116
Гласове: 1330
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930