Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: kunchev Категория: Други
Прочетен: 3880989 Постинги: 2194 Коментари: 116
Постинги в блога от 29.05.2012 г.

Тест за изследване ниво на демонстративност (парадиране) в поведението

 

 Цел: Установяване нивото на демонстративност, парадиране, показност в поведението  на изследваното лице.  Демонстративността е сложна, многопланова характеристика.  Това е стремеж на индивида, да покаже, да разкрие, дори да натрапи себе си или определени свои качества, черти, характеристики и пр. факти и обстоятелства, свързани с него, като от това поведение личността получава удовлетворение, привлича вниманието, предизвиква положителни отзиви за себе си. В крайната си изразеност на тази тенденция  стига до хистериозност, безсмислено театралничене,  игра заради самата игра пред другите.
Тази категория лица имат нужда от публика и разглеждат другите хора в обкръжението си именно като публика. Тези индивиди са добри актьори.  Често страдат от психосоматични заболявания, „отключването на болест” представлява за тях средство и път за бягство от отговорност.  Те са склонни да преувеличават, да насищат с много емоция обстоятелства и факти, да ги изопачават и представят в такава форма, каквато им е угодна на самите тях.  Те постоянно изпитват жажда от възхищение, нуждаят се да бъдат под „светлините на рампата”, нужни са им аплодисменти и положителни стимули (оценки). При ярко изразените демонстранти, ефекта на емоционалните прояви всъщност се съчетава с едни повърхностни чувства и интереси. Заблуда е, ако  външните оценители натоварят с обективност това, което виждат при демонстрацията на една хистерионна личност.  По принцип демонстративният индивид отстранява фактите и логиката им и живее в един фантазен свят, в който тържествуват емоциите.  Практически всеки травмиращ факт може да доведе до стеснение на съзнанието на демонстративната личност.
Демонстративният индивид по правило много бързо и добре се адаптира в непозната и нова обстановка.  Той е контактен, активен, общителен, бързо създава връзки, влиза в разговори, търси и предлага теми за обсъждане.  Той обаче много често променя ролите си, целите и задачите, които изпълнява в социума. Непостоянен е и в оценките си за други хора.  В по-голяма перспектива именно тези негови черти го водят до нарушения на социалните контакти, конфликти, отхвърляне и в крайна сметка до дезадаптация.
Често демонстрантите са склонни да фантазират и понякога да променят и пресъздават определена ситуация по такъв начин, че тя да няма нищо общо с действителността. 
За всеки един демонстрант е характерен типичния за хистрионната личност  егоцентризъм – тенденция  да се разглежда и оценява всичко само през призмата на собствените интереси и потребности, на собствената си значимост.
За демонстративната личност са противопоказни служебни задължения (професии), които са свързани с научен анализ, обработка на информация, предаване на информация, отразяване на събития и факти и пр.  Тяхната основна и жизнено важна потребност е да създават такова впечатление сред другите, което да ги самоутвърждава и нови положителни преживявания. 
 Описание: Тестът включва 36 ситуации, които следва да бъдат оценени от изследваното лице. Прилага се за лица над 16 години.
 Инструкция: „Внимателно прочетете представените 36 въпроса. На всеки въпрос имате възможност да дадете един отговор – „да” или „не”.  Ако изпитате затруднение да изберете вариант, то се опитайте да си представите ситуациите от последния месец и го сравнете с предишния. Не размишлявайте дълго над отговора си. първият отговор, който Ви дойде на ум по принцип е най-точния."
Стимулен материал:
1.Имате ли периоди, при които Ви е трудно да се удържите на едно място?
2.Често ли имате чувство, че нещо не сте направили правилно или добре? 
3.Заемате ли центъра на вниманието, когато сте в компания?
4.Имали ли сте конфликти и неприятности, които толкова много са изострили нервите Ви, че Вие не сте отишли на работа или на училище? 
5.Може ли да се каже, че Вашето ежедневие е изпълнено с интересни неща? 
6.С голямо удоволствие ли бихте се занимавали и участвали (или вече сте се занимавали и участвали)  в театрална група, художествена самодейност на сцена?
7.Безразлично ли Ви е какво мислят хората за Вас? 
8.Понякога имате ли подтици за гадене и повръщане?
9.Винаги ли сте праволинеен със своите познати?
10.Рядко ли Ви боли глава?
11.Способен ли сте да бъдете приветлив с хора, без да откривате истинското си лице и отношение към тях?
12.Трудно ли Ви е да поддържате разговор с човек, с който току-що сте се запознали? 
13.Винаги ли старателно се отнасяте към своята работа и дейност? 
14.Считате ли, че Вашият семеен живот (връзка), не е по-лош от този на повечето Ваши познати?
15.Случвало ли Ви се е да Ви се иска понякога здраво да наругаете?
16.Имате ли добър апетит?
17.С лекота ли можете да се разсеете и да не мислите за обременяващи теми?
18.Считате ли себе си за твърде срамежлив?  
19.Истина ли е, че през последната година Вашето самочувствие е било основно добро? 
20.Изпивате ли затруднения ако се налага да излезете на сцена пред голяма група зрители? 
21.Имате ли често силно сърцебиене? 
22.По-трудно ли Ви е да се съсредоточите, в сравнение повечето хора?  
23.Вярно ли е, че често Вие не можете да разберете, защо в края на краищата имате лошо настроение или сте раздразнен? 
24.Може ли да се каже, че Вие никога не сте се чувствали по-добре, както сега? 
25.Ако се наложи да участвате в театрално представление, бихте ли могли да го направите с пълно проникновение и превъплъщение в съответната роля, като напълно забравите за себе си? 
26.Можете ли с лекота да се приспособите към нова ситуация, без да недоволствате, мърморите или да Ви е неудобно, дискомфортно?
27.Чувствате ли се сутрин рано обикновено отпочинал и отморен? 
28.С желание ли декламирате стихове пред публика? 
29.Считате ли, че много хора преувеличават своите нещастия, само за да получат съчувствие и помощ? 
30.Имате ли усещане, че напоследък зрението Ви се е влошило?
31.Може ли да се каже за вас, че сте избухлив човек, на който бързо му минава?
32.Трудно ли Ви е да изпитате жал към себе си, дори когато наистина не Ви е добре?
33.През по-голямата част от времето изпитвате ли обща слабост и отпадналост?
34.Удовлетворен ли сте от съдбата си?
35.Склонни ли сте към състояния на силно вътрешно безпокойство и страстно стремление към нещо?
36.Можете ли да разкажете една скучна история по такъв начин пред публика, че да Ви слушат дори най-резервираните?
Обработка на резултатите:
Всеки отговор, съвпадащ с ключа получава по 1 бал.
Събират се количеството отговори „да” на въпросите:
1, 2, 3, 4, 6, 8, 9, 11, 13, 17, 21, 22, 25, 26, 28, 30, 33, 35, 36.
Събират се количеството отговори „не” на въпросите:
5, 7, 10, 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 23, 24, 27, 29, 31, 32, 34.
Събират се двата получени сбора.
Интерпретация на резултатите:
 От 0 до 7 бала – ниско ниво на демонстративност. Налице са трудности при самоизразяването и експресията. Понякога твърде бързо и лесно може да се зацикли в негативни преживявания.  Трудности при сработването с други хора. В общуването се наблюдава „сухота”, прекалена сдържаност, липсва емоционалност, живост, изразност.  Ограничени способности да влияе върху другите.
 От 8 до 16 бала – средно (норма) ниво на демонстративност. Не изпитва затруднения в експресията. Справя се с негативните преживявания, като ги екстраполира, макар, че му коства усилие.  Има затруднения при сработването с другите, но и никога не изпада в пълна изолация. В общуването си е достатъчно емоционален, но и не преиграва.
 От 17 до 29 бала – високо ниво на демонстративност. Налице е артистичност и склонност към театралничене. С лекота се справя с негативните преживявания.  Много често игнорира фактите, жалва се, оплаква се, възможни са прояви на заучена безпомощност. Бързо намира контакт с другите. В общуването е много емоционален, като често преиграва.
 От 30 до 36 бала – много високо ниво на демонстративност. Артистизмът в съчетание с фантазно мислене и развито въображение, води често до проблеми в междуличностните отношения. Често се държи като истински истерик. Склонен е да отключва психосоматични разстройства. Рационалните доказателства практически отхвърля и не е способен да разсъждава с аргументи и логика.  Лесно може да бъде убеден при показна симпатия към него. Силно се влияе от ирационалното. Много тежко приема състояние на изолация от другите.  Непрекъснато търси внимание и положителна оценка от обкръжението си. Дълбоко преживява отрицателни оценки, дори забележки.

май 2012г.

Категория: Други
Прочетен: 4325 Коментари: 0 Гласове: 2

Семейна психодиагностика. Популярен тест „Работата и семейството”

(тест за мъже)

 

Цел: Този кратък тест е за експресна диагностика на семейните взаимоотношения през призмата на ценността „кариера в работата”.  Резултатите от него позволяват да се получи ориентация за съотношението между професионалните задължения и функционалността на съпруга в семейството.
Инструкция: Представяме Ви 16 въпроса, на всеки от които трябва да отговорите с избор на един от двата отговора: „да” или „не”. Избирайте този, който е по-близък до Вашето мнение.
Въпросник:
1.  След работа с радост ли и желание ли се прибирате в къщи?
2. Считате ли за свой дълг, всеки ден да посвещавате част от своето време на съпругата си, за да обменяте мнения, да обсъждате един или друг проблем, или просто да споделите свои мисли и преживявания?
3. Знаете ли малкото и фамилното име на класния ръководител на Вашите деца?
4. Знаете ли какви са обикновено седмичните разходи на Вашето семейство?
5. Познава ли съпругата Ви вашите професионални отговорности?
6. Знае ли съпругата Ви за значението и ползата конкретно на Вашата професионална дейност и тази на фирмата, в която работите?
7. Знае ли съпругата Ви какъв е Вашия общ доход (заплата)?
8. Познава ли съпругата Ви Вашите колеги и споделял ли сте своето мнение за тях?
9. Отказвали ли сте делова среща, заради решение да посветите времето на съпругата си?
10. Познавате ли приятелките на съпругата Ви и известно ли е нейното отношение към тях?
11. Какви книги предпочита да чете съпругата Ви?
12. Знаете ли кога съпругата Ви се събужда от сън?
13. Обсъждате ли със съпругата си плановете за прекарване на отпуска си (уикенда)?
14. Обсъждате ли в семейния кръг планове за бъдещето?
15. Споделя ли съпругата Ви Вашите планове или тя има други интереси?
16. Вярвате ли, че любовта Ви е взаимна?

Резултати и интерпретация:
Положителните отговори получават по 1 точка, а отрицателните – 0 точки.
#   от 11 до 16 точки – Вашето семейство разрешава проблемите си успешно
# от 6 до 10 точки – Най-вероятно професията Ви отнема много повече време, за сметка на присъствието Ви в дома. На лице са признаци за нарушен баланс в диадата „професия-семейство”. Добре би било да направите корекция и да увеличите физическото и емоционалното си присъствие в семейството.
# от  1 до 5 точки – Спешно е необходимо да преосмислите своето отношение в семейството. Превръщате се или вече сте се превърнал във формално присъстващ съпруг и баща. На лице е опасност да бъдете отхвърлен в периферията на семейната структура, да загубите позицията си в семейната йерархия.

май 2012г

Категория: Други
Прочетен: 4956 Коментари: 0 Гласове: 1

 

Тест за изследване ниво на педантичност (перфекционализъм) в поведението

 

Цел: Тестът е предназначен за диагностика на педантичността при изпълнението на определени задачи.  От една страна качеството „педантичност” се изразява в последователен стремеж да се следват определени приети или наложени форми и правила, съблюдаване на най-малките подробности и формалности, като при тази фиксираност в дребните неща и нюансите, много често се изпуска същността на задачата, а това намалява ефективността на цялата дейност. Перфектното следване на правила винаги изисква огромен ресурс от личността, който на практика се разпилява в нюанси и по-маловажни дейности или обекти. От друга страна педантичността се проявява и като изпълнителност, чувство за отговорност, добросъвестно отношение към задълженията, точност, строгост, последователност, стриктност, любов към истината. На трето място, наличието на високи нива на педантичност в много случаи се свързва с ниска самооценка, която се проявява в т. нар. „перфекционализъм”. В някои случаи педантичността прикриват невежество и ограничена мисъл.
Тестът дава много добри резултати при изучаване на членовете на групи, работещи като екипи.
Описание: Тестът включва 14 въпроса, на които изследваното лице следва да отговори с „да” или „не”. Прилага се за лица над 18 години.  
Обработка на резултатите
Всеки отговор, отговарящ на ключа получава по ч бал.
Събират се отговорите „да” на въпросите :  1, 3, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, 14.
Събират се отговорите „не” на въпросите :  2, 8, 12.
Събират се двата сбора. Полученият общ бал отразява нивото на педантичност.
= от 0 до 4 бал – ниско ниво на педантичност. Изследваното лице не следва стандартните форми на дейност и поведение при изпълнение на задачи. Изразен е стремеж не толкова към точното изпълнение, колкото към бързо и с по-малко грешки изпълнение на задачите. Малките неща, подробностите, нюансите не са толкова важни и често дразнят и досаждат.  Личността е способна да проявява творчество, но в една необичайна форма.  Много често може да се наблюдава изоставяне на една или друга задача, оправдавайки се с лошо настроение или липса на вдъхновение. Някои задачи остават недовършени или не изцяло оформени, като се допускат пропуски.
= от 5 до 9 бал – средно ниво на педантичност. Изследваното лице отделя внимание както на качественото изпълнение на задачите, така и на ефективността на дейността си. Рядко изпуска детайли, търси и държи на нюансите.
= от 10 до 14 бал – високо ниво на педантичност. Изследваното лице следва стандартните форми на дейност и поведение при изпълнение на задачи. Ревниво, упорито и последователно следва най-малките подробности и формалности. Типични за него са изпълнителността, чувството за отговорност, добросъвестно отношение към дейността. Строгост, точност, рамкираност, дребнавост.  На лице е дефицит на креативност.  Трудности при справяне с непознати задачи и обстановка.  Поради прекалено „вглеждане в дърветата, не вижда гората”. Качеството на работата е високо, но не е творческо, а от там ефективността е ниска.  Влага изключително огромни лични ресурси в дейността.  В тази категория попадат типичните бюрократи.  Не е способен за изява в професии, които изискват творчество. Подходящи за него за дейности като: икономика, счетоводство, право, държавна администрация.

 

Тестова бланка

Име, фамилия: ……………………………………………………………………………
Възраст: …………………………………
Дата на изследването: ………………………………………………………..

Инструкция: „Внимателно прочетете следващите въпроси. На всеки въпрос можете да отговорите по един от двата предложени варианта: „да” или „не”, в зависимост от това дали те отговарят на вас.  Избраният отговор подчертайте или обградете с кръгче. Не мислете дълго над отговора. Обикновено първото за което се сетите е най-правилно”.
Стимулен материал
1.Имате ли навик да съхранявате банкнотите си в портфейл, прилежно подредени?  да / не
2.С удоволствие ли се занимавате с дейност, изискваща висока отговорност?? да / не
3.Считате ли, че хората са недостатъчно взискателни един към друг? да / не
4.Дразните ли се от появили се гънки в килима или неподредени в коридора обувки и обхваща ли Ви желание незабавно да поправите  този недостатък? да / не
5.Бихте ли изпълнявали толкова старателно и внимателно една тягостна, бавна, формална, но задължителна дейност, както бихте вършили нещо наистина приятно и любимо за вас?  да / не
6.Трудно ли Вие е да заспите вечер, ако през целия ден сте размишлявали върху свои бъдещи или някакви други проблеми, които не са в ред? да / не
7.Следите ли с изострено внимание всяка една вещ в дома Ви да бъде на мястото си? да / не
8.Тръгвате ли си от работа или от дома си, ако нещо с което сте се захванали не сте успели да довършите или нещо не е в ред?   да / не
9.Имате ли навик преди да напуснете дома си, да проверите дали някоя лампа не свети, прозорците затворени ли са, изключени ли са ел.уредите, затворени ли са крановете за вода, подредена ли е къщата Ви?  да / не
10.Имате ли навик да наливате чай или кафе до самия край на чашата? да / не
11.Случвало ли Ви се е да бъдете обладани от такива мисли, че изведнъж да изругаете на обществено място? да / не
12.Вярно ли е, че не обичате да правите планове за някаква дейност, тъй като сте уверен, че не бихте забравили важните си задачи?  да / не
13.Искало ли Ви се е да отстраните някого от изпълнението на определена дейност, защото без него би се получил по-добър резултат?  да / не
14.Истина ли е, че понякога дългата, изнурителна работа или просто определена дейност, Ви помага да забравите или се отвлечете от неприятни мисли? да / не

Май  2012г.

Категория: Други
Прочетен: 4084 Коментари: 0 Гласове: 2

Въпросник за изследване адаптационните способности на личността

 

Ключ:
1. Достоверност – “НЕ”: 1,10,19,31,51,69,78,92,101,116,128,138,148
2. Адаптивни способности :
 “ДА”4,6,7,8,9,11,12,14,15,16,17,18,20,21,22,24,27,28,29,30,33,36,37,39,40,41,42,43,46,47,50,
56,57,59,60,61,63,64,65,67,68,70,71,72,73,75,77,79,80,
81,82,83,84,86,88,89,,90,91,93,94,95,96,98,99,102,103,
104,106,108,109,110,111,112,113,114,115,117,118,119,
120,121,122,123,124,125,126,129,131,133,135,136,137,
139,141,142,143,145,146,149,150,151,152,153,154,155,156,157,158,161,162,164,165;
 “НЕ”2,3,5,13,23,25,26,32,34,35,38,44,45,48,49,52,53,54,55,58,62,66,74,76,85,87,97,
100,105, 107,127,130,132,134,140,144,147,159,160,163;
3. Нервно-психическа устойчивост:
 “ДА”:4,6,7,8,11,12,15,16,17,18,20,21,28,29,30,37,39,40,41,47,57,60,63,65,67,68,70,71,
73,75,80,82,83,84,86,89,94,95,96,98,102,103,108,109,110,111,112,113,115,117,118,119,
120,122,123,124,129,131,135,136,137,139,143,146,149,153,154,155,156,157,158,161,162
 “НЕ”:2,3,5,23,25,32,38,44,45,49,52,53,54,55,58,62,66,87,105,127,132,134,140
4. Комуникативни особености:
 “ДА”: 9,24,27,33,46,61,64,81,88,90,99,104,106,114,121,126,133,142,151,152
 “НЕ” – 26,34,35,48,74,85,107,130,144,147,159
5. Морална нормативност:
 “ДА” – 14,22,36,42,50,56,59,72,77,79,91,93,125,141,145,150,164,165
 “НЕ” – 13,76,97,100,160,163
Инструкция: „Пред вас са 165 твърдения, моля на всяко твърдение отговорете  с Да – съответно, ако се отнася до Вас или с Не – ако не се отнася до Вас. Отговорите давайте в бланката за отговори, като срещу номера на въпроса в съответната колонка (ДА или Не) отбележите със знака “Х”.
Стимулен материал
1. Случва се понякога да се сърдя.
2. Обикновено сутрин се събуждам бодър и отпочинал.
3. В момента съм толкова работоспособен,както и по всяко друго време.
4. Съдбата определено не е справедлива към мен.
5. Много рядко се случва да се напия.
6. Едно време много ми се искаше да избягам от вкъщи.
7. От време на време имам пристъпи на смях или радост,с които не мога да контролирам.
8. Струва ми се,че никой не ме разбира.
9. Мисля,че ако някой ми стори зло,заслужава да му отвърна по същия начин.
10. Понякога ми идват в главата такива лоши мисли,че е по-добре да не ги споделям с никого.
11. Случва ми се понякога да не мога да се съсредоточа върху това,което трябва да върша.
12. Често имам необичайни и странни преживявания.
13. Не съм имал неприятности по моя вина.
14. Като малък ми се е случвало да извърша някои малки кражби.
15. Понякога имам желание да чупя или хвърлям всичко,което ми попадне.
16. Случвало ми се е понякога по цели дни или дори седмици да не мога да се накарам да се захвана с никаква работа.
17. Сънят ми е накъсан и неспокоен.
18. Семейството ми не одобрява избраната от мен работа.
19. Случвало ми се е да не изпълня това,което съм обещавал.
20. Често ме боли глава.
21. Веднъж седмично и дори по-често без никаква видима причина изведнъж ме обливат топли вълни по цялото тяло.
22. Би било добре ако премахнат всички закони.
23. Здравословното ми състояние е нормално.
24. Ако на улицата срещна познат и той не ме заговори,предпочитам да отмина тихо.
25. Повечето от хората,които ме познават,ме харесват.
26. Аз съм общителен човек.
27. Понякога толкова много настоявам на своето,че хората губят търпение.
28. Обикновено съм ж добро настроение.
29. В момента ми е трудно да повярвам,че ще успея да постигна нещо в живота.
30. Не съм достатъчно самоуверен.
31. Понякога не казвам истината.
32. По принцип мисля,че животът е до голяма степен късмет.
33. Мисля,че за да се издигнат в кариерата си,повечето хора са склонни и да излъжат ако трябва.
34. С удоволствие участвам в обществени мероприятия.
35. Ако  се карам с някой от семейството ми.
36. Понякога изпитвам силно желание да наруша благоприличието и да направя някому зло.
37. За мен най-трудната борба е тази със самия себе си.
38. Рядко ми се случва да имам мускулна треска и подобно друго неразположение.
39. Абсолютно безразлично ми е какво ще става с мен.
40. Понякога,когато не се чувствам на мястото си,съм особено раздразнителен.
41. Често имам чувството,че правя не това,което трябва или дори по-лошо.
42. Някои хора така обичат да командват,че ме предизвикват да правя на инат,дори когато са прави.
43. Често се чувствам задължен да правя това,което намирам за справедливо.
44. Речта ми в момента е както обикновено (нито бърза,нито бавна,нито нервна,нито накъсана).
45. Мисля,че водя нормален семеен живот.
46. Чувствам се ужасно,когато ме критикуват или обиждат.
47. Понякога имам чувството,че просто трябва да направя някакво зло – или на себе си или на някой друг.
48. Поведението ми до голяма степен се определя от навиците на близките ми.
49. Израснах сред приятели, с които много държахме един на друг.
50. Понякога като че ли нещо ме тласка да се заяждам с другите.
51. Случвало ми се е да говоря за неща,от които нищо не разбирам.
52. По принцип заспивам спокойно и никакви мисли не ме тревожат.
53. През последните години се чувствам добре.
54. Никога не съм имал припадъци.
55. В момента теглото ми е постоянно.
56. Мисля,че често ме наказваха незаслужено.
57. Лесно се разплаквам.
58. Чувствам се малко уморен.
59. Не бих се притеснил, ако някой от семейството ми има проблеми с нарушаването на закона.
60. Става нещо нередно със съзнанието ми.
61. Нужни ми са невероятни усилия,за да прикрия срамежливостта си.
62. Почти никога (или никога) нямам световъртеж.
63. Безпокоят ме някои сексуални въпроси.
64. Трудно ми е да разговарям с хора,с които току що съм се запознал.
65. Когато се опитвам да се справя с нещо често забелязвам,че ръцете ми треперят.
66.  Ръцете ми са все така ловки,както и преди.
67. През по-голямата част от времето се чувствам отпаднал.
68. Понякога,когато се смущавам,силно се потя и това много ме дразни.
69. Случва ми се да оставя днешната работа за утре.
70. Мисля,че съм обречен.
71. Имало е случаи,когато ми е било трудно да се удържа да не взема нещо чуждо.
72. В миналото злоупотребявах с алкохол.
73. Често се тревожа за нещо.
74. Бих искал да стана член на някое общество или организация.
75. Рядко се задъхвам и имам силно сърцебиене.
76. През целия си живот следвам чувството си за дълг.
77. Случвало се е да преча на хората ръководен единствено от принципа,а не затова че случаят го налага.
78. Ако няма полиция и не е опасно, бих пресичал улиците,където на мен ми се иска,а не където трябва.
79. Винаги съм бил освободен и независим от контрола на семейството ми.
80. Имал съм периоди на такова силно безпокойство,че дори не съм можел място да си намеря.
81. Често поведението ми бива разбирано неправилно.
82. Някои хора от семейството ми се заяждат с мен повече, отколкото трябва.
83. Имам чувството,че някой управлява мислите ми.
84. Хората са равнодушни и безразлични към това,което се случва с теб.
85. Харесва ми да съм в компания,където хората се шегуват един с друг.
86. В училище усвоявах материала по-бавно от съученици ми.
87. Напълно съм уверен в себе си.
88. Най-безопасно е да не се доверяваш на никого.
89. Веднъж седмично и дори по-често се чувствам доста възбуден и развълнуван.
90. Когато съм в компания ми е трудно да намеря тема за разговор.
91. За мен не е проблем да накарам другите да се страхуват от мен и понякога използвам това,за да се пошегувам с тях.
92. Като играя обичам да послъгвам.
93. Глупаво е да се осъжда човек, който мами, при условие че му се позволява.
94. Някой се опитва да въздейства върху мислите ми.
95. Изпивам ежедневно много вода.
96. Най-добре се чувствам, когато съм сам.
97. Възмущавам се всеки път, когато разбера, че някой престъпник е останал безнаказан.
98. Случвало ми се е един или два пъти да почувствам, че някой чрез хипноза ме принуждава да върша някои неща.
99. Рядко заговорвам хората пръв.
100. Никога не съм имал проблеми със закона.
101. Приятно ми е да имам известни познати. Това като че ли ми придава по-голяма тежест в собствените ми очи.
102. Понякога съвсем безпричинно изпадам в периоди на необикновена радост.
103. Животът за мен почти винаги е свързан с напрежение.
104. В училище ми бе много трудно да говоря пред целия клас.
105. Хората проявяват към мен толкова симпатия и съчувствие,колкото заслужавам.
106. Отказвам да играя в някои игри, тъй като не ми върви.
107. Струва ми се,че завързвам запознанства не по-трудно от другите.
108. Неприятно ми е,когато съм заобиколен от хора.
109. По принцип съм човек, на който му върви.
110. Лесно мога да бъда замесен в някоя история.
111. Някои от членовете на семейството ми са извършвали постъпки, които са ме плашили.
112. Понякога имам пристъпи на смях или плач,с които не мога да се справя.
113. Трудно ми е да се заловя с изпълнението на нова задача.
114. Ако хората не бяха настроени срещу мен бих постигнал много повече в живота си.
115. Струва ми се, че никой не ме разбира.
116. Сред познатите ми има хора, които не ми харесват.
117. Лесно загубвам търпение с хората.
118. Когато се намирам в нова обстановка, често изпитвам тревожност.
119. Често ми се иска да не съм жив.
120. Понякога съм толкова възбуден, че ми е трудно да заспя.
121. Често пресичам на другата страна на улицата, за да избягна срещата с някого, когото съм видял.
122. Случвало се е да се откажа от нещо, което съм започнал поради страх, че няма да се справя.
123. Почти всеки ден се случва нещо, което да ме изплаши.
124. Дори, когато съм сред хора, се чувствам самотен.
125. Убеден съм, че има само едно единствено правилно разбиране за смисъла на живота.
126. Когато съм на гости предпочитам да стоя на страна и да разговарям с някого насаме, отколкото да се включвам в общите разговори.
127. Често ми казват, че съм много избухлив.
128. Случва се понякога да поклюкарствам по адрес на някого.
129. Става ми много неприятно, когато се опитвам да предпазя някого от грешки,а бивам разбран погрешно.
130. Често се обръщам към другите за съвет.
131. Често, дори когато всичко се развива добре за мен, ми е безразлично.
132. Доста трудно е някой да успее да ме изкара извън нерви.
133. Когато се опитам да покажа на някого грешките му или да му помогна, той ме разбира погрешно.
134. Обикновено съм спокоен и не е лесно някой да ме извади от равновесие.
135. Заслужавам сурово наказание за провиненията си.
136. Склонен съм да преживявам толкова силно разочарованията си,че не мога да се заставя да не мисля за тях.
137. От време на време ми се струва, че не съм способен на нищо.
138. Случвало се е при обсъждането на някои въпроси без да се замислям да се съглася с чуждото мнение.
139. Постоянно ме измъчват всевъзможни неприятности.
140. Убежденията и възгледите ми са непоколебими.
141. Мисля, че и без да се нарушава закона могат да се намерят някои вратички за  да бъде той заобиколен.
142. Има хора, които ми са толкова неприятни, че в дъното на душата си се радвам, когато те имат неприятности.
143. Имал съм периоди, когато от вълнение не съм можел да заспя.
144. Включвам се във всевъзможни мероприятия, тъй като това ми дава възможност да бъда сред хора.
145. Простено е нарушаването на правила, които хората възприемат за неразумни.
146. Имам някои глупави навици,които са толкова силни ,че просто е безполезно да се боря с тях.
147. С удоволствие създавам нови запознанства.
148. Понякога неприличните и дори непристойни шеги предизвикат у мен смях.
149. Ако нещо не ми се отдава добре, склонен съм веднага да зарежа всичко.
150. Предпочитам да действам съгласно собствените си планове, отколкото да следвам чужди указания.
151. Обичам околните да са наясно с моята гледна точка.
152. Ако мнението ми за някого е лошо (ако го презирам), почти не се опитвам да скрия това от него.
153. Нервен човек съм и лесно се възбуждам.
154. Всичко при мен върви зле, не така, както трябва.
155. Бъдещето ми изглежда безнадеждно.
156. Лесно може да се повлияе на мнението ми, дори когато до този момент то е изглеждало окончателно.
157. Няколко пъти в седмицата ми се струва, че нещо страшно трябва да се случи.
158. Обикновено се чувствам уморен.
159. Обичам да ходя на гости и да бъда в компания.
160. Старая се да избягвам конфликти и проблемни ситуации.
161. Често се дразня от това, че забравям къде слагам вещите си.
162. Приключенските истории ми харесват повече от любовните.
163. Ако ми се иска да направя нещо, но околните мислят, че не си заслужава, лесно мога да се откажа от намеренията си.
164. Глупаво е да се осъждат хора, които се стремят да вземат всичко, което могат от живота.
165. Безразлично ми е какво мислят другите за мен.

май 2012г.

Категория: Други
Прочетен: 3656 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: kunchev
Категория: Други
Прочетен: 3880989
Постинги: 2194
Коментари: 116
Гласове: 1330
Календар
«  Май, 2012  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031